גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוספת הרמטכ"ל: הזדמנות לחישוב מחדש של השכר בצה"ל

הגיע הזמן לשנות את מערך התמריצים בצה"ל - הכל תלוי בכך שחברי הכנסת לא יעבירו את חוק הפנסיות הצה"ליות בקריאה ראשונה

עיוותי השכר והתמריצים בצה''ל זועקים לשמיים / צילום: דובר צה''ל
עיוותי השכר והתמריצים בצה''ל זועקים לשמיים / צילום: דובר צה''ל

רק לעיתים רחוקות נפתח בפוליטיקה חלון הזדמנות לביצוע שינוי עומק, אמיתי ומשמעותי בחברה ובכלכלה. חלון הזדמנויות כזה נפתח עכשיו, ותלוי אך ורק בשאלה האם חברי הכנסת יהיו מסוגלים לעמוד מול הלחצים העצומים המופעלים עליהם להלבין את התוספות הבלתי חוקיות לפנסיות הצה"ליות המכונות "הגדלות הרמטכ"ל במסגרת הצעת חוק בקריאה ראשונה.

גם אם הצעת החוק עברה (בדוחק) בממשלה, ראוי לעצור, לא להעלות אותה במתכונתה השערורייתית - זו לא תהיה הפעם הראשונה שדבר כזה קורה; המשבר באוקראינה שרק יעצים את יוקר המחייה והזעם הציבורי על הענקת תוספות של מיליארדים לקבוצה מתוגמלת היטב, צריכים להוביל לחשיבה מחודשת ולא להתעקשות קואליציונית שתעלה לנו מיליארדים, תפגע באמון הציבור בצה"ל ותגדיל פערים בחברה.

עתירה של עמותות רווח נקי וצדק פיננסי שדורשת לחדול ממתן ההגדלות, הוגשה לפני למעלה משנתיים, וכעת הדברים הגיעו לנקודת רתיחה. בג"ץ דורש תשובות ואף נראה שסבלנותו במתן אורכות למדינה הגיעה לקיצה. המדינה לא יכולה להגן על המשך מתן ההגדלות בפני בג"ץ מהסיבה הפשוטה שההגדלות הניתנות היום הן פשוט לא חוקיות. אך מהצד השני, משרד הביטחון לא נכון לוותר על הכסף שניתן שלא כדין ועושה ככל שביכולתו על מנת להלבין בחקיקה את המצב הקיים.

צה"ל כאמור מתבצר בעמדותיו, שבוי בתפיסות ישנות ובלתי רלוונטיות ואינו מוכן לשום חשיבה מחודשת על מבנה התמריצים בצבא. הדיון הסוער בהגדלות הרמטכ"ל לפנסיה התקציבית של קציני צה"ל מצית רגשות רבים ומכעיס את הציבור באופן חסר תקדים. הציבור מבין ומרגיש שהטחת האשמות כדוגמת "פוסט ציונים" ומתן הסברים אודות הפקרת הלוחמים, הינם לא יותר מדמגוגיה פוגענית, שבאה לשרת רק את הגמלאים ולא אותו.

לא מתגמל את הלוחמים

מי שצולל לפרטים רואה שהתמונה היא בדיוק הפוכה. לא את הלוחמים מתגמל צה"ל. ההגדלות ניתנות דווקא למי שהתגייסו מאוחר, כמו עתודאים למשל או למי שהשתחררו מהשירות הצבאי ושבו אליו, אפילו לאחר מספר שנים. גם הטענה שבהצעת החוק החדשה הלוחמים מתוגמלים ביתר הינה הטעיה בוטה, מי שמתוגמל באחוז הגבוה ביותר במסגרת ההצעה הם דווקא העתודאים - כל מה שצריך זה פשוט לקרוא את הצעת החוק.

צה"ל מודה כי הוא ניצב בפני בעיה- הקצונה הצעירה עוזבת. בניגוד לדמגוגיה המהדהדת עצמה בימים האחרונים, הנשירה הזו אינה נובעת מהמאבק כנגד התוספות הבלתי חוקיות לפנסיה, אלא ממערך התמריצים המעוות של צה"ל. תשלומי עתק למי שכבר פרשו על פני תגמול הולם של חיילי החובה והקצונה הצעירה על מנת לגרום להם להישאר ולא לעזוב.

פערי השכר בין צעירים לוותיקים בצה"ל גדולים באופן משמעותי. השכר במקצועות הקצונה בצה"ל נמוך בתחילת הקריירה הצבאית, בהשוואה לצבאות זרים שנבחנו בדוח שפרסם האוצר, אולם הוא עולה בצורה חדה עם הוותק ועם הדרגות, כך שהמעבר לקבע מובהק בצה"ל (סביב גיל 28) גם מזניק את השכר והופך לגבוה מאוד בהשוואה לרוב מדינות שנבחנו במסגרת הדוח.

אנחנו נמצאים היום בנקודה קריטית- שר הביטחון מבקש להפיס את דעתם של המתנגדים ומבקש שיצביעו לטובת העברת הצעת החוק בקריאה ראשונה. את הדיונים המהותיים הוא מעדיף לדחות לשלב בו החוק יעבור לוועדת חוץ ובטחון לאחר הקריאה הראשונה, זירה נוחה ואוהדת, מבחינתו. אם היה מדובר בהליך חקיקה אחר, הטיעון הזה יכול היה להחזיק מים- אך בענייננו לא זה המקרה. מרגע שההצעה תעבור בקריאה ראשונה מרבית הסיכויים שבג"ץ ימשוך ידו מהנושא בשנים הקרובות ולא יעצור את המשך מתן ההגדלות. בזמן הזה, ימשיכו פורשי הקבע לקבל את הגדלות הרמטכ"ל באין מפרע והצעת החוק תהפוך להיות בלתי רלוונטית, משעה שאחרוני זכאי הפנסיה התקציבית בצה"ל עתידים לפרוש בשלוש השנים הקרובות. בכך תתפספס הזדמנות היסטורית לדיון מחודש במערך התמריצים של צה"ל. לא דיון מצומצם במסגרת דיוני וועדת חוץ ובטחון, אלא עוד קודם לכן ובאופן רחב, מערכתי, כן ואמיץ נדרש דיון בממשלה עצמה. דומה שהצורך בדיון שכזה דחוף מתמיד, הן בשל הקושי של צה"ל לשמור על קצונה צעירה איכותית והן נוכח התרסקות אמון הציבור בהתנהלות הכלכלית של צה"ל, כפי שעולה ממחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה בנושא, שפורסם לאחרונה.

מאבקם הנואש של צמרת אנשי הביטחון על תוספות לפנסיות הצה"ליות, פנסיות הגבוהות פי 5 ממרבית משרדי הממשלה (בנוסף לכך שעמיתיהם במשרדי הממשלה עובדים למעלה מעשרים שנים יותר מהם), מעיד על חוסר הבנה של שוק העבודה במקרה הטוב, או על דאגה לכיס שלהם ושל חבריהם הבכירים, במקרה הרע. אין כל סיבה מדוע עו"ד, כלכלן או מהנדס המשרתים בקבע ישתחררו בגיל 42 משל היו מפקדי גדודים בחזית.

עיוותי השכר והתמריצים בצה"ל זועקים לשמיים, הם אינם בלתי חוקיים כפי שההגדלות בלתי חוקיות, אבל הם מעידים על תקיעות מחשבתית והיעדר יצירתיות מחד ותחושה שאוצר המדינה פתוח בפניהם כל אימת שיחפצו, מאידך.

לחשב מסלול מחדש

סיעת העבודה וחה"כ וסגן השר אביר קארה, צודקים בהתעקשותם לעצור הכל לפני קריאה ראשונה ולא להיכנע לאיומי הפלת הממשלה מפי מי שבעצמו החרים הצבעות והפר הסכמים קואליציוניים. הם הבלם האחרון, בדרישתם לחשיבה מחודשת ומי שיכולים להציל את ההזדמנות לשינוי ההכרחי במערך התמריצים בצה"ל. זהו חלון הזדמנות נדיר לעצור ולעשות "חישוב מסלול מחדש" על כל מערך התמריצים בצה"ל, לא רק כי אין להמשך העיוות רוב בכנסת, לא רק כי הקופה הציבורית היא של כולנו ולא רק של צה"ל, אלא כיוון שצה"ל עומד לאבד את הנכס היקר ביותר- אמון הציבור.

הכותבות הן היועצת המשפטית והמנכ"לית של עמותת רווח נקי מהעותרות ביחד עם עמותת צדק פיננסי כנגד "הגדלות הרמטכ"ל"

עוד כתבות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"