גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם היסטורי: ישראל ואיחוד האמירויות הערביות השלימו את המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי בין המדינות

ההסכם יאפשר יבוא מוצרי חקלאות ומזון בפטור מכס מלא ●  נפתלי בנט: "זהו רגע חשוב ביחסים בין מדינת ישראל לאמירויות"

שרת הכלכלה אורנה ברביבאי / צילום: יוסי זמיר
שרת הכלכלה אורנה ברביבאי / צילום: יוסי זמיר

שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, ושר המדינה לסחר חוץ של איחוד האמירויות, ד"ר ת'אני אל זאיודי, הכריזו הבוקר (ו'), על סיום המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי מקיף בין המדינות. ההסכם צפוי להיכנס לתוקף לאחר חתימת השרה ברביבאי והשר אל זאיודי ותהליך אישרור בשתי המדינות.

בגלובס פרסמנו בפברואר על התקדמות המגעים בין הצדדים והצפי להשלמת ההסכם בזמן קצר מכרגיל. הדיונים המעשיים החלו בנובמבר האחרון, יותר משנה לאחר החתימה על הסכמי אברהם, שפתחו עידן חדש ביחסים בין המדינות לרבות אלה הכלכליים והמסחריים. הנושא נדון גם בפגישתם של ראש הממשלה, נפתלי בנט, ויורש העצר, שייח' מוחמד בן זאיד, באבו דאבי בדצמבר האחרון, שבה סוכם על האצת המגעים לחתימה, וכן בפגישתם במצרים בשבוע שעבר - בה סיכמו המנהיגים על השלמת ההסכם בתוך ימים. הוא צפוי לסייע בהגדלת היקף הסחר הבילטרלי, הרחבת הקשרים הכלכליים בין המדינות ומימוש פוטנציאל הסחר הכלכלי הגדול הטמון בקשרים בין ישראל לאיחוד האמירויות.

זהו הסכם סחר חופשי מלא ראשון, אל מול מדינה ערבית, המתקיים זמן קצר כל כך לאחר כינון היחסים הדיפלומטיים. לאמירויות הסכמי סחר חופשי מעטים, רק עם מדינות המפרץ ומדינות אפט"א - האירופיות שאינן באיחוד, ההסכם עם ישראל הוא השלישי. מבחינת ישראל החשיבות הגדולה היא בגישור סחר חופשי אל מדינות המפרץ כולן, שוק שכבר בתהליכי פיתוח מהירים בעקבות הסכמי אברהם.

ההסכם כולל בין היתר סוגיות הנוגעות לסחר בסחורות לרבות רגולציה ותקינה, מכס, סחר בשירותים, שת"פ, רכש ממשלתי, סחר אלקטרוני ושמירה על זכויות קניין רוחני. 95% מהמוצרים הנסחרים בין המדינות כלולים בהסכם ויהיו פטורים ממכס באופן מיידי או הדרגתי: מוצרי. מזון, חקלאות, קוסמטיקה, ציוד רפואי, תרופות ועוד. כלומר הסרת מכסים מלאה על מוצרים הסובלים ממכס גבוה בישראל, שממדינות אחרות נדרשת חקיקה או תקנות ורפורמות כדי להסיר את המכס.

היקף ההטבות ההדדיות על מוצרים אשר הוסכמו בין הצדדים מכסה למעלה מ-95% מספרי המכס של שני הצדדים וכולל בין היתר הורדות מכסים על כמעט כל המוצרים התעשייתיים וכאמור גם במוצרי מזון וחקלאות.

ההסכם גם מקדם את תחום הסחר בשירותים בין המדינות, זאת על ידי הבטחת וודאות רגולטורית בתחומים כגון סחר אלקטרוני, שירותים מקצועיים ועסקיים, שירותי הפצה (סיטונאות וקמעונאות), מחשוב ועוד.

בצד היצוא הישראלי יזכו לפטור מלא מוצרי מזון וחקלאות כמו זרעים, דבש, מיצים, מוצרי בשר ודגים, פרחים וצמחי נוי, ירקות קפואים, תבלינים. במוצרי תעשיה פטור מלא והדרגתי על פני מספר שנים במוצרי כימיקלים, דשנים, מוצרי קוסמטיקה, מוצרי פלסטיק, מוצרי קרמיקה, מכונות ורכיבים אלקטרונים וציוד רפואי.

כך גם בתחום התכשיטים והיהלומים, אחד מענפי הסחר הבולטים, שכן הבורסה האמירתית ליהלומים היא אחת מהגדולות בעולם.

"רגע חשוב ביחסים בין מדינת ישראל לאמירויות"

בראש המשא ומתן מהצד הישראלי עמד אוהד כהן, ראש מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה. כהן אמר בראיון לגלובס כי יתרונו הגדול של ההסכם הוא היותה של האמיריות מרכז סחר עולמי גדול הן לאזור המפרץ ומרכז אסיה והן למזרח הרחוק, היצואנים הישראלים לדבריו יהנו כאן מיתרון של ממש. בהודעת משרד הכלכלה מצוטט כהן: "הצלחנו, תוך זמן קצר, לסיים מו"מ רחב ומקיף עם מדינה שלא היו לנו עמה יחסים כלכליים עד לפני שנה וחצי. הרצון ששני הצדדים הפגינו כדי לסיים את המו"מ במהירות וביעילות, תוך שמירת האינטרסים של שתי המדינות, מוכיח כי מדובר בשותפות ארוכת טווח שתוכל להמשיך, להתפתח ולהתרחב לתחומים נוספים".

בגלובס הרחבנו בשנה וחצי על פוטנציאל הקשר הכלכלי-מסחרי העצום בין המדינות, בין היתר בשל הקירבה הגיאוגרפית והתרבותית בין העמים וכן בשל מאפייניה הייחודיים של איחוד האמירויות, שהינה הכלכלה השנייה בעולם הערבי (אחרי ערב הסעודית) ושוק המייבא בהיקף של מאות מיליארדי דולרים עם משקל גדול למוצרי טכנולוגיה ופתרונות מתקדמים בהם לישראל יש יתרון יחסי.

מאז כינון הסכמי אברהם, יש גידול של ממש בסחר בין איחוד האמירויות הערביות לבין ישראל .בשנת 2021 הסחר ההדדי להיקף של כ- 900 מיליון דולר . לבד מיצוא ויבוא הסחורות הפוטנציאל משתרע על פני תחומים רבים לרבות יצוא פתרונות בתחום האנרגיה, הבריאות הדיגיטלית והציוד הרפואי, מים (התפלה \ טיהור \ חיסכון וניהול חכם), פתרונות חקלאיים, פתרונות סייבר, טכנולוגיות בתחום הפינטק ויצוא יהלומים.

ראש הממשלה, נפתלי בנט בירך: "זהו רגע חשוב ביחסים בין מדינת ישראל לאמירויות, היחסים הטובים שכבר נרקמו בין המדינות מקבלים היום חיזוק בדמות הסכם סחר חופשי, שישדרג משמעותית את שיתוף הפעולה הכלכלי לרווחת אזרחי שתי המדינות: יותר מסחר, יותר מקומות עבודה, מוצרים טובים במחירים נמוכים יותר. בפגישתי האחרונה עם יורש העצר, השייח' מחמד בן זאיד, בשארם א-שייח', סיכמנו להאיץ את התהליך ולהביאו לידי סיכום בתוך ימים, וכך היה".

שר החוץ יאיר לפיד אמר כי ההסכם העולה בקנה אחד עם רוח פיסגת הנגב שקבעה שיתוף פעולה רציף, המשכיות בקשר והבאת הישגים מוחשיים שישפרו את חייהם של אזרחי מדינת ישראל ושל עמי האזור.

שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי סיכמה: "סיום המו"מ הינו אבן דרך משמעותית והיסטורית במערכת היחסים בין המדינות ואנו נמשיך לסייע לקהילת העסקים הישראלית לכונן קשרים מסחריים באיחוד האמירויות באמצעות הסכם הסחר החופשי, הנספחות הכלכלית של המשרד וכלי הסיוע הנוספים שהמשרד מעמיד לרשותם".

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל