גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרת התחבורה הקצתה רציפים ריקים לנמלים הפרטיים, ופתחה חזית עם ההסתדרות

מרב מיכאלי הודיעה כי שלושה רציפים שעומדים ריקים יוקצו לנמלים הפרטיים ● אלא שבפועל, לנמלים אין כרגע כלים יעילים לפריקת מטען כללי, ובתקופה הקרובה לא צפוי שינוי ● במקביל, בהסתדרות הכריזו על סכסוך עבודה: "הצעד של מיכאלי פופוליסטי וזורה חול בעיניים"

שרת התחבורה מרב מיכאלי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
שרת התחבורה מרב מיכאלי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שרת התחבורה מרב מיכאלי הודיעה היום (ד') על כך ששלושה רציפים שעומדים ריקים יוקצו לנמלים הפרטיים לתקופה של שנתיים. כך, רציף 7 ו-8 בנמל המפרץ יועברו לשימושו ורציף 28 יועבר לנמל הדרום. בתגובה, אבי אדרי, יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, פנה ליו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בבקשה להכריז על סכסוך עבודה, והאחרון נענה לבקשתו.

המהלך של מיכאלי לא נעשה בוואקום - לאחרונה שרת התחבורה פועלת נמרצות בתחומי משרדה. הכרזתה לפתיחת הנמלים, שבהסתדרות טוענים שלא תואמה מולם, היא צעד נועז שהולך על חבל דק ולא מאפיין את התנהלותה עד כה. מעבר להיגיון שבהפעלתם הזמנית של הרציפים, שאלות רבות נותרו פתוחות.

גם התנהלות ההסתדרות לא נעשית בוואקום. כעת, היא עומדת למבחן ההגנה על הוועדים החזקים ביותר שלה, רגע לפני הבחירות לראשות ההסתדרות.

80 אוניות ממתינות מחוץ לנמלים

בשנת 2003 החלה המדינה בהליך של רפורמה בנמלים, שמטרתה היתה הגברת התחרות לנמלים הממשלתיים. כהמשך לכך, בחודש ספטמבר האחרון נפתח נמל המפרץ סמוך לנמל חיפה, ונמל הדרום נפתח מעט מאוחר יותר סמוך לנמל אשדוד. הנמלים החדשים אמורים היו להתחרות בנמלים הממשלתיים בתחום הפריקה והטעינה של אוניות מכולה, כך שבנמלים הממשלתיים הידיים יוסטו לפריקה של מטען כללי.

אלא שבעקבות מגפת הקורונה והאירועים הגלובליים, חלו שינויים בענף הספנות - המשלוחים הימיים במכולות התייקרו משמעותית, והתרבו המשלוחים באוניות מטען כללי שנושאות תפזורת של ברזל, עץ, וחומרים שונים בבטן האונייה. שינויים אלו, לצד התגברות הביקושים וחוסר היעילות בנמלים הממשלתיים, גרמו לכך שמחוץ לנמלי ישראל ממתינים בתקופה האחרונה כ-80 אוניות והתורים מאופיינים ב%80-90% של אוניות מטען כללי.

 

יש לציין שבניגוד לפריקתם של אוניות מכולה, המבוצעות בקלות יחסית באמצעות מנופי ענק, מלאכת פריקתן של אוניות מטען כללי היא איטית בהרבה, וכוללת קשירת מנוף לבטן האונייה ופריקתו בהדרגה לשטח לוגיסטי.

בעקבות התורים הרבים, החלו בחודש ינואר הנמלים הפרטיים - שאמורים היו לפרוק רק מכולות - להציע את פריקתן של אוניות מטען כללי. בהסתדרות טענו שמדובר בהפרת הסכמים, שכן התחרות אמורה להתבסס על אוניות מכולה, אך הפריקה הותרה בחסות צו מניעה של בית הדין לעבודה.

נטל ההוכחה עובר לנמלים הפרטיים

מאז התגברות התור, ובמיוחד בחודשים האחרונים, הופעל לחץ ציבורי גדול על משרד התחבורה ועל העומדת בראשו להתערב ולהקצות את הרציפים שנבנו, אך עומדים ללא שימוש, לנמלים הפרטיים. במשרד הסבירו אז כי הרציפים החדשים "אינם מותאמים כיום לפריקת מטענים ומכולות" וכי יש עומסים בכל העולם.

"בכל מקרה", אמרו אז במשרד התחבורה, "הפעלת הרציפים המדוברים כרוכה בקיום הליך מכרזי תחרותי, ולכן אינה פתרון לבעיה הנוכחית". אמירה זו התבררה כטעות וכמשוללת כל יסוד - שרי הממשלה יכולים בסמכותם לתת את הרציפים לנמלים החדשים - ובמשרד התחבורה תלו תקוות בכך שהנמלים החדשים יסיימו את תקופת ההרצה שלהם לקראת סוף השנה והמשבר ייפתר מעצמו.

כאמור, בסמכותם של שרי הממשלה למסור את הרציפים הריקים לנמלים החדשים, אלא שבהתאם להסכמות מול ההסתדרות, הרציפים יינתנו במקביל לבניית רציף נוסף ועמוק בנמל חיפה. זאת, מתוך רציונאל שלצד הגברת התחרות, יש להגביר גם את היכולות של הנמל הממשלתי לעמוד בה, כדי להימנע מקריסתו.

ברקע, המהלך להפרטת נמל חיפה הולך ומתגבש. לפי גורמים בענף, עיקר התחרות תהיה במכולות ולכן הגדלת התחרות גם לתחום המטען הכללי, שמהווה נפח קטן יחסית מהפעילות, לא תיפגע באופן משמעותי באטרקטיביות של הנמל, אך כן עשויה להשפיע על ההצעות.

הבעיה היא שהרציף המתוכנן בנמל חיפה יתחיל להיבנות רק אחרי שנת 2030. למרות שבמשרד התחבורה הבינו זאת, הם לא בדקו מול ההסתדרות את האפשרות להקצות את הרציפים באופן זמני ולהגיע להסכמות חלופיות.

הצעד שביצעה השבוע מיכאלי הוא שינוי ב-180 מעלות מהעמדה שהציג המשרד. היא הסבירה את השינוי בכך שנעשו ניסיונות רבים מול הנמלים וההסתדרות, ובכל זאת עדיין הים מלא באוניות שממתינות זמנים ארוכים מאוד. המסר העיקרי שעלה מנאומה של מיכאלי הוא העברת האחריות. "עכשיו, האחריות היא על כל השותפות והשותפים לא להכשיל את המהלך הזה ולגרום להצלחתו", אמרה מיכאלי בנאומה ומיד חזרה שוב על המסר: "אני יכולה להכריז ולאפשר תשתית לפריקת אוניות מטען כללי, אבל עכשיו האחריות היא על השותפים האחרים, לגרום לזה לקרות".

ואכן, נטל ההוכחה עובר כעת לנמלים הפרטיים, אלא שההסכמות לא גובשו מולם. הנמלים ביססו את האסטרטגיה הכלכלית שלהם על פריקת מכולות, ולא על פריקת מטען כללי, וכעת יידרשו להתמודד עם רציפים ריקים שעליהם ישלמו דמי שימוש למדינה. זאת, בזמן שהתעריפים שהם גובים על פריקת אוניות מטען נקבעים על ידי המדינה, וכשאין להם תשתית לפריקה כזו.

לכן, לפחות בחודשים הראשונים הם ייאלצו לפרוק את האוניות עם מנופי האוניות או עם מנופים ניידים, שיעילותם קטנה בהרבה ממנופים מקצועיים לפריקת מטען כללי, והפריקה איטית מאד. השקעה בהקמת מנופים מקצועיים לא בטוח תשתלם, לנוכח הגבלת השימוש ברציפים לזמן של שנתיים.

מנגד, גורמים בענף סבורים כי הרציפים שניתנו לנמלים הפרטיים לא יילקחו מהם גם לאחר שנתיים, ושלנמלים שווה להשקיע בהקמת מנופים, כך שיוכלו להוות תחרות לפריקת המטען הכללי.

כך או כך, התור בנמלים לא יקוצר משמעותית בתקופה הקרובה. עם זאת, למשרדי הממשלה יש גם כלים נוספים להתערבות כדי להגביר את היעילות בנמלים, כמו מתן אישורי עבודה בשבת והגברת הלחץ להתייעלות בנמלים הממשלתיים. ההצהרה של מיכאלי תחזק את כוונות המדינה ברפורמה, תטלטל את יחסי העבודה בנמלים ובטווח הרחוק תגדיל את התחרות.

בנוסף, בעוד כחודשיים יתחיל לפעול גם מסוע הגרעינים בנמל אשדוד שיוכל להאיץ משמעותית את קצב הפריקה.

בהסתדרות תוקפים את שרת התחבורה

בהסתדרות לא שמחו לשמוע את הבשורה. אבי אדרי, יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אמר לגלובס כי "הצעד של שרת התחבורה הוא פופוליזם שזורה חול בעיניים. אין מנופים ואין עובדים והכל נעשה תוך דריסה של הסכמים שעבדנו עליהם במשך 8 שנים בלי לתאם ובלי לדבר", הוא טען.

"רק עכשיו בית הדין שלח אותנו למשא ומתן של 60 יום על האירוע הקודם של פריקת אוניות מטען כללי בנמלים הפרטיים. אני מתבייש שאלו נציגי המדינה שחותמים הסכמים ואז דורסים אותם: נותנים כותרת ושורפים את המועדון".

ואולם, למרות ההצהרות הלוחמניות אדרי לא התחייב שההסתדרות תשבית את המשק והסתפק בתשובה אמורפית: "אנחנו בוחנים את הפן המשפטי והארגוני והכל עומד לרשותנו. כל הנתיבים פתוחים".

למעשה, כוחה של ההסתדרות בנמלים הולך ונחלש. בעתיד, אחרי שהנמלים החדשים יחלו לפעול במתכונת מלאה, לא יהיה בכוחה של ההסתדרות להשבית את המשק לחלוטין.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים