גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות פסיקות קודמות: הבנייה באזור תע"ש השרון אושרה

שופטת המחוזי מיכל אגמון-גונן אישרה את הליכי מוסדות התכנון במתחם תע"ש השרון, למרות פסיקות קודמות שבלמו תוכניות בנייה על קרקע מזוהמת ● "אדם, טבע ודין": "המדינה מפרה את החוק בו נקבע שהמזהם צריך לשלם כדי לטפל בזיהום"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי
תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון-גונן, דחתה הבוקר (ב') את עתירת ארגון הסביבה "אדם, טבע ודין" נגד התוכנית לבניית אלפי יחידות דיור באזור תע"ש השרון (ברמת השרון, הוד השרון והרצליה).

אגמון-גונן מסבירה בפסק הדין כי אישור התוכנית ברמה המתארית אינו פוטר את המדינה לבצע את סקרי הסיכון וטיהור הקרקע בשלבי התכנון הבאים, ומזכירה כי גם הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה קבעה כי תנאי לאישור התוכניות המפורטות יהיה בדיקת הקרקע וטיהורה.

התוכנית לבנייה במתחם תע"ש השרון חלה על שטח של כ-7,430 דונם, כאשר מתחם תע"ש השרון הוא מהמתחמים המזוהמים ביותר בישראל. במשך עשרות שנים, פעילות התעשייה הצבאית גרמה לזיהום כבד של קרקע ומים באזור, בחומרי נפץ ובחומרים מסוכנים לבריאות שהוטמנו בקרקע ושפכים שנוקזו מהמפעלים והוזרמו לקרקע במהלך השנים. הזיהום כולל פסולת מוצקה הנמצאת מעל ומתחת לקרקע, נוזלים שנספגו בה וגזים מסוכנים הכלואים בתת הקרקע. מי התהום גם הם מזוהמים בחומרים מסוכנים. לפי הרשויות עצמן, הזיהום באזור "חריג בהיקפו ובחומרתו", והטיפול בו מחייב השקעה של סכומים גבוהים מאוד.

המדינה מצידה החליטה שלא לנקות את הקרקע לאחר זיהום תע"ש, אלא להניח את התשתית התכנונית והסטטוטורית שתאפשר ליזמים לטפל בזיהום ולפתח את המתחם המפונה באמצעות תוכניות מפורטות שיוכנו בשלב הבא. כך, הוחלט לדחות את ביצוע סקר זיהום הקרקע ולבצע אותו בסמוך לשלבי הטיהור.

לכן, בשנת 201 עתרו לבית המשפט ארגון "אדם, טבע ודין", החברה להגנת הטבע, עיריות רמת השרון והרצליה ועוד נגד החלטת המדינה להקים במתחם כ-23-36 אלף יחידות דיור. העותרים טענו כי ההחלטה התקבלה מבלי שהמדינה מימשה את אחריותה לניקיון המתחם מהזיהום הכבד, גלגלה את האחריות ליזמים, ואף לא ביצעה בדיקה מקיפה בסקרי קרקע של היקף הזיהום בכלל חלקי המתחם. 

העותרות אף טענו כי נפלו פגמים מהותיים בהחלטות ועדת המשנה לערערים והוועדה המחוזית, וכי נוסף על הליקויים הללו, תמהיל ייעוד הקרקע למגורים ולתעשייה יוביל לפגיעה בטבע ובנוף הייחודיים למתחם התוכנית, וכי האזור המתוכנן יסבול מליקויים תחבורתיים חמורים.

"המזהם משלם? במקרה הזה לא"

לדברי עו"ד אלי בן ארי, היועץ המשפטי של "אדם, טבע ודין", "המזהם משלם? במקרה הזה לא. השופטת התעלמה משיקולים משמעותיים של זיהום הקרקע ומי התהום. עמדתנו היא כי יש לפעול על-פי חוק, ועל המדינה לטהר את הקרקע שזיהמה ללא התניה של בנייה במקום. מדובר בשטח בו ערכי טבע רבים ועשרות אלפי עצים, והוא מהווה שריד אחרון לנופי השרון. לכן השאלה הגדולה היא איך מאזנים בין הצורך בשימור חלק משמעותי ככל הניתן מנופים אלה ובין הצורך שאין חולק עליו בתוספת יחידות דיור. נשקול לעתור לבית המשפט העליון. אנחנו לא נוותר, וככל שתהיה לנו עילה משפטית, נמצה אותה עד תום, כפי שעשינו באפולוניה".

ב"אדם, טבע ודין" טוענים כי חוסר המידע בנוגע לזיהום מונע תכנון נאות בשטח, שכן התכנון כולו צריך להסתמך על אזורים שבהם הזיהום נמוך יותר, לעומת אחרים בהם ייתכן כי עדיף יהיה להותיר קרקעות לשיקום ארוך-טווח או לשימושים שאינם מגורים בשל זיהום כבד, שבשלב זה נסתר מן העין.

אחד המנגנונים עליו מסתמכת המדינה הוא מיגון של הבניינים מפני חדירת גזי קרקע. אלא שהסוכנות הפדרלית להגנת הסביבה בארה"ב כבר מצאה כי מיגון כזה אינו הרמטי, וכי הגזים עלולים לחדור בכל זאת דרך צנרת, פתחי ביוב ועוד, ולסכן את בריאות הדיירים. לכן יש חשיבות רבה למידע, שרק סקר זיהום יכול לספק.

לכן, ארגוני הסביבה והעיריות דרשו מבית המשפט היא לבטל את אישור התוכנית ולאפשר לדון בה מחדש רק לאחר השלמת סקר מלא של זיהום הקרקע בשטח התוכנית, סקר עדכני שלם של ערכי הטבע וסקר עצים מלא לגבי עשרות אלפי עצים במתחם. וכמובן, לאחר שיובהר כי בכל מקרה חובת המדינה היא לממן את הטיפול בזיהומים שגרמה, ללא תלות בהיקפי האישור לבנייה בתחומי התוכנית.

השופות אגמון-גונן: הרשויות ביצעו עבודה מקצועית ויסודית

השופטת אגמון-גונן דחתה את הטענות וכתבה בפסק הדין שניתן הבוקר כי היא שוכנעה שהרשויות ביצעו עבודה מקצועית ויסודית, ללא חוסר סבירות, חריגה מסמכות או חוסר תום-לב.

עוד קבעה השופטת כי הרוויית הבנייה מהווה את המסלול העיקרי לשמירה על איזון מרבי בין שטחים פתוחים לבין שטחים לפיתוח, וכי הדרישה לשמר את האזור כפארק מטרופוליני היא חסרת היתכנות מעשית.

באשר לטענה כי מימון סקר הקרקע וטיהור הזיהום צריכים לחול על המדינה, כבעלת הקרקע וכאחראית לזיהום הכבד לאורך שנים בכובעה כבעלת תע"ש, השופטת קבעה כי אין מקום להתערבות בית המשפט, וכך גם לא בעניין החובה להשלים סקר קרקע מלא טרם הפקדת התוכנית, שכן מוסדות התכנון ביצעו עבודת הכנסה יסודית "למעלה מן הנדרש בתוכנית מתארית מסוג זה".

בניגוד למתחם אפולוניה, שם עצר בית המשפט תוכניות בנייה, אגמון-גונן טוענת כי הרשויות מחלקות את מתחם תע"ש ל-8 מתחמי משנה, שלכל אחד מהם תוגש תוכנית מפורטת, מכוחה ניתן יהיה לקבל היתרי בנייה למגורים. בעוד שבאפולוניה המדינה לא ייחסה משקל רב לסקר הסיכונים במועד אישור התוכנית, בתע"ש המוסדות ייחסו לכך משקל רב בתכנון והשקיעו משאבים ומחשבה מעמיקה.

העותרים התייחסו בעתירות שלהם לפסק הדין שקיבל בג"ץ לפני כשנה, שבו ביטל את תוכנית הותמ"ל על מתחם אפולוניה בהרצליה, שבו שכן מפעל של תע"ש בעבר, ושאף בו התגלו זיהומי קרקע, ואולם השופטת אגמון-גונן כתבה בפסק דינה כי יש הבדל בין תוכנית אפולוניה לבין תוכנית תע"ש, ועל כן המקרים שונים.

ניתן לאשר את התוכנית המתארית, אם אם ידוע שהקרקע מזוהמת

תוכנית תע"ש היא תוכנית מתארית שמתווה את העקרונות התכנוניים שינחו את הבנייה בשטח. תוכנית אפולוניה הייתה תוכנית מפורטת ונקודתית, שמכוחה אמורים היו להנפיק היתרי בנייה. לאור זאת השופטת קבעה כי ניתן לאשר את התוכנית המתארית, גם אם ידוע שהקרקע מזוהמת, או שיש בה חסמים אחרים, שכן המתווה להסרת החסמים ולהבטחת טיהור הקרקע ייעשה בעתיד כחלק מהתוכניות המפורטות וכתנאי לאישורן.

עוד הדגישה השופטת את סמיכות הזמנים בין הכנת התוכנית לבין הוצאת היתרי הבנייה מכוחה, והיעדר כל שלב תכנוני ביניהם, שהפכו את ביצוע התסקיר, כמו גם את ביצוע סקר הסיכונים, להכרחיים.

"בענייננו, לא זו בלבד שניתן היה לדחות את ביצועו לשלב התכנון האופרטיבי של התוכניות המפורטות, אלא שראוי היה לעשות כן", כתבה השופטת, וסיכמה כי "ההחלטה לדחות את תסקיר ההשפעה הסביבתית לשלב התכנון של התוכניות המפורטות היא החלטה סבירה וראויה שהתקבלה כדין בהתאם לסמכות מוסדות התכנון. לכן אין בסמכות בית משפט זה להתערב בהחלטות, ודין העתירות גם בהקשר זה להידחות".

השופטת דחתה גם את טענות העותרים כי הוועדה המחוזית לא התחשבה בבעיות התחבורה באזור כשאישרה את התוכנית בעניינו של החוקר שמונה לבדיקת התוכנית ולשמיעת ההתנגדויות לה, זאב עמית ז"ל. העותרים טענו כי הוא היה נתון למצב של ניגוד עניינים, אך השופטת לא קיבלה גם את הטענה הזו.

עם זאת, השופטת לא הטילה הוצאות על הגופים העותרים. "העותרות הן גופים ציבוריים - רשויות מקומיות גובלות ועמותות הפועלות לטובת הציבור - שפעלו כשטובת הציבור לנגד עיניהן. שנית ובעיקר לאור ההתקדמות המשמעותית שנעשתה במהלך ניהול העתירות. הרשויות נענו לרבות 6 מדרישות העותרות בעתירות, מה שהביא לטיוב העבודה התכנוני", כתבה.

עיריית רמת השרון מסרה בתגובה כי "אנו מצרים על ההחלטה ונמשיך למצות את כל ההליכים. לא ייתכן שעל הקרקע הכי מזוהמת במדינה יבנו שכונה של עשרות אלפי יחידות בלי כל תנאים ובלי להבטיח את שלום הציבור. מה שנקבע הבוקר הוא הפקרה מוחלטת של בריאות הציבור, וזה הזמן בו שרת הפנים שביקרה במקום חייבת להתערב ולעצור את התוכנית. רמת השרון, כמו שכנותיה, נמצאת בתנופת בנייה גם ללא השטח המסוכן בתע"ש, וזה חייב להישאר כפארק מטרופוליני".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"