גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוח של צנזורה: למעלה מאלף ספרים על גזענות, להט"ב ושואה נאסרו ללימוד בארה"ב

בין יולי 2021 לאפריל השנה, בארה"ב הוחרמו 1,145 ספרים מספריות והוצאו מתוכניות הלימודים, כולל ביוגרפיות מאוירות על רוזה פארקס ומרטין לותר קינג ● בין הסופרים שהוחרמו גם זוכי פרס נובל ופוליצר כגון מחברת "חמדת" טוני מוריסון, ניצול השואה אלי ויזל, וכן ארט ספיגלמן, שהרומן הגרפי על השואה שלו "מאוס" נאסר ללימוד בטנסי

ספרים שנאסרו ללימוד בארה”ב / צילום: צילום כריכה
ספרים שנאסרו ללימוד בארה”ב / צילום: צילום כריכה

יותר מ־1,100 ספרים בעיקר בנושאי גזענות, גזע, להטב"ים, ביקורת חברתית ונושאים נוספים נאסרו להחזקה בספרייה או לימוד בבתי ספר אמריקאים בתשעת החודשים האחרונים, כך על פי דוח חדש שיצא בסוף השבוע בארצות הברית. בין הסופרים והספרים שהוחרמו: ניצול השואה וחתן פרס הנובל לשלום, אלי ויזל, וספרו "הלילה"; כלת פרס נובל לספרות, טוני מוריסון וספריה "חמדת" ו"העין הכי כחולה"; זוכה פרס פוליצר, ארט ספיגלמן והרומן הגרפי על השואה, "מאוס"; חתן פרס הנובל לספרות, ג'ון סטיינבק וספרו "על עכברים ואנשים"; ג'יימס מתיו ברי וספרו "פיטר פן"; ולדימיר נבוקוב וספרו" לוליטה"; מרג'אן סטרפי, מחברת הרומן הגרפי "פרספוליס", עתיר הפרסים, על עליית חומייני לשלטון באיראן; מרגרט אטווד וספרה "סיפורה של שפחה"; כלת הפוליצר, נל הרפר לי, וספרה "אל תיגע בזמיר", שעלילתו מתרחשת על רקע הגזענות בדרום ארה"ב; ד"ר סוס; ג'ונתן ספרן פויר, ריינה טלגמאייר ועוד.

בסך הכול מחברי הדוח, PEN America, מצאו 1,145 ספרים מאת 874 מחברים שונים, 198 מאיירים ותשעה מתרגמים, ובסך הכל 1,081 איש הוחרמו, הוסרו ממדפי הספריה או הוצאו מתוכנית הלימודים ב־26 מדינות בארה"ב בין ה־1 ביולי 2021 ל־31 במרץ 2022. ההחרמות השפיעו על 2,899 בתי ספר ועל יותר משני מיליון תלמידים רשומים. טקסס הרפובליקאית נמצאה כשיאנית ההחרמות עם 713 ספרים ב־16 מחוזות.

מדובר בדו"ח הראשון מסוגו המפרט על היקף החרמות הספרים בבתי ספר אמריקאים על ידי PEN America, ארגון ללא מטרות רווח, שמטרתו "הגנה על חופש ביטוי בארצות הברית ובעולם באמצעות קידום ספרות וכן זכויות אדם". בארגון חברים למעלה 7,200 סופרים, עיתונאים, כותבי עיון, עורכים, משוררים, פובליציסטים, מחזאים, מוציאים לאור, מתרגמים ועוד. מעבר לארה"ב יש ברחבי העולם עוד 100 מרכזי PEN.

נאסרו: 41% מהדמויות הראשיות - לא לבנות

בין הכותרים שנאסרו להפצה חוזרים כמה נושאים המשקפים את השיח הציבורי המתמשך בארה"ב על הוראת סוגיית הגזע והגזענות בהיסטוריה האמריקאית, על זהויות של להט"ב וכן על חינוך מיני בבתי הספר.

 

מהכותרים שנאסרו, 467 כללו דמויות ראשיות או משניות בולטות שהן לא לבנות (41%) ו־247 ספרים עוסקים באופן ישיר בנושאים של גזע וגזענות (22%); 379 כותרים (33%) עוסקים באופן מפורש בנושאים להט"ב או שיש בהם דמויות ראשיות או דמויות משניות בולטות שמתוארות כלהט"בים; 283 כותרים מכילים תוכן מיני מסוגים שונים (25%), כולל רומנים על מפגשים מיניים וכן ספרי מידע על בגרות מינית, מין או מערכות יחסים; 184 ספרים (16%) הם ביוגרפיות או ספרי היסטוריה ועוד 107 כותרים כוללים נושאים הקשורים לזכויות ולאקטיביזם (9%).

יש ברשימה גם 184 כותרים (16%) המכסים נושאים או דמויות היסטוריות ומתוך אלה, 111 מרוכזים בגיבורים שאינם לבנים. זה כולל 42 ספרי תמונות לילדים, כולל ביוגרפיות של רוזה פארקס, מרטין לותר קינג ג'וניור, דיוק אלינגטון, סזאר שאבז ונלסון מנדלה.

מרגרט אטווד, שספרה "סיפורה של שפחה" נאסר ללימוד בטקסס ואף הוסר ממדפי הספרייה, התייחסה במכתב פתוח: "חשבתי שאמריקה היא נגד טוטליטריות. אם אכן כך, אז חשוב שאנשים צעירים יוכלו לזהות את הסימנים המזהים של הטוטליטריות. אחד מהסימנים האלה הוא איסור על ספרים. אני צריכה להגיד יותר מזה?".

תמונות עירום של עכברות

אחד המקרים המפורסמים ביותר בשנה החולפת התרחש באחד המחוזות של טנסי בחודש ינואר, כאשר מועצת ההורים הצביעה על הוצאת הרומן הגרפי, "מאוס" מבתי הספר ומתוכנית הלימוד של כיתות ח'. בין הסיבות: שימוש בביטוי "אלוהים אדירים" (God Damn), ציורי עירום של גופות של עכברים ועכברות וכן "הצגה של עכברים תלויים ורצח של ילדים שאין שום סיבה שמערכת החינוך תקדם". מחבר הרומן, ארט ספיגלמן, הגיב לדברים בראיון בסי.אן.אן ואמר שהוא "לא מצליח להבין איך אנשים שהם ככל הנראה לא נאצים, יחליטו לאסור על לימוד ספר גרפי על השואה".

רומן גרפי אחר עתיר פרסים שהוצא לאחרונה מתוכנית הלימודים של תלמידי כיתות ט' בפנסילבניה הוא "פרספוליס" של מרג'אן סטרפי, שמתאר כיצד איראן הפכה למדינה דתית־קיצונית תחת חומייני. להוצאת הרומנים הגרפיים (יש 31 כאלה ברשימה) יש חשיבות מיוחדת, שכן זו סוגה שלעתים קרובות עוזרת לקרב אנשים שבדרך כלל סולדים מקריאת ספרים.

יצא בחוץ: סוסוני ים מזדווגים

במחוז וויליאמסון, גם הוא בטנסי, לאחר מאבק לא קטן של קבוצה "אימהות למען החירות", נאסר להקריא לתלמידים את העמודים 12־13 בספר הילדים "סוסון הים: הדג הביישן ביותר בים" מאת כריס באטרוורת, שבהם נראים סוסון ים, חיית‏־מים שבה הזכר נכנס להריון ולא הנקבה, מזדווג עם סוסון ים אחר.

PEN מסבירים כי החרם על הספרים או הוצאתם מהספריות ומתוכניות הלימודים מוכרז על ידי ההורים או דמויות פוליטיות מקומיות לאחר שהכותרים נבחרו בתהליך חינוכי על ידי ספרנים ומחנכים מורים כחלק מההיצע החינוכי לילדים. לכן, בארגון לא מתייחסים להחלטה של סגל החינוך לא ללמד ספרים מסוימים כחלק החלטות חינוכית-פדגוגיות כ"חרם" אלא רק לאחר שהתנגדות, של אנשים שאינם אנשים מקצוע במערכת החינוך - הורים ופוליטיקאים - מביאה להגבלת הגישה לספר, לתוכן מסוים בספר או להסרתו באופן מלא.

על פי הדוח, 41% (644 איסורים נפרדים) מהספרים הוחרמו בעקבות הוראות של פקידי ממשלה או מחוקקים נבחרים.

ברשימה זוהו 247 כותרים (22%) הנוגעים לנושאים הקשורים לגזע ולגזענות. זה כולל כותרים שנאסרים לעתים קרובות, כמו "לצאת מהחשיכה" מאת אשלי הופ פרז, "איך לא להיות גזען" מאת איברם קנדי, ו"מרטין היקר" מאת ניק סטון. בנוסף, זיהו ב־PEN כותרים הנוגעים לזכויות ואקטיביזם, כולל סיפורי מאבקים היסטוריים ועכשווים הנוגעים לזכויות אדם כמו "כולנו נולדים חופשיים: ההכרזה הבינלאומית של זכויות האדם בתמונות" של ארגון אמנסטי, שנאסר בפנסילבניה.

"סימנים מזהים של טוטליטריות"

מחברי הדוח מציינים כי בהחלט יכולים להיות מחוזות חינוך רבים שבהם נוהלה מדיניות נכונה של בחינה־מחדש, והתקבלו החלטות להותיר ספרים על מדפי ספריות ובכיתות, אך יחד עם זאת "עצם מספר האיסורים מראה שישנם מקומות בארה"ב שמתחילה לנשוב בהם רוח של צנזורה".

הממצאים בדוח זה תואמים ממצאים לגבי שנת 2021 שפורסמו על ידי איגוד הספריות האמריקאי. האיגוד תיעד מספר חסר תקדים של החרמות ואיסורים על ספרים בספריות ציבוריות ובתי ספר. קשה להתעלם מההשפעה של איסורי ספרים על חופש הביטוי והזכויות המוקנות בתיקון הראשון לחוקה שאוסר על חקיקת חוקים שמפרים את חופש הדיבור, חופש העיתונות והזכות לבקר את השלטון.

"הסרת או הגבלה של ספרים קוויריים מהספריות בבתי הספר דומה ללחתוך קו חיים לנוער קווירי, שאפילו אולי לא יודע איזה מונחים לרשום בגוגל כדי לגלות יותר על הזהויות שלהם, על הגוף שלהם ועל בריאותם", אמרה באחרונה מאיה קובבה, מחברת הספר "ג'נדר קוויר", ל"וושינגטון פוסט", בהתייחסות לחרם שהוטל על ספרה.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו