גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העברת השליטה בבזן: מה מחפשים האחים חג'ג' במפרץ חיפה?

החברה לישראל סיכמה על מכירת מניות שליטה בחברת הזיקוק לידי קבוצת חג'ג' תמורת 600 מיליון שקל ● הגאות חסרת התקדים ביתרת עסקיו של עידן עופר מאפשרת לו להיפרד מהחזקה בחברה מזהמת, שמייצרת תסבוכת רגולטורית, על המאבקים והפרסומים הנלווים לכך

האחים צחי (מימין) ועדו חג'ג' / צילום: טל צ'יקורל
האחים צחי (מימין) ועדו חג'ג' / צילום: טל צ'יקורל

החברה לישראל, שבשליטת עידן עופר, פועלת לחסל את ההשקעה בחברת בזן (בתי זיקוק לנפט), שאת השליטה בה רכשה לפני כ-15 שנה. החברה לישראל חתמה על מזכר הבנות בלתי מחייב למכירת 16.69% ממניות בזן לידי קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן, שבשליטת האחים עדו וצחי חג'ג', תמורת כ-590 מיליון שקל. מדובר במחיר דומה לזה שבו סגרה מניית בזן את שבוע המסחר חולף, המשקף לחברה שווי של 3.56 מיליארד שקל (לאחר עלייה של כ-40% בשנה האחרונה).

בזן "קטנה" על עידן עופר: שווי החזקותיו נסק לכ-14 מיליארד שקל

מניית החברה לישראל הגיבה להודעה על העסקה בזינוק של כ-8.5%, המשקף לחברת ההחזקות שווי של קרוב ל-13.4 מיליארד שקל. עבור החברה לישראל, מדובר בהמשך מימוש האסטרטגיה של יציאה מההשקעה בבזן, שנתפסת כאחד המפעלים המזהמים ביותר במדינת ישראל, ומושכת בשל כך אש מצד ארגוני איכות הסביבה.

מכירת המניות כאמור, ככל שתבשיל, תיעשה בהתאם להסכם השליטה שיש לחברה לישראל עם קבוצת פטרוכימיים הכושלת, שמחזיקה כיום ב-15.46% ממניות בזן. השלמת העסקה תהיה כפופה בין היתר לכך שקבוצת חג'ג' תקבל היתר לשליטה בבזן, כנדרש על פי צו החברות הממשלתיות, תוך ארבעה חודשים ממועד ההתקשרות בהסכם מחייב (עם אפשרות להארכת תקופה כאמור בחודשיים נוספים).

 

החברה לישראל מחזיקה כיום ב-24% ממניות בזן בשווי של 854 מיליון שקל, לאחר שמכרה בחודש נובמבר 2021 כ-9% ממניות חברת הזיקוק לכמה גופים מוסדיים, תמורת 262.5 מיליון שקל. במסגרת אותה עסקה גם העניקה החברה לישראל לאותם גופים מוסדיים אופציות למשך 22 חודשים, המאפשרות להם לרכוש ממנה עוד 7.3% ממניות בזן במחיר של 1.15 שקל למניה, ובתמורה כוללת של כ-269 מיליון שקל.

מזכר ההבנות שנחתם עם חג'ג' הוא כאמור למכירת יתרת 16.69% ממניות בזן שבבעלות החברה לישראל, במחיר של 1.1 שקל למניה. ככל שלא ימומשו האופציות שנתנה החברה למשקיעים המוסדיים לרכישת יתרת 7.3% ממניות בזן שבבעלותה, תינתן לקבוצת חג'ג' אופציה לרכוש מניות אלה, בתוך 30 ימים ממועד פקיעת האופציות, במחיר הגבוה מבין: 90% מהמחיר הממוצע של מניית בזן בבורסה לני"ע ב-15 ימי המסחר הקודמים למועד פקיעת האופציות; או 91 אגורות למניה.

על פי מזכר ההבנות, קבוצת חג'ג' תערוך בדיקת נאותות בת 45 ימים בקשר לרכישה אפשרית כאמור, אשר במהלכה לא יתקשרו הצדדים בעסקה נוגדת (no shop). אין ודאות כי ההבנות הבלתי מחייבות בין הצדדים יבשילו לכדי הסכמות מחייבות, ובאשר לתנאים הסופיים של ההסכם למכירת המניות.

בעקבות אותה מכירת מניות למוסדיים, ולאור השינוי בהערכת החברה לישראל לגבי כוונותיה להמשיך ולהחזיק במניות בזן עד להשבת ערכן בספרים, רשמה החברה לישראל ברבעון השלישי של 2021 הפרשה לירידת ערך ההשקעה בבזן בסך של 281 מיליון דולר (907 מיליון שקל).

ירידת הערך נבעה מההפרש בין השווי ההוגן של מניות בזן שהוחזקו על ידיה (שחושב על פי מחיר הבורסה) ובין ערכן של מניות בזן בספרי החברה לישראל.

עם זאת, ברבעון הרביעי של 2021 עתידה החברה לישראל להציג רווח של כ-12 מיליון דולר בגין חלקן של המניות הנמכרות ברווחי בזן מתחילת הרבעון הרביעי ועד מועד המכירה. כך, שבפועל עמד ההפסד (נטו) מהעסקה על כ-269 מיליון דולר (837 מיליון שקל במונחי 31 בדצמבר 2021).

מתכוונת להפוך לספקית מובילה של אנרגיה מתחדשת

קבוצת בזן היא תשלובת הזיקוק והפטרוכימיה הגדולה בישראל ואחת המובילות באזור. פעילות החברה בתחום זיקוק הנפט כוללת ייצור דלקים לשימוש תעשייתי לתחבורה, לצריכה פרטית, לחקלאות ולתשתיות, לצד ייצור מוצרים ארומטיים באמצעות החברה הבת גדיב.

בנוסף, מייצרת קבוצת בזן מוצרים פולימריים (חומרי גלם פלסטיים) באמצעות החברה הבת כרמל אולפינים והחברה הנכדה דוקור. את שנת 2021 סיימה בזן עם צמיחה של 62% בהכנסות, ל-6.58 מיליארד דולר, ועם רווח נקי של 253 מיליון דולר. לשם השוואה, את 2020 סיימה החברה בהפסד של 274 מיליון דולר, בעקבות הירידה בפעילות הכלכלית בישראל, שנרשם כתוצאה מהתפרצות מגפת הקורונה והסגרים שהוטלו לבלימתה.

בית הזיקוק של בזן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

על פי החלטת ממשלה שהתקבלה לאחרונה, תידרש בזן להיערך בשנים הקרובות לפינוי מתקניה ממפרץ חיפה. בתחילת החודש אישרה הממשלה הצעת החלטה לסגירת בתי הזיקוק בחיפה והתעשייה הפטרוכימית הקשורה בהם. עם זאת, ההחלטה לא כללה לוח זמנים וגם טרם הוקצה לכך תקציב. יישום ההחלטה תלוי בהקמת מתקנים תחליפיים לאחסון הדלקים שמייצרת בזן. בראש דירקטוריון בזן עומד סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף משה קפלינסקי, ואילו מנכ"ל החברה הוא מלאכי אלפר.

אשתקד ערכה בזן כנס משקיעים, שבו עדכנה על כוונתה להפוך לספקית מובילה של אנרגיה מתחדשת לתחבורה ופולימרים מתקדמים. בכנס הציגה החברה את יעדיה עד שנת 2030, ובראשם הרחבת יכולת ייצור מימן ירוק, פריסה ארצית של תחנות תדלוק מימניות וכן ייצור של 30% פולימרים ירוקים מסך ייצור הפולימרים שלה.

לשם מימוש התוכנית האסטרטגית, צפויה בזן להשקיע סכום עתק של 1.5 מיליארד דולר בהשקעות הון עד שנת 2030, מתוכו לפחות 400 מיליון דולר במנועי הצמיחה החדשים. היתרה תושקע בהמשך שיפור והתאמת הנכסים הקיימים, ובהטמעת טכנולוגיות מתקדמות לייצור ולהפחתת טביעת הרגל הפחמנית.

תישאר עם ההחזקה המרכזית באיי.סי.אל

לאחר המכירה של מניותיה בבזן תיוותר החברה לישראל עם ההחזקה המרכזית שלה בחברת איי.סי.אל גרופ (כימיקלים לישראל), שמייצרת אשלג, ברום, פוספטים וכימיקלים נוספים.

איי.סי.אל נהנית בשנה האחרונה בעיקר מהעלייה במחירי הסחורות, ובהן אשלג ודשנים נוספים שהיא מפיקה, ולאחרונה דיווחה החברה על צמיחה של 38% בהכנסותיה לשנת 2021, שהסתכמו ב-7 מיליארד דולר. הרווח הנקי לבעלי המניות זינק ל-783 מיליון דולר, לעומת 24 מיליון דולר בלבד בשנת 2020.

מוקדם יותר החודש סיכמה החברה לישראל על מכירת 1.6% ממניות איי.סי.אל לגופים מוסדיים בארץ ובעולם במחיר של 36 שקל (כ- 10.9 דולרים) למניה, ובתמורה כוללת של 726 מיליון שקל (כ- 220 מיליון דולר).

לאחר השלמת המכירה מחזיקה החברה לישראל ב-44.1% ממניות איי.סי.אל, שנסחרה היום בבורסה לפי שווי של 45.5 מיליארד שקל. זאת, לאחר שמניית ענקית הדשנית הכפילה את ערכה בתל אביב בשנה האחרונה, ומתחילת יולי 2020 זינק שווייה פי ארבעה.

אוצר נדל"ני במפרץ חיפה? מה מחפשים האחים חג'ג' בבזן

בניגוד לחברה לישראל, שמבקשת כאמור להתנתק מבזן, הרי שבקבוצת חג'ג' מזהים כנראה הזדמנות לקפיצת מדרגה בהיקפי הפעילות של הקבוצה, ובעיקר פוטנציאל להשבחת הקרקעות הטמון באפשרות של פינוי מתקני בזן המזהמים ממפרץ חיפה.

קבוצת חג'ג' , הפועלת בארגון קבוצות רכישה ובנדל"ן יזמי, נהנית בשנה וחצי האחרונות מפריחת הענף בישראל ובפרט תחום המגורים שבו היא מתמקדת. האחים עדו וצחי חג'ג', המובילים את עסקי הקבוצה, נחשבים לחלק מקבוצה של יזמי נדל"ן צעירים ואגרסיביים שהפכו לגורמים מובילים בענף ולמחוללי עסקאות גדולות לבניית פרויקטים  למגורים במרכז הארץ. קבוצה זו כוללת מלבדם גם את יזמי החברות אקרו וישראל קנדה.

אותם יזמים רכשו בעשור האחרון קרקעות בת"א ובסביבתה לצורך בניית פרויקטים שאפתניים, במחירים גבוהים, ששיקפו גאות צפויה בשוק ומקסום של זכויות הבנייה. תחזית זו שלהם אכן התממשה בפועל, והניבה לאותן חברות רווחים גבוהים בשנים האחרונות. מניית קבוצת חג'ג' הגיבה לדיווח אודות רכישת מניות בזן בזינוק של כ-6%, שהעלה את שווי החברה ל-1.58 מיליארד שקל.

מדוחות חג'ג' עולה כי בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2021 צמחו הכנסותיה בכ-40% והגיעו לכ-180 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הרווח הנקי יותר מהוכפל (כ-110%) ל-67 מיליון שקל. לעיקר הכנסותיה של חג'ג' בתקופה זו הייתה אחראית מכירת נכס ברחוב איינשטיין בתל אביב, מה שסייע לשיפור הרווח הגולמי, נוסף על הכרה בהכנסות ממכירת זכויות למגורים בפרויקט סלמה בעיר.

מרחיבה קשת הפעילויות

בחודשים האחרונים פועלת חג'ג' להרחבת מנעד פעילויות הנדל"ן שבהן היא מעורבת. בספטמבר 2021 סיכמה על שיתוף פעולה עם רשת ההוסטלים סלינה בתחום המלונאי בישראל, ואילו בתחילת ינואר השנה דיווחה על כניסה לפעילות בתחום הדיור המוגן בישראל. בנוסף, חתמה קבוצת חג'ג' לאחרונה על הסכם לרכישת 52% מקרקע ליד מלון מנדרין בצפון ת"א, מידי חברת נכסים ובניין ושותפים נוספים, תמורת 392 מיליון שקל.

עוד קודם לכן גייסה החברה לפני כחודשיים סכום של 131 מיליון שקל מקבוצת הפניקס-אקסלנס בתמורה להקצאת כ-8.6% ממניות הצבעה בה. את גיוס ההון ביצעה החברה כחודש וחצי לאחר שבעליה האחים חג'ג' מכרו נתח של כ-3.5% מהחזקותיהם לקרן נוקד של רועי ורמוס ושלומי ברכה, תמורת כ-45 מיליון שקל. 

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"