גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הסכם ההבראה: לאן מועדות פניו של דואר ישראל?

השינוי בדואר ישראל עומד להיות שינוי כל כך עמוק, עד שספק אם נכיר את החברה כמו שהיא כיום ● סגירת סניפים, הפסקת חלוקת דואר על בסיס יומי או קבוע באזורי פריפריה, מעבר לשירותים דיגיטליים חלופיים לאשנבים - הצעדים הללו ייתקלו בהתנגדות קשה מצד ראשי רשויות ● החברה תצטרך לקדם במהירות טכנולוגיות סחר ואוטומציה - זה יהיה אחד האתגרים הגדולים של המנכ"ל הנכנס דוד לרון. ככל שהמעבר יתעכב, הדבר עשוי לפגוע בחברה, כי המתחרים לא יישבו בשקט

בתוך החברה אומרים כי השינוי הארגוני יהיה קל משחושבים / צילום: איל יצהר
בתוך החברה אומרים כי השינוי הארגוני יהיה קל משחושבים / צילום: איל יצהר

החתימה על הסכם העקרונות להבראת דואר ישראל משרטטת מחדש את מפת החברה בעתיד וכיצד היא תפעל. השינוי בדואר ישראל עומד להיות שינוי כל כך עמוק, עד שספק אם נכיר את החברה כמו שהיא כיום. הסכם ההבראה שנחתם בשבוע שעבר הוא רק הפתיח לשינוי הגדול שיבוא אם וכאשר החברה תופרט במלואה בשנה הבאה בעקבות מכירת גרעין שליטה של 60% למשקיע פרטי, לאחר שהשנה המדינה מתכננת להנפיק 40% ממניות החברה בבורסה.

ההנפקה, שיש הסבורים שהסיכוי שתקרה נמוך על רקע מצבה של החברה וההפסדים בהם היא נמצאת, אמורה להתחיל לשנות את התרבות הארגונית בחברה בעצם הפיכתה לחברה ציבורית. הנורמות שהחברה תידרש אליהן במסגרת השקיפות והדיווחים השוטפים על האירועים המהותיים שמתרחשים בה, צפויה להעביר את החברה פאזה במטרה להתחיל את תהליך ההתנתקות מעטיני הבעלות הממשלתית.

חשוב כבר עכשיו להדגיש כי השינוי לא עומד להיות פשוט בכלל. הגמילה משירות הדואר כמו שאנחנו מכירים אותו היום, שיבוא בדרך של סגירת סניפים, הפסקת חלוקת דואר על בסיס יומי או קבוע באזורי פריפריה, מעבר לשירותים דיגיטליים חלופיים לאשנבים היום ועוד, כל אלו ייתקלו בהתנגדות קשה של ראשי רשויות שיפעילו לחצים כבדים על המשרד להמשיך ולקיים את השירותים החיוניים של הדואר כפי שהורגלו להם במשך השנים.

הדואר הנע כפי שהוא היום מגיע לפריפריה, כבר לא יגיע באותה תכיפות. נזכיר כי הדרישה הקבועה ברישיון החברה לחלוקת הדואר בפריפריה, בעלויות יקרות מאד, למרות הירידה בביקושים, הפיקוח על תעריפי החברה, ועוד, כל אלו גרמו לחברה להפסדים כבדים מאד. בתוספת הקושי בפיטורי עובדים בגלל חוסר יכולתה של החברה לממן את עלויות הפרישה וסירוב האוצר לקחת חלק בכך, הם אלו שבסופו של יום גרמו לחברה להגיע למצב שהיא נאלצה להציג בדוחות החשבונאיים שלה ל-2021 הערת עסק חי.

הערת עסק חי הכרחית?

אגב, ההערה מעניינת כשלעצמה לא בגלל שהיא לא הייתה נדרשת על פי הכללים החשבונאיים, אלא בגלל שמספר שבועות אחרי שהיא פורסמה יש לחברה הסכם הבראה ותוכנית חילוץ, כך שאולי אפשר היה להימנע מכך. לחילופין ייתכן וההערה הייתה חלק מטקטיקה של מו"מ לשדר מצוקה לדחיפות.

מישאל וקנין / צילום: תמר מצפי

חשוב להזכיר שחלק ניכר מהתוכנית החדשה להבראה מבוסס על הצעות של ההנהלה הנוכחית. לפני שבאים אליה בטענות אסור לשכוח לרגע שלבעלי המניות, קרי למשרדי האוצר והתקשורת, ולרשות החברות, יש אחריות אפילו יותר גדולה להפסד של 175 מיליון שקל שהחברה הציגה ב-2021. מי בדיוק ישב בדירקטוריון החברה בשנים האחרונות אם לא הם? זו גם הסיבה לביקורת החריפה שהטיח מישאל וקנין, יו"ר הדירקטוריון החדש, באנשי משרד התקשורת וקרא להם לקחת אחריות על מצב החברה בהיותם המפקחים שלה.

סניפים משועממים וכיצד תיראה החברה בעקבות ההסכם?

בראש ובראשונה מקבלים חברת דואר עם הרבה פחות סניפים, ופחות ימי חלוקה. לכולם ברור שכמות הדואר הכמותי, קרי כמות המעטפות יורדת, ולכן אם מחלקים פעם בשבוע או בכל 10 ימים אין לכך גדולה. דילול הסניפים כך שלא יהיו סניפים "משועממים" היא הכרח לא רק בגלל הנדל"ן היקר שחלק ממנו צפוי לממן את עלויות הפרישה, אלא בשל עלויות התחזוקה. ישנם סניפים רבים לא יעילים שעולים הרבה כסף לתחזק והם יצומצמו לסניפים מרכזיים שיתנו שירות אזורי למי שעדיין צריך את הדואר. בדואר מסבירים שבעקבות המעבר לשירות "תור בקליק", התברר שלצד השיפור בשירות והפחתת העומס, חלק ניכר מהסניפים הפכו ל"משועממים". השירות התפרס לאורך כל היום ולצד זה ניכר כי רבים עברו לשירותים דיגיטליים ופחות הגיעו לסניפים פיסית.

על רקע התגברות המשלוחים והחבילות, והשינוי הארגוני, כיצד החברה תיערך לכך? תוכניות המגירה בחברה מדברות על כך שמי שירצה לשלוח חבילה, יוכל לעשות את כל הטרנזקציה של רישום החבילה וכו' באתר האינטרנט של החברה, ולבקש שיאספו את החבילה מהבית, או להניח אותה באחד מהחנויות או המרכזים ביישוב שיתאימו לכך. מהלך נוסף שבחברה מתכוונים לקדם הוא לאפשר תשלום לשירותים רבים של חברות שונות דרך אתר החברה. כלומר לקוח יוכל לשלם לחברת חשמל או לעירייה גם דרך אתר הדואר.

הפתרון למקבלי הקצבאות

אחת התופעות המוכרות היא תשלומים של ביטוח לאומי שמייצרים את הביקוש הקבוע לאשנבאים בסניפים ולמראה של הנזקקים שמגיעים פעם בחודש כדי לאסוף את הקצבה שלהם. בחברה כבר עובדים על פתרון שיאפשר להעניק למקבלי הקצבאות כרטיסים נטענים, בדומה לכרטיס אשראי שהוא כמו ארנק אלקטרוני ויאפשר להם למשוך את הכסף מכל כספומט במקום להגיע לסניף.

מנועי צמיחה מאיפה?

מנוע הצמיחה העתידי של החברה, ואת זה כולם יודעים, יהיו בסחר הלוגיסטי ובסחר המקוון, בתוספת כמובן השינוי הצפוי בבנק הדואר והפיכתו לבנק מסחרי במתכונת סופית שלא ברורה לגמרי. תחום נוסף הוא תחום הביטוח ותחומים נוספים שכרגע בחברה מעדיפים לא להרחיב מטעמים של סודיות.

במסגרת תוכנית ההבראה החברה תצטרך לקדם במהירות טכנולוגיות סחר ואוטומציה. זה יהיה אחד האתגרים הגדולים של המנכ"ל הנכנס דוד לרון. ככל שהמעבר יתעכב הדבר עשוי לפגוע בחברה כי המתחרים לא יישבו בשקט. חשוב להדגיש כי הלקוחות ייהנו מתחרות מוגברת אבל שירותי הדואר על חבילות מחו"ל כרגע לא צפויים להתייקר. מרבית הסחר הוא בחבילות מסין ומהעולם ובנושא הזה המחירים גם היום הם מחירים ממוצעים, שלוקחים בחשבון את מחיר ההובלה הממוצעת בין אם מדובר בתל אביב או בקרית שמונה.

בכל הקשור במחירי החבילות בתוך הארץ, הערכה היא שכוחות השוק והתחרות יקבעו את רמת השירות והמחירים. כאן גם החשיבות בכניסה מהירה של בעל שליטה פרטי. ככל שהמדינה כבעלים לא תתערב, החברה תוכל לתת שירות טוב יותר. מכאן הקריטיות במעבר מהיר עד להפרטה מלאה. זה אומר שינוי תרבות ארגונית שהוא מטבעו הליך שבעלים פרטיים ייטיב לעשות מאשר חברה ממשלתית. יש הסבורים שהחברה מהבחינה הזו כבר חדורת מטרה.

בתוך החברה אומרים כי השינוי הארגוני יהיה קל משחושבים מפני שהחסם לשינוי בנושא הזה הוא העובדים הוותיקים שיעזבו במסגרת הסכם הפרישה, מה שישאיר יותר צעירים שמוטים דיגיטלית.

בהסכם יפרשו 1,600 עובדים והשאלה היא האם זה לא מספר גדול מדי במכה אחת. זו אחת התוצאות הקשות של אי הפרשת עובדים בשנים האחרונות. בחברה צופים שמדובר בתהליך לא פשוט אבל לא כזה שלא ניתן לביצוע, ושוב מזכירים את עניין ההפרטה המהירה, כדי לא לאפשר למתחרים לנגוס בחברה בזמן המעבר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח