גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבטל את תקרת הזכוכית ולעודד יצירתיות - איך להביא למימוש עצמי של עובדים בארגון?

איך מסייעים לעובדים להרגיש מרוצים יותר בעבודה ומצליחים לגייס את כוח האדם הכי איכותי? נראה כי הטבות כספיות וחומריות שנהוגות בהייטק כבר אינן מספיקות ● שלושה עובדים ב-HP מספרים איך הארגון מאפשר להם לצמוח באמצעות ביטול ההיררכיה המסורתית לטובת הגשמת רעיונות, סביבת עבודה מגוונת, חדשנות ומתן אפשרות להתפתח בכיוונים שונים

עובדי HP. בארגון משדרים כי אם יש למישהו רעיון מוצלח, חשוב שיקדם אותו / צילום: Geek Time
עובדי HP. בארגון משדרים כי אם יש למישהו רעיון מוצלח, חשוב שיקדם אותו / צילום: Geek Time

הכתבה בשיתוף HP

אחת המטרות והאתגרים של מקומות עבודה גדולים שנאבקים על טאלנטים שונים - היא יצירת סביבה שתמשוך אליה עובדים מוכשרים. הדבר בולט במיוחד בענף ההייטק, שלמעט משכורות גבוהות מהממוצע, מציע הטבות שונות - כגון סבסוד ארוחות, ביטוחים רפואיים, קרנות השתלמות, מימון מנוי בחדר כושר ועוד. עם זאת, לצד ההטבות, יש אלמנטים נוספים שהופכים מקומות עבודה מסוימים ללא שגרתיים; כאלו שתורמים לא בהיבט החומרי, אלא בתחושת המימוש העצמי.

לחברות רבות יש מסורת ארוכת שנים בנושא ואחרות הגיעו לתובנה כדי לגייס טאלנטים ולשמור על העובדים מרוצים יש צורך ביותר מאשר הטבות חומריות. איך אפשר לשמור על העובדים מרוצים? באמצעות תרומה למימוש העצמי שלהם, במגוון דרכים. למשל, חשיבה מחדש על ההיררכיה בארגון ומתן אפשרות לעובדים בכל הדרגים להשפיע על פעילות החברה. בנוסף, סביבת עבודה מגוונת ועשייה למען הקהילה במסגרת הארגון - יכולות גם כן לחזק את תחושת המימוש העצמי של העובדים.

כשזה מגיע לרעיונות, הדלתות פתוחות לרווחה

אחד הגורמים אשר תורמים כאמור למימוש עצמי של העובדים הוא ביטול היררכיה ניהולית כשמדובר ביצירה ורעיונות. מובן שארגונים לא יכולים להתנהל בצורה שטוחה לחלוטין, אך העובדה שיש מנכ"ל, סמנכ"לים, דירקטורים, ראשי צוותים ועוד - לא אמורה למנוע מעובדים כישרוניים להציג רעיונות משלהם ולהיות מעורבים בקבלת ההחלטות בחברה. החל מפיתוח מוצרים חדשים ועד להטמעת תהליכי עבודה ועוד.

קרולין שחר היא מנהלת אופרציית הייצור בחברת HP. מאחוריה כ-10 שנים בתעשייה, ארבע מתוכן בחברה. "אני האישה הראשונה בתפקיד בחברה, בסביבה שהיא מאוד גברית", היא מתגאה. כיום, קרולין מנהלת מספר עובדים, ביניהם שני ראשי צוותים, אך לארגון היא הצטרפה כמנהלת פרויקטים. "יש ב-HP תרבות של דלת פתוחה לרווחה. אני יכולה לפנות ולהציג רעיונות לכל מנהל מעליי, עד לרמת המנכ"ל באופן ישיר", היא מספרת ונותנת דוגמה: "אם אני רוצה, נניח, להכניס רובוטים לפס הייצור כדי לייעל את תהליך העבודה; ברור לי שאם אפנה למנהלים שלי ואעלה את הרעיון - הם פשוט יאמרו לי ללכת על זה ולקדם את זה בעצמי. אני, יחד עם העובדים שבאחריותי, נגבש פנייה לרשות החדשנות שמממנת את הנושא וכל אחד מקטן ועד גדול - שותף לתהליך הזה".

HP חולשת על מספר רחב של תחומים. מאלקטרוניקה, דרך בינה מלאכותית וגם פלנינג ולוגיסטיקה. לחברה 2,500 עובדים בישראל, הפועלים בעיקר בפארק המדע בנס ציונה, אך גם במפעל הייצור בקרית גת. בארגון מספרים כי עוד בתחילת הדרך, אחת החוזקות הגדולות של החברה הייתה במתן מקום לעובד ולאינפוט שלו.

הגלובליזציה תורמת לעובד

כיום עובדי HP מעורבים בתהליכים אסטרטגיים שלחלקם השפעה רבה על הארגון, באופן שמשדר לעובד שלא משנה מה התפקיד שלו - אם יש לו רעיון מוצלח, חשוב שידחוף אותו קדימה. גיא ביבי, מנהל קריאייטיב עולמי במחלקת הפיתוח העסקי בחברה, שעובד ב-HP משנת 2009, מסביר את החשיבות שבזיהוי רעיונות טובים של עובדים ושילובם בסביבה גלובלית: "בסטודיו שלנו התקבלה לעבודה מעצבת גרפית חדשה. היא עבדה על עיצוב קיטים, אבל ראינו שהיא מאוד מתעניינת במיתוג, אז התייעצנו איתה בנושא. היו לה רעיונות מבריקים - כיום היא אחראית על פרויקטים עם נסטלה ועוד סוכנויות בינלאומיות. בזכות ההזדמנות שניתנה לה להשמיע את קולה והרעיונות שלה - היא כיום עובדת מול כל העולם".

גיא ביבי, מנהל קריאייטיב עולמי במחלקת הפיתוח העסקי ב-HP / צילום: באדיבות גיא ביבי

הדוגמה של ביבי מציגה איך השילוב בסביבה גלובלית תורמת להתפתחות האישית והמקצועית של עובדים. מוצרי HP מופצים כיום ב-120 מדינות ברחבי הגלובוס והדבר כמובן גם מייצר הזדמנויות לעובדי החברה. כפי שמסביר אסטבן בירנבאום, מנהל אסטרטגיה וחוויית לקוח מזה כ-10 שנים ב-HP "אחד הדברים המעניינים שאני חווה בחברה זו היכולת לעבוד ברמה הגלובלית. אני עובד עם אנשים מישראל, אבל גם עם מהנדסי פיתוח ומנהלי מכירות במדינות אחרות בעולם. זה מאפשר לי ללמוד על תרבויות שונות". זו הזדמנות לעבוד בסביבה בינלאומית; להצטרף לפגישות עבודה עם נציגים במדינות אחרות ולהיות חלק ממשהו גדול יותר".

לפרטים על מגוון משרות פתוחות ב-HP הקליקו כאו>>

להתפתח וללמוד אחד מהשני

"העבודה ב-HP מאוד מולטי-דיסציפלינרית. זה ב-DNA של החברה כחלק מהניסיון לאפשר לעובד להביא את האימפקט שלו", אומר בירנבאום. "יש הרבה פונקציות שעובדים איתן ומולן. זה מגוון ומאפשר להתפתח מקצועית". כדוגמה הוא מתאר את המסלול שלו בחברה: "התחלתי את דרכי בחברה לפני 10שנה בתור מהנדס שירות לקוחות ולאחר מכן עברתי לתפקיד של 'פריסייל' במכירות. בהמשך עסקתי בניהול פרויקטים ואז עברתי לפיתוח וייצור מוצרים. זה מאפשר גיוון מקצועי, להתפתח בכיוונים אחרים. אתה לא מרגיש שיש לך תקרת זכוכית בחברה. כיום הניסיון המגוון שצברתי מאפשר לי למלא בחברה תפקידים עם ראייה רחבה כמו ניהול חווית לקוח שטומן בתוכו עבודה עם המון פונקציות בארגון", הוא מוסיף.

"הפיתוח של העובדים ב-HP מאד משמעותי באף ארגון לא קיבלתי כל כך הרבה הזדמנויות להתקדם כמו כאן", מדגישה קרולין. "אני עובדת במפעל בקרית גת, אבל חווה מסביבי מגוון רחב של אנשים ותפקידים. אני מגיעה מתחום ניהול הטכנולוגיה, אחרים מהנדסת חשמל ואלקטרוניקה - וכולם עובדים יחד ולומדים אחד מהשני. יש בחברה גם פיזיקאים וכימאים, מהנדסי מכונות ואלגוריתמאים. אני מרגישה שזה משפר אותי; שאני לומדת בזכות זה דברים חדשים ומתפתחת מקצועית", היא מוסיפה.

צילום: Geek Time

"הטמעתי בארגון תפיסה וכלים חדשניים"

כיאה לחברת הייטק, אחד התחומים שב-HP שמים עליהם דגש הוא נושא החדשנות. החברה מונפקת כיום בבורסות ולכן יש חשיבות רבה לדיווחים למשקיעים, גם בהיבטים הטכנולוגיים והחדשניים. "HP היא חברה עם היסטוריה. יש משמעות לאיך היא קמה וכיצד היא הפכה למה שהיא היום", מציין בירנבאום. "החברה נחשבת למובילה בהייטק ומכסה תחום רחב של פיתוחים טכנולוגיים".

"כחלק מהדגש על חדשנות", מוסיפה קרולין, "יש הרבה הזדמנויות לעובדים ללמוד ולהוביל תהליכים ופרויקטים. אני, למשל, עזרתי להטמיע בארגון את תורת ה-Lean, שהתפתחה ביפן, ומציעה תפיסה ניהולית שבמוקד שלה שירות עם ערך מוסך ללקוח. בעקבות זאת, גם נתנו לי להטמיע בארגון כלים חדשניים של שיטת Kaizen, שעוסקת בתהליך פיתוח בשיפור מתמיד. התוודעתי אליה דרך חברת טויוטה, שהייתה חלוצה בנושא".

במקביל לחדשנות והגיוון שנועד לעורר את הסקרנות אצל העובדים, ל-HP מסורת ארוכה של תרומה לקהילה - אלמנט נוסף שמעלה את ערכה של החברה אצל העובדים. היא אף זכתה ב-2018 לקבל מנשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין את אות הנשיא להתנדבות.

"אני כעובדת לוקחת חלק בפעילויות התנדבות שונות ואף יכולה ליזום פרויקטים חברתיים וקהילתיים", מספרת קרולין. "למשל שיפוץ בתים של מעוטי יכולת כלכלית, או סיוע לימודי. HP מקדישה לקהילה חלק מזמן העבודה של העובד וגם מהמימון. מי שמעוניין להתנדב יכול לעשות זאת כחלק מיום העבודה שלו". למעט פרויקטים אלה, בחברה גם אחראים על פרויקטים של מנטורינג ויזמות עסקית לתלמידי חטיבות ותיכונים, מנהיגות צעירה ועוד.

"בסופו של דבר, יש משהו מאוד מעניין ומושך בעבודה בחברה שמצד אחד מציעה חדשנות ומנטליות של סטארט-אפ על כל המשתמע מכך, אבל מצד שני יש לה את הגב והיכולות של תאגיד", מסכם בירנבאום". "זאת גם הסיבה ששביעות הרצון של אנשים בחברה גבוהה", מוסיפה קרולין לסיום.

לפרטים על מגוון משרות פתוחות ב-HP הקליקו כאו>>

עוד כתבות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אפל קופצת ביותר מ-3%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ