גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וריאנט הקורונה ba.2: מה החוקרים יודעים והאם מחלימי האומיקרון עמידים?

עוד לא לגמרי יצאנו מגל האומיקרון, אבל נראה שהווריאנט החדש כבר כאן ● מה מצב התחלואה ב-ba.2 בישראל, האם הוא צפוי להשפיע על הימשכות הגל החמישי, האם גם אלו שחלו באומיקרון נמצאים בסכנה להדבקה חוזרת, ועד כמה הווריאנט החדש מסוכן ביחס לזנים קודמים? ● גלובס עושה סדר

אומיקרון. האם היציאה מהגל החמישי נמצאת בסכנה? / צילום: Shutterstock
אומיקרון. האם היציאה מהגל החמישי נמצאת בסכנה? / צילום: Shutterstock

הגרפים של גל האומיקרון נמצאים בירידה ברוב המדינות שבהן החל הגל מוקדם, וגם הגרפים העוקבים אחרי רמות התחלואה בעולם כולו נמצאים במגמה דומה. בישראל נרשמה גם ירידה חדה במספר המאושפזים, כאשר כעת מספר המאושפזים החדשים היומי עומד על כחצי מהנתון שנרשם בשיא - לפני שלושה שבועות בלבד. ובכל זאת העולם מתקשה לנשום לרווחה אפילו זמנית, בגלל דאגה אחת: וריאנט ba.2.

לפני שלושה שבועות סיכמנו את מה שהיה ידוע לגבי וריאנט Ba.2, אך בשלב זה לא הרבה היה ידוע. גם כעת, כאשר ברור שהווריאנט איתנו, ישנם לגביו סימני שאלה מהותיים, ולא ברור איך, אם בכלל, הוא ישפיע על המשך התחלואה, אך בכל זאת השבועות האחרונים אפשרו לקבל מעט מידע נוסף וחשוב.

האם הווריאנט כבר משפיע על מגמות התחלואה בישראל?
Ba.2 כבר נמצא בישראל, והוא מהווה כ-7.7% מהריצופים בישראל, ושיעורו גבוה יותר בקרב מאומתים המגיעים מחו"ל. בערים מסוימות, למשל באום אל פאחם, הוא כבר מהווה 20% מההדבקות. בניטור הביוב שהחל עם תחילת גל האומיקרון, נמצא הווריאנט ביhשובים נוספים באזור השרון, ביניהם רעננה ונתניה, וגם באתר השפד"ן, המרכז את הביוב של גוש דן, אך בכמויות נמוכות יותר.

למרות התפשטותו של הווריאנט, התחלואה בישראל כאמור יורדת. אולם במדינות אחרות, למשל ארה"ב, נראה כי גם במקומות בהם התחלואה יורדת, התחלואה ב-Ba.2 עולה. כלומר, נראה כי ברוב המקומות שכבר הוכו באומיקרון, הוא לא חזק מספיק כדי להפוך את המגמה, אבל הוא מחותר נגד המגמה ועלול להאט את קצב הירידה של הגל.

האם תחלואה באומיקרון מגנה מפני ba.2?
Ba.2 מדבק יותר מאומירקון. לולא הייתה חסינות בקרב האוכלוסייה בשל תחלואה באומיקרון, היינו כנראה רואים התפשטות מהירה הרבה יותר שלו באוכלוסייה. אולם, ישנן עדויות אנקדוטליות להדבקה חוזרת באומיקרון, וייתכן כי האשם הוא בווריאנט החדש.

מאמר בהובלת חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה שפורסם לאחרונה באתר MedRxiv, ניסה לנבא את החיסוניות שמקנה הדבקה באומיקרון נגד וריאנטים חדשים. המחקר הראה כי אם מפגישים מחלימים מדלתא ומחלימים מאומיקרון עם וריאנט ווהאן המקורי, המחלימים מאומיקרון בכלל, וספציפית אלה שהייתה להם מחלה קלה מאוד, פחות מוגנים משמעותית מאשר המחלימים מדלתא.

ההערכה היא כי המחלה הקלה יותר, שאנחנו מברכים עליה, גם גורמת לפחות פעילות של מערכת החיסון, ולכן לפחות הגנה. ייתכן כי זה יהיה המצב גם לגבי וריאנט Ba.2, ומי שחלו במחלת אומיקרון קלה, יהיו חשופים לו.

אם כך, התוצאות הן מעורבות. חיסוניות העדר החלקית, שכבר נוצרה נגד אומיקרון, אמורה לעזור למנוע התפשטות של ba.2, אבל אם בכל זאת תהיה התפשטות משמעותית של ba.2 - אם בשל הדבקה רחבה של מי שטרם נדבקו או בשל הגעת נדבקים רבים עם הווריאנט מחו"ל - היא יכולה לפגוע גם במי שכבר חלו.

עם הזמן, נוגדני קורונה דועכים (במיוחד אצל מחלימים שלא חוסנו), כך שייתכן שרמת ההגנה שאנחנו רואים נגד הווריאנט כרגע, שמונעת את התפשטותו כפי שהתפשט אומיקרון, עלולה לרדת.

אם זה יקרה, ייתכן כי נראה גל ba.2 חדש שיפגע גם באחוז מסוים ממחלימי אומיקרון, אם כי סביר להניח שהוא לא יוכל להגיע לעוצמות של גל אומיקרון. אולם מדובר בלוחות זמנים של כמה חודשים, ועד אז ייתכן שנראה כבר אפילו וריאנט חדש.

בדנמרק, היכן שווריאנט ba.2 הגיע במקביל לגל האומיקרון ולא אחרי, לא רואים את סוף הגל. מספר המאומתים גבוה ויציב, ומספר המאושפזים ממשיך לטפס. אולם דנמרק גם הטילה מגבלות להאטת גל האומיקרון ורק לפני כמה שבועות שחררה אותן, דבר שיכול להשפיע על דפוס התחלואה, בנוסף או בלי קשר לווריאנט. מדינות אחרות שבהן וריאנט ba.2 אושר כווריאנט העיקרי, לא מספקות מידע מפורט על מאושפזים, ולכן קשה יותר לדעת איך הגל הזה מתפתח אצלן.

האם ba.2 גורם לתחלואה קשה יותר מאומיקרון המקורי
כרגע אין עדויות ברורות מן העולם כי הווריאנט החדש גורם למחלה קשה יותר מאשר האומיקרון. עם זאת, רק חלק קטן מן החולים היום מרוצפים באופן מדגמי כדי לקבוע באיזה וריאנט חלו, ואין שום פילוח לפי מידע זה בדשבורדים של המדינות השונות, כך שאין מידע מאוד ברור ושקוף בידי הציבור בעניין זה. רופאים בבתי החולים ובקהילה עדיין אינם מדווחים שהם רואים "קורונה חדשה" עם תסמינים חדשים או חמורים משמעותית.

מחקר בהובלת חוקרים מכמה אוניברסיטאות ביפן, שפורסם באתר BioRxiv, הראה כי באוגרים, וריאנט ba.2 גרם לתחלואה חמורה יותר, דומה יותר לזו שגרם וריאנט דלתא. נראה כי דרושים בהקדם מחקרי עולם אמיתי מסודרים, כדי לאשש או לשלול שהווריאנט קטלני יותר.

האם התרופות הקיימות יעילות נגד ba.2 כמו נגד אומיקרון?
כאשר וריאנט אומיקרון הגיע, מספר תרופות מבוססות שהיו עד אז בשימוש מוצלח נגד תחלואה קשה בקורונה, נמצאו מיד כבלתי יעילות - למשל התרופה של חברת ריג'נרון. תרופות אחרות מבוססות נוגדנים נכנסו לשימוש נגד אומיקרון, למשל נוגדים של גלקסו סמית'קליין ושל אסטרהזנקה, אבל מחקר ראשוני של חוקרים מאוניברסיטת ניו יורק מעלה את הספק לגבי יעילותם.

הנוגדן של אסטרהזנקה אמור להיות כלי מאוד חשוב במערכה, שכן הוא יכול להגן על מדוכאי חיסון כנוגדן מניעתי למשך חצי שנה. הגנה על מדוכאי חיסון היא קריטית להפחתת מספר החולים הקשים בקורונה, וגם יכולה לעזור במניעת היווצרות של וריאנטים חדשים. יעילותו נגד אומיקרון הייתה חדשות מצוינות, והאפשרות כי נוגדן זה לא יהיה יעיל נגד ba.2 היא אפשרות בעייתית מאוד.

לעומת זאת, התרופות האנטיויראליות שאינן מבוססות נוגדנים, ובעיקר התרופה פקסלוביד של פייזר, אשר ניתנת בשלבים מוקדמים של המחלה ויכולה למנוע התדרדרות לתחלואה קשה, לא צפויות להיות מושפעות מהשינוי בווריאנט.

האם מגיע לו אות יוונית חדשה?
מספר רופאים טוענים שההבדל בין אומיקרון ל-ba.2 מבחינת מספר המוטציות המבדילות ביניהם, הוא משמעותי כמו ההבדל בין אלפא, לגמא ולדלתא, ולכן מגיעה לו אות יוונית משלו.

זה משנה, כי כאשר הווריאנט מכונה אומיקרון 2, הציבור עלול באופן לא מודע לייחס לחיסוניות מאומיקרון יותר הגנה גם מפני הווריאנט החדש, ומקבלי החלטות עלולים שלא לקחת בחשבון אפשרות של גל חדש לגמרי של הווריאנט. לכן נשקלת כעת האפשרות לתת לווריאנט אות חדשה. על פי האלף בית היווני, פי היא האות הבאה אחרי אומיקרון.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"