גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תודה לאויב המשותף: ישראל הופכת למתווכת משמעותית במזרח התיכון

המפגש המשולש בין המארח הנשיא א-סיסי, יורש העצר האמירתי מוחמד בין זאייד וראש הממשלה בנט ממסד את הברית האזורית שבוססה בהסכמי אברהם, והגורם המאחד שלה הוא האויב המשותף והמתעצם איראן ● ישראל היא המדינה הקרובה ביותר לארה"ב מבין מדינות האזור, והיא תופסת תפקיד של תיווך בין המפרציות ומצרים ולבין וושינגטון

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

בשנות ה-50, כשמסביב לישראל היו רק אויבות, המדינה בנתה ברית אזורית עם שלוש מדינות באזור - טורקיה בצפון, איראן במזרח ואתיופיה בדרום. הרעיון היה ציר מדינות שיהווה משקל נגד לגוש הערבי המזרח תיכוני שאיים לחנוק את ישראל.

המפגש המשולש במצרים, ולמעשה המרובע (כשסעודיה משתתפת מרחוק), בין המארח הנשיא א-סיסי, יורש העצר מוחמד בין זאייד,וראש הממשלה נפתלי בנט ממסד את הברית האזורית החדשה שבוססה בהסכמי אברהם, והגורם המאחד שלה הוא האויב המשותף והמתעצם איראן. במפגש הפסגה אמש (ב') ובפגישות הצפויות היום (ג') מעודכנת ומעורבת מרחוק, כך לפי גורם מדיני, גם סעודיה ועמדותיה הובאו גם הן לשולחן.

התמונה מורכבת וגורם מדיני ישראלי אומר לגלובס כי לירושלים תפקיד משמעותי בקבוצה הזו גם בגלל עוצמתה הצבאית, וגם כי מבין כולן יחסיה עם ארה"ב הטובים ביותר. וארה"ב בשלב הזה היא מושא לכעס רב באזור. ביום חמישי כתבנו כי סעודיה ואיחוד האמירויות נוקמות בארה"ב על מדיניותה הפייסנית כלפי איראן, וניסיונותיה הנואשים כמעט בכל מחיר להחזירה להסכם הגרעין. הצעד האמריקאי האחרון של בחינת האפשרות להוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור היה הקש האחרון.

משמרות המהפכה הם ארגון הטרור הגדול בעולם, האחראי להרג של עשרות אלפי בני אדם לרבות אמריקאים והינו הגורם המסכסך המערער ביותר שיש במזרח התיכון. עצם העלאת האפשרות של הוצאתו מרשימת ארגוני הטרור, משמעה פרס עצום לאיראן וסטירת לחי לבנות הברית של ארה"ב במזרח התיכון.

הסעודים והאמירתים זועמים

הסעודים והאמירתים זועמים ממש, שכן האמריקאים גינו בחצי פה גם את המתקפות האחרונות של החות'ים מתימן, ארגון המופעל על ידי משמרות המהפכה ומשתמש בחימוש איראני, על מטרת אזרחיות בסעודיה לרבות מתקנים של חברת הנפט הסעודית ארמקו. יתרה מכך, האמריקאים השהו משך זמן רב אספקת מערכות נגד טילים ובהן הפטריוט לסעודים.

כך הפניות האמריקאיות לסעודים ולמפרציות האחרות להגדיל את תפוקת הנפט כדי להוריד את מחירו נתקלו בפועל בסירוב, וכך נכשל גם ביקורו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון במפרץ. אתמול הודיע משרד החוץ של סעודיה כי ארצו לא תישא באחריות למחסור באספקת נפט לשווקים הבינלאומיים ולעליית מחירו, על רקע התקפות החות'ים על מתקני הנפט במדינה. בהודעה נאמר כי חשוב שהקהילה הבינלאומית תהיה מודעת לסכנה הגלומה בכך שאיראן ממשיכה לצייד את החות'ים בטכנולוגיות של טילים בליסטיים ומל"טים מתקדמים, שפוגעים במתקנים לייצור הנפט והגז של סעודיה.

פקיד סעודי בכיר אומר לגלובס כי לא ניתן לצפות מארצו להגדיל את התפוקה כאשר האמריקאים עתידים לסייע בעקיפין למשמרות המהפכה לתקוף את מתקני הנפט של סעודיה. הוצאת המשמרות מרשימת ארגוני הטרור תביא להם שטף של מזומנים שיופשרו ועסקאות חדשות של האימפריה העסקית שהמשמרות עם חברות בעולם עד כה נמנעו מכך בשל התווית הטרוריסטית שהוצמדה לארגון. לדברי הפקיד כל מדינות האיזור מאוחדות בהתנגדות להחזרת איראן להסכם הגרעין והסרת העיצומים ממנה, ועל האמריקאים להחליט מי בנות הברית האמיתיות שלה.

נראה שגם הסעודים לא מצליחים לשכנע את אמריקה ומה שנשאר לישראל זה לעבוד נגד איראן ביותר שיתוף פעולה, ובכל הדרכים.

מהו באמת התפקיד של ישראל

על כך רמז גם יורש העצר האמירתי מוחמד בין זאייד כשבהודעה שפרסם לאחר הפגישה אמש עם א-סיסי, בה נאמר: "בפגישתי עם הנשיא עבד אלפתאח אלסיסי בשארם א שייח, דנו ביחסי האחווה ובאתגרים האזוריים והבינלאומיים החשובים ביותר. נמשיך בתיאום ובהתייעצויות לנוכח האתגרים העולמיים החדשים, ונפעל יחד באופן שעולה בקנה אחד עם האינטרסים של ארצותינו ושל האזור".

ומהו באמת התפקיד של ישראל ומה עשה בנט בשארם א שייח'? ישראל היא המדינה הקרובה ביותר לארה"ב מבין מדינות האזור, והיא תופסת באופן מוזר תפקיד של תיווך בין המפרציות ומצרים ולבין וושינגטון. זה קורה הן לבקשת האמריקאים שנתקלים כאמור בכתף קרה מצד מנהיגי המפרץ, והן כי זה הקו שנוקטת הממשלה הנוכחית, של שיח תמידי עם וושינגטון למרות חילוקי הדעות, בניגוד מסוים לממשלה הקודמת.

ישראל יכולה להציע את יכולותיה המודיעיניות הגבוהות, ולהיעזר ביתרונות של מדינות המפרץ הקרובות לאיראן לצרכים הללו. כלומר הידוק שיתוף הפעולה המודיעיני והמבצעי גם לצורך הגברת התקיפות נגד איראן. המפרציות אגב מבקשות מזה זמן כבר מערכות הגנה מפני טילים דוגמת כיפת ברזל, ומערכות אחרות, ויתכן שגם כאן תהיה תזוזה.

תיווך ישראלי בסכסוך הגז

בתחום הגז נמצאות של השולחן שתי סוגיות מרכזיות שגם בהן דנים מנהיגי האזור. האחת הגברת העברת הגז לאירופה, ברקע המלחמה שם, והניסיון האירופי להקטין את התלות בגז הרוסי. כרגע הפתרונות קצרי הטווח הם הגברת המכירות של הגז הנוזלי ממצרים ומהמפרץ לאירופה. גרמניה חתמה בימים אלה עם הסכם רכש גז מונזל נוסף עם האמירויות. הבעיה המרכזית כאן היא הגבלת הכמויות של גז מונזל באמצעות מיכליות, והדרך היחידה הזמינה להגדיל את הקיבולת היא רך צינור הגז הטורקי.

כאן נכנסת הסוגיה השנייה. טורקיה בסכסוך מתמשך עם מצרים וגם עם יוון וקפריסין בסוגיית הגז במזרח הים התיכון. בעת האחרונה היא מפשירה את קשריה הן עם האמירויות שמנהיגן מוחמד בין זאייד נפגש באיסטנבול עם ארדואן והבטיח השקעות ענק, והן עם ישראל והביקור של הנשיא הרצוג לפני שבועיים.

שתי מדינות אלה, ישראל והאמירויות, אמורות לספק את שירותי התיווך בסכסוך הזה, ולהביא לפתרון המחלקות על המים הכלכליים בצפון מזרח הים התיכון, מחלוקות המונעות את פיתוח שדות הגז הגדולים הנמצאים שם. טורקיה יכולה לספק את הצינור לאירופה, שיעביר את הגז מכל היצרניות באיזור.

הסיוע הכלכלי למצרים

מצרים עוברת משבר כלכלי לא קל שהואץ בשל המלחמה באוקראינה. מצרים רוכשת את רוב אספקת החיטה שלה מאוקראינה ורוסיה ונכון לעכשיו האספקה המגיעה משם למצרים קטנה מאוד. ישראל מנסה לסייע לא-סיסי במציאת מקורות נוספים בעולם, והאמירויות מציעה סיוע כספי לייצוב המצב הכלכלי ושער הלירה המצרית שירד מאוד בימים האחרונים.

בנוסף כפי שפרסמנו בגלובס לפני חודש, בין חברות ישראליות למצריות יש תכונה גוברת והולכת והצפי הוא שבחודשים הקרובים יחתמו עסקאות בכמה תחומי בסיס ובעיקר בחקלאות מתקדמת, שימוש במים והולכה ימית. תחום התיירות שקיבל דחיפה בימים אלה לקראת מפגש הפסגה בקווי הטיסות לשארם א שייח', גם הוא על הפרק ובכלל זה קו טיסות חדש לעיר הנופש הורגדה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה