גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגוש הלעומתי של סין, רוסיה ואיראן: גסיסת המודל הכלכלי הגלובלי

העוינות הגוברת בין המעצמות ובנות בריתן מחזירה אותנו לעולם דו־קוטבי בו כל צד מנסה לפגוע בשני, מה שיביא לפגיעה בכלכלה העולמית

בורסת שנחאי, סין. הכלכלות בעולם יעברו טלטלה מקרו-כלכלית / צילום: Shutterstock
בורסת שנחאי, סין. הכלכלות בעולם יעברו טלטלה מקרו-כלכלית / צילום: Shutterstock

החודשים האחרונים בארץ ובעולם מאופיינים בעלייה חדה בשיעורי האינפלציה ובזעזועים בשוק ההון. השנים האחרונות מאופיינות בנוסף בצמיחת המטבעות הווירטואליות חסרות הבסיס הכלכלי ועליית הגוש הכלכלי הלעומתי של סין, רוסיה, איראן ובנות בריתן. זאת בנוסף ללחימה באוקראינה.

להערכתי, כל המאפיינים הללו הינם תוצאה ישירה של משבר המודל הכלכלי הגלובלי לכל צדדיו - האמון הכלכלי בין המדינות פחת מאוד כאשר כל אחת מהן פועלת רק על פי האינטרסים שלה, האמון במטבעות פוחת עקב הגדלת כמות הכסף במאות אחוזים והעוינות הכלכלית של ארה"ב לסין מביאה לפיצול העולם הכלכלי. הסימפטומים השליליים האלה יימשכו בשנים הקרובות עד להשגת הסכמות כלכליות חדשות בין מדינות העולם. להלן פירוט, הסבר ותחזית.

מודלים כלכליים גלובליים 2022-1850: תנועות בינלאומיות חופשיות ורצופות של הון, מט"ח וסחורות, מחייבות אמון כלכלי בין מדינות ובין מטבעות וממילא מחייבות הסכמים בינלאומיים על כללי המשחק הכלכליים. ההיסטוריה הכלכלית ב- 170 השנים האחרונות הייתה מלווה בתקופות של יציבות והסכמים על כללי המשחק ובתקופות אחרות של משברים בהסכמות אלו, אשר הביאו משברים וזעזועים כלכליים תכופים.

בסיס הזהב

שיטת בסיס הזהב בשנים 1914-1850, התבססה על אמון בזהב, וכללי משחק מותאמים כולל הצמדת המטבעות לזהב והזרמה מוניטרית על פי כמות הזהב בעולם. השיטה פעלה ביציבות עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה ואז קרסה.

בין שתי מלחמות העולם, היה ניסיון לא מוצלח לחזור לשיטה הקודמת. העולם הכלכלי עבר אז משברים קשים. ההיפר אינפלציה של תחילת שנות העשרים והמשבר הגדול של שנת 1929. בשנת 1931 פרשה ארה"ב רשמית מן השיטה ומכאן ואילך עבר העולם משבר תעסוקתי קשה וירידה חדה בסחר הבינלאומי.

שיטת תחליף בסיס הזהב נוסדה בשנת 1944 (הסכם ברטון וודס) והתקיימה עד שנת 1971 עם פרישת ארה"ב מהשיטה. המודל קבע הצמדת דולר לזהב בשער קבוע לעד, שאר המטבעות - נצמדו לדולר בשער קבוע, עם אופציה לפיחות או ייסוף בתנאים של גרעון או עודף במאזן התשלומים. המודל פעל בהצלחה והביא ליציבות ולצמיחה כלכלית.

המודל קרס כאמור בשנת 1971. ארה"ב פרשה מהצמדת הדולר לזהב ומכאן ואילך ועד סוף שנות השמונים של המאה ועשרים, העולם פעל בוואקום אשר הביא הזרמות מוניטריות, אינפלציה דו-ספרתית ואבטלה (סטגפלציה). ניהול שערי החליפין היה מאולתר ושונה בין מדינות שונות. היקף הסחר הבינ"ל הצטמצם.

המודל הגלובלי 2008-1989 : נפילת הגוש המזרחי הביאה בהדרגה לבניית המודל הגלובלי אשר כלל הפעם את כל מדינות העולם. "כללי המשחק" נקבעו על ידי ארה"ב, קרן המטבע הבינלאומית, גוש היורו וחברות דרוג האשראי.

המודל הגלובלי שאף להגיע לאופטימיזציה ויעילות כלכלית עולמית כאשר הסקטור העסקי "קובע" את כל שיווי המשקל בהתאם לביקוש ולהיצע ("היד הנעלמה" העולמית).

כללי המשחק קבעו ששערי החליפין יהיו חופשיים וניידים ותשואות האג"ח הממשלתי והעסקי ייקבעו בהתאם לשיקולי הסיכון והתשואה של הסקטור העסקי בהתאם לביקוש וההיצע.

לא להתתערב במט"ח

תפקיד המדינה הוא אחד. לשמור על יציבותה הפיננסית, באמצעות שמירה על רמה מתונה ומוגדרת כמותית של גירעון, חוב ואינפלציה. בכל מקרה, על המדינות להימנע מלהתערב בשוקי המט"ח והאג"ח הממשלתי, להוציא תנאי משבר קיצוניים.

המודל ושברו: משבר 2008 הביא לראשונה להזנחת עקרונות המודל הגלובלי. המדינות הגדילו באופן קיצוני את הגרעון והחוב שלהן, הבנקים המרכזיים רכשו אג"ח ממשלתי ועסקי ואף ויסתו את שערי החליפין. ההצדקה לכך הייתה, המשבר הכלכלי החמור של שנת 2008.

בהמשך, מרקל באירופה ואובמה בארה"ב ניסו בהדרגה לשוב לעקרונות הקודמים של המודל. ההצלחה הייתה חלקית.

משבר הקורונה טרף את הקלפים והביא להגדלה קיצונית בגירעונות ובחובות של המדינה, הביא שוב להזרמות מוניטריות מצטברות של מאות אחוזים והביא לרכישות אג"ח ולוויסותי מט"ח חוזרים ונשנים בכל המדינות. המודל הגלובלי וההסכמות השונות - קרסו סופית. במקביל, פחת האמון במטבעות וממילא צמח האמון במקביל במטבעות הווירטואליים.

העולם נכנס מעשית לתקופת המעבר בין המודל הקודם למודל עתידי שעדיין אינו ידוע.

תחזית כלכלית 2022 ואילך: ניסיון העבר מראה שתקופת המעבר בין מודל אחד למשנהו יכולה להיות ממושכת והיא מלווה במשברים כלכליים ופוליטיים הנובעים משבירת האמון בין המדינות, כאשר כל אחת מהן פועלת באופן שונה ולא מתואם עם האחרות.

התחזית שלי היא שהכלכלות בעולם יעברו טלטלה מקרו-כלכלית. עלייה בשיעורי אינפלציה, צמצום מוניטרי והחמרת המשברים בין גושי מדינות. מציאות זו תביא לזעזועים גדולים יחסית בשוקי ההון ואף להאטה כלכלית בעיקר במדינות הסובלות מגירעון חוב גדול. פגיעה צפויה גם בהנפקות ובתנועות ההון בין המדינות.

קיים חשש ממשי שתגבר העוינות הכלכלית-פוליטית בין סין, רוסיה ובנות בריתה מול ארה"ב ובנות בריתה. התוצאה - חזרה לעולם כלכלי דו-קוטבי בו כל צד מנסה לפגוע בשני ופגיעה בפעילות הכלכלית בעולם.

מדינת ישראל היא יציבה פיננסית יחסית לרוב מדינות העולם. הנזק הכלכלי שהיא תסבול יתמקד כמו בעולם בעלייה בשיעור האינפלציה וסטיות תקן ואי- יציבות בשוק ההון. בנוסף, צפויה פגיעה בפוטנציאל ההנפקות של חברות ההייטק הישראליות בארה"ב וכתוצאה מכך - דעיכה מסוימת של ענף זה.

הכותב כיהן כממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר, מחבר הספרים "חברת השפע בלא רווחה ובלא שלום" ו"כלכלה פוליטית"

עוד כתבות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"