גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה משבשת גם את תרומות הביציות והפונדקאות מאוקראינה; ד"ר מיכה באום: "מחפשים חלופות בגאורגיה"

תורמות הביציות יצטרכו לקבל טיפול רפואי נוסף כדי לדכא את ייצור הביציות שלא ניתן לשאוב ● במערב המדינה הטיפולים הקיימים יימשכו, אך לא יתחילו חדשים ● ולגבי פונדקאות? המצב עוד יותר מסובך

הקפאת ביציות. כל חודש שעובר הוא קריטי / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin
הקפאת ביציות. כל חודש שעובר הוא קריטי / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

המלחמה באוקראינה מייצרת מגוון עצום של סוגי צרות ומצוקות, והנה אחת נוספת: הלחימה שיבשה בצורה דרמטית את הפעילות של "תרומת" (למעשה, רכש) הביציות באוקראינה. זאת, לאחר שהקורונה כבר שיבשה ודחתה חלק מן התהליכים האלה.

בהיעדר יכולת לשאוב את הביציות בתנאים נאותים באזורי ההפגזות, התורמות צריכות לקבל תרופות לדיכוי תהליך הביוץ, כדי שמצבן הרפואי לא יסתבך. ההתניידות במצב של גרוי יתר שחלתי עלולה להיות מסוכנת וגם כואבת ביותר ולהקשות עוד יותר על התהליכים המורכבים של ההיחלצות מן המלחמה, או ההישרדות בתוכה.

מהצד הישראלי, אמנם לא מדובר במצב של חיים ומוות, אך כמה מאות זוגות או יחידניות ישראליות ממתינים לתרומת הביציות, כאשר כל חודש שעובר הוא קריטי גם מבחינת הציפיה לילד וגם מבחינת גילן של הנשים הישראליות ויכולתן לשאת בהצלחה את ההריון. בחלק מן המקרים החלו תהליכי ההכנה הרפואית של הנשים בישראל לקלוט את הביציות. עלות הטיפול עבור הישראלים מגיעה לעשרות אלפי שקלים.

הטיפולים באזורי הקרבות הופסקו

הרופאים המנהלים את האופרציה מן הצד הישראלי מנסים למצוא חלופות בגאורגיה או ארמניה, ובינתיים לטפל בתורמות ולנסות לחלץ אותן מן המדינה אם הן מעוניינות בכך.

ד"ר מיכה באום, רופא בכיר בתחום הפוריות מבית החולים שיבא והרצליה מדיקל סנטר, אומר כי: "באזורי הקרבות כמו בקייב, הטיפולים הופסקו והנשים שכבר מתקדמות לקראת השאיבה קיבלו תרופות כדי לדכא את תהליך הביוץ. באזור לבוב, האיום פחות מיידי ושם אנחנו משלימים את הטיפולים שכבר החלו, אבל לא מתחילים טיפולים חדשים. בחלק מן המקרים ההפריות היו אמורות להתקיים באוקראינה, עם זרע שנשלח מישראל, אך אי אפשר היה להעביר את הזרע, אז הקפיאו את הביציות והעבירו אותן החוצה דרך סלובקיה.

"כמו הרבה גורמים שעובדים באוקראינה, אנחנו דואגים לאנשים שאנחנו בקשר איתם. גם לתורמות, וגם לצוות המקומי, מנסים להבין איך לעזור".

הקליניקות עושות מה שאפשר גם כדי לא להשאיר את הלקוחות הישראלים באוויר. "אני חוזר כעת מליווי תהליך פונדקאות בגאורגיה, וכבר הגיעו לשם גורמים ישראלים שרוצים להעביר את פעילות תרומת הביציות לשם. אפשרות אחרת היא ארמניה. יש נכונות של הגאורגים לתת מענה לזה, בהנחה שנקבל את אישור משרד הבריאות הישראלי. ליחידות שלנו באוקראינה יש אישור גורף, אבל פתרונות חדשים יצטרכו לקבל כל אחד את האישור הפרטני שלו".

סביר להניח שרוב הנשים שתורמות את הביציות היו ממש זקוקות לכסף הזה, בעיקר עכשיו כשהן צריכות אמצעים לשרוד או לברוח.
"כן, זה מצב המלחמה. אנשים עזבו עבודה, נטשו הכל, הם ממש פליטים. סיפורים לגמרי לא פשוטים. אנחנו תומכים בהן וגם בעובדים שלנו שם. אנחנו מסייעים להם כלכלית".

יש מחשבה לקלוט עובדי מעבדה ואמבריולוגים בארץ?
"עלו שאלות כאלה ואלה באמת מקצועות שהם במחסור בישראל".

אוקראינה היא יעד מועדף לתיירות מרפא בתחום הפוריות. מתבצעים בה בכל שנה עשרות אלפי טיפולי פוריות למי שאינם מצליחים לשלם על אלה במדינתם, לצד אלפי תרומת ביציות בכל שנה, ומאות תהליכי פונדקאות. מערכת הבריאות באוקראינה נחשבת טובה, המחיר לתרומת הביציות הוא מן הנמוכים בעולם, והרגולציה מקילה, יש האומרים מקילה מידי. לנשים מותר לתרום ביציות בכל גיל, ומותר להן לבצע עד שמונה מחזורי טיפול במהלך חייהן. עבור ישראלים יתרון נוסף הוא רופאים תושבי ישראל ובחלקם דוברי רוסית או אוקראינית שמלווים פיזית את התהליך.

שיקול נוסף נכתב בגלוי באתר של אחת החברות העוסקות בתחום (לא החברה שעמה עובד באום): "המאפיינים החיצוניים של התורמות, תוי הפנים, צבע ומראה השיער, בהירות העור וכדומה. זוגות ישראלים רבים בוחרים באוקראינה בשל הרצון שלצאצא שייוולד להם יהיו מאפיינים דומים", אם כי דומים למי בדיוק, לא נאמר. מדינות עיקריות נוספות שישראלים רוכשים מהן ביציות הן צ'כיה וארה"ב. ניתן לקבל תרומת ביציות גם בישראל, מנשים ישראליות, אך הביקוש עולה משמעותית על ההיצע וההמתנה ארוכה.

הפונדקאות - סוגיה רגישה עוד יותר

השאלה איך לשרוד במלחמה כאשר בתוך הגוף שלך נמצא מוצר שנרכש על ידי מישהו אחר, היא סוגיה לא פשוטה. הקליניקות הרפואיות באוקראינה, בין אם מנוהלות או לא מנוהלות על ידי ישראלים, אמורות לאפשר לתורמות להשלים את התהליך בבטחה ולפצות אותן באופן כלשהו גם אם לא ניתן יהיה לשאוב מהן את הביציות בסבב הזה. השאלה היא כיצד עושים זאת בפועל בעת מלחמה, היא מורכבת. הרי גם בעת שלום מיצוי מלא של זכויות רפואיות הוא לרוב פריבילגיה של שכבת אוכלוסיה מסויימת, בעלת אוריינות רפואית ובירוקרטית.

בתחום הפונדקאות הסוגיה רגישה עוד יותר. באוקראינה מבוצעים אלפי תהליכי פונדקאות בשנה. כמה אתרי חדשות ברחבי העולם דיווח על מספר מקרים מרגשים של פונדקאיות שילדו וחולצו עם הילודים במבצע הרואי, ומספר מדינות שומרות על ערוצים דיפלומטיים פתוחים מרוסיה כדי לחלץ תינוקות שמיועדים להירשם כאזרחיהן.

ניתן להעריך כי כמה עשרות ישראלים ממתינים להולדת ילדים מפונדקאות באוקראינה בחודשים הקרובים. סוכנות רויטרס דיווחה על הישראלית שרית היימן, בת 47, אשר לאחר טיפולי פוריות שנמשכו 12 שנה, החליטה עם בעלה אלכס לבצע הליך פונדקאות באוקראינה. הפונדקאית, אולגה וויטנקו בת 35, מתגוררת באזור הקרבות, והיא כעת בחודש השישי להריונה. היימן סיפרה כי ביקשה ממשרד החוץ הישראלי עזרה מיוחדת בחילוצה של וייטנקו והעובר שברחמה. בינתיים היא והעובר נתונים לתנאי רעב וקור. היימן ציינה כי היא מוכנה לממן את עלות התעבורה, ואילו משרד החוץ ציין כי יוכלו לחלץ אותה בתנאי שתגיע לאחד הגבולות.

אלא שלוייטנקו יש משפחה, והיא רוצה לצאת מאוקראינה יחד איתה. היימן מבטיחה לדאוג גם לצרכים שלהם, והמשפחה מעוניינת להגיע לישראל. כך שמדובר במקרה קל יחסית. במקרים אחרים, הסוגיה הזו יצרה מתח. פונדקאיות לא בהכרח רוצות לעזוב את אוקראינה, בעיקר אם אינן רוצות לקחת איתן את משפחתן. חלקן אפילו מעוניינות להיות חלם מכוח הלחימה, ואילו ההורים המיועדים מפעילים לחץ עליהן לעזוב את אזורי הקרבות. בחלק מן המקרים הפונדקאיות עזבו לפני תחילת הקרבות למה שחשבו שהוא זמן קצר, ונשארו מנותקות ממשפחתן. מאידך יש לציין שעבור חלק מן הפונדקאיות, העובדה שיש מישהו מהמערב שחשוב לו לחלץ אותן, הובילה לכך שהופנו כלפיהן משאבים שאחרת לא היו מקבלות, ובזכות זאת הן הצליחו להיחלץ.

המטרה המובילה של הפונדקאית היא לשרוד, אך המטרה של ההורים מן הצד השני היא שהפונדקאית תשרוד עם עובר בריא. כאשר פונדקאיות עוברות את הגבול למדינה אחרת ומתחילות להתבסס בה, ייתכן והן כבר כפופות לחוקי הפונדקאות באותה המדינה, כך שלהורים ולפונדקאיות יש לפעמים אינטרסים סותרים לגבי מדינת היעד לבריחה. ההורים רוצים מדינה שקל להוציא ממנה את הילד. הפונדקאיות - מדינה שיכולה להגן על הזכויות שלהן. לפעמים האינטרסים נפגשים, אבל לא תמיד.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

המונים בדרך בגין בהפגנת משפחות החטופים / צילום: אמיר ירחי

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים