גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צנרת הגז של טורקיה מועילה להפשרת היחסים עם ישראל ואיחוד האמירויות

ירושלים ואבו דאבי מעוניינות להשתמש בתשתית הטורקית כדי לייצא גז לאירופה, על חשבונה של רוסיה ● גורם מצרי אישר שמדינתו לא פוסלת הצטרפות למהלך ● וגם: האמריקאים מתלבטים אם להסכים לדרישת איראן להסיר את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור

צינור גז בבנייה בטורקיה / צילום: Shutterstock
צינור גז בבנייה בטורקיה / צילום: Shutterstock

הברית האזורית המתגבשת והולכת בעקבות הסכמי אברהם, ששברו מוסכמות רבות, הופכת את ישראל לגורם מרכזי, שאף מנצל את הקשרים האיתנים עם ארה"ב ועם מדינות נוספות כדי לתווך ולקדם שיתופי פעולה. עצם השתתפותו של ראש הממשלה נפתלי בנט בפסגה המשולשת בשארם א־שייח' מעידה על כך, ויותר ומכך הסוגיות שהיו על הפרק, כאשר המעניינת מכולן היא הגז הטבעי.

ביקורו של הנשיא יצחק הרצוג בטורקיה לפני שבועיים והמפגש עם עמיתו הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן, היווה את השיא בתהליך הפשרת היחסים בין המדינות, שהורעו לאורך כ־20 שנות שלטון נשיא טורקיה בהווה וראש הממשלה המקומית בעבר. ההפשרה האחרונה נובעת בעיקרה מהמצב הכלכלי הבעייתי של טורקיה, שגרם לאנקרה לחדש את השיח עם ארה"ב, ישראל, ומדינות המפרץ.

במהלך החודש הבא צפויה להגיע לישראל משלחת גומלין ממשלתית טורקית, כדי לדון בכמה תחומים כלכליים, ובראשן הגז הטבעי. במשלחת צפוי להשתתף שר האנרגיה הטורקי פתיח דונמז, שנועד בכנס האנרגיה בפריז עם מקבילתו הישראלית קארין אלהרר. עם זאת, עיקר ההתדיינות בין שתי המדינות מתנהל מעליהם - בדרגים הבכירים ביותר. הסוגיה הראשונה שעומדת על הפרק היא הפיכת צינור הגז הטורקי למוביל העיקרי של גז לאירופה, בתור תחליף לגז הרוסי שהאירופים מבקשים להקטין את תלותם בו. מה שעשוי לתת מענה למטרה הזו בטווח הקצר הוא הגז מישראל וממקורות נוספים באזור, לרבות ממצרים - מתחרה גדולה של ארדואן.

שתי סוגיות מרכזיות על הפרק: ראשית, הפיכת צינור הגז הטורקי למוביל העיקרי של גז לאירופה, בתור תחליף לגז הרוסי שהאירופים מבקשים להקטין את תלותם בו. מה שעשוי לתת מענה למטרה הזו בטווח הקצר הוא הגז מישראל וממקורות נוספים באזור, לרבות ממצרים - מתחרה גדולה של ארדואן.

באירופה מבינים כי מיזם "איסטמד" פחות רלוונטי

התחממות היחסים בין ישראל לבין טורקיה מתרחשת לאחר שהאיחוד האירופי הקצה תקציב לא קטן לבדיקת היתכנות להנחת צינור הגז "איסטמד", שנועד להוביל גז טבעי מהמאגרים במזרח הים התיכון לאירופה, דרך יוון ואיטליה. אך לאחרונה, הובן כי העלות גבוהה מדי, במיוחד כאשר ממשל ביידן ביטל למעשה את התמיכה האמריקאית במיזם. ועתה, אירופה זקוקה יותר מתמיד לגז שיחליף את זה הרוסי.

 

הגז המונזל, שמועבר מהמתקנים של מצרים ושל מדינות המפרץ, מהווה פתרון ביניים, אבל קיבולת המכליות מוגבלת. הרעיון שמקדמים בישראל ובטורקיה, בתמיכת איחוד האמירויות, הוא שימוש בתשתית צינורות הגז הטורקית המגיעה לאירופה - והעברת כמויות גדולות דרכו. אלא שעל האפשרות הזו מקשה הסכסוך בין טורקיה, יוון וקפריסין על גבולות המים הכלכליים בצפון מזרח הים התיכון.

מחפשים פתרונות בין טורקיה, יוון וקפריסין

לגלובס נודע כי בשיחות בדרגים הבכירים ביותר שהתקיימו לאחרונה, איחוד האמירויות וישראל מנסות להביא לפתרונות שיאפשרו הן את הגילוי והפיתוח של שדות הגז של קפריסין, יוון וטורקיה, והן לאפשר חיבור להולכת גז דרך הצינור הטורקי. הסוגיה עלתה בשיחות של הנשיא הרצוג ביוון, בקפריסין ובטורקיה, וכן בפסגה המשולשת שבה השתתף רה"מ בנט בשארם א־שייח'.

האמירותים מעורבים בתחום הגז בים התיכון, בין השאר, באמצעות קרן מובדלה שרכשה את אחזקות דלק קידוחים במאגר תמר תמורת מיליארד דולרים. הם מעוניינים להצטרף לחיפושים ולפיתוח שדות חדשים בכל שטחי הים של מדינות מזרח הים התיכון, וגם לקצר דרכים להעברת הגז שהם מפיקים בעצמם אל אירופה.

מצרים מחזיקה במתקני ההנזלה הענקיים לחוף הים התיכון, ומפיקה בעצמה מהשדות שבים התיכון. גורם מצרי אישר כי קהיר לא פוסלת את ההצעות שעלו, כדי לקדם את הפיתוח האנרגטי באזור כולו.

בישראל מחפשים מתווה לחיבור אל תשתית צינורות הגז הטורקית, ואחת מהן היא הולכה דרך הצינור הירדני, צפונה לסוריה - ועד לטורקיה.

גורם ישראלי המעורב בנעשה, אומר כי השינויים האסטרטגיים שיצרו הסכמי אברהם, והפוטנציאל שבהם, מתחילים להתממש באמצעות השיח האזורי שישראל נוטלת חלק מרכזי בו.

הלחץ בנוגע למשמרות המהפכה מצליח להשפיע

בה בעת, נראה כי הלחץ שהפעילו ישראל ומדינות אחרות על ארה"ב בנוגע למשמרות המהפכה ולדרישת איראן להוציאם מרשימת ארגוני הטרור, משפיע. לפי בכיר אמריקאי, פניות של כמה חברי קונגרס מהמפלגה הדמוקרטית אל הבית הלבן ומזכירות המדינה הבהירו כי גם הם לא יוכלו לתת יד למהלך. ישראל השקיעה רבות בהצגת מעורבות המשמרות בפיגועים נגד מטרות בינלאומיות, כולל אמריקאיות, וגייסה את בריטניה לסיוע.

בד בבד, ישראל הציגה את ההיבט הכלכלי של הסרת המשמרות מהרשימה. לארגון יש שליטה על כשליש מהכלכלה האיראנית, וחלק ניכר מרווחי המפעלים, החברות ומתקני האנרגיה שבשליטתו - מועברים לטרור. חומר חדש שהוצג על ידי ישראל לממשל האמריקאי המחיש זאת, וסייע להגברת הביקורת על הלבנת המשמרות. להתלבטות האמריקאית נוספה הליכה לאחור של איראן, שמסרבת לתת התחייבות פומבית להפסקת מעורבות משמרות המהפכה באירועי טרור ומתקפות באזור. הגורם האמריקאי אומר כי האיראנים מוכנים לתת התחייבות המתייחסת רק למטרות אמריקאיות, וגם היא במסמך חשאי.

בתעשייה האווירית קורצים למרוקו

"הייתה לי הזכות לשרת את בטחונה של מדינת ישראל כאזרח ישראלי ואני שמח על האפשרות לסייע לביטחונה של ארץ מולדתי מרוקו". כך נאם במרוקאית יו"ר התעשייה האווירית עמיר פרץ בטקס חתימת מזכר הבנות לשיתוף פעולה בבירת הממלכה רבאט.

מהפרטים שהגיעו לידינו עולה כי המזכר מניח את התשתית להקמת שני אתרים בתחום התעופה האזרחית, בשיתוף פעולה בין התעשייה האווירית למרוקו. האחד, מפעל להסבת מטוסי מטען למטוסי נוסעים. והשני, מתחם טיפול, תחזוקה ואחסנת מטוסים מאירופה ומאפריקה, תחום שמתברר שיש לו ביקוש רב. שר התעשייה והמסחר בממשלת מרוקו, ריאד מזוואר, אמר כי "חתימת ההסכם פותחת את הדרך לשיתוף פעולה מוצלח בתחום התעשייתי".

אולם הביקור ברבאט נועד, כמובן, לקידומן של עסקאות רכש ביטחוניות. המשלחת של התעשייה האווירית בראשות פרץ נפגשה עם כמה מבכירי מערכת הביטחון של הממלכה, וביקרה במתקנים ביטחוניים. פרץ השתמש בשפת אמו כדי לרכך ולתקשר.

את הפירות האמיתיים מקווים בתעשייה האווירית לקצור בעסקאות האמורות להיחתם בחודשים הקרובים בתחומי הרכש הביטחוני והסכומים המדוברים גדולים במיוחד. במפגשים השבוע הוסכם כי יוקמו צוותים משותפים של התעשייה האווירית ושל הגורמים הרלוונטיים במרוקו לקידום המשא ומתן בנוגע לעסקאות.

המבחן של התעשייה האווירית ככלל ושל עמיר פרץ בפרט יהיה בחתימה על עסקאות בהיקפים גדולים. אגב, בתחום ההנפקה כולם ממתינים לאישור משרד המשפטים לתעודת החיסיון, ובתחום הזה אין בינתיים תזוזה.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"