גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקרים מצאו דרך לגרום לאנשים לחסוך יותר. איך הם עשו את זה?

"שלום, אני החיסכון שלך": מה קורה כשנותנים לכסף פנים וקול, ואיך זה משפיע על דפוסי החיסכון והבזבוז?

מחקר אחד בשבוע: האם האנשה של כסף היא כלי אפקטיבי לקידום חיסכון? / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע: האם האנשה של כסף היא כלי אפקטיבי לקידום חיסכון? / צילום: Shutterstock

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com 

 

אנשים לא חוסכים מספיק. בארה"ב נתונים מלמדים כי ל-70% מהציבור יש פחות מ-1,000 דולר בחשבון החיסכון שלהם. המצב בישראל טוב יותר - בעיקר בשל הפקדות לקרנות פנסיה - אבל מסיבות מגוונות כגון יוקר המחיה, אינפלציה גוברת, או הטיית הכאן והעכשיו, שמקשה לדמיין צרכים עתידיים - יש לנו תדיר העדפה להשתמש בכסף כעת ולא לשמור חלק ממנו להוצאות עתידיות או ליום סגריר.

ברמת המדינה והמאקרו-כלכלה, לחיסכון הלאומי תפקיד חשוב, ולכן לקובעי מדיניות יש עניין לקדם חיסכון. ארגונים רבים מעוניינים שעובדיהם יחסכו יותר, וכמובן שלארגונים פיננסיים כמו בנקים וחברות ביטוח יש אינטרס שלמשקי הבית יהיו עתודות פיננסיות.
מחקרים קודמים ניסו להבין מה המאפיינים שיגרמו לנו לחסוך יותר. האם זה שלב במחזור החיים, מגדר, רקע תרבותי? מוכנות לחשוב על העתיד או תפיסת הכוח שלנו? ואולי זו הצורה שבה אנו חושבים על תקופת החיסכון (חיסכון חודשי או שנתי) או הדרך שבה מוגדרים יעדי החיסכון (באופן כללי או עם יעדים קונקרטיים)?

הרבה עבודה נעשתה סביב נושא האוריינות הפיננסית - הצגת מידע ומתן כלים פיננסיים למשקי הבית, שיאפשרו להם לקבל החלטות יותר מושכלות. אולם נראה שמאוד קשה לשנות התנהגות בנושא מורכב ואבסטרקטי כמו חיסכון.

כשנותנים לכסף פנים וקול

מאמר חדש שפורסם ב-2022 בכתב העת International Journal of Research in Marketing על-ידי החוקרים קים, ואנג וג'ו (Wang, Kim ו-Zhou) מאוניברסיטאות בסין והונג קונג, מציע שיטה פשוטה ויצירתית לשכנע אותנו לחסוך יותר: לתקשר את רעיון החיסכון באמצעות האנשה של הכסף.

הדבר יכול להיעשות במגוון דרכים, למשל בסרטונים או בתמונות שבהם מקבל הכסף צורה אנושית, קול או שם, ושאר מאפיינים אנושיים כמו פרסומות שבהן הכסף "מדבר" בגוף ראשון ("אני החיסכון שלך"). יש חברות פיננסיות, כמו חברת הביטוח האמריקאית Geico, שכבר עושות כך.

הרעיון בבסיס המחקר הנוכחי הוא שאם אנשים יחשבו על כסף במונחים אנושיים הוא ייתפס בעיניהם כפגיע יותר, ולכן הם יעשו מאמץ כן לשמור עליו, כלומר - לחסוך אותו.
הניסוי הבסיסי במאמר חילק אקראית 186 משתתפים לשתי קבוצות. בקבוצת "הכסף כאובייקט מואנש" התבקשו המשתתפים לדמיין את הכסף כאדם ולאפיין אותו על חמישה משתנים מקובלים לאישיות (כמו רגוע/חרדתי או מופנם/מוחצן). לעומתם, המשתתפים בקבוצת "הכסף כאובייקט לא מואנש" התבקשו לחשוב על מאפיינים פיזיים של הכסף (כמו גודל או משקל).

לאחר מכן התבקשו המשתתפים לדמיין שהם מרוויחים משכורת שנתית מסוימת (כולם התבקשו לדמיין אותה משכורת) ולהציע את האחוז מהמשכורת השנתית אותו ירצו להפנות לחיסכון. נמצא שבקבוצה בה עבר הכסף תהליך האנשה, המשתתפים רצו לחסוך יותר.

מלגה עם רגשות ורצון משלה

ניסוי אחר במאמר בחן התנהגות בפועל (לא בתנאי מעבדה סטריליים) דרך שיתוף פעולה עם אוניברסיטה. ספציפית, המחקר התמקד בתחום של מלגות הצטיינות לסטודנטים על הישגים בתחום הלימודים, הספורט או מעורבות בתוכנית מיוחדת. החוקרים רצו לראות אם צורת התקשורת עם הסטודנטים לגבי המלגה תוך האנשת הכסף (לעומת המצב הסטנדרטי בו לא מאנישים את הכסף) יגרום לסטודנטים לשים בצד חלק גדול יותר מכספי המלגה, לטובת שימוש עתידי.

בניסוי זה השתתפו 81 סטודנטים, בשני שלבים. תחילה, קיבלו המשתתפים אחת משתי הודעות לגבי המלגה (האנשה מול אי-האנשה של המלגה). בהודעה המאנישה התבקשו המשתתפים לענות על סדרת שאלות כמו אם הכסף שקיבלו "דומה לאדם", אם "יש לו רגשות" או "כוח רצון משל עצמו". שבועיים לאחר מכן הם התבקשו להציג את הדרך שבה עשו שימוש בכסף עד כה. תוצאות הניסוי תאמו את אלה של הניסוי הקודם. גם כאן נראה שמסרים שמאנישים כסף מגדילים את הסיכוי לחיסכון בפועל ב-18%.

החוקרים אמנם הסבירו את הממצאים בכך שהאנשה גורמת לנו לחשוב על כסף כפגיע יותר, אבל הם רצו לוודא שאין הסברים חליפיים. לכן בדקו, אך פסלו, כמה הסברים אלטרנטיביים, כמו התפיסה שכסף גורם לנו להרגיש נעים יותר, החופש שהוא מביא, תפיסת השליטה, תחושת אשמה כאשר מבזבזים ממנו ועוד. החוקרים בדקו גם באיזה תנאים האפקט נחלש או נעלם, ומצאו שהרצון להגן פחת כשמציגים אפשרות שהחיסכון יושקע בנכסים פיננסיים מסוכנים יותר (מניות).

המחקר מראה שבצורה יצירתית ופשוטה, הצגה של כסף בסרטונים, פרסומות או אפילו בדרך שבה מנסחים אימייל בנושא, יכולה לסייע לארגונים לתמרץ עובדים להתנהל בצורה מושכלת ולשפר את רווחתם. 

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר