גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאי-הפללה לאכיפה מוגברת: רפורמת הקנאביס של ארדן הולידה בעיקר קנסות

בסוף מרץ תפקע הוראת השעה לאי-הפללה על שימוש בקנאביס, מהלך שהגיע בעקבות מאבק של תומכי לגליזציה ● אלא שמאז כניסת התקנה לתוקף, האכיפה על צריכה עצמית זינקה ביותר מ–20% ● עו"ד המתמחה בתחום: "המעבר לקנסות רק הגדיל את ההודאות המהירות"

גלעד ארדן, לשעבר השר לביטחון הפנים / צילום: ישראל סלם
גלעד ארדן, לשעבר השר לביטחון הפנים / צילום: ישראל סלם

בסוף חודש מרץ, תפקע הוראת השעה מ-2019 בפקודת הסמים המסוכנים, שהייתה ידועה כ"מודל ארדן" והקואליציה נדרשת בימים אלה לחדש את התקנות על שימוש עצמי בקנאביס. אלא שנתונים של משטרת ישראל מגלים שבשלוש השנים שעברו, המהלך שנולד בלחצים של תומכי לגליזציה הביא דווקא להגדלת האכיפה על צריכת קנאביס.
אחרי מאבק למען דה-קרימינליזציה (אי-הפללה) של קנאביס, השר לביטחון הפנים דאז גלעד ארדן (הליכוד, היום שגריר ישראל באו"ם) יזם פשרה: שימוש בקנאביס יהפוך לעבירה שעונשה קנס בלבד ולא מאסר או רישום פלילי. בפעם הראשונה והשניה, יינתנו קנסות של 1,000 ו-2,000 שקל בהתאמה. בפעם השלישית, האישום יהפוך להליך פלילי שעלול להסתיים בעונש מאסר. הליך פלילי ייפתח גם במקרה של עובר עבירה עם אישומים קודמים (גם ללא קשר לקנאביס) ועבירות סמים אחרות.

המהלך הזה נולד בעקבות הפגנות של תומכי לגליזציה תחת הסיסמה "הגיע הזמן ארדן". לחץ של ח"כ שרן השכל (אז הליכוד, היום תקווה חדשה) יחד עם תומכי לגליזציה נוספים הביאה את ארדן להציע את מודל "אי-הפללה באחריות" הכולל המרה של רוב התיקים הפליליים בקנסות.

"מודל ארדן הוא זאב בעור של כבש"

זו הייתה פשרה בלבד. "ישנם חסרונות רבים במודל שקיים כיום", אומרת לנו ח"כ השכל. "כאשר החיסרון המרכזי הוא שעתידו הפלילי של אזרח במדינת ישראל תלוי בשיקול דעתו של שוטר שיכול להכריע האם לתת לאזרח קנס או לפתוח לו תיק פלילי". הכוונה היא לניסוח בחוק לפיו השוטר "רשאי" לחלק קנס במקום לפתוח תיק פלילי, ולא בהכרח מחויב בכך. עם זאת, אין מידע על כמה מקרים כאלה מתרחשים בפועל.

ח''כ שרן השכל, יו''ר הוועדה לדיון בהסדרת השימוש בקנאביס רפואי / צילום: יונתן כץ

עו"ד יניב פרץ, המתמחה בתיקי קנאביס, מסביר שמודל אי-הפללה הוא "זאב בעור של כבש", משתמשי הקנאביס בעבירות הראשונות מתפתים להודאה מהירה באשמה שתגרור קנס כספי בלבד ואז מגיעה הפעם השלישית שגוררת איתה הליך פלילי. "אין הרבה סיכוי לאזרח בהליך הזה", מתאר עו"ד פרץ. "בדיקות שתן, שיחות שבועיות ואולי גם קבוצה טיפולית - הן רק חלק מהדרישות אותן יכול להציב קצין המבחן - שאם לא יענה להן בחיוב - הוא ימצא את עצמו בסיטואציה פלילית מורכבת. ולשם הוא יגיע עם כתם של 'רצידיויסטיות' (פשיעה חוזרת, ע"א) שהרי עבר האזרח כבר 3 עבירות קודומות - בהן הודה".

למשטרה יותר קל לחלק קנס מלפתוח תיק

תומכי הלגליזציה טענו שדווקא בשל העונש המופחת והיכולת לגבות קנסות כספיים, המשטרה תגביר את האכיפה נגד צריכה עצמית של קנאביס, מה שעלול לפגוע במטרות אי-ההפללה לכתחילה. מנתוני משטרת ישראל, נראה כי המציאות הוכיחה את צדקתם.
כשמסתכלים על תיקי הסמים שנפתחו במשטרה רואים צניחה בשנת 2019, אז החלה האכיפה של המודל החדש. מיותר מ-27 אלף תיקים בשנת 2018, שנת 2019 הסתיימה עם קצת פחות מ-19 אלף תיקים.

אלא שבאותה שנה חולקו מעל 10.5 אלף קנסות על עבירות שימוש עצמי בקנאביס. בסך-הכול, נראה כי המשטרה אכפה קרוב ל-30 אלף מקרי שימוש בסמים (לרבות קנאביס) - 6.3% יותר מאשר בשנה שקדמה למודל ארדן. בשנת 2020 מספר תיקי השימוש בסמים ירד ל-16 אלף, אך מספר הקנסות שחולקו עלה ליותר מ-17.5 אלף. אם מצרפים את נתוני התיקים הפליליים והקנסות מגיעים למעל 33.6 אלף פעולות אכיפה בגין שימוש בסמים - 21.3% יותר מאשר בשנת 2018.

 

נסייג ונאמר שנתוני השימוש בסמים כוללים את כל סוגי הסמים - מהרואין ועד קנאביס. בנוסף, אי-אפשר באמת לדעת האם צריכת הקנאביס (והסמים בכלל) גדלה או קטנה מאז שנכנסה לתוקף מדיניות אי-ההפללה כך שייתכן ששיעור האכיפה מתוך העבירות שנעשו בשטח. ובכל זאת, הירידה הדרמטית בתיקים הפליליים יחד עם עלייה ניכרת עוד יותר בקנסות על קנאביס - מראה את השינוי.

המשטרה מכחישה שקנסות כספיים הם תמריץ אכיפה לשוטרים, אבל ניתן לשער שקל יותר לאכוף חוק שעונשו קנס ולא תיק פלילי, שכן התנגדות האזרחים לאכיפה היא פחותה. האזרח הממוצע לא ישלם לעורך דין כדי לערער על קנס של 1,000-2,000 שקל ויעדיף לא לקחת את הסיכון שערעור יוביל לעלייה בגובה הקנס. זאת בניגוד להליך פלילי שגם דורש יותר מאמץ מהמשטרה עצמה.

אם כך, נראה כי מודל ארדן השיג תוצאה כפולה: מצד אחד, ירד מספר התיקים הפליליים של משתמשי הקנאביס. מצד שני, האכיפה ככלל עליהם הולכת וגדלה.

החסרונות של מודל אי־ההפללה אף הודגשו בדוח מיוחד של ועדה בין משרדית. הוועדה, בראשות המשנה ליועמ"ש עמית מררי, המליצה בדוח שפורסם באוקטובר 2020 מעבר ללגליזציה מלאה. "אי־הפללה שאינה מלווה באסדרה של השוק לאורך כל שרשרת הגידול והאספקה, לא תבטיח טיוב של המוצר ומניעת סיכונים בריאותיים שנובעים מהיעדר פיקוח על המוצר ושיווקו, וכן תחזק את השוק השחור ולא תמנע ממשקים של צרכנים עם גורמים עברייניים". כלומר, הוועדה הזהירה שמדיניות אי-ההפללה היא בעצם פשרת אמצע ללא תועלת אמיתית. היא גם לא תמנע את השימוש בקנאביס, וגם לא תהפוך את הצריכה לבטוחה יותר.

המודל החדש: אין שלוש פסילות

ח"כ השכל הגישה הצעת חוק להקמת ועדה לבחינת פרטי מודל ישראלי ללגליזציה מלאה ומוחלטת של קנאביס, כולל גידול ומכירה חוקית לחנויות ברישיון. זאת, בדומה למודל בקנדה ובחלקים נרחבים מארה"ב. אך בשל התנגדות רע"ם וחולשת הקואליציה, ההצעה נפלה.

זה הוביל לפשרה נוספת: במסגרת "מודל סער" לאי-הפללה של צרכני קנאביס, השימוש בקנאביס הוגדר סופית כעבירה מינהלית בלבד ולא פלילית. מודל "3 הפסילות" של ארדן נזנח, ונקבע קנס שטוח של 1,000 שקל במקום זאת - בלי קשר לכמות עבירות הסמים של המשתמש בקנאביס או לעבירות אחרות שלו. היחידים שיוחרגו מהשינוי הם בני נוער, אסירים וחיילים בשירות פעיל.

מבחינת תומכי הלגליזציה, מדובר בהתקדמות, אך קטנה מאוד. "המודל החדש הוא לא הפתרון האולטימטיבי", אומרת שרן השכל. "אבל בינתיים, בתוך המורכבות הפוליטית, זה הפתרון הטוב ביותר שהצלחנו להביא כאי-הפללה אמיתית".

תגובת משטרת ישראל: "לא קיים כל שינוי במדיניות האכיפה נגד צרכני הקנאביס והמשטרה מבצעת אכיפה בכל מקום בו עולה חשד כי מתבצעת עבירה, ללא קשר לגובה הקנס בצידה של העבירה. משטרת ישראל אינה אחראית לגביית הקנסות והטיפול בנושא מתבצע ע"י המרכז לגביית קנסות.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב