גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטייק בצלחת פטרי: הכסף הגדול מתחיל לזרום לשוק תחליפי הבשר

שיקולי בריאות ומוסר, ונזק אקולוגי עצום, דוחפים חברות פודטק רבות למרוץ אחר תחליפים הולמים לבשר ● המימון לתחום תופס אף הוא תאוצה ובשנת 2021 זרם אליו הון סיכון בהיקף שיא של כ-39 מיליארד דולר, ונראה שהגיע הזמן לכלול בתיק ההשקעות חשיפה כזו או אחרת לענף הרב-תחומי הזה

תחליפי בשר של החברות ביונד מיט ואימפוסיבל פודס / צילום: Shutterstock
תחליפי בשר של החברות ביונד מיט ואימפוסיבל פודס / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל קרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

המעבר לשימוש גובר באנרגיות ירוקות וצמצום פליטות גזי החממה היו במוקד דוח האקלים שפרסם לאחרונה פאנל המדענים הבין-ממשלתי של האו"ם. אלא שאם רבים סבורים כי רק מערכות החשמל והתחבורה נדרשות להתגייס למאבק העיקש בהתחממות הגלובלית, הרי שגם תעשיית המזון העולמית, הנהנת מבסיס לקוחות נאמן של כ-8 מיליארד בני אדם, זוכה להתייחסות בדוח, ונקראת לשנות את פניה.

תעשיית המזון מן החי נחשבת למקור מזהם במיוחד ו"תורמת" כחמישית מסך הפליטות. אבל לא רק זה, היא גם מותירה טביעות רגל אקולוגיות מעצם היותה גורם עיקרי בהסבת ייעוד קרקעות, לא אחת באמצעות בירוא יערות, שמוביל בתורו לפגיעה אנושה בתפקוד מערכות הטבע והמגוון האקולוגי.

על פי דוח האו"ם, כ-70% משטחי החקלאות ברחבי העולם מיועדים לשימוש גידול מזון מן החי. במילים אחרות, לגידול הבשר יש השפעה סביבתית הרסנית, וזו עשויה להתעצם עם ריבוי האוכלוסייה בעולם ותוחלת החיים המתארכת, שיביאו איתם ביקוש גובר למזון מהחי.

אבל ישנם גם כוחות הפועלים מנגד. בשנים האחרונות רבים בוחרים לצמצם או להימנע כליל מצריכת בשר, מתוך שינויים תפיסתיים וסט שיקולים מוסריים ובריאותיים, אלא שההשפעה של פלחים אלו באוכלוסייה עדיין נחשבת מידתית וצנועה ביחס לצריכת הבשר המטפסת בעולם. עם זאת, לצידם של אלו צפויה להצטרף מסה משמעותית מהאוכלוסייה ברגע שתוגש אלטרנטיבה זולה וראויה למזון מהחי - ולשם חותרות רבות מהחברות הפועלות בנישת תחליפי הבשר.

הסטייק המתורבת של מיטק / צילום: שלומי ארביב

למעשה, המטרה הראשונה במהפכה כבר הושלמה, והיא כוללת מעבר לתחליפים מבוססים רכיבים מהצומח וחלבונים אלטרנטיביים, בעוד שהשלב הבא, והמסקרן הרבה יותר, ייצור בשר מתורבת, הוא אתגר מורכב ודרמטי יותר.

התהליך, באופן פשטני, עובד כך ששכבת רקמות המורכבות מתאים שנדגמו מבעלי חיים גדלות בתנאי מעבדה סטריליים (מה שמכונה תהליך Bottom up), ואלה מאפשרות לייצר מזון דמוי-בשר מבלי שאף חיה קיפחה את חייה.

הטכנולוגיה לייצור בשר מתורבת אומנם קיימת, אך יש עוד כמה משוכות לעבור - החלת רגולציה על התחום, קיצור זמן הגידול במעבדות, ביסוס כושר ייצור מסחרי, הוזלה משמעותית בעלויות וביסוס מודעות בקרב הציבור לכך שהמזון הזה איכותי ובעל ערכים תזונתיים מספקים. אבל מעל הכול עומד פיצוח אתגר דיוק המרקם והטעם של התחליפים בהתאם למקור.

ישראל חזק במרוץ

נישת תחליפי הבשר היא אומנם הנושא המדובר בעולם הפודטק (FoodTech), אבל למעשה זהו תחום רב-תחומי, העוסק בין היתר בהטמעת תהליכים טכנולוגיים בתעשיית המזון, החל מפיתוח תחליפים (מלבד בשר), כדוגמת דבש ללא דבורים או חלב בלי פרה, הגדלת תפוקות מזון, השבחת זנים, ניתוחי דאטה וניטור של מקורות ייצור, הארכת חיי המדף של מוצרים, ועד קצה התהליך, הכולל אריזה והפצה של תוצרי מזון. וכל אלו מתבצעים תוך דגש על חדשנות, בריאות וקיימות (Sustainability).

ישראל, שכבר קטפה בעבר כמה הישגים בתעשיית המזון, מהמצאת עגבניות השרי ועד עסקת הענק של חברת תמציות הטעם והריח פרוטרום, שנמכרה לתאגיד IFF האמריקאי, התבססה בשנים האחרונות כחממת פודטק, שנותנת אותותיה גם בבורסה.

מאז 2020 החלו לזרום לשוק הציבורי עשרות חברות ושותפויות מו"פ, חלקן נתמכות בידי תאגידי המזון הגדולים, והן נסחרות בשווי מצרפי (נכון לכתיבת שורות אלה) של מעל למיליארד שקל. המספר אומנם לא מרשים במיוחד, אבל יש לזכור שאם נלך כשנתיים לאחור, לתחום הזה כמעט לא היה ייצוג בשוק המקומי.

 

אלא שעוד קודם לחברות המקומיות, הייתה מי שהכינה את הקרקע להתעניינות הגוברת מצד השוק הציבורי בתחום. הנפקתה של יצרנית תחליפי הבשר ביונד מיט  (Beyond Meat) ב-2019, שהייתה הראשונה להפוך לציבורית בנאסד"ק, לוותה ברעש תקשורתי ויצרה הייפ סביב מה שנחשב אז למזון העתיד. משקיעי ביונד היו מדושנים עונג מביצועי המניה בחודשים הראשונים, ומנסיקתה של החברה לשווי מרשים של כ-8.5 מיליארד דולר, אבל רצף כשלים, הנמכת תחזיות וביקורות באשר לטיב המוצרים, גרמו למשקיעים לחתוך בבשר החי.

נכון להיום נסחרת החברה בשווי שוק של כ-3 מיליארד דולר, כרבע משווייה בשיא וירידה של מעל ל-24% מתחילת השנה. בינתיים, הסנטימנט החלש לא פוגע במוטיבציה של יצרנית תחליפי בשר גדולה אחרת, אימפוסיבל פודס (Impossible Foods), להמשיך בהכנות לקראת הנפקתה (IPO) הצפויה בקרוב.

בציר מקביל, המימון לחברות הפודטק בעולם תופס תאוצה. על פי חברת המחקר Pitchbook, קרנות הון סיכון (VC) הזרימו סכום שיא של כ-39 מיליארד דולר לתחום במהלך 2021, הכפלה של ערכי העסקאות ביחס לשנה קודמת.

עוד מציינים בחברת המחקר, כי היקף הגיוסים הואץ לאחר פרוץ הקורונה. הקישור למגפה נוגע בבעיות שאופפות מאז את שרשראות האספקה, ובעיכובי משלוחי מזון, כך שחלק מהפתרון נעוץ בייצור בשר מתורבת, ויתר הפיתוחים נועדו להגדיל את תפוקת המזון ולנטרל גורמים חיצוניים. עבור ישראל, מדובר באלמנט קריטי במיוחד, שכן כ-80% מהבשר מיובא. מלבד זאת, החשש כי המגפה היא תולדה של אכילת יצור חי, עשתה את שלה.

להקצות נתח בתיק ההשקעות

בדומה למתרחש בתעשיות מסורתיות אחרות, תהליכי עומק דורשים זמן, ולרוב הצעדים מתגבשים בהדרגתיות, עד לנקודת ההבשלה - אז השינוי תופס תאוצה משמעותית. כעת, השקעה בתחום הפודטק נחשבת לתנודתית, אך לא מן הנמנע כי מי שיזהו נכון את העיתוי, וישקיעו בנקודת הפיתול, עשויים לקצור בהמשך את הפירות.

כמו כן, יסודות חזקים של אג'נדות בריאותיות, אידיאולוגיות ואקולוגיות, שהופכות משמעותיות עוד יותר בתקופה האחרונה, עשויות לספק רוח גבית חזקה גם בשנים הבאות.

כמה מאפשרויות ההשקעה בסקטור הן באמצעות מיקוד בחברות הגדולות בתעשיית תחליפי המזון העולמית. מלבד ביונד מיט ישנה עוד שורה ארוכה של יצרניות, כדוגמת חברת The Very Good Food (סימול: VRYYF), שמפעילה חנויות פיזיות בקנדה, ומשווקת את מוצריה אצל הקמעונאים.

גם בשוק המקומי יש כאמור לא מעט חברות הפעילות בתחום תחליפי המזון. בין היתר, סבוריט , המפתחת מערכות לייצור והדפסה של תחליפי בשר מן הצומח, וביו מיט , שהיא שותפות מו"פ בתחום.

עבור אחרים, המחפשים השקעה שמרנית ומבוזרת יותר, כמה מבתי ההשקעות המקומיים מציעים קרנות מחקות אינדקס פודטק, המספקות פיזור גיאוגרפי לחברות בינלאומיות בסקטור. לסיכומו של עניין, החברות בתחום עדיין ניצבות מול מכשולים משמעותיים, אבל ייתכן שלא רחוק היום כי הן יביאו לשינוי בטעמם של הסועדים - והמשקיעים.

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל