גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפיים שקל לרימון יד: הקלות שבה ניתן להשיג נשק זול בחברה הערבית

גל הפיגועים האחרון הוא תזכורת כואבת לבעיית הנשק בחברה הערבית ● לפי הערכות, יש חפיפה מעטה בין ארגוני פשיעה בחברה הערבית לבין ארגוני טרור וגורמים לאומניים רדיקליים ● אבל כלי הנשק, שמספרם נאמד במאות אלפים, זמינים, ומחיריהם לא גבוהים ● למרות הגברת המאמץ לאיסוף נשק, נראה כי מדובר רק בטיפה בים

חוקי מז''פ בפיגע בחדרה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
חוקי מז''פ בפיגע בחדרה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

את שניים מהפיגועים של הימים האחרונים ביצעו אזרחים ישראלים, בחדרה שני בני דודים מאום אל פחם ששמם עדיין לא הותר לפרסום ובבאר שבע מוחמד אבו אל קיעאן, בדואי מאזור חורה בנגב. המהומות הנרחבות שפרצו במהלך מבצע שומר החומות, בכבישים סמוכים ליישובים ערביים ובעיקר בערים מעורבות, הציפו את סוגיית הפשיעה והאלימות על רקע לאומני בחברה הערבית בישראל. שלושה יהודים נרצחו במהומות וערבי אחד נורה למוות בעת שהשתתף בהפגנה אלימה כלפי שכונה יהודית בלוד.

 

ההתנגשויות הדליקו נורות אדומות בוהקות בקרב גורמי הביטחון, בעיקר במשטרה ובשב"כ, ואחד החששות העיקריים היה כי האירועים יהוו כר לצמיחת תאי טרור, ולמעשי טרור של יחידים כמו אלה שראינו בשבוע האחרון. לדברי גורם ביטחוני בכיר, ההפתעה היחידה בפיגועים האחרונים היא שזה לקח כמעט 10 חודשים מאז שומר החומות. חשש נוסף נגע לגל לאומנות בקרב החברה הערבית כולה, חשש מהתקוממות עממית בעת משבר או מלחמה.

כלי נשק שנתפסו אחרי הפיגוע בחדרה / צילום: דוברות המשטרה

הפשיעה המאורגנת מתרחקת מלאומנות

חוקרי המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS טענו בדוח שפורסם בינואר כי "ההתנגשויות האלימות שפרצו בין יהודים לערבים על רקע לאומי-דתי באפריל-מאי 2021, לא שיקפו התקוממות עממית נגד השלטון והמדינה, אלא בעיקר תסכול של יחידים וקבוצות ממצבם האזרחי כבודדים מתוסכלים וזועמים וכמיעוט מודר במדינה. למרות זאת, ההערכה שהתגבשה במשטרת ישראל הייתה שיש להיערך למצב בו 'אינתיפאדה פנימית' תתרחש שוב בעתיד ותהיה בעלת עוצמה גבוהה, כולל תוך שימוש בנשק חם".

לדברי החוקרים, "מסגור המאבק באלימות ובפשיעה בחברה הערבית כ'מלחמה' נגד אויב מבית, והגדרת אירועי אפריל-מאי 2021 כ'אינתיפאדה' מבית, כהתקוממות עממית נגד השלטון והמדינה, יוצרים דימוי מסולף ומוטה של המציאות". לטענתם, התפשטות האלימות והפשיעה החמורה בחברה הערבית וצמיחת ארגוני הפשע בתוכה, אינן מתרחשות על רקע לאומני ואינן ביטוי למגמות של בדלנות. בדוח נאמר עוד כי העוסקים בפשיעה בחברה הערבית, ודאי זו המאורגנת, מקפידים להימנע מפגיעה ביעדים יהודיים ואינם מעוניינים להיות מזוהים עם גורמים לאומניים רדיקליים ועם טרור פלסטיני.

חוקרי פורום קהלת, מהצד הימני של מכוני המחקר, דוחים את הטענה כי מדובר באירוע על רקע כלכלי-חברתי, ולדבריהם הוא לאומני במהותו. הם הציגו ניתוח ופילוח של העצורים בעקבות האירועים, ולטענתם רובם לא משתייך למשפחות עניות או של מובטלים וההשתתפות במהומות חצתה מעמדות ומאפיינים חברתיים.

עם זאת, בקהלת מסכימים עם מסקנת INSS כי החפיפה בין ארגוני הפשע לאירועים הלאומנים מעטה. ניתוח של המעצרים שעשו המשטרה והשב"כ לאחר האירועים, לפחות בצפון מעלה, כי רק כ-10% מהעצורים היו בעלי תיקים פליליים.

תופסים מאות בודדות מתוך מאות אלפים

איפה בכל זאת קיימת החפיפה בין הפלילי ללאומני? בנושא הבעייתי והכאוב של זמינות הנשק בחברה הערבית בישראל. לפי הערכות שונות מספר כלי הנשק המסתובבים בחברה הערבית מגיע למאות אלפים. בדיוני הכנסת נזרק המספר 400 אלף כלי נשק בלתי חוקיים, אך לא ברור מה המקור לנתון. בדוח מיוחד של מבקר המדינה על "התמודדות משטרת ישראל עם החזקת אמצעי לחימה לא חוקיים ואירועי ירי ביישובי החברה הערבית וביישובים מעורבים" נאמר שקציני מחוז חוף במשטרה קבעו כי "כמעט בכל בית בחברה הערבית יש נשק". אמירה כזו תואמת בהחלט את ההשערה שמדובר במאות אלפי רובים ואקדחים.

בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז הקיץ האחרון, המשטרה מתמקדת בפעילות נגד ארגוני הפשיעה והנשק הבלתי חוקי. מאז תחילת 2022 נרשמה עלייה של 39% במספר כתבי האישום בתחום הנשק (301 עד אמצע מרץ השנה לעומת 217 בתקופה המקבילה אשתקד) ועלייה של 4% במניין התיקים שנפתחו (813 לעומת 780). עד אמצע מרץ נתפסו השנה 495 כלי ירייה, עלייה של 35% לעומת 366 בתקופה המקבילה אשתקד. אבל מדגיש בפנינו גורם משטרתי, "אנחנו תופסים ותופסים אבל זה לא הרבה יותר מדליים שאנחנו שואבים מהים".

כלי נשק שנתפסו אחרי הפיגוע בחדרה / צילום: דוברות המשטרה

נשק גנוב או מוברח באלפי שקלים בודדים

מהיכן מגיע הנשק? חלק מגניבות מבסיסים צבאיים, פריצות מבחוץ או חיילים עבריינים שמעבירים את הנשק לארגוני הפשע; חלק אחר מוברח מירדן או מלבנון; חלק נוסף מיוצר במחרטות מאולתרות, בעיקר בשטחים - שם המוצר העיקרי הוא מקלעי "קרלו" שאמינותם נמוכה; וחלק מגיע הסבה של רובי משחק "אייר סופט" לכלי נשק קטלניים. בחודשים האחרונים הוטלו הגבלות של ממש על יבוא רובי המשחק הללו, אך הנשק עדיין זמין ולכל היותר מחירו עלה במידת מה. לפי גורמים במשטרה, אקדח ניתן לרכוש תמורת 3,000-10,000 שקל ורובה צבאי M16 במחיר של 20,000-40,000 שקל. מחירו של רימון רסס מגיע ל-2,000-5,000 שקל.

כלומר, המחבלים מאום אל פחם שהגיעו מצוידים באקדחים ובמאות קליעי רובה לא התקשו להשיג את נשקם בדרך לפיגוע. אין מדובר במשלוח מיוחד מדאע"ש סוריה, אלא ברכש פשוט אצל הסוחר הסמוך לביתם.

מה הלאה? התוכנית למיגור הפשע והאלימות בחברה הערבית, שלה הוקדשו 2.4 מליארד שקל, עוסקת לא מעט באיסוף הנשק, אבל לא בנושא הלאומני. על כך מופקד בעיקר השב"כ. כוחו של הארגון ויכולותיו נחשבים מעולים אבל את שלושת הפיגועים האחרונים הוא לא מנע. שלושה מארבעת המחבלים נכלאו בעבר בשל פעילות לאומנית ולפחות במקרה של מחבלי אום אל פחם, והקשר לדאע"ש, בודקים בשב"כ היטב כיצד הוא חמק להם מבעד לפיקוח והמעקב. לצד הפעילות השוטפת לחקירות הפיגועים ולמניעת פיגועים נוספים, בשב"כ מתקיים דיון פנימי הבודק האם היו כשלים ממשיים ומבניים באי איתור הפיגועים האחרונים. בד-בבד, הפיגועים שביצעו ערבים בעלי אזרחות ישראלית מחזקים את הדרישה בארגון להקדיש יותר משאבים ויכולות, כמו גם להפחית מגבלות משפטיות על פעולות הארגון, למניעת טרור מסוג זה.

דילמת ההקלות: פרס לטרור או עידוד לשקט

על שולחנו של שר הביטחון בני גנץ מונחת כבר כמה שבועות רשימה ועליה חבילת הקלות לפלסטינים. את החבילה הכין מתאם הפעולות בשטחים האלוף רסאן עליאן בשיחות עם גורמי המקצוע הישראליים וגם עם בכירים פלסטינים. לקראת רמדאן הן כוללות בין היתר כניסת מתפללים לתפילות יום השישי בהר הבית, ביקורי משפחות שחציין בישראל וחציין בשטחים ומתן אישור לביקורים לצורכי תיירות ונופש. מאחוריהן עומד ההיגיון של "כלכלה טובה מביאה שקט ביטחוני", וגם רצון של גנץ ואגף מרכז-שמאל בממשלה לבסס תשתית לחידוש מו"מ מדיני עם הפלסטינים, אף שזה לא מקובל על הצד הימני שלה.

בימים של פיגועים, 11 הרוגים ועשרות פצועים, המדיניות הזו מאותגרת וההתלבטות גדולה. מתן הקלות נוספות נראה מצד אחד כפרס לטרור ומעורר ביקורת פוליטית וציבורית גדולה. מנגד, עיכוב ההקלות וביטול הקלות קיימות עשוי לעורר התמרמרות בצד השני ואולי לעודד הסלמה. דרך הסתכלות אחרת היא שביטול הקלות יעורר דווקא כעס כלפי מי שמעורר את האלימות. זה נכון כנראה יותר ברצועת עזה, שם הביקורת כלפי חמאס גוברת, אבל פחות ביהודה ושומרון.

השקט בעזה והדלק הכלכלי

פרדוקסלית ההתפרצות קשורה דווקא לשקט מרצועת עזה. חמאס נזהר מאוד וליחיא סינואר, מנהיג חמאס ברצועה, לא משתלם בשלב הזה לחדש את העימות. מה כן? נסיונות של חמאס והג'יהאד האסלאמי לקדם פיגועים שיצאו מיהודה ושומרון, והטרנד החדש של השנה האחרונה "חארב א-דאכל" המלחמה שבפנים, כלומר בתוך ישראל. אין מדובר בהכרח בגיוס ממש ובציוד בנשק ובכסף, אלא יותר במתן השראה מרחוק, ובדירבון תוך שימוש מידע כוזב לרוב כמו "אל-אקצא בסכנה".

ביום שלישי, בסיום הערכת המצב בפיקוד מרכז, הוחלט כי לא תתאפשר כניסת פועלים פלסטינים לעבודה בהתנחלויות, לא כולל באזורי התעשייה והמפעלים. עשרות רשויות מקומיות בישראל הורו להימנע מהכנסת פועלים פלסטינים, ארגון קבלני השיפוצים דיווח על קבלנים רבים שהודיעו לפועלים שלא לבוא וגם רבים מהיתר ימנעו בעצמם מהגעה לעבודה. 140 אלף פועלים פלסטינים מיהודה ושומרון ועוד 13 אלף, ובקרוב 20 אלף, מגיעים מרצועת עזה. משכורותיהם שגובהן פי שלושה מהשכר הממוצע ברשות, הן דלק משמעותי מאוד לכלכלה הפלסטינית ומפרנסות חצי מיליון משפחות. אחת מהסיבות להודעת הגינוי של אבו מאזן היא זו, חשש מעצירת ההקלות בנושאים הכלכליים השונים ובעיקר בהיתרי הכניסה לישראל. מנגד חובה להזכיר כי המחבל שביצע את הפיגוע בבני ברק היה שב"ח נטול היתר כניסה, כמו רוב מכריע של המחבלים שהגיעו לישראל מהשטחים.

הנטייה: דחיית הקלות הכניסה

אבו מאזן העביר מסר לישראל, כי אנשיו ימשיכו לפעול למניעת פיגועים ולהרגעת האווירה. לפי בכיר פלסטיני, אבו מאזן הבטיח הן למלך עבדאללה שעימו נפגש ביום שני ברמאללה והן לשר החוץ האמריקאי בלינקן שהיה בלשכתו ביום ראשון כי יעשה כל מאמץ למנוע הסלמה. בשלישי הוא פרסם הודעת גינוי לפיגוע בבני ברק.

בקרב הדרג המדיני והביטחוני הנטייה כעת היא לא לאפשר את ההקלות שתוכננו לכניסה לישראל בעת חודש רמדאן, ולהמתין בתקווה כי בשבוע הקרוב עד יום שישי הראשון של רמדאן לא יהיו עוד פיגועים, ובינתיים לפעול בעיקר נגד כניסת שב"חים דרך הפרצות בגדר ההפרדה. כמה מהפרצות כבר תוקנו, אחרות ממופות לצורך סגירתן. יש בגורמי הביטחון מי שמצדדים בסגר מיידי לפחות עד תחילת השבוע הבא, ואם חלילה יהיה פיגוע נוסף שיגיע מהשטחים זה כנראה מה שיקרה.

עוד כתבות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן