גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם הירדני שקיבל צ׳ק ישראלי: "אין בירדן כמעט קרנות הון סיכון"

חמישה סטארט-אפים עלו לגמר התחרות למיזמים פורצי דרך במזרח התיכון שארגנו קרן אבירם והמגזין פורבס ● במקום הראשון זכה סטארט-אפ ישראלי שמפתח טכנולוגיה לייצור כדוריות דם אדומות ● היזמים ממרוקו ומירדן מספרים על קשיים לגייס מימון: "הקרנות לא מבינות מה זה דיפ טק, הן מחפשות השקעות בטוחות"

המתמודד בארה וואהבה: ''האקוסיסטם היזמי בירדן צעיר מאוד '' / צילום: פורבס
המתמודד בארה וואהבה: ''האקוסיסטם היזמי בירדן צעיר מאוד '' / צילום: פורבס

בארה וואהבה מעמאן, ירדן, סיים תואר שני בלימודי הסביבה במדרשת שדה בוקר. אחר כך הוא נסע לנהל עסק משפחתי באיזמיר, טורקיה. השנה הייתה 2015 ואיזמיר הוצפה בפליטים שברחו ממלחמת האזרחים בסוריה. וואהבה רצה לתרום והתנדב בסיוע למחנות הפליטים שקמו מחוץ לאיזמיר בתרגום וחלוקת תרופות.

במהרה וואהבה גילה עובדה מעניינת, גם אם לא מפתיעה: במחנות פליטים בהם נבנו מתקני שירותים מסודרים ירדה פלאים כמות התרופות שהוא ושאר המתנדבים נדרשו לחלק. בהמשך הוא נסע כמתנדב גם לתימן בזמן התפרצות מגפת הכולורה במדינה וחזה גם שם במחסור בפתרונות תברואה. "במקומות שמשתמשים בבור ספיגה עדיין צריך מישהו שירוקן את התכולה שלו ויטפל בפסולת. זאת שרשרת אספקה שהרבה פעמים לא קיימת", אומר וואהבה.

כשחזר לירדן וואהבה (40) החל יחד עם שותפים לקדם פתרון סניטציה זול וחסכוני. הפתרון שעליו הם עובדים בחמש השנים האחרונות הוא שירותים ניידים שמחטאים את הפסולת האנושית והופכים אותה לדשן אורגני שניתן לאחר מכן למכור לחקלאות או לתעשיית הבנייה. כחלק מפיתוח הפתרון הוא בנה מעבדה במרתף של ביתו והתבסס על מתכון מסורתי של סבתו להריגת חיידקים.

החברה שלו ,Akyas , כבר ביצעה שלושה פיילוטים בירדן ובטורקיה וכרגע מתכננת להתחיל למכור את השירותים הניידים בפקיסטאן, מדינה שסובלת מבעיות תברואה קשות. העלות השנתית למשפחה של חמש נפשות צפויה להיות 15-20 דולר.

עד היום קיבלה החברה כ-250 אלף דולר ממלגות ופרסים, ללא מימון מקרנות הון סיכון. "האקוסיסטם היזמי בירדן צעיר מאוד ויש במדינה רק שתיים או שלוש קרנות הון סיכון. הקרנות האלה מחפשות בעיקר תחומים סקסיים כמו רחפנים או שהן רוצות להשקיע בפתרונות שכבר נבדקו והסיכון בהם נמוך. הקרנות האלו מסתכלות עלינו כמי שעוסקים בפילנתרופיה", אומר וואהבה.

וואהבה ו-Akyas זכו במקם השני בגמר התחרות לאיתור מיזמים משני מציאות במזרח התיכון. התחרות Tech for Humanity, שנערכת השנה לראשונה, אורגנה על ידי קרן משפחת זיו אבירם, ממייסדי מובילאיי ואורקם, ומגזין פורבס הבינלאומי. גמר התחרות, שחמשת המתמודדים בו נבחרו מתוך 650 מועמדויות, נערך אתמול (ג') בדובאי ובו הוצגו המיזמים.

וואבה זכה במענק של 100 אלף דולר, כאשר במקום הראשון זכה הסטארט-אפ הישראלי Red-C Biotech שמפתח טכנולוגיה לייצור תאי דם אדומים אוניברסליים על בסיס תאי גזע. הסטארט-אפ רוצה להתמודד עם מחסור בעירויי דם שגורם מדי שנה למוות של כ-2 מיליון בני אדם בעולם.

הזוכה ארי גרגיר עם זיו אבירם / צילום: פורבס

לדברי ארי גרגיר, המנכ"ל והמייסד, המטרה של הסטארט-אפ היא להגיע לייצור של עירוי תאי דם אדומים בעלות של 50 דולר ליחידה, ללא תלות במתנדבים ותרומות. Red-C זכה בפרס של חצי מיליון דולר, ליווי מקצועי של אבירם וליווי תקשורתי של פורבס.

"זה קשה להיות סטארט-אפ דיפ טק באפריקה"

גם שרה בנלף בת ה-25 ממרקש, מרוקו, המנכ"לית והמייסדת של הסטארט-אפ BMTA&C, מכירה את הקושי לגייס מימון מקרנות הון סיכון. במסגרת לימודי ההנדסה באוניברסיטה, בנלף נחשפה לקושי של חקלאים באפריקה, החיים במקומות שאינם מחוברים לרשת החשמל, לאכסן את התוצרת שלהם. "כיוון שאין להם פתרון לשמירה בקירור, חקלאים במדינות כמו חוף השנהב, גאנה ובורקינה פאסו מאבדים עד 60% מהתוצרת שלהם וזה קורה בזמן ש-250 מיליון תושבים באפריקה נשארים רעבים", אומרת בנלף.

המתמודדת שרה בנלף ממרוקו

הפתרון של בנלף הוא מקרר שעובד על טכנולוגיית קירור סולארית חסכונית שאינה דורשת חיבור לחשמל. כל מקרר יכול לאחסן שישה טונות של יבולי פירות וירקות בטמפרטורה של 5 מעלות. לפי המודל של BMTA&C, החקלאים ישלמו על האחסון במקררים שיוצבו בשטח.

עד היום קיבלה החברה 280 אלף דולר בפרסים ומלגות, אך גם היא לא הצליחו לגייס מימון מקרנות. "אם היינו פועלים באזור אחר אולי היינו יכולים לגייס, אבל להיות סטארט-אפ שמתעסק בטכנולוגיה עמוקה (דיפ טק) באפריקה זה קשה. הקרנות באפריקה לא מבינות מה זה דיפ טק, הן מחפשות השקעות במוצרים יותר בטוחים כמו תוכנה".

BMTA&C הגיעה כאמור לחמישייה הסופית אך לא זכתה בשלושת המקומות הראשונות. מי שקטף את המקום השלישי היה הסטארט-אפ הישראלי Beewise, שמפתח כוורת רובוטית. הסטארט-אפ נלחם בקריסה של מושבות דבורים, כאשר מידי שנה כ-35% מהדבורים בעולם מתות כתוצאה מההתחממות הגלובלית והשימוש בחומרי הדברה.

"הצרכים של הדבורים פשוטים: לקבל אוכל, תרופה, טמפרטורה מתאימה ולמנוע כניסה של מזיקים לכוורת. את כל זה הכוורת הרובוטית שלנו יודעת לתת בזמן הנכון", אומר סער ספרא, מנכ"ל ומייסד החברה.

המתמודד סער ספרא מ-Beewise / צילום: פורבס

Beewise גייסה עד היום כ-40 מיליון דולר ומעסיקה כ-100 עובדים. את הכוורת הרובוטית הם משכירים לחקלאים ומגדלי דבורים, שמשלמים תשלום חודשי.

"הקריטריון היה השפעה על העולם"

מתמודד נוסף בגמר היה הסטארט-אפ הישראלי ביוטיק (Biotic), שמפתח פולימור מתכלה תחליפי לפלסטיק בשם PGMV על בסיס אצות. הפולימור יכול לבוא בתצורה קשיחה או גמישה. הסטארט-אפ שקם ביוני 2020 גייס חצי מיליון דולר במסגרת Safe, הלוואה שניתנת להמרה למניות, וכיום עובד על גיוס סבב הסיד הראשוני.

לדברי אבירם, מייסד ונשיא קרן משפחת אבירם, שהיה חלק מהרכב השופטים, "הקריטריון המרכזי לבחירה היה לאיזה סטארט-אפ תהיה השפעה על העולם. אנחנו שפטנו את הרעיון ולא עשינו בדיקת נאותות כדי לדעת האם יש סיכוי שהוא יצליח או לא. כמי שמשקיע בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים, ברוב המקרים אי אפשר לדעת בכלל למי יש יותר סיכוי להצליח. המטרה השנייה שלנו בפרויקט כולו הייתה לקדם את המזרח התיכון ואת השלום במזרח התיכון".

גילוי מלא: הכותב היה אורח של קרן אבירם בדובאי

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי