גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כנף ציון והעובדות: האם טיסה בו עולה פי 2 מהחלופה, וכמה עלתה המקלחת?

מה נכתב ומה לא נכתב בדוח מבקר המדינה שבדק את העלויות הכבדות של המטוס הייעודי שאמור לשמש את ראשי המדינה? ● וגם: האם יש סיכוי למכור את המטוס? הדוגמאות מהעולם לא מעודדות

יאיר לפיד, יש עתיד. טוויטר, 9.3.22 / צילום: כדיה לוי
יאיר לפיד, יש עתיד. טוויטר, 9.3.22 / צילום: כדיה לוי

הרבה ויכוחים אידיאולוגיים עמדו במהלך שנותיה של ישראל במרכז המחלוקת בין שני המחנות הפוליטיים. בשנים האחרונות אפשר להוסיף אליהם גם ויכוח על מטוס. "כנף ציון", הכינוי לו זכה המטוס הייעודי שאמור לשמש את ראש הממשלה ובכירים נוספים, הפך לסמל כמעט מהרגע הראשון שבו יצא לדרך הפרויקט, בעקבות החלטה שקיבלה ממשלת נתניהו ב-2015.

בשבוע שעבר צפה ועלתה שוב המחלוקת בעקבות דוח חריף שפרסם מבקר המדינה על הליך הבנייה של המטוס והעלויות הכבדות שנלוו לו. מתנגדי הפרויקט, ובראשם שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, שנשבע לא לעשות שימוש במטוס והבטיח למכור אותו, מיהרו להשתמש בנתונים שפורסמו ככלי לחיזוק עמדתם. מנגד, הרוח החיה שמאחורי המיזם, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, תקף את מי שעשו לדבריו שימוש מוטעה בנתוני המבקר. אז מה באמת נכתב בדוח ומה דווקא לא נאמר בו? המראנו למסע קצר בעקבות הממצאים, ובדרך בדקנו גם מה נעשה בעולם.

מקלחת במחלוקת

נתחיל בנתניהו. ראש הממשלה לשעבר בחר לתקוף את פרשן חדשות 12, אמנון אברמוביץ', לאחר שזה הזכיר ב"אולפן שישי" את המקלחת שהותקנה במטוס, ותהה מדוע היא עלתה לא פחות מ-4.3 מיליון שקל. "הברזים מפלטינום? במקום מים וסבון (יוצאת) שמפניה ורודה?" תהה בלעג.

בסגנון החריף שאליו כבר התרגלנו בשנים האחרונות העלה נתניהו סרטון בטוויטר, שבו הוצמדה לאברמוביץ' חותמת "שקרן בכמות גבוהה". לאחר דבריו של הפרשן על עלות המקלחת שובצה תגובת הכתב ניר דבורי שאמר כך: "אני יכול להגיד לך שמדובר במקלחון שנקנה באיקאה, הוא לא עולה ארבעה מיליון שקלים". אז מי צודק?

דוח המבקר לא מפרט מאיזו חנות נרכשה המקלחת. גם לא נטען בו שהמקלחת עצמה עלתה 4.3 מיליון שקל. מצד שני, מה שכן נכתב בו בהקשר הזה לא בדיוק עושה חסד עם נתניהו. בסעיף בו מפורט "בלוק השינויים השני", שנעשה במטוס בשנת 2018, נאמר כי עצם התקנת המקלחת ומערכת המים במתחם האח"מ - לדרישת "משרד ראש הממשלה" - יקרה את עלות המטוס ב-4.3 מיליון שקל - הסכום בו נקב אברמוביץ'. למעשה, אין אפילו צורך לצלול לדוח המבקר לשם כך: אם אנשיו של נתניהו שערכו את הסרטון לא היו ממהרים לחתוך את דבריו של דבורי, עוקביו של ראש האופוזיציה בטוויטר היו יכולים לשמוע את דבורי אומר זאת בעצמו, כפי ששמעו צופי "אולפן שישי".

בכלל, עלויות אותו סבב שינויים שני הסתכמו על פי דוח המבקר ב-13 מיליון שקל. לפניו, ב-2017, נערך סבב שינויים ראשון, גם הוא לבקשת משרד רה"מ, ועלותו הייתה גבוהה בהרבה - 47 מיליון שקל. מדוע נדרש משלם המיסים להוצאה כה גבוהה שלא נכללה בתכנון העבודה המקורי? מתברר ש-28 מיליון שקל הופנו למתחם האח"מ, שם נדרשו תוספת מקום לאחסון מזוודות, אזור אישי חדש ופינת ישיבה לארבעה אנשים, חדר דיונים, ספות ועוד. שאר הכסף יצא על תוספות לא מתוכננות כמו מערכת בידור ותקשורת בכלל המטוס, הפרדה בין מתחם העיתונאים לנוסעים אחרים, ועוד ועוד.

למכור עכשיו?

הדוח החריף בהחלט מכיל ממצאים שיכולים לספק דלק למבקריו של הפרויקט. אבל אולי הם ניצלו אותו כדי לעוף קצת רחוק מדי? שר החוץ יאיר לפיד שיתף בטוויטר צילום מסך של כותרת מכתבה בישראל היום (שכנראה שונתה בהמשך) בה נכתב: "דו"ח המבקר: שימוש במטוס 'כנף ציון' יעלה פי 2 מלחכור מטוס פרטי". לכותרת הזאת צירף לפיד את מסקנתו: "למכור עכשיו! … (הפעלת המטוס) תהיה יקרה בהרבה מכל אפשרות אחרת".

אבל האם המבקר אכן קבע כי שימוש בכנף ציון יעלה פי שניים מחכירת מטוס פרטי כפי שנכתב בכותרת שצירף לפיד? לא. האם הוא קבע שהפעלתו תהיה יקרה בהרבה מכל אפשרות אחרת כפי שצייץ לפיד עצמו? גם לא בדיוק.

 

בדוח המבקר מופיע חישוב שלפיו עד היום העלות הממוצעת לטיסה של ראש הממשלה עמדה על 2.5 מיליון שקל. טיסה ב"כנף ציון" אמורה לעלות בממוצע 2.7 מיליון שקל (בחמש השנים הקרובות). כלומר, בהינתן שהמטוס החדש כבר מוכן, עצם השימוש בו יעלה רק כ-200 אלף שקל יותר לטיסה, כשבתמורה תקבל המדינה "שיפור ניכר ברמת הביטחון... הגנה על המטוס ואבטחת המידע בו", תנאים טובים יותר, זמינות ועוד.

אז ממה נובעת הטעות? המבקר מציג בדוח גם חישוב שמפרט כמה יעלה השימוש ב"כנף ציון" אם נכניס למשוואה את עלות ההקמה של המטוס. במקרה הזה מחיר כל הפעלה של "כנף ציון" תקפוץ ל-5.2 מיליון שקל - יותר מכפול מהמחיר של החכרת מטוס. אלא שכאמור מדובר בכסף שכבר נוצל, מה שמכונה עלות שקועה בשפת הכלכלה. כעת, כשהמטוס כבר מוכן פעולה, החישוב הוא כמובן אחר לגמרי.

למכור למי?

אז אולי כדאי למכור את המטוס ולהחזיר לפחות חלק מהעלויות השקועות? כך הרי הבטיח לפיד שיעשה כשיכנס לתפקיד ראש הממשלה. אלא שבכלל לא בטוח שיש למי. ישראל, כך מתברר, היא ממש לא המדינה הראשונה שמתמודדת עם הבעיה הזו. בשנים האחרונות ניסו ממשלות רבות, רובן באפריקה ודרום אמריקה, למצוא קונים למטוסים בזבזניים שרכשו ראשי מדינה קודמים שהודחו. חלקן מחפשות קונים עד היום.

הנה כמה דוגמאות. במקסיקו מנסה הנשיא אנדרס אוברדור לממש את הבטחת הבחירות שלו עוד מ-2018, ולמכור את המטוס של קודמו. עד כה ללא הצלחה. גם שם, אגב, נשמעה ביקורת רבה על התקנת מקלחת פרטית במטוס, בנוסף לחדר ישיבות מפואר ומיטת קינג סייז. גם בפרו הבטיח הנשיא הנבחר פדרו קסטיו בנובמבר האחרון שימשיך בניסיונותיו של קודמו למכור את המטוס הנשיאותי, שנרכש עוד בשנות ה-90, ומאז משמש סמל לשחיתות השלטון. בינתיים הוא אפילו אסר על שריו לטוס במחלקה ראשונה בטיסות מסחריות. בהונדורס הועמד בחודש שעבר המטוס הנשיאותי למכירה כחלק מהבטחת בחירות של הנשיאה החדשה שיומרו קסטרו. האם היא תצליח? אין לדעת אבל ברור שבמכירת המטוסים הללו קיים קושי מובנה. לרוב הם יכולים להכיל רק עשרות בודדות של נוסעים, מחולקים בצורה לא יעילה וכוללים ריהוט יקר ומיותר, בנוסף למערכות בטיחות שאינן נחוצות לכל לקוח שהוא אינו ראש מדינה.

באפריקה מצאנו כמה ממשלות שאילתרו פתרונות יצירתיים למטוס שירשו מממשלים קודמים. בסנגל המטוס הנשיאותי המפואר נתרם לחיל האוויר ומשם הוא עבר למוזיאון אחרי שנתיים של ניסיונות מכירה שלא הניבו פרי. כך גם עשתה ניגריה עם חלק מצי המטוסים של השלטון הקודם. במלאווי החליטו פשוט לחתוך הפסדים ומכרו את המטוס בהפסד כבד של 7 מיליון דולר לחברה שרשומה באיי הבתולה. מי היא אותה חברה מסתורית שמעוניינת במטוס מן הסוג הזה? לאחרונה נפתחה במדינה חקירה בנושא לאחר שהתברר שהכסף מהעסקה לא נכנס לקופת המדינה, כשהחשד הוא שמדובר בכלל בחברת קש שריפדה את כיסי השלטונות.

גם תוניסיה וגבון נאלצו למכור במחירי הפסד את המטוסים שלהם שהפכו לסמלי שחיתות. שם לפחות מצאו קונה אמיתית - טורקיה. אולי היחסים המתחממים בין אנקרה לירושלים יאפשרו ללפיד לממש את הבטחתו ולהיפטר מכנף ציון?

לקריאה נוספת:
- דוח מבקר המדינה: רכש מטוס ייעודי להטסת ראשי המדינה
- דיווח על הניסיונות של מקסיקו למכור את המטוס הנשיאותי שלה
- דיווח על הניסיונות של פרו למכור את המטוס הנשיאותי שלה
- דיווח: תוניסיה מוכרת את המטוס הנשיאותי לטורקיש איירליינס

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?