גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסנקציות נחשפות: כך מקווה המערב ליצור משבר כלכלי ברוסיה

ארה"ב ואירופה מכינות שורה של סנקציות כדי למנוע את הפלישה לאוקראינה ● וושינגטון מוכנה להקריב את יבוא הדלקים מהספקית השנייה בגודלה ושמה גם את הבנקים הרוסים על הכוונת במטרה לגרור משבר פיננסי ● באירופה מתמקדים במניעת הייצוא למוסקבה

המתקנים היבשתיים של צינור הגז נורד סטרים 2 בגרמניה / צילום: Associated Press, Michael Sohn
המתקנים היבשתיים של צינור הגז נורד סטרים 2 בגרמניה / צילום: Associated Press, Michael Sohn

הסנקציות שהמערב מתכנן להטיל על רוסיה, אם תפלוש לאוקראינה מתחילות להיחשף. בעוד שההיקף המלא של הסנקציות טרם התגלה - בין אם מסיבות של חוסר הסכמה בין מדינות אירופה לארה"ב או מרצון "לשמור את הקלפים קרוב לחזה" - למגבלות שכבר הוזכרו צפויות להיות השלכות על השווקים והסחר הגלובלי.

סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה ביום שני, כי הרשויות האמריקאיות כבר השלימו גיבוש חבילת סנקציות "על המגזר הבנקאי הרוסי". לפי הדיווחים, התוכנית כוללת איסור מיידי על מוסדות פיננסיים אמריקאים לשמש כ"קבלן-משנה" של בנקים רוסים גדולים, מה שצפוי לפגוע באופן מיידי בסחר הרוסי בעולם כולו. הסנקציות יבטלו את מעמד ה-Correspondent של מוסדות פיננסיים אמריקאים בעבור כמה בנקים רוסים, שמסייע להם לנהל את עסקיהם הגלובליים בדולרים. 

המטרה: לפגוע בהכנסות רוסיה בטווח הקצר

התחום הראשון שעשוי להיפגע עשוי להיות יצוא הדלק הרוסי. ארה"ב מקבלת כיום חלק גדול מהדלק שלה מרוסיה (הספקית השנייה בגודלה למדינה), ואיסור על העברת או קבלת כספים עם בנקים רוסים מרכזיים יכולים לעצור את היבוא כליל. בין הבנקים שהוזכרו כיעדים אפשריים: VTB Bank, Sberbank ו-Gazprombank. בתגובה לדיווחים, מניות חברות הנפט והבנקים שהוזכרו בדיווחים קרסו היום, עם ירידות דו-ספרתיות. הבורסה הרוסית כולה ירדה ב-11% בתום יום המסחר.

 

בימים האחרונים אמר נשיא ארה"ב ג’ו ביידן כי על האמריקאים להתכונן להשלכות אפשריות של הסנקציות, "כולל בתחום מחירי האנרגיה". מחיר הדלקים בארה"ב יכול לעלות בחדות כתוצאה מסנקציות אלה. גם סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס, אמרה בסוף השבוע בוועידת הביטחון של מינכן כי לסנקציות תהיה השפעה על החיים של כל אמריקאי, אך תמכה בהן בשם הסולידריות עם אוקראינה והרצון להרתיע את רוסיה מפלישה.

"המטרה של סנקציות פיננסיות היא להציג עלות גבוהה כבר בטווח הקצר לרוסיה", אמר בעבר בכיר במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב. "ליצור בריחה של הון מהמדינה, להעלות את האינפלציה ולהכריח את הבנק הרוסי המרכזי לחלץ בנקים מקומיים".

האינפלציה ברוסיה כבר עומדת על 8.7%

מבחינת האיחוד האירופי, ביום ראשון התראיינה נשיאת הנציבות של האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, ופירטה לראשונה מה צפויות לכלול הסנקציות האירופיות. "אנחנו ניישם סנקציות שלמעשה יחסמו את הגישה של רוסיה לשווקים הפיננסיים הבינלאומיים", אמרה פון דר ליין.

בנוסף, ציינה כי הסנקציות יכוונו על איסור יצוא לרוסיה של "כל המוצרים שרוסיה צריכה באופן דחוף כדי לעדכן ולפתח את הכלכלה שלה, אבל שמיוצרים על ידנו. תחומים שבהם יש לנו דומיננטיות גלובלית, ושבהם לרוסיה אין תחליף". תחומים אלה עשויים לכלול ציוד כבד, חלפים בתחום התחבורה וגם ציוד וחלפים בתחום הפקת הגז הטבעי.

פון דר ליין ציינה כי להערכת האיחוד האירופי, החולשה של רוסיה טמונה בכך שהיא "מכוונת כמעט אך ורק על הכנסות מדלקי מאובנים - גז, פחם ודלק. כשני-שלישים מהיצוא של רוסיה הוא בתחומים אלה, ומחצית מהתקציב הרוסי השנתי קשור אליהם", אמרה. היא ציינה כי האינפלציה ברוסיה כבר עומדת על 8.7%, והבנק הרוסי המרכזי צפוי להעלות אותה ל-9.5%, וכי "הרובל אינו חזק במיוחד". לפיכך, הסבירה, רוסיה צריכה לחשוש מ"ההשלכות הכלכליות הנוספות של סנקציות על המדינה".

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: Associated Press, Sergey Guneev

עם זאת, גם הממשל האמריקאי וגם הנציבות האירופית טרם הבהירו אם ברצונם וביכולתם ליישם את הסנקציות החמורות ביותר על רוסיה - הכוללות ניתוק מהמערכת הבנקאית העולמית SWIFT והשעיה בלתי מוגבלת בזמן של צינור הגז הרוסי-גרמני "נורד סטרים 2". שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק הזהיר את הציבור הגרמני ואמר כי יש להכין אותו לעובדה כי לסנקציות על רוסיה "יהיה מחיר גם בעבור הכלכלה הגרמנית".

18% מאספקת החיטה העולמית בסכנה

בינתיים, המתיחות בגבול משפיעה ישירות על מחיר הנפט הגולמי. זה ירד מעט השבוע בעקבות הדיווחים על פסגה אפשרית בין ביידן לפוטין, ועמד הבוקר על 93$ לחבית נפט גולמי ברנט’ס. מגזר אחר בתחום הסחורות שעשוי להיות מושפע מעימות עתידי הוא החיטה. רוסיה היא יצואנית החיטה הגדולה ביותר בעולם, ואחראית ל-18% מהאספקה העולמית. אוקראינה היא יצואנית החיטה החמישית בגודלה. עימות בין שתי המדינות שיביא להפסקת היצוא עלול להעלות את מחיר החיטה, ואת מחירי המזון המזנקים ממילא על רקע קשיי תובלה והשפעות ההתמודדות עם מגיפת הקורונה.

ישראל במלכוד: אם לא נצטרף לארה"ב, נשלם בהסכם הגרעין | דני זקן

בצמרת המדינית בישראל מבינים שאם ירושלים לא תצדד בארצות הברית בסוגיית רוסיה-אוקראינה, היא תשלם את המחיר במהלך המגעים המתקדמים בין וושינגטון לטהרן להחזרת איראן להסכם הגרעין. כך נודע לגלובס. החשש הזה התבטא היטב בשיחות בין שר החוץ יאיר לפיד לבכירים בממשל האמריקאי ובמערכת הביטחונית והמדינית בישראל.
לאחר השיחות הללו, שר החוץ יאיר לפיד התראיין השבוע בערוץ 12 ואמר כי אם תפרוץ מלחמה בין רוסיה לאוקראינה ישראל תצדד בארצות הברית. הוא הוסיף כי "אנחנו זהירים יותר מהאמריקאים והם מבינים את זה. לישראל יש שתי בעיות שאין לארה"ב ובריטניה, גבול עם רוסיה בגבול עם סוריה והחשש לביטחונם של מאות אלפי היהודים ברוסיה ואוקראינה".

גורם מדיני בכיר אומר בשיחה עם גלובס כי למרות הקשרים החשובים עם רוסיה, ישראל לא תוכל להישאר בחוץ במקרה של עיצומים עליה מצד ארה"ב. לדבריו, ארה"ב היא בעלת הברית החשובה ביותר של ישראל, ולכן אם ירושלים תתבקש להצטרף לעיצומים היא תעשה כן.

אותו גורם גם מציין לאילו עיצומים ישראל צפויה להצטרף: במקרה של עיצומים פיננסיים, לרבות ניתוק ממערכת הסוויפט העולמית, החברות הישראליות הסוחרות עם רוסיה יישרו קו, ולא יפרו את הסנקציות. "כשם שאנו דורשים מכל המדינות לעמוד בעיצומים על איראן בשל מדיניות הגרעין והטרור שלה, כך אנו לא נוכל לעמוד מנגד" אומר הגורם.

כפי שאמר לפיד לישראל אכן יש הרבה מה להפסיד בתרחיש הזה. הגורם המדיני איתו שוחחנו הזכיר כי לצד ההבנות המאפשרות את פעילות צה"ל בסוריה, שחוזקו עם פגישת בנט עם פוטין באוקטובר 2021, רוסיה דווקא לא מגבה את ישראל בפורומים בינלאומיים בסוגיות רבות.

דוגמה לכך ראינו רק לפני שבועיים. דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכרובה, פרסמה הודעה ובה טענה כי התקיפות הישראליות בסוריה הן הפרה של הריבונות הסורית והוסיפה כי "מדובר בסיכון רציני לתעופה אזרחית בינלאומית... אנחנו באופן מתמשך ונחוש מתנגדים להפיכה של סוריה לזירה של התגוששות על ידי צדדים שלישיים. אנחנו שוב מפצירים בישראל לחדול מפעולות כוחניות שכאלו". השאלה העומדת כרגע בישראל היא האם ההצהרות הללו יהפכו למעשים נגד הפעילות הצבאית של צה"ל בסוריה.

עוד כתבות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס