גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העצמאים שנפגעו והכלכלה שהתייצבה: מה עשה האומיקרון למשק הישראלי

ההוצאות באשראי ירדו במהלך גל האומיקרון ב־6%, לעומת 25% בסגר הראשון ● שיעור האבטלה על פי בנק ישראל הוא הנמוך אי פעם: 5.6% ● התאחדות התעשיינים מצאה שבעלי עסקים שילמו 2.5 מיליארד שקל בחודשיים וחצי על ימי מחלה, בניגוד להערכה של 5 מיליארד בחודש

רוחצים בחופי אילת. התיירות ספגה את המכה הגדולה ביותר / צילום: איל יצהר
רוחצים בחופי אילת. התיירות ספגה את המכה הגדולה ביותר / צילום: איל יצהר

שר האוצר אביגדור ליברמן צפוי להכריז בתחילת מרץ על מתווה לפיצוי העסקים שנפגעו במהלך גל האומיקרון. בדיון שנערך בוועדת הכלכלה בשבוע שעבר, ארגוני העצמאים וחברי האופוזיציה זעמו על מה שהם רואים כאוזלת יד: נציג העצמאים, גיא גולן, אמר כי "המסעדות ריקות ובעלי העסקים גוססים"; ח"כ שלמה קרעי מהליכוד קרא לליברמן להתפטר "בשם עשרות אלפי עסקים שהפקרת ומאות ילדים שהרעבת"; וחברת סיעתו של קרעי, ח"כ גלית דיסטל־אטבריאן, השוותה את הסיוע בסך יותר מ־100 אלף שקל שקיבלה כעצמאית בגלים הקודמים למצב כיום שבו "הממשלה מקריסה את המשק".

 

בתגובה, שר האוצר אמר כי אנשי משרדו "מתחילים דיון חשוב לסכם רשת ביטחון לעצמאים" ו"אנחנו לא מתכוונים להפקיר אף אחד. כל אחד שזקוק לסיוע יקבל סיוע". בגל האומיקרון, לצד הפגיעה הישירה מהשפעות הנגיף, בעלי העסקים התמודדו עם עליית מחירי הארנונה, החשמל והדלק, ועם התייקרות הסחורות המיובאות. כעת, האוצר מתלבט אם לספק סיוע לפי ענפים, או לחלק סיוע רוחבי המבוסס על פערי ההכנסות לפני ובמהלך הגל. אך, כמה נזק יצר בפועל "הסגר השקט" שנגרם מווריאנט האומיקרון של נגיף הקורונה?

ליברמן ממתין לנתוני תשלומי המסים

התשובה הקצרה היא שאין דרך ישירה למדוד זאת, וגם ליברמן עצמו אומר שרק לקראת השבוע הבא יהיו לאוצר את נתוני תשלומי המסים, שיאפשרו להם לקבל החלטה מושכלת. אך למרות זאת, כבר היום יש כמה אינדיקטורים המאפשרים להעריך מה המשק עבר במהלך הגל החמישי, שהתרחש ברובו בדצמבר 2021 ובינואר 2022.

האינדיקטור הראשון הוא הביקושים. אחת הבעיות המשמעותיות שהתגלו בתקופת הקורונה הוא ירידת הוצאות משקי הבית בשל חוסר הביטחון הכלכלי והסגרים. בעקבות זאת, בעלי עסקים רבים לא מצליחים לכסות את הוצאותיהם ודורשים מהמדינה, שכפתה את המגבלות, לפצות אותם.

את הוצאות משקי הבית קשה למדוד במדויק, אבל ניתן לבחון את הוצאות האשראי בישראל שנמדדות על ידי שב"א ("שירותי בנק אוטומטיים"), החברה שאחראית על סליקת כרטיסי האשראי ועל משיכת המזומן מכספומטים ללקוחות כל הבנקים. בתקופות של סגרים מוחלטים, הירידות בהוצאות האשראי משמעותיות מאוד: 25% ירידה באפריל 2020 ביחס למרץ 2020 (סגר ראשון); 14% ירידה באוקטובר 2020 ביחס לספטמבר 2020 (סגר שני); ו־13% ירידה בינואר 2021 ביחס לדצמבר 2020 (סגר שלישי).

 

לעומת זאת, על פי שב"א, "בינואר (2022, ע"א) נרשמה ירידה של 3.3% בסכום ההוצאות הכולל בכרטיסי אשראי לעומת דצמבר - 33.76 מיליארד שקל לעומת 34.91 מיליארד שקל". לכך מוסיף מנכ"ל שב"א, איתן לב טוב: "הירידה בהוצאות באשראי בשל גל האומיקרון פחות דרמטית". אפילו אם משווים את ינואר 2022 לנובמבר 2021, שכלל את חגי הקניות והיווה שיא לאומי בהוצאות בכרטיסי אשראי, ההוצאות ירדו ב־6% בלבד.

כלומר, ביחס לירידה בהוצאות האשראי הדו־ספרתית בסגרים הקודמים, הסגר הרך בתקופת האומיקרון לא הוביל לירידה משמעותית בביקושים. עניין זה מקבל משנה תוקף כשמשווים את דצמבר ואת ינואר לתקופות המקבילות בשנים הקודמות: בדצמבר 2021 הוצאות האשראי עלו ב־10% ביחס לדצמבר 2020, וב־13% ביחס לדצמבר 2019. בינואר 2022 הוצאות האשראי עלו ב־22% ביחס לינואר 2021 (שהיה בסגר השלישי) ועלה ב־9% אפילו ביחס לינואר 2020 - חודשיים לפני פרוץ משבר הקורונה. במצגת על גל האומיקרון, משרד האוצר מנסח את זה בצורה פשוטה ובוטה: "לא ניתן להבחין בחצי השנה האחרונה בין התקופות שהיו גלי תחלואה לתקופות רגילות".

עם זאת, בענפים ספציפיים ניתן לראות ירידה ניכרת: ההוצאות היומיות הממוצעות באשראי בענף המסעדות ירדו מנובמבר 2021 לינואר 2022 ב־9.5%; בתחבורה ב־17.5%; במלונאות ב־35%; בפנאי ובידור ב־22%; בתעופה ב־43%; ובסוכנויות הנסיעות ב־52%. אך, ביחס לינואר 2020, תקופת טרום המשבר, ההוצאות באשראי בענף המסעדות עלו ב־15%, ובפנאי ובידור ההוצאות זינקו ב־33%. לעומת זאת, ענפי התיירות בירידה: 13% ירידה בהוצאות היומיות במלונאות מינואר 2020 לינואר 2022, ירידה של 55% בענף התעופה, ובענף סוכנויות הנסיעות - ירידה של לא פחות מ־64%.

גם שוק העבודה במצב טוב: לפי דו"ח "דופק שוק התעסוקה" של שירות התעסוקה לדצמבר 2021, בשיא המשבר (אפריל 2020) היו 1.1 מיליון דורשי עבודה. מספר זה ירד ל־583 אלף ביולי 2020, עלה ל־896 אלף בינואר 2021, ואז צנח ל־178 אלף דורשי עבודה בדצמבר 2021. מספר זה קרוב למספר דורשי העבודה ערב המשבר - 162 אלף במרץ 2020, ונמוך ממספר דורשי העבודה ב־2016 (192 אלף). שירות התעסוקה טרם פרסם את נתוני ינואר 2022, אך סביר שהם אינם שונים מאוד. גם על פי בנק ישראל, שיעור האבטלה הרחב בינואר 2022 הוא הנמוך ביותר בתולדות המדידה בשיטה הזאת (5.6%), ועל פי נתוני האבטלה הסטנדרטיים, ישראל עומדת על 3.7% בלבד.

הבעיה בשוק העבודה אינה אבטלה, אלא מחסור בעובדים. כיום, יש 1.3 מובטלים על כל משרה פנויה. לכאורה, נראה שיש יותר מובטלים ממשרות, אך כמו שהראינו בכתבה החמישית בסדרת "חורים בנתונים" - מספר המשרות הפנויות במשק אינו כולל מגזרים משמעותיים כמו עסקים קטנים ומגזר ציבורי. תעיד על כך העובדה שבטרם המשבר, היחס בין המובטלים למשרות הפנויות עמד באופן קבוע על 1.7, בזמן שהאבטלה הייתה אפסית.

בניגוד לגלים הקודמים, הכלכלה חזקה ומתפקדת

אז היכן הייתה הפגיעה בעסקים? על פי התאחדות התעשיינים, העסקים בישראל סבלו קשות מהבידודים התכופים במהלך גל האומיקרון, שבמהלכו הבינה הממשלה כי קצב ההידבקות כה גבוה שלא פרקטי לכפות על כל מי שנדבק עשרה ימי בידוד. בינואר קוצרה חובת הבידוד לשבעה ימים, ואז לחמישה. אלא שתוך כדי זאת, העסקים סבלו ממחסור בעובדים. לכן, המדינה השתתפה בעלויות ימי המחלה לשכירים, ב־75% לעסקים קטנים (מתחת ל־20 עובדים), וב־50% לעסקים גדולים יותר.

למרות הקיצור והסיוע, התאחדות התעשיינים חישבה שהמעסיקים איבדו כ־2.5 מיליארד שקלים על ימי מחלה בין 1 בדצמבר ל־15 בפברואר. זה מספר מתון לעומת הערכתם הקודמת שעמדה על כ־5 מיליארד שקל בחודש בודד. זאת בשל השינוי במדיניות הבידודים והשתתפות המדינה בימי המחלה, שכבר פיצתה על 80% מכלל הנזק למעסיקים.

לכן, נראה שהמשק לא נפגע בצורה דרמטית כמו בגלים קודמים, ופעולות הממשלה הצליחו למנוע את רוב הנזק לעסקים כתוצאה מימי הבידוד והמחלה הרבים. בעוד שיש לפצות עסקים ספציפיים שנפגעו באופן מיוחד, ראוי להכיר בכך שבניגוד לגלים הקודמים הכלכלה הישראלית חזקה ומתפקדת, בתעסוקה מלאה ובהוצאה גבוהה.

עוד כתבות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

צ'אט בוט שמנתח דאטה: AI גנרטיבי מגיע לאקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים