גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הגיבה דוברת משרד החוץ הסיני למלחמה ומה הסיכוי שגורלה של טייוואן יהיה דומה?

דוברת משרד החוץ הסינית סירבה לכנות את המתקפה הרוסית "פלישה", והתקשורת קיבלה הוראה לא לבקר את רוסיה ● אלא שבבייג’ינג יש מי שחושבים שעדיף לטפח את היחסים עם ארה"ב מלהגן על פוטין ● וגם: בעקבות המצב, מה הסיכוי לפלישה אפשרית לטייוואן?

פגישת פוטין עם שי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Ramil Sitdikov
פגישת פוטין עם שי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Ramil Sitdikov

מנהל הרשתות החברתיות של העיתון הסיני בייג’ינג ניוז אולי מחפש ברגעים אלו משרה חדשה. השבוע, בעקבות טעות של אותו מנהל או שאולי בכוונת תחילה, צייץ אחד מהחשבונות של העיתון ברשת החברתית הסינית, וויבו (המקבילה לטוויטר), את דף ההוראות שקיבלה התקשורת מהצנזורה הסינית בנוגע למשבר באוקראינה. לפי הוראות אלו, אסור לגופי התקשורת הסינים לפרסם מאמרים שצובעים את רוסיה בצבעים לא מחמיאים או כאלה שנוקטים בקו פרו מערבי.

קו דומה בא לידי ביטוי גם במסיבת העיתונאים של דוברת משרד החוץ הסינית, שנערכה במקביל לתחילת הפעולה הצבאית הרוסית. הדוברת סירבה לכנות את הפעולה הצבאית הרוסית בתור "פלישה", הגדרה שלדבריה הודבקה על ידי התקשורת המערבית.

מדיניות החוץ הסינית ההיסטורית מתנגדת להפעלת כוח צבאי נגד מדינות אחרות, ואם בבייג’ינג היו מכירים במה שעושה הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין כפלישה, הם היו נדרשים לגנות זאת, משהו שכנראה לא ששים בסין לעשות. לעומת זאת, לדוברת משרד החוץ לא הייתה בעיה להגדיר את הסנקציות המערביות על רוסיה כלא חוקיות.

רוסיה וסין הכריזו על ידידות ללא גבולות

שתי דוגמאות אלו הן ביטוי למערכת היחסים החמה השוררת בין בייג’ינג למוסקבה בשנים האחרונות, כאשר הצד הסיני אינו שש לחבל בה. מערכת יחסים חמה זו הגיעה לשיא בתחילת החודש בפגישה בין פוטין לנשיא סין שי ג’ינפינג, כאשר השניים נשבעו ללא פחות מאשר "ידידות ללא גבולות" בין המדינות.

לסין יכול להיות תפקיד משמעותי במלחמה באוקראינה. בייג’ינג היא הגורם המרכזי שיכול להחליש ואף להכשיל לחלוטין את האפקטיביות של סנקציות כלכליות כבדות על רוסיה. בין השאר, באמצעות חתימת עסקאות גדולות לרכישת אנרגיה ממנה, או מתן הלוואות דרך בנקים ממשלתיים למוסקבה. סבירות גבוהה שבייג’ינג אכן תעשה זאת במידה כזו או אחרת, כפי שעשתה לאחר הפלישה הרוסית לחצי האי קרים בשנת 2014. אולם, עולה השאלה האם סין תהיה מוכנה לסכן את צווארה עבור פוטין.

מומחים מצביעים על כך שבבייג’ינג קיימים דעות סותרות בעניין ולצד גורמים פרו רוסים, שרוצים ששיתוף הפעולה בין שתי המעצמות הדיקטטוריות יתרחב. אחרים דווקא רוצים לנצל את משבר אוקראינה לשיפור היחסים עם ארצות הברית.

בנוסף, על אף שהיחסים הכלכליים בין מוסקבה לבייג’ינג התחזקו במהלך השנים, ארצות הברית היא עדיין השוק החשוב ביותר עבור סין. בשל כך, בבייג’ינג לא ששים לחבל עוד יותר ביחסים עמה. בנוסף נראה שבסין מאוד לא רוצים לחבל ביחסים עם אירופה ולקרב בינה לבין המעצמה האמריקאית, קרבה שיכולה להיות מופנית בעתיד כנגדם.

בבייג’ינג ללא ספק צופים במשבר באוקראינה בעניין רב. מנהיגים מערביים שונים השוו בשבועות האחרונים בין הפלישה הרוסית לאוקראינה לבין סכנת פלישה סינית לטייוואן, האי השוכן לחופיה שבייג’ינג מעולם לא הכירה בעצמאותו. מי שמונעת פלישה כזו היא ארצות הברית, שמחויבת חוקית להגן על טייוואן.

"מה שקורה באוקראינה נשמע בטייוואן"

לאחרונה ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג’ונסון, אמר שמה שמתרחש באוקראינה "נשמע בטייוואן". עוד לפני כן מזכיר המדינה של האמריקאי אנתוני בלינקן התייחס להשוואה בין בביקור באוסטרליה החודש. "אחרים צופים בנו כדי לראות איך נגיב", אמר בלינקן בלי לפרט למי הכוונה. גם נשיאת טייוואן עצמה צאי אינג-וון התייחסה לדמיון בין הסיטואציות כשאמרה שהיא יכולה להזדהות עם אוקראינה בשל הניסיון של האי "באיומים צבאים והפחדות מצד סין". נשיאת טייוואן אף הורתה להגביר את הדריכות בצבא מחשש להתערבות חיצונית נגד האי.

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

עם זאת, בקרב פרשני לענייני סין יש כמעט קונצנזוס שבבייג’ינג מבינים שאין סימטריה אמיתית בין המצב באוקראינה לזה שבטייוואן. גם בבייג’ינג מבינים היטב שהאינטרסים האמריקאים בטייוואן עולים לאין שיעור על אלו באוקראינה.

טייוואן, בין היתר, חיונית הרבה יותר לשרשרת האספקה העולמית, מעצם היותה מעצמת ייצור השבבים המתקדמים ביותר. בנוסף, ארצות הברית רואה בסין איום גדול יותר עליה, הרבה יותר מאשר מרוסיה, ולכן תהיה מוכנה להשקיע משאבים גדולים יותר כדי לא לאבד את המוצב האסטרטגי החשוב שלה בטייוואן.

נשיאת טיוואן, צאי אינג־וון / צילום: ויקיפדיה

"לסין יש לוח זמנים משלה"

אין ספק שבבייג’ינג נהנים לצפות באמריקאים לא מגנים על בת בריתם האוקראינית, אך ככל הנראה זה לא ישנה את תוכנותיהם לגבי טייוואן. "לסין יש לוח זמנים משלה והם מחכים לעיתוי שבו הם יהיו מוכנים צבאית לניצחון מובטח על טייוואן וארצות הברית", טען קווין רנד, ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר ומומחה בכיר לסין כיום. "זה לא יקרה לפני 2028-2029 ללא תלות בהתפתחויות באוקראינה. התפיסה הנוכחית של הצבא הסיני היא שהם כנראה ינצחו במלחמה כזו, אך שי ג’ינפינג רוצה לשמוע שהניצחון מובטח".

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים