גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ניירות ערך הציעה לשנות את ימי המסחר בתל אביב

ההחלטה שלא להכניס את הבורסה למדדי אירופה, מהלך שהיה אמור להזרים מיליארדי שקלים לשוק המניות המקומי, הוסברה בשוני בימי המסחר • רשות ני"ע והבורסה אומנם התחייבו כלפי MSCI לבצע התאמות בימים, אך ניסיון העבר מלמד כי ההחלטה היא בעיקר של ועדי העובדים בבנקים ● מניית הבורסה הגיבה להחלטה בירידה חדה

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

אכזבה לקברניטי הבורסה בת"א: חברת המדדים העולמית MSCI הודיעה בלילה שבין שני לשלישי כי החליטה שלא לכלול את ישראל במדדי המניות המובילים שלה באירופה. ההחלטה התקבלה לאחר סקר שערכה חברת המדדים בקרב מנהלי נכסים מובילים ובעלי עניין נוספים בזירה הגלובלית, כלומר עם גופי ההשקעה הגדולים בעולם, והסיבה שהטתה את הכף נגד ישראל היא הפערים בין ימי המסחר בארץ לעולם, ובהקשר הנוכחי בעיקר מול אירופה.

"השחקנים בשוק חלוקים בדעותיהם לגבי הסיווג האזורי המתאים של מדד MSCI ישראל לתהליכי ההשקעה שלהם, בפרט עקב חוסר ההתאמה הנוכחית של ימי המסחר בין השווקים בישראל לאירופה. לעת עתה MSCI קבעה כי היא תשמור על הסיווג האזורי של ישראל בתוך המזרח התיכון, ותמשיך לשתף שחקנים בשוק בנושא לגבי כל התפתחויות משמעותיות בשוק", הסבירו בחברת המדדים האירופית.

ברשות ני"ע ובבורסה בתל אביב חששו כי ב-MSCI יקבלו את ההחלטה על בסיס סוגיית ימי המסחר, וניסו להקדים תרופה למכה. לגלובס נודע שלפני כחודש וחצי שלחה יו"ר רשות ני"ע, ענת גואטה, מכתב להנהלת MSCI, שבו התחייבה כי אם נושא ימי המסחר יהווה את המכשול העיקרי, הרשות והבורסה ינקטו את הצעדים הרגולטוריים הדרושים כדי להתאים את ימי המסחר. דברים דומים היא השמיעה בקולה לפני כחודש, בכנס וירטואלי גדול של משקיעים בינלאומיים מארה"ב. עם זאת, מבדיקת גלובס עולה כי לאיגוד בתי ההשקעות לא היה ידוע על יוזמה שכזו מהתקופה האחרונה.

ענת גואטה, יו''ר רשות ני''ע / צילום: איל יצהר

השאלה הגדולה היא עד כמה היו יכולים ברשות ני"ע, גם אם המהלך ייעשה בתמיכת הבורסה בתל אביב, לחייב את השחקנים בשוק, בדגש על הבנקים המקומיים, לשנות את שבוע המסחר, כלומר לבטל את המסחר בימי ראשון ולחייב מסחר מלא בימי שישי - כמקובל באירופה. ניסיונות למהלך שכזה עלו על הפרק בעבר מספר פעמים, כולל לפני כשנה וחצי, בסבב שיחות שהתרחש מתחת לרדאר, אך ללא תוצאות.

הניסיון הפומבי ביותר לשינוי ימי המסחר בת"א, שאף הגיע לדיון בכנסת, התרחש באמצע העשור הקודם. באוגוסט 2014 החליט דירקטוריון הבורסה לתמוך במעבר למסחר בימים שני עד שישי - במקום ראשון עד חמישי, ואף שלח מכתב בנושא לחברי הבורסה במטרה לקבל את התייחסותם להשפעות של השינוי. הזמן חלף וההצעה אף נכנסה להצעת החוק לשינוי מבנה הבעלות בבורסה (שהסתיימה בהנפקתה), אך לבסוף היא לא יצאה לפועל, משני שיקולים עיקריים.

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה / צילום: איל יצהר

הראשון, והבעייתי יותר, הוא התנגדות של מנהלי המסחר, בעיקר הבנקים, לשינוי. הבנקים התנגדו לשינוי ימי המסחר בטענה שמהלך שכזה יעלה להם הרבה כסף, ומצד שני יביא לתועלת מועטה ולא ישנה את מצב הבורסה.

מי שעמדו על הרגליים האחוריות כנגד המהלך לאורך השנים היו ועדי העובדים של הבנקים, שטענו כי מדובר בשינוי מהותי ביחסי העבודה, שנוגד את שבוע העבודה המקובל בישראל.

לבנקים השפעה מהותית על היקפי המסחר, ועל פי הערכות בשוק, 90% מהמסחר של הציבור הרחב, סוחרי הריטייל, מתבצע על ידי הבנקים (הגופים המוסדיים סוחרים בעיקר באמצעות מחלקות הברוקראז' של בתי ההשקעות).

לכך יש להוסיף את התנגדותו של יו"ר ועדת הכספים של הכנסת דאז, משה גפני, שטען כי השינוי יביא לחילול שבת גם אם המסחר יסתיים בימי שישי בשעה 14:00, טרם כניסת השבת.

הרציונל מאחורי שינוי ימי המסחר

הסיכויים לשינוי ימי המסחר ללא תמיכת הבנקים קלושים, אך קשה להתעלם מהיתרונות ומהחסרונות הגלומים בו. ראשית מדובר בהתאמה של השוק הישראלי, שהוא קטן יחסית, למתרחש בשווקים הגלובליים, ומבט קצר על המתרחש באוקראינה לדוגמה, או סביב העלאות הריבית של הפד האמריקאי, מגלה עד כמה הוא מושפע מהם בלאו הכי.

מעבר לכך, מחזורי המסחר בימי ראשון קטנים משמעותית לעומת המחזורים באמצע השבוע, לפעמים עד כדי 50% בלבד, בין היתר מאחר שאין מסחר גדול אל מול שחקנים מחו"ל. עם זאת, יש לציין מנגד, כי דווקא קיום מסחר בימי ראשון שיחק לא פעם לידי שוק ההון המקומי. המסחר בישראל בימי ראשון הוא כמעט היחידי בעולם, ומי שרוצה להתאים את עצמו לאירועים מאקרו-כלכליים המתרחשים בין שישי בערב לשני בבוקר יכול לנצל את המסחר בישראל, ולרשום רווחים או לצמצם הפסדים על סקטורים הנסחרים בתל אביב.

המושפעת הגדולה מההחלטה - מניית הבורסה

עבור שוק ההון המקומי מדובר באכזבה, מכיוון שההחלטה שלא לאפשר לישראל הצטרפות למדדי הבנצ'מרק האירופיים מונעת מגופי השקעה בינלאומיים להזרים השקעות בהיקפים של מיליארדי דולרים אל שוק ההון הישראלי.

המהלך היה אמור לייצר חשיפה מוגברת של חברות ציבוריות ישראליות למשקיעים בינלאומיים מגוונים, אשר נוכחותם יכולה הייתה לייצר ערך מוסף רב לשוק ההון המקומי ולכלכלה הישראלית בכללותה.

"למדד האירופי, לדוגמה, יש מוצרי השקעה שעוקבים אחריו בהיקף של כ-170 מיליארד דולר, והחלק של ישראל היה יכול להגיע לבין 1% ל-1.5%, כלומר עשויה הייתה להיות לכך משמעות עצומה עבור השוק הישראלי", אמר בחודש שעבר עו"ד אופיר איל, מנהל המחלקה הבינלאומית ופיתוח עסקי ברשות ניירות ערך, בריאיון לגלובס.

ביום המסחר שהתקיים לאחר קבלת ההחלטה נראה כי המושפעת העיקרית מההחלטה של MSCI היא מניית הבורסה, שנכון לשעה 14:00 איבדה כ-10% מערכה. אפשר לציין גם את מדד הבנקים, שירד נכון לאמצע יום המסחר ביותר מ-2%, כאשר לפחות ארבעת הבנקים הגדולים היו צפויים ליהנות מהכנסת ישראל למדד האירופי. מעבר לכך לא נרשמה השפעה גדולה להחלטת MSCI על הבורסה המקומית.

"לא ראינו דרמות בשוק כי אף שחקן זר לא יקדים וייקח פוזיציה על סמך המחשבה שאולי יצרפו את ישראל למדד, והוא עשוי להשיג כמה אחוזי תשואה בשל כך", הסביר גורם בשוק ההון. "לא פעם כאשר יש עדכון מדדים אנחנו רואים שחקני נוסטרו שאוהבים להקדים ולשנות פוזיציות במגמות שייכנסו או ייצאו ממדד מסוים, וכך להבטיח לעצמם תשואה ביום העדכון בפועל".

אל מול המתנגדים להכללת ישראל במדד היו דווקא לא מעט תומכים בשינוי. אלו הדגישו את העובדה שמשקיעים גלובליים רבים מנצלים כיום את אירופה ואסיה כאבני בניין להשקעה שלהם בשווקים מפותחים, וכי שמירה על מדד MSCI ישראל במזרח התיכון עשויה לגרום למשקיעים מוסדיים בינלאומיים להיות פחות חשופים לחברות בישראל. בנוסף, הקשרים החזקים שהתפתחו בשנים האחרונות בין האינדיקטורים המקרו-כלכליים של ישראל לאלה של אירופה הודגשו כסיבה מרכזית לכך שיש לסווג מחדש את ישראל לאירופה.

זו לא הפעם הראשונה שהחלטה של MSCI הביאה לאכזבה בישראל. בפעם הקודמת החלטה לגבי ישראל עלתה לרבים מהחברות ומהמשקיעים בשוק ההון המקומי מיליארדים רבים של דולרים. בשנת 2010 שינתה חברת המדדים את סיווגה של ישראל משוק מתפתח לשוק מפותח (אגב הצירוף של ישראל ל-OECD), מהלך שצמצם באופן משמעותי את חלקה של ישראל במדדים - והפך אותה מראש לשועלים במדינות המתפתחות לזנב לאריות במדינות המפותחות. כעת, קיבל שוק ההון המקומי בשורה מאכזבת נוספת.

ההיסטוריה והמשמעות של החלטת MSCI

● MSCI החליטה לא לכלול את ישראל במדד האירופי בעיקר נוכח הפערים בימי המסחר בבורסה בת"א
● רשות ני"ע התחייבה לפעול לשינוי שבוע המסחר בישראל אם זהו המכשול היחיד
● ניסיונות עבר לשינוי ימי המסחר נכשלו בעקבות התנגדות הבנקים לפעילות בימי שישי
● הניסיונות נתקלו בעבר בהתנגדות יו"ר ועדת הכספים לשעבר גפני בטענה שיובילו לחילול שבת
● מניית הבורסה בת"א הגיבה בירידה חדה, גם מדד הבנקים ירד
● עבור שוק ההון המקומי מדובר באובדן של מיליארדי שקלים מצד משקיעים זרים
● התומכים בהכנסת הבורסה בת"א למדד האירופי: המדדים המאקרו־כלכליים של ישראל מחייבים זאת

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם