גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר הפוליטי בישראל עשוי שוב לעכב תהליכים מדיניים, ומעורר חששות בעולם

המצב הכאוטי בפוליטיקה הישראלית עשוי להשליך גם על תהליכים מדיניים, כלכליים והסכמי חוץ, בין היתר סביב הסכם הגרעין ותנופת הסכמי אברהם ● וגם: ישראל לא הצטרפה באופן רשמי לסנקציות על רוסיה, אך דה פקטו לוקחת בהן חלק בתחום היהלומים

נפתלי בנט, ונשיא ארצות הברית, ג׳ו ביידן / צילום: אבי אוחיון - לע''מ
נפתלי בנט, ונשיא ארצות הברית, ג׳ו ביידן / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

המשבר הפוליטי הנוכחי שפקד את ישראל עלול להשפיע על תהליכים, רפורמות ומימוש הסכמים בינלאומיים. אולם, המצב הכאוטי מהווה הזדמנות, ועלול להוביל להקמת ממשלה יציבה יותר, שתחזיר את ישראל לשפיות ניהולית.

פקידים בכירים רבים במשרדי ממשלה השונים מביטים בדאגה רבה נוכח האפשרות שממשלת בנט־לפיד לא תשרוד. במהלך השנתיים וחצי של מערכות הבחירות האינסופיות, נעצרו לא מעט מהלכים ממשלתיים ומנעו את יצירתם וקידומם של אחרים, לרבות מינוי בכירים במערכות הציבוריות.

אם לא די בכך, ממשלות המעבר המשיכו את המדיניות התקציבית והתכנונית של הממשלה שנבחרה בשנת 2015. זה  נכון ותקף ביתר שאת לגבי החלטות מדיניות, כלכליות, וגם ליחסי חוץ. הממשלה הנוכחית ניסתה לקבוע שינויי מדיניות משמעותיים בכמה נושאים, ובעיקר להביא להפסקת חילופי השרים התכופים שמובילים לזעזועים, ממשלות מעבר מנוטרלות והיעדר מדיניות ממשית.

ממשלת בנט-לפיד הצליחה במידה לייצב את המציאות הפוליטית בישראל, ולכן רבים חוששים לחזור לשרשרת של מערכות בחירות ופגיעה בניהולה של המדינה. אולם, צריך להגיד את זה ביושר - הממשלה הנוכחית, שהורכבה ממפלגות עם אידאולוגיות מנוגדות ורוב שברירי, העניקה יציבות מינימלית בלבד, וכל העת ריחפה באוויר השאלה מתי היא תקרוס.

במידה והמשבר הנוכחי יוביל את ישראל למערכת בחירות חסרת תוחלת בשל תיקו אלקטורלי, הפקידים צודקים בחששם. עם זאת, אם אחד מהצדדים יצליח להקים ממשלה יציבה יחסית, כזו שנשענת אידאולוגית ואלקטורלית על בסיס רוב סביר, היתרון שלה ברור על פני המצב הנוכחי.

הפוליטיקה לא עצרה מהלכים גדולים בעבר

על אף המציאות הכאוטית של הפוליטיקה הישראלית, תהליכים מדיניים וכלכליים, בוודאי משמעותיים ואסטרטגיים כמו אלו בתחום יחסי החוץ, לא נעצרו לחלוטין. ניתן למנות מספר דוגמאות, ובראשן הסכמי אברהם שחתמה ממשלת נתניהו בשנת 2020. בתקופה הזו, ישראל התמודדה גם עם הקורונה, במקביל לשתי מערכות בחירות.

לאחר תקופת היסוס לא קצרה והיעדר גיבוי ממשל ביידן, גם ממשלת בנט-לפיד החליטה לנצל את היתרונות שסיפקו הסכמי אברהם, וקידמה עוד הסכמים כלכליים ואחרים, בין היתר עם האמירויות, בחריין ומרוקו, וכן עם מצרים וירדן. כמו כן, הרכבה של הממשלה מנע לכאורה שינויים מדיניים מהותיים עם הפלסטינים, אך שרי הממשלה מהמרכז ומהשמאל לא בחלו בדיונים חשאיים עם הפלסטינים, ופסגת הנגב שמה את הנושא על השולחן.

בנוסף, גם במישור הגלובלי ישראל בלטה בהקשר למלחמה באוקראינה: מצד אחד לרעה, בשל ההחלטה לא להצטרף לעיצומים וגמגום גם בגינוי פוטין, ומצד שני לטובה, בשל ניסיונות התיווך בין הצדדים ובסיוע ההומניטרי.

יאיר לפיד בפסגת הנגב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

בעולם מודאגים מהמצב הפוליטי בישראל

המשבר הפוליטי בישראל והסיכוי להחלפת שלטון עוררו עדים גם בעולם. גורמים ממדינות ערב הביעו דאגה מעיתוי המשבר לקראת תום הדיונים על החזרה להסכם הגרעין עם איראן, צמצום אפשרויות התגובה הישראליות לכך, והתיאום עימה. בנוסף, בחירות בישראל עשויות לפגוע בתנופה של הסכמי אברהם, ולדברי גורם מאחת ממדינות המפרץ, לקח כחצי שנה לממשלתו של בנט להבין את חשיבותם ולהניע תהליכים בהתאם.

אולם, אותם גורמים הביעו אופטימיות זהירה, וציינו שהסכמי אברהם נחתמו עם בנימין נתניהו כשבממשלתו ישב בני גנץ, ולפחות אחד מהשניים צפוי לקחת חלק בממשלה הבאה. עוד הוסיפו אותם גורמים ממדינות ערב שהממשלה הנוכחית מחויבת להסכמי אברהם ולברית האסטרטגית האזורית.

בנוסף, גם בארצות הברית המצב בישראל מעורר דאגה. גורם אמריקאי הביע חשש שהצעדים הכלכליים והאזרחיים מול הפלסטינים יפגעו, והודה שמדובר במהלכים בעלי חשיבות כלכלית רבה, והם מניחים תשתית גם לחידוש המו"מ המדיני. אותו גורם גם שידר אופטימיות, והוסיף שהיחסים המיוחדים בין ישראל לארצות הברית שרדו בעבר חילופי ממשלות ונשיאים.

רה''מ לשעבר נתניהו בעת החתימה על הסכמי אברהם / צילום: Shutterstock

ישראל משתתפת בחלק מהסנקציות על רוסיה?

הצמיחה של השנים האחרונות בענף היהלומים הישראלי נמשכה בסיכום שנת 2021, וביתר שאת ברבעון הראשון של 2022, כפי שעולה מהנתונים שפרסם מינהל הפיקוח על היהלומים והייצוא הדו שימושי במשרד הכלכלה והתעשייה.

הייבוא של יהלומי גלם לישראל עמד על סך של כ-494 מיליון דולר - עלייה של כ-4% ביחס לרבעון הראשון בשנת 2021, והייצוא של יהלומי גלם באותה התקופה עמד על סך של כ-526 מיליון דולר - עלייה של כ-35%. השינויים המבורכים הללו נבעו, בין היתר, מהקשר הישיר עם הבורסה בדובאי. בחודש האחרון עמד ייצוא יהלומי הגלם לאיחוד האמירויות על סך של כ-24 מיליון דולר, שמהווים כ-14% מייצוא יהלומי הגלם הכללי של ישראל במרץ. בחודש זה יובאו מאיחוד האמירויות לישראל יהלומי גלם בסך של כ-18.5 מיליון דולר, שמהווים כ-9% מסך כלל יהלומי הגלם שיובאו לארץ באותו החודש.

לצד נתונים אלו, הסחר של ישראל ביהלומים עלול להיות בבעיה. בשל העיצומים של חלק ממדינות המערב על מוסקבה, הופסק ייבוא יהלומי הגלם מרוסיה - שסיפקה חלק ניכר מהם לישראל. אמנם האיחוד האירופי וישראל לא הצטרפו רשמית להגבלות, אך על פי העיצומים שהטילו ארצות הברית ובריטניה, לא ימכרו בשטחן יהלומים שמקורם ברוסיה.

הגזרות של ארצות הברית ובריטניה הובילו לכך שהרכישות הישראליות מרוסיה הוקפאו, והסוחרים עברו למקורות האחרים, בעיקר מאפריקה, שם שולט תאגיד דה ברס, וגם מאוסטרליה ומדינות נוספות. כמו כן, על אף שישראל לא הצטרפה רשמית להגבלות, חברות השילוח ניתקו מגע עם רוסיה, שכן רוב חברות הביטוח הבינלאומיות של ענף היהלומים יושבות בבריטניה.

לצד זאת, בעיצומים יש מספר פרצות, ובראשן הבורסות בדובאי ובהודו, שלא לוקחות חלק בעיצומים על רוסיה וממשיכות לרכוש יהלומי גלם ממנה, ללטש אותם ולהעבירם הלאה. המשמעות היא שלפחות חלק מיהלומי הגלם הרוסים מולבנים בעיקר בהודו, ורובם נמכרים בבורסה בדובאי ומשם לכל העולם, לרבות לישראל ולארצות הברית.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי  ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" ● 3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום • כל העדכונים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה