גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במערב מזהירים: חברת הסייבר הרוסית קספרסקי עלולה לשתף מידע עם הקרמלין

למרות שהיא אחת החברות הפופולריות בתחום, גובר החשש כי הממשל הרוסי יינצל את קספרסקי ויגנוב מידע רגיש מארגונים ● בחברה בטוחים שההאשמות נובעות משיקולים פוליטיים ומוכנים להוכיח את חפותם ● וגם: החיבור בין פוליטיקה לטכנולוגיה יפגע בישראל בעתיד?

יוג'ין קספרסקי, מנכ''ל מעבדות קספרסקי / צילום: Associated Press, Pavel Golovkin
יוג'ין קספרסקי, מנכ''ל מעבדות קספרסקי / צילום: Associated Press, Pavel Golovkin

בשנת 2012 חברת אבטחת הסייבר הרוסית, קספרסקי (Kaspersky), חשפה נוזקה בשם "להבה" (Flame). מטרתה הייתה לאסוף מידע בדרכים שונות כמו הקלטת אודיו, צילומי מסך, מעקבים על תעבורת מידע במחשב ועוד. אחת המדינות שנפגעו הכי קשה מהנוזקה הייתה איראן, וקספרסקי למעשה סייעה לה. באיראן הפנו אצבע מאשימה על ישראל כאחראית על נוזקה הזו, בעוד שמקורות אחרים דיברו על ארצות הברית.

בימים האחרונים, כתוצאה מהלחימה באוקראינה, המשרד הפדרלי לביטחון מידע בגרמניה (BSI) ממליץ לארגונים למצוא חלופה למוצרי החברה הרוסית, מתוך חשש לשימוש לרעה ע"י ממשלת רוסיה. בהודעת המשרד עולה האפשרות שהחברה ומוצריה כפופים לחוק המקומי ברוסיה ועלול להיווצר מצב בו הממשלה תגיע עם צו משפטי מחייב ותעשה שימוש ביכולות של הכלים כדי להשיג מידע מארגונים שונים. 

 

מדינות רבות מפנות אצבע מאשימה

קספרסקי היא אחת מחברות אבטחת הסייבר ואנטי-וירוס הפופולריות בעולם, והיא אחראית על הישגים מרשימים ממחקריה על חולשות. מומחי אבטחת מידע טוענים שצוותי מחקר החולשות של קספרסקי הם מהטובים בעולם. בשנים האחרונות מדינות רבות האשימו את החברה בשיתוף פעולה עם הממשל הרוסי, ובשנת 2017 ממשל טראמפ אסר על סוכנויות ממשלתיות להשתמש בתוכנת ההגנה שלה. מדינות נוספות, כמו בריטניה והולנד, הצטרפו להאשמות, הזהירו מפני שימוש בתוכנה ואף הפסיקו את השימוש בה בסוכנויות הממשלתיות.

במשרד הפדרלי ציינו כי לאנטי וירוס יש הרשאות רבות במערכת ההפעלה וברוב המקרים אפשר להוציא קבצים מארגונים. בדרך כלל זה נעשה לשם בחינת קבצים חשודים, אך עולה החשש שכך ממשלת רוסיה תגנוב מידע רגיש מארגונים. לכן, ממליצים ב־BSI לעבור לספקים שאינם רוסים. לצד גרמניה, גם איטליה הוציאה הודעה וקראה לארגונים לבחון אילו טכנולוגיות מקורם ברוסיה ולבחון את החלפתן.

ד"ר הראל מנשרי, ראש תחום סייבר ב-HIT מכון טכנולוגי חולון, וממקימי מערך הסייבר בשב"כ אומר כי רוב הלקוחות לא מבינים את הסכם המשתמש הסופי, ורובם גם אפילו לא קוראים אותו. "הלקוחות חותמים על מוצר, וחברת קספרסקי מספקת אותו עם יכולות מובילות", מסביר מנשרי. "עם זאת, בתעשיית המודיעין מייחסים לארגוני המודיעין הרוסיים שאיבה והעברת מידע. זה דבר מסוכן וצריך לקחת אותו בחשבון".

בקספרסקי ענו להאשמות ומסרו בתגובה שהמלצות ה-BSI נובעות משיקולים פוליטיים ולא על בסיס ממצאים טכנלוגיים. בנוסף, הם מוכנים להוכיח את חפותם ואת שלמות המוצר שלהם. "קספרסקי היא חברת אבטחת סייבר פרטית וגלובלית, וכחברה פרטית - אין לה קשרים עם הממשל הרוסי או כל ממשלה אחרת" , נכתב בתגובה.

ד''ר הראל מנשרי / צילום: אליאור רווה

קספרסקי מנסה להוכיח את חפותה

לאורך השנים קספרסקי, שהוקמה בשנת 1997 ע"י יוג'ין קספרסקי, ניסתה שוב ושוב להגן על עצמה ולהוכיח שאינה קשורה לממשל הרוסי. בשנת 2017 טענה החברה כי יותר מ-85% מההכנסותיה מגיעות מחוץ לרוסיה, כך ששיתוף פעולה עם הרוסים דווקא יפגע בה. אז היא ציינה כי "זה מדאיג שחברה פרטית יכולה להיחשב אשמה עד שתוכח חפותה, בשל בעיות גיאופוליטיות". החברה ניסתה להוכיח את חפותה, הכחישה את האשמות ופתחה מרכז שקיפות בשוויץ, שם יישמרו הנתונים של המשתמשים האירופיים ולא יגיעו לשרתים רוסיים.

ד"ר ליאור טבנסקי, מהמרכז למחקר סייבר באוניברסיטת תל אביב ודוקטור למדעי המדינה וליחסים בינלאומיים, מסביר שהאמריקאים עושים פה היפוך תפקידים. "הנימוק שארה"ב נתנו לאיסור על הכלים היא מגוחכת ובעייתית. הניסיון להגיד שזה מסוכן ומשמש את הממשל הרוסי, תואם את האינטרס האמריקאי. לעומת זאת, בשנות התשעים, כשכל העולם צעק שווינדוס היא דלת אחורית לאמריקאים - הממשל האמריקאי אמר שאלו חברות פרטיות ושהטכנולוגיה תביא דברים טובים. האמריקאים מאמצים בצורה מביכה את הטיעון של 'הם הרעים'".

ישראל תשלם מחיר בעתיד?

טבנסקי אף מוסיף שישראל גם יכולה לשלם מחיר על החלטות כאלו. "לדעתי, אנחנו צריכים להיות נורא זהירים ולא להצטרף לחגיגה הזו", טען. "אנחנו הראשונים שנחטוף: כל אלו שמתגאים שהם יוצאי 8200 ושירתו בצה"ל, יהיו הראשונים שיחטפו חרם בפועל אחרי מבצעים בעזה. לא צריך להתפרץ לחגיגה ולהוציא הודעות או נאומים. עדיף שננתק בין הפוליטיקה לטכנולוגיה".

ברקע המתיחות בין רוסיה לאוקראינה, המייסד קספרסקי צייץ בטוויטר ועורר סערה: "אנחנו מברכים על תחילת המשא ומתן לפתרון המצב הנוכחי באוקראינה ומקווים שהוא יוביל להפסקת פעולות האיבה ולפשרה. אנו מאמינים כי דיאלוג שליו הוא הכלי האפשרי לפתרון סכסוכים, מלחמה לא טובה לאף אחד". משתמשים רבים כעסו על הנימה הפשרנית לרוסיה שנשמעה בקולו, ועלתה שוב הטענה שהוא מגיב כך כי החברה שלו מציעה את שירותי הגנת הסייבר שלה לתשתית ה-IT של רוסיה, מה שגורם לחשש שהחברה לא באמת יכולה להישאר ניטרלית לחלוטין.

ד"ר מנשרי מזכיר את עברו של מייסד החברה. "קספרסקי היה חבר טוב של פוטין עוד כשהיה קצין בקג"ב. פוטין אמר בהזדמנות שאין דבר כזה לשעבר ב-FSB (שירות הביטחון הפדרלי ברוסיה, הממשיך של הקג"ב - נ.ט), וזה חלק מהעניין".

מנשרי אף מסביר את הבעיתיות בעניין זה בתחום הסייבר: "מאוד קשה להביא הוכחות לטענות האלו, כי אי אפשר לדעת עד הסוף. מה שכן, חשוב להגיד שהמודיעין המערבי לא פישל בתקופה האחרונה, ואפשר לראות את טיב המודיעין המערבי שהגיע במלחמה בין רוסיה ואוקראינה".

רם לוי, מייסד ומנכ"ל חברת ניהול משברי סייבר קונפידס, אומר כי הוא לא בטוח אם צריך באופן רשמי להוציא הודעה נגד קספרסקי, אבל הוא מתאר את הרציונל שצריך לעמוד בו. "הייתי הולך ובודק שאין בתשתיות הקריטיות נגישות למדינות שאנחנו לא רוצים שתהיה להם מעורבות. זה יכול להפוך להיות אמצעי לחץ, אותו גורם יוכל לנעול לנו את המערכות בישראל וכך יפעילו עלינו לחץ בהחלטות שלא נרצה", הסביר.

במערכת הביטחון הישראלית לא מוסרים מידע על מערכות בשימושם ובתגובתם לא נמסר האם מוצרי הסייבר של החברה קיימים בשימוש ישראלי. עם זאת, גורם בתעשיית הסייבר אמר לגלובס כי "מדינת ישראל מאפשרת לקספרסקי לעבוד בישראל, אבל במערכות הביטחוניות לא יימצאו המוצרים של החברה".

רם לוי, מנכ''ל ומייסד חברת הסייבר קונפידס / צילום: יח''צ

מאבטח שיכול להפוך לטרוריסט

האזהרות והאיסורים של המדינות השונות מהוות, בסופו של דבר, מכה קשה לתעשיית הסייבר הרוסית. "מהלכים כאלו כמובן יגרמו לפחות ופחות אנשים וגורמים לרכוש ולעשות שימוש בכלי הגנה רוסים" מסביר לוי. 

בנוסף, לוי מסביר שלמרות שמדובר במוצר הגנתי, למעשה אין הבדל משמעותי בינו לבין מוצר התקפי."מי שמתקין מוצר הגנה מעריך פחות או יותר מה הוא יודע לעשות. אבל ברגע שנותנים פקודה לא נכונה, התוכנה יכולה למחוק את כל המחשב וכך היא הופכת למוצר התקפי. זה כמו מאבטח שיש לו אקדח, במקור זה נועד לשמור ולהגן על אנשים, אבל אם יתחיל לירות עליהם, הוא הופך לטרוריסט".

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2.6%, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.3% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית