גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירידה של 5% בקניות האונליין בעולם: השפעות הקורונה על הקונים ברשת

מדוח של סיילספורס, המנתחת את פעילותם של יותר ממיליארד קונים ב–56 מדינות, עולה כי גם מלאי המוצרים בעולם הצטמצם ב–5% בשנה האחרונה ● הצרכן הישראלי, שהיה מזוהה עם אימפולסיביות, למד בתקופת הקורונה לחכות ליום הרווקים הסיני ולבלאק פריידיי

ירידה של 5% בקניות האונליין בעולם / צילום: Shutterstock
ירידה של 5% בקניות האונליין בעולם / צילום: Shutterstock

השנתיים האחרונות צפויות להשפיע לטווח הארוך על ההתנהלות הצרכנית. הקורונה, המלחמה באוקראינה, יבוא מוצרים עם מלאי מצומצם, השינוע שהתייקר וזמן האספקה שהתארך הפכו את הצרכן הישראלי לקונה מתוחכם יותר.

חברת סיילספורס (Salesforce), המתמחה בתחום הענן ובתוכנות ניהול קשרי לקוחות ארגוניים (CRM), פרסמה דוח אינפלציה גלובלי המנתח את פעילותם של יותר ממיליארד קונים ביותר מ-56 מדינות שונות.

הדוח מציג את השפעת עליית המחירים על הרגלי הצריכה. הוא מציין כי האינפלציה גרמה לעליית מחירים, מה שגרם לירידה של 5% בהוצאות הצרכניות בקניות אונליין ברחבי העולם. מאידך, בארה"ב דווקא נרשמה צמיחה של 6% בהוצאות המקוונות. 

 

סימן שאלה גדול על החנויות הפיזיות

רונית כפיר, מנהלת תחום הקומרס בסיילספורס ישראל, מסבירה את ממצאי הדוח. "תמונת המצב העולה ברורה - נרשמות עליות מחירים בכל העולם. יש מגוון סיבות לכך: מתחומי הדיור והנדל"ן, הריביות בבנקים, המתיחות העולמית וגם משבר האקלים. וזה עוד לפני שמדברים על המלחמה באוקראינה. אם לפני שנתיים לשנע מכולה מסין היה עולה 7,000 דולר, היום זה עולה 27 אלף דולר. לשינוי מחירי המכולה יש השפעה ישירה על מחירי כל המוצרים".

למרות שהאינפלציה מעכבת את קניות האונליין, כפיר מציינת שמודל החניות הפיזיות מוטל בספק. "הקורונה אולי היתה זרז מהיר, אבל היא גרמה למה שכולם ממילא ציפו לו - המעבר לקניות אונליין. במצב טבעי ההתפתחות הייתה איטית יותר, אבל הקורונה, על כל השלכותיה, גרמה להאצה וזה יצר בוסט אדיר, מה שמעלה סימן שאלה לגבי התפקיד בימינו של החנויות הפיזיות", היא מסבירה.

"הרי מה התפקיד כיום של החנויות הפיזיות? לספק לנו צורך מיידי כשאני צריכה לקנות מתנה ליום הולדת בגן לאחר הצהריים, או כשמתחשק לי להכין עכשיו עוגיות וחסרה לי חמאה בבית. כמעט בכל שאר המקרים הרבה יותר נוח לצרכנים לשוטט באתרים ולהזמין באונליין". 

רונית כפיר, מנהלת תחום הקומרס בסיילספורס ישראל / צילום: סיילספורס

איך אפשר להסביר את זה שלמרות האינפלציה, בארה"ב נרשמה צמיחה בהוצאות מקוונות?
"בארה"ב יש ריבוי ספקים ממקומות שונים בעולם, מחזור המכירות שלהם גדול יותר, והם לא תלויים רק בציר ההובלה הימי מסין. הם גם משתמשים בהרבה יותר צינורות לשליחויות, מה שהופך אותן ליותר מהירות ואת הדיגיטל להרבה יותר נוח".

החנויות מבינות שהן צריכות לדבר עם הלקוח

לאינפלציה יש השפעות רבות על חיינו. "זה זנב ארוך של הקורונה - בעיקר בכל נושא ניהול המלאי שחוצה את כל תחומי החיים, החל מסחורות כמו שמן, קמח ופסטות, וכלה במכוניות ובאופנה. ההצעה הכי טובה שלי היא לייצר לויאליות עם מותגים מקומיים, שכמעט תמיד מספקים לנו הטבות והנחות. עלינו כצרכנים מוטל להכין כבר עכשיו עגלת קניות מוכנה למבצעים הבאים".

בנוסף, גם התנהגות הצרכן שונה בימים שאחרי הקורונה. "המעבר למודל חיים היברידי, במסגרתו אנו עובדים גם מהבית וגם מהמשרד, מגדיל את הביקוש למוצרים התומכים באורח חיים זה. ניתן לראות השפעה ישירה של גורמים אלו על התנהגות הצרכן בכלל והצרכן הדיגיטלי בפרט".

כפיר מסבירה שהתפתחות הצרכן היא גורם משמעותי בשנתיים האחרונות. "הפכנו להיות קונים מחונכים. אנחנו כבר לא פועלים מתוך אימפולסיביות, הכל מחושב. החוויה הצרכנית שלנו הופכת להיות חכמה יותר. חונכנו לחפש את המבצע, ובדרך כלל אנחנו יודעים מתי הוא יגיע. הפכנו להיות צרכנים שממלאים את עגלת הקניות באוקטובר, ואז מחכים לבלאק פריידיי או ליום הרווקים הסיני כדי לבצע את הרכישה".

מה הסיבות לשינויים האלו אצל הצרכן?|
"קרו לא מעט דברים שמחד השפיעו על ההתנהגות הצרכנית שלנו, ומאידך גרמו לחנויות ולאתרים להבין שהם חייבים לשלוט בנרטיב ולנהל שיח ישיר עם הלקוח. יש כבר הבנה, שהואצה על ידי הקורונה, שלא כל מערכת יחסים היא מכירתית. חברות הבינו שהן חייבות לייצר שיח עם הלקוחות במטרה להעניק השראה. כך למשל תנובה הקימה אתר שמטרתו לספק מתכונים על בסיס המצרכים שלהם שיש לך בבית. האתר הוא לא מכירתי, אבל המטרה היא שבפעם הבאה שאגיע לסופר, אפנה למצרכים שלהם".

חוסכים בבגדים, משקיעים בקוסמטיקה

מהדוח של סיילספורס אף עולה כי המחירים התייקרו בשנה האחרונה ב-4.4% בממוצע. בארה"ב המחירים עלו בפברואר ב-11.2% לעומת השנה הקודמת. לעומת זאת, מלאי המוצרים בעולם הצטמצם ב-5%, ובארה"ב ב-1%, כאשר קמעונאים וצרכנים המשיכו להתמודד עם בעיות שרשרת האספקה.

עוד עולה מהדוח שהקטגוריות שהכי התייקרו בחודש פברואר, לעומת השנה הקודמת, הם ריהוט לבית (21.8%), מוצרי חשמל לבית כמו בלנדרים, מקררים, מעבדי מזון (17.9%) ומוצרים לעיצוב הבית (11%). לעומת זאת, המוצרים עם עליית המחירים הנמוכה ביותר הם: נעלי ספורט (1.3%), הנעלה בכללי (0.8%), ומוצרי חשמל ואביזרים כמו טלוויזיות, רמקולים, אוזניות, מחשבים (0.5%).

"אם נסתכל על הרבעון הראשון של הקורונה, הוא היה בסימן עלייה בצריכה של שני צירים מרכזיים: מזון יבש, ותוכן כמו נטפליקס", מסבירה כפיר. "היום, שנתיים לתוך הקורונה, יש עלייה במוצרי החשמל הקטנים לבית בעקבות מודל העבודה ההיברידי שהשתנה. אנחנו משקיעים יותר בפינה שלנו. הזום של הילדים לא מאפשר כבר הקמת פינת לימודים במטבח, ואנחנו כבר לא יכולים לעבוד עם הלפטופ מהסלון.

"תחום נוסף שאנחנו רואים בו עלייה הוא הקוסמטיקה. כשאנחנו משתתפים בישיבות זום מהבית, אנחנו יכולים ללבוש פיג’מה, אבל כן נקפיד על איפור ועל מראה הפנים שלנו. מאותה סיבה הייתה פחות צמיחה בקטגוריית הנעליים. בתקופת הקורונה יצאנו פחות, היתה פחות שחיקה, וגם היום במודל העבודה ההיברידי אנשים יוצאים פחות. מה שלא השתנה זו קטגוריית נעלי הילדים, כי המידות שלהם משתנות כל הזמן".

העולם הירוק משפיע על הרגלי הצריכה

כפיר מעריכה כי בשנה הקרובה נראה עוד הסטה לדיגיטל. "גלי הקורונה יימשכו, נלמד לחיות לצידה ונעביר יותר שירותים לדיגיטל. תם עידן הספונטניות, החל מהזמנת תור למשרד ממשלתי וכלה בטיסות.

"אני חושבת שנקנה חכם יותר כי אנחנו מחונכים לחגי הדיגיטל כמו הוולנטיין דיי או הבלאק פריידיי. נראה יותר ויותר תוכניות נאמנות במותגים השונים, מכיוון שהחברות מבינות שקל לעזוב אותן ולעבור לקנות ברשת אחרת". גם העולם הירוק משפיע על הנתונים. "ראינו שהעולם מתקדם לכיוון של מותגים עם ערכים. הצרכן רוצה לקנות ממי ששם דגש על מוצרים ידידותיים לסביבה, או מכזה שתורם למטרה מסוימת שאפשר להתחבר אליה". 

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים