גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה מעופפת גם בימים קשים ונתניהו חוזר לכהן כיו"ר האופוזיציה

בשבועות האחרונים יו”ר האופוזיציה חדל מהגישה הפסיבית שאפיינה אותו מאז קמה הממשלה, ועבר לגבש מדיניות להפלתה ● השבוע ראשי מועצת יש”ע הבינו, אמנם באיחור רב, שממשלת "עשר מעלות ימינה" לא ממש לצידם ● וגם: מה בהול לשרים לשהות בחו"ל בזמן גל טרור?

יו''ר האופוזיציה בנימין נתניהו וח''כ יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יו''ר האופוזיציה בנימין נתניהו וח''כ יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

השבוע הזמין יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו את מקורביו בליכוד לישיבת התייעצות, אליה ההגיעו יו"ר מרכז האופוזיציה, יריב לוין, השר לשעבר ח"כ אמיר אוחנה וח"כ שלמה קרעי. על מנת לא להפוך את הפגישה לאירוע מתוקשר, התבקשו השלושה לא להיכנס דרך הכניסה הרגילה לכנסת. אלא ש"יד עלומה" במשכן הפעילה את שעון הנוכחות, על אף שמדובר בימי פגרה ולא בשעות עבודת הוועדות, בזמן שיד אחרת צילמה את הלוח והפיצה לכתבים.

כעת מתברר שלא מדובר בפגישה היחידה שערך נתניהו בימים האחרונים. לפגישות נוספות שהתקיימו הגיעו גם חברי הכנסת גלית דיסטל אטבריאן, אופיר אקוניס ויואב קיש. נדמה שמה שלא קרה לקראת המושב האחרון בכנסת - קורה עכשיו.

בחודשים האחרונים, חברי כנסת בליכוד מתחו ביקורת נוקבת מאחורי הקלעים על תפקודו של נתניהו בניהול האופוזיציה. "נתניהו שכח איך להיות יו"ר האופוזיציה", קבעו חלק מאנשי מפלגתו. היו גם חברי כנסת שהאשימו אותו שבמקום לקבוע מדיניות, הליכוד נגרר אחרי סדר היום של חברי הכנסת שמחה רוטמן ואיתמר בן גביר.

בשבועיים האחרונים נראה שהביקורת הגיעה ליעדה, ויו"ר הליכוד התעורר מתנומת החורף אליה שקע מאז הוקמה הממשלה. באותן פגישות התייעצות עם קוורטט מצומצם, מנתח נתניהו סקרי דעת קהל, לפיהם הוא זוכה לתמיכה ציבורית רחבה, אך לטענתו הם חוטאים למציאות. ביום הבחירות הבא, הוא מצפה לתמיכה רחבה הרבה יותר. ימים יגידו.

מלבד דף המסרים שהופץ לחברי הכנסת של הליכוד, נתניהו ביקש מהם להתמקד בשלושה נושאים: האחד, הבנייה והשיפוצים בביתו של ראש הממשלה נפתלי בנט ברעננה. בפגישות נתניהו התייחס במרמור לעבודת כלי התקשורת שאינם מסקרים את הבנייה ברעננה (למעט איילה חסון בערוץ 13), והוא מבקש מחברי הכנסת להפוך את הסוגיה לדיון ציבורי. ואכן, ח"כ אקוניס כבר פנה ליועמ"ש ולמבקר המדינה לבחינת ההכרזה על ביתו של בנט כמעון רשמי, ללא אישור ממשלתי כנדרש. הנושא השני שנתניהו ביקש להתמקד בו הוא יוקר המחייה, עליית מחירי הדלק והדיור. והנושא השלישי, שהוגדר למורכב ביותר לתיווך לציבור, הוא הסכם הגרעין מול איראן.

בנוסף, לראשונה מאז שהוחלף, ראש הממשלה לשעבר כינס פגישות הנוגעות לעבודת הכנסת ולא רק להצבעות במליאה, גיבש מדיניות ואף מביע תמיכה בחזרה לעבודה בוועדות.

בכל הנוגע להפלת הממשלה, בליכוד כבר לא סומכים על שיתוף פעולה עם בני גנץ. כבר בנובמבר האחרון הבינו בסביבת נתניהו שיו"ר כחול לבן מנוע מלקחת חלק בהצבעת אי אמון קונסטרוקטיבית על ידי חבריו למפלגה, ולכן ניתקו איתו מגע. במקום זה, חוזר השיח אודות עריקים, ובליכוד בונים ומתחזקים את הקשרים עם חברי הכנסת ממפלגות הימין בקואליציה, מתוך תקווה שככל שתתקרב הרוטציה - חלקים מהם יחשבו מסלול מחדש.

הממשלה המעופפת או איה שר האוצר?

שרי ממשלת השינוי מצטיינים באופן מובהק בקשרי החוץ עם העולם. הסכמי אברהם אמנם פתחו הזדמנויות חדשות בפני ישראל, אבל קשה שלא לחשוד שמדובר בהנאה אישית שהשרים החדשים פשוט לא מוכנים לוותר עליה, ולא רק בעבודה מקצועית. רק בשבועיים האחרונים מבלים השרים בארצות הברית, לונדון, איחוד האמירויות, פריז ויעדים נוספים. חלקם אפילו לא טרחו לשנות תוכניות נוכח גל הטרור הרצחני המכה בישראל מאז השבוע שעבר.

באופן תקדימי כונס השבוע הקבינט המדיני-ביטחוני בחלקו באמצעות חיבור מרחוק. בממשלה טענו שהשתמשו בחיבורים מסווגים ככל הניתן כדי לשמור על הפורום הסודי הזה, אלא שבעולם הסייבר ההתקפי זה נשמע כמעט חסר אחריות. מה היה בהול כל כך לשר התקשורת יועז הנדל ולשרת הפנים איילת שקד להמריא ללונדון לכנס עיתונאי ולא להשתתף בישיבת הקבינט? מדוע שר הדתות כהנא נדרש דווקא עכשיו להיות בארצות הברית?

לרשימת השרים הנעדרים נוסף שר האוצר אביגדור ליברמן, ששוב לא טרח להיות חלק מהפורום שמקבל החלטות הרות גורל. כמו בקורונה, כך גם בפורומים הביטחוניים, נראה ששר האוצר מקפיד להרחיק את עצמו מדיונים שעשויים לפגוע בתדמיתו.

נזכיר שזה אותו ליברמן, שעד לפני מספר שנים דרש להטיל עונש מוות על מחבלים, לחדש סיכולים ממוקדים ולדרוש נאמנות בתמורה לאזרחות. אז לאן הוא נעלם? ובכן הסברה הרווחת בממשלה היא שליברמן, שהצליח באופן כמעט בלתי יאומן להשתלט על צמרת האוצר ולהשיג שקט יחסי (מישהו שמע ראש אגף במשרד מתדרך לאחרונה נגדו?), לא ממהר לדחוף את האף למקומות שבהם הוא עשוי להיפגע מבחינה אלקטורלית, כמו הטלת מגבלות קורונה, או מתן הקלות לפלסטינים.

בתגובה לביקורות על היעדרותו מדיוני הקבינט, שר האוצר מסר שהוא היה באותה העת בסדרת פגישות חשובות. עם זאת, ליברמן של פעם כנראה לא היה חולק על כך שהביטחון נמצא בראש סדר היום שלו.

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: רפי קוץ

פחות "ימינה" ויותר מכוון למרכז

מאז הוקמה הממשלה, ראש הממשלה בנט שינה מעט את טעמו הפוליטי, ואימץ גם את המדיניות הביטחונית של שותפיו מהמרכז-שמאל. נדמה שראש הממשלה כבר לא שם יד על ההגה, כפי שנהג לומר בימי נתניהו, כדי לסובב את הספינה ימינה. מי שלא יכול להחליט האם להשמיש את מטוס ראשי המדינה, ספק שהוא יכול לקבל לבד את ההחלטות הביטחוניות בימים אלו.

ראייה לכך הייתה בתחילת השבוע, בנאומו של בנט לצד מזכיר המדינה האמריקאי - שנדמה שלפיד כתב לו אותו - והחלטתו לכנות את יהודה ושומרון בצמד המילים "הגדה המערבית", ובנוסף לקבל בשקט את קביעתו של בלינן, לפיה אלימות המתנחלים היא שמבעירה את השטח. לפיד מכתיב את מדיניות החוץ, גנץ מכתיב את מדיניות הביטחון, ולבנט נותרה רק תמונת המתווך בין רוסיה לאוקראינה. נדמה שכעת ראש הממשלה מכוון אל המרכז הפוליטי, ופחות לימין. נזכיר שבאישורי הבנייה האחרונים ביהודה ושומרון, גנז בנט בעצמו חלק נרחב לטובת היחסים עם האמריקאים. הוא ולא גנץ.

אם המחלוקות בין חברי הממשלה יתחדדו, בעיקר בשל גל הטרור הנוכחי, לממשלה יהיה קשה מאוד לשרוד, חרף יכולת העמידה המרשימה של השרים מימין. בנט נמצא במיעוט מכמיר לב כמעט, כאשר מי שנמצאים עם יד על ההגה ומנווטים את הספינה הם לפיד, גנץ ואגף המרכז-שמאל בממשלה. המילים הקשות שמתבטאים בהן נגדו בקואליציה מלמדות שהיחס אל בנט היה ונותר כאל מי שהגיע למקום ולתפקיד רק לצורך אחד: להזיז את ביבי.

מועצת יש"ע התעוררו באיחור

רקע גל הטרור הקשה, גנץ ממשיך להוביל את המגעים עם הפלסטינים. שר הביטחון זה שמונע בימים אלו אישורי בנייה ליהודים מעבר לקו הירוק, ודוחה ועדות תכנון, בכל פעם בתירוץ אחר: פעם אחת הדיון בארצות הברית על כיפת ברזל, פעם אחרת ההסכם עם איראן, ובימים אלה זה הרמדאן.

כמעט מכמיר לב לראות את ראשי ההתיישבות במועצת יש"ע, שתמכו בהקמת הממשלה הנוכחית, רואים את גנץ קובע ומוביל את המדיניות ביהודה ושומרון. במקום לתקוף את אנשי הימין בממשלה, הם פונים לשר הביטחון, שמצידו לא ממהר להתנהל לפי החליל שלהם. באיחור רב, ראשי מועצה יש"ע מבינים: זו לא ממשלת ימין.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"