גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האגרסיביות כבר לא משתלמת: מה עובר על אלטשולר שחם

קרן הפנסיה של אלטשולר שחם איבדה בינואר 80 מיליון שקל למתחרים, לראשונה מהקמתה ● זאת נוסף ל-15 מיליארד שקל שעברו למתחרים בענפי הגמל מאז יולי ● מה עומד ברקע וכיצד מתכננים בבית ההשקעות הגדול בישראל להפוך את התמונה?

גילעד אלטשולר, מבעלי אלטשולר שחם / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר, מבעלי אלטשולר שחם / צילום: איל יצהר

בבית ההשקעות אלטשולר שחם משלמים את המחיר על ההעדפה להמשיך להחזיק פוזיציות נמוכות בישראל. שוק ההון המקומי המשיך להכות את המדדים המרכזיים בחו"ל, והביא את בית ההשקעות לפיגור משמעותי בתשואות אחרי המתחרים בענפי הפנסיה והגמל, ומשם הדרך לאבדן כספים למתחרים הייתה קצרה.

אלטשולר שחם  הוא עדיין הגדול ביותר בעולם הגמל, ומנהל כיום כ-205 מיליארד שקל בקופות גמל וקרנות השתלמות - 30% מהתעשייה. אך סך הנכסים צנח מ-215 מיליארד שקל בתוך ארבעה חודשים. מאז יולי הצליחו המתחרים בשוק הגמל לנייד אליהם יותר כספים מאלטשולר שחם מאשר בית ההשקעות העביר אליו מהמתחרים. בשבעת החודשים שחלפו איבד אלטשולר שחם למתחרים סכום אסטרונומי של 15 מיליארד שקל, 3.4 מיליארד מתוכם בינואר לבדו.

הפסד ראשון בפנסיה

תזוזת הכספים החוצה כה משמעותית עד שגם הצמיחה הגדולה בהפקדות החודשיות, שהושגה הודות לתשואות הגבוהות שהציג בית ההשקעות מאמצע העשור הקודם והפכו אותו לכוכב שוק הגמל, לא מנעו מהצבירה בקופות הגמל (סיכום ההפקדות, המשיכות של הציבור מהקופה והעברות לגופים אחרים), להפוך לשלילית.

לשם השוואה, המתחרים הגדולים בתחום הגמל - הפניקס, מיטב דש ומור שהחליף את אלטשולר שחם ככוכב התשואות התורן, רשמו צמיחה אדירה ב-12 החודשים האחרונים. מור גייס יותר מ-13 מיליארד שקל מהמתחרים מאז פברואר 21, והפניקס ומיטב דש גייסו כל אחד יותר מ-6 מיליארד שקל.

 

אם עד עתה יכלו באלטשולר שחם לרוות נחת מכך שקרן הפנסיה המשיכה לגייס חוסכים מהמתחרים, נתוני ינואר מלמדים כי גם כאן איבדה הקרן כספים לקרנות האחרות. לראשונה מאז החלה לפעול באוגוסט 2008 סיימה קרן הפנסיה של אלטשולר שחם חודש עם מעבר כספים שלילי, שהסתכם ב-80 מיליון שקל. בכך שם ינואר את החותמת הסופית על מגמה שהחלה הרבה לפני כן. במרץ 2021 עוד העבירה קרן הפנסיה של אלטשולר שחם כמעט מיליארד שקל מהמתחרים, אך באוגוסט הסכום כבר עמד על מחצית מסכום זה ובינואר, כאמור, החלה קרן הפנסיה לקבל בקשות להעברת כספים בהיקף גדול מאשר בקשות הצטרפות חדשות.

למי דואגים הסוכנים

גורמים בעולם החיסכון ארוך הטווח מייחסים בראש ובראשונה את המגמה לתשואות, מנוע צמיחה משמעותי עבור בתי ההשקעות. הן כוח המשיכה ללקוחות חדשים שמניבים דמי ניהול - הלחם והחמאה של מנהלי ההשקעות - ולא פחות חשוב, מונעות מלקוחות קיימים לעזוב.

"אלטשולר שחם בנה את כל התיק הפנסיוני על התשואות הטובות שהשיג", אמר גורם בשוק הפנסיוני. "ההתנהלות היומית מול הסוכנים הייתה סבירה, לא יותר מזה, והם היו מחמירים מאוד בעמידה בדרישות הרגולטוריות ודרשו אישורים שאף גוף אחר לא ביקש".

גורם אחר בתעשייה מציין כי המעבר תלוי בסוכנים שדואגים להעביר את הלקוחות כדי לקבל עמלות מהגוף אליו מועברים הכספים. "סוכני הביטוח אוהבים סיפורים גדולים כמו הנפילה של אלטשולר שחם בתשואות, והנה סיפור כזה שהם יכולים להראות ללקוחות".

באלטשולר שחם מכירים היטב את הכוח של הסוכנים, עד כדי כך ש-70% מהתיק שלהם משווק על ידי סוכנים. ברבעון האחרון של 2021 הם יצאו במהלך משותף עם כמה סוכנויות גדולות במסגרתו יחולקו בונוסים לסוכנים שיצליחו להגדיל את המכירות, בונוסים שיכלו להגיע לאלפי שקלים, אך נראה שלא היה בהם די כדי לעצור את זליגת הכספים.

שינוי בתמהיל ההשקעות

למרות השנה הקשה מבחינת תשואות, ההערכות בשוק הן שהגלגל צפוי להתהפך שוב. בבית ההשקעות כבר שינו משמעותית את תמהיל ההשקעות ואת החשיפה לשווקים השונים. עיקר השינויים, בשלושת החודשים האחרונים, נעוץ בהפחתת חשיפה לסין והגדלת החשיפה לארה"ב. באלטשולר שחם מתייחסים כעת לסין, שבעבר היוותה מקור גדול של השקעות, כעוד אחת ממדינות אסיה, והעבירו 10% מההשקעות באסיה לארה"ב. עוד העבירו השקעות מאירופה לארה"ב, בעיקר למדד S&P 500 .

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

בנוסף, הגדילו את החשיפה לישראל, אם כי לא משמעותית, מכ-15% ל-16.5%. שיעור זה עדיין נמוך ביחס למתחרים, והוא נובע מכך שבאלטשולר שחם לא רואים בשוק הישראלי שוק נזיל, ולכן במקרה של אירוע משמעותי בשוק ההון הם יתקשו לבצע שינוי מהיר בתמהיל התיק.

מחיר החשיפה לחו"ל

בית ההשקעות בנה את עצמו בזכות השקעות אגרסיביות וחשיפה למניות גדולות, בעיקר בחו"ל, והוא מאמין בהן. מבט על שיעורי החשיפה שלו למניות אל מול המתחרים מגלה כי בינואר הוא עדיין חשוף הרבה יותר למניות. כך למשל במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות, לתיק של אלטשולר שחם חשיפה למניות של 57% אל מול 48% של מור ו-44.5% של מיטב דש, וגם החשיפה שלו לחו"ל גבוהה מאוד ועומדת על 60.3%, אל מול 39.3% במור ו-36.7% במיטב דש.

החשיפות האלו הביאו את אלטשולר שחם להיות מושפעים מאוד מהנפילות במניות חברות הטכנולוגיה הסיניות שסבלו ממגבלות רגולטוריות מצד המשטר בשנה האחרונה וכן מהתפוצצות הבועה הטכנולוגית בארה"ב, כאשר רבות מהחברות בדרג הבינוני-קטן בוול סטריט איבדו 50% ואף יותר מערכן בחודשים האחרונים.

כך למשל הושפע אלטשולר שחם מההחזקה שלו בחברת וויקס . מדיווח ההחזקות הרבעוני שהעביר אלטשולר שחם לרשות ניירות ערך של ארה"ב (SEC) עולה כי בסוף 2021 החזיק בית ההשקעות בכ-980 אלף מניות וויקס, ששוויין הנוכחי הוא 84.3 מיליון דולר - לאחר ירידה של 29 מיליון דולר בשווי ההחזקות בתוך ימים ספורים.

ירידות במניה

אולם למרות התשואות החלשות יחסית, את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה חברת הגמל והפנסיה הציבורית של אלטשולר שחם עם רווח של 184 מיליון שקל, כפול מזה שרשמה בתשעת החודשים הראשונים של השנה שעברה.

הגידול בגמל ובפנסיה בשנים האחרונות הפך את אטשולר שחם ל"מפלצת" בשוק המקומי, עם נכסים מנוהלים בהיקף של כ-195 מיליארד שקל שהוא מנהל בעקבות צמיחה אורגנית מרשימה. לכך יש להוסיף את נכסי פסגות שנותרו בידיו, בהיקף של כ-44 מיליארד שקל, וזאת לאחר שנאלץ למכור חלק מהפעילות להראל, מכירה שבגינה הכניס סכום של כ-185 מיליון שקל.

למרות הגידול ברווח הנקי, התשואות החלשות של אלטשולר שחם באות לידי ביטוי בירידת מחיר המניה של חברת הגמל והפנסיה, שאיבדה יותר מ-30% מאז השלמת רכישת פסגות במאי. עם זאת, מאז ההנפקה ביולי 2019 רשמה המניה תשואה של יותר מ-150%, והיא משקפת לחברה שווי נוכחי של 3 מיליארד שקל.

המיזוגים הביאו זן לקוחות שונה | פרשנות, אתי אפללו

גילעד אלטשולר הוא ממנהלי ההשקעות הוותיקים והמנוסים ביותר בשוק ההון הישראלי, עם דעות ואג'נדה מוצקה. כשאלטשולר שחם היה בית השקעות קטן לפני טרפת הרכישות והמיזוגים של רפורמת בכר, מי שהגיע אליו ידע בדיוק מה הוא מקבל: בית השקעות שמנוהל על ידי איש השקעות עם אג'נדה ברורה וניתוח השקעות אנליטי וסדור, שמאמין בהשקעות אגרסיביות, עם תאבון סיכון גבוה יחסית למקובל בשוק אז. 

שרשרת המיזוגים שעברו על שוק ההון מאז, יצרה לא מעט חיות מוזרות: מנהלים חובבי סיכון לצד עמיתים שהגיעו ממקומות מאוד סולידיים. דוגמה מובהקת הייתה הרכישה של בית ההשקעות הלמן אלדובי את קופות הגמל של בנק יהב. שני המנהלים של הלמן אלדובי, חובבי השקעות אקזוטיות מאוד, קיבלו ערמה של עובדי מדינה חובבי פק"מים, וזה לא תמיד עבד.

גם אלטשולר שחם פילס את דרכו מבית השקעות למבינים בלבד, לבית ההשקעות הגדול בישראל, בין היתר על ידי מיזוגים, כאשר המיזוג האחרון בו רכש את הנכסים של פסגות יצר לאטשולר שחם גם הוא אנומליה. התיק של פסגות היה מה שנקרא "תיק השוק", במילים אחרות, הממוצע. בשוק ההון כשאתה מנהל נכסים בהיקף גבוה, הרבה יותר חשוב מלהיות הראשון בטבלה, זה לא להיות האחרון. לכן, כמוסדי הגדול ביותר, פסגות לא יצר תיק שמכה את השוק, אלא שייתן תשואה שתספיק להשאיר את הלקוחות, מתוך הנחה שחלק ניכר מהם לאו דווקא חובבי סיכון, אלא יותר רגישים להפסד. את הנכסים האלו אלטשולר שחם רכש, ואת הלקוחות הללו הוא קיבל. לקוחות שלא בחרו בו במודע בשל יכולות ניתוח החוב הקונצרני הגבוהות שלו, שלא חובבי סיכון ובעלי אורך נשימה לטלטלות בשוק, אלא כאלו שגילו שהם עברו ממנהל אחד, למנהל אחר, בהודעה שנשלחה אליהם בדואר.

כמו בכל מיזוג בין מנהלי כספי ציבור, תהליך המיזוג של תיק הנכסים של פסגות לתוך אלטשולר כלל שינויים והתאמות בניירות הערך שהיו בתיקי העמיתים. וכך, אלטשולר שחם הופך פתאום לתיק השוק עצמו, ובדרך הוא מגלה שכשהוא השוק עצמו, סבלנות הלקוחות להפסדים, לפוזיציות שיוכיחו את עצמן אולי בטווח הארוך, ולסיכון, היא יותר נמוכה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל