גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה רק חמישית מהישראלים ממחזרים? התשובה של סמנכ"לית השיווק של תאגיד תמיר

אף שרוב הישראלים מכירים את פחי המיחזור הכתומים, רק חמישית מהם ממחזרים - כך אומרת סמנכ"לית השיווק של תאגיד המיחזור תמיר, שלי מלצר ● איך מתמודדים עם היעדר המוטיבציה, ולמה נכשל הרעיון להפוך אוטובוס למרכז מבקרים ● הזווית של סמנכ"לי השיווק בחברות הבולטות במשק

שלי מלצר, סמנכ”לית השיווק של תאגיד המיחזור תמיר / צילום: שלומי יוסף
שלי מלצר, סמנכ”לית השיווק של תאגיד המיחזור תמיר / צילום: שלומי יוסף

הפחים הכתומים של תאגיד המיחזור תמיר, שאליהם הציבור אמור להשליך מיכלי פסולת של פלסטיק, הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני. הם הגיחו לחיינו אחרי שבשנת 2011 נחקק חוק האריזות שקובע ש"המזהם הוא המשלם", וכיום הם כבר פזורים ב-127 רשויות ובקרבת המגורים של כ-6 מיליון מתושבי ישראל.

על פי החוק, היבואנים והיצרנים נדרשים לדווח לתאגיד תמיר - המשמש כמוסד ללא כוונת רווח - את פירוט האריזות שהם מכניסים לשוק ולממן את מיחזורן בהתאם. דמי הטיפול שמשולמים לתמיר מממנים את תהליך המיחזור, ההסברה והשיווק.

אלא שלא כל הגופים מדווחים לתאגיד המיחזור. בשל כך, בינואר האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה מכתבי התראה לכ-500 יצרנים ויבואנים, והזהיר אותם שהם צפויים להיקנס. הרשויות המקומיות מחויבות אף הן להעמיד תשתיות למיחזור, ואחראיות על פינוי הפסולת בעיר, אלא שגם במקרה הזה - לא כולן עושות זאת.

"בין המודעות למיחזור באמצעות הפח הכתום לבין היישום בפועל יש פער גדול", אומרת שלי מלצר, סמנכ"לית השיווק וההסברה בתמיר. "85% מהצרכנים מכירים את ‘דדי החתול’, הפרזנטור הווירטואלי שלנו, ואת הפח הכתום, אבל רק 15%-20% באמת ממחזרים".

מהלך שהצליח

"ב-2019 המצאנו את ‘יום המיחזור של ישראל’, ומאז הוא מצוין מדי שנה בחודש דצמבר. נשיא המדינה לשעבר, רובי ריבלין ורעייתו ז"ל נחמה, קידמו את הרעיון, וכך גם הנשיא הנוכחי יצחק הרצוג.

"בשנה השנייה, חברות מיוזמתן יצאו במבצעים לרגל יום המיחזור, הרשת הייתה מוצפת בפרסומים. מאז ביום הזה נעשות הרבה יותר פעולות, בין היתר בזכות העובדה שאנחנו מייצרים יחד עם הרשויות המקומיות פעילויות לקהילה שהן יותר חווייתיות ופחות דידקטיות. אנחנו לא מטיפים לציבור למחזר, אלא מנסים לגרום להם לרצות להיות חלק מהשינוי הסביבתי".

מהלך שנכשל

"לקחנו אוטובוס והפכנו אותו למרכז מבקרים נייד כדי להנגיש לאנשים את תהליכי המיחזור. המטרה הייתה שהם יוכלו לראות ולהאמין שבאמת ממחזרים אריזות, לנוכח לא מעט שמועות וספקות שנובעות בעיקר מחוסר ידע. לצערי לא ניתן לבקר בתחנות המיון מבחינה בטיחותית, ולכן יצרנו את מרכז המבקרים הנייד, אלא שהוא לא יכול לפעול בינתיים בעקבות קשיים ברישוי ובירוקרטיה".

הצלחה של אחרים

"המהלך השיווקי ופעילות יחסי הציבור שיצר מוזיאון תל אביב סביב התערוכה של האמנית היפנית יאיוי קוסאמה. המסרים נשענו על התוכן של התערוכה, שמצטלם יפה ומתאים לשיח ברשתות החברתיות. כמות השיתופים שהיו לתערוכה יצרה עניין רב, ולא במקרה הכרטיסים אליה אזלו עוד לפני שנפתחה".

אתגרי השיווק

"נושא המיחזור נוגע בכולם, כך שאין לנו קהל יעד מוגדר או מותג לטפח, אלא אג’נדה. זה מחייב אותנו להיות יצירתיים בתכנים ובפלטפורמות, לבלוט בפרסום הארצי מצד אחד, ולפעול כמוסד ללא כוונת רווח עם תקציבים לא גבוהים, מצד שני.

"הצרכנים אוהבים ומחפשים מסרים מאוד קצרים, והאתגר הוא להעביר מסרים קצת מורכבים בפלטפורמות השונות. הצעירים מודעים לשיתופי-פעולה מסחריים, והאמינות של המסר היא קריטית. לכן, למשל, לפני כל שיתוף-פעולה עם משפיענים אנחנו משקיעים הרבה מחשבה באיתור המקדים שלהם, בודקים שהערכים שחשובים לכל משפיען תואמים או משלימים לעולמות הקיימות והסביבה ושבאמת אכפת להם, כדי שהמסר יהיה אמין ולא תיווצר תחושה של גרינווש אצל הצרכנים.

"אנחנו צריכים לאזן בין עולם המשפיענים והתוכן השיווקי לבין עולמות ההסברה והחינוך, עם עומק בתמהיל ומסר נכון. הצרכן היום מחפש ערך, ובתוך ערב רב של מסרים ומותגים שהוא נחשף אליהם ביומיום האתגר השיווקי הוא להיות כמה שיותר בולט ונחשק. כשמדובר במיחזור, הערך יגיע מהרגשה של השתייכות לקבוצה, שאני חלק ממשהו גדול ובעל משמעות".

מודל ההשראה

"אשת העסקים שרי אריסון. דמות מובילה בזירה העסקית, שמשלבת פילנתרופיה ואימפקט חברתי סביבתי, למשל דרך יום המעשים הטובים של עמותת 'רוח טובה' שהקימה".

שיווק או שירות

"אמון הציבור הוא הדבר החשוב והוא כרוך בשירות. הרשות המקומית היא זו שנותנת את השירות לתושב, אבל אנחנו מקבלים מאות פניות בכל מיני נושאים, החל מבקשות לקבלת מידע והסברה ועד תלונות על פינוי או היעדר פח כתום בסביבה.

"פתחנו תקן לפניות ציבור, שם אנחנו מסבירים את גבולות האחריות של הרשות ושל תאגיד המיחזור. השירות הזה מייצר שקיפות שמייצרת את האמון. פעולות השיווק תומכות באותה מטרה: להביא יותר אנשים למחזר אריזות לפחים הכתומים".

הצרכנים המשתנים

"יש מודעות לנושא המיחזור, אבל הצורך להיות אקטיביים מייצר פער גדול בין המודעות לבין היישום בפועל. אני מבקשת מהציבור לצאת מאזור הנוחות, ולפעול למחזר. יצרנו סמלי מיחזור שנמצא על אלפי מוצרים, ואנחנו מדברים הרבה על לפשט את המאמץ שהוא החסם העיקרי.

"חסמים אחרים נוגעים למוטיבציה - אנשים מחפשים ‘מה ייצא להם מזה’, לצד הספק שאכן האריזות שמושלכות לפחים הכתומים ממוחזרות. הנושא הסביבתי וההשלכות של המיחזור כיום נראות רחוקות, ולכן המסר שלנו הוא שצריך לעשות שינוי קטן ולהתחיל עם חלק מאריזות הפלסטיק".

יש מדינות שמטילות סנקציות ועונשים על תושבים שלא ממחזרים. אולי זו הדרך לגרום לאנשים למחזר?
"אנחנו יותר מאמינים בתגמול שמביא לתוצאות. במקום שתקבלי קנס, אפשר למשל לשלם ארנונה בהתאם לכמות הפסולת של משק הבית. בנוסף, אנחנו בוחנים פלטפורמות של תגמול בכדי לצ’פר את הממחזרים באופן דיגיטלי".

הפסולת באתרי הסביבה ובטבע היא "מכה" בישראל. מדוע לא מציבים פחים כתומים למיחזור פלסטיק בחוץ?
"הרשויות הן שאמונות על כך, ואנו מציבים פחים כתומים, כמו בפארק הירקון בגני יהושע. הפריסה תגדל גם לאזור הכנרת. מעבר לאתרים בטבע, יש חברות מסחריות שהכניסו מיוזמתן פחים כתומים, למשל WeWork".

טעות של מתחילים

"מזגזגים באסטרטגיה. בתכנון נכון צריך לשמור על אותה האסטרטגיה לאורך זמן, ולהתאים לה פעילויות מבלי להתאהב בגימיקים".

מה למדתי בדרך

"היום אני יודעת שחייבים ליהנות מהחשיבה היצירתית ההדדית עם אחרים, ולא רק לחפש הצלחות או שיאים חדשים".

תפיסת העתיד

"יכולת התקשורת והמעורבות שלנו עם קהלים שונים נשענת על דאטה, ועל זה שאנשים מחפשים להיות חלק מקולקטיב, כל עוד הוא משרת את הערכים האישיים שלהם. זו אחת מהדרכים שלנו להגיע לקהלים ולהתאים את המסרים שלנו - שמצד אחד צריכים להיות רגשיים, ומצד שני פונקציונליים.

"אנחנו אוגרים דאטה מאנשים שפונים ומבקשים שנהיה בתקשורת מולם ודרך הרשויות. השלב הבא הוא לאפשר לציבור לתקשר עם הפחים באמצעות מערכת דיגיטלית, שגם היא תפרוט על הנים הרגשי". 

שלי מלצר

אישי: בת 48, נשואה ואם לשלושה. מתגוררת בפתח תקווה.
מקצועי: בעלת תואר ראשון במנהל עסקים. עבדה בקוקה קולה כמנהלת שיווק, לאחר מכן שימשה כמנהלת אחריות תאגידית בקוקה קולה ובחברה המרכזית למשקאות. בשנתיים וחצי האחרונות משמשת כסמנכ"לית השיווק וההסברה של תמיר.
עוד משהו: מכינה עוגות מעוצבות מבצק סוכר, אבל לא טועמת מהן לאחר שאובחנה עם צליאק. 

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?