גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכוננים לרעידות אדמה? המדינה תקועה בשלב גיבוש הרעיונות לפעולה

עשר רעידות אדמה הורגשו בישראל בתוך חמישה חודשים ● המדינה הצהירה על תוכניות פעולה שונות, אולם בדיקת גלובס מגלה שרובן תקועות

הבניין שקרס בחולון / צילום: עיריית חולון
הבניין שקרס בחולון / צילום: עיריית חולון

בתוך חמישה חודשים, בין אוקטובר 2021 לפברואר 2022, הורגשו בישראל עשר רעידות אדמה, כך עולה מנתוני המכון הגיאולוגי. העובדה שמספר רעידות האדמה ועוצמתן באזור התגברו הובילה לפעילות מואצת במשרדי הפנים והשיכון ואף במשרד ראש הממשלה בניסיון לתת מענה לאתגרים שיפקדו את הערים בסיכון: ממיגון מבנים להתנהלות בזמן אסון. אלא שהיוזמות, שחלקן תיארנו כאן בעבר, נתקעו עד כה בשלב גיבוש הרעיונות לתוכנית פעולה ואף לא אחת מהן יצאה לפועל.

מבדיקת גלובס מול שלושת מוקדי הכוח הרלוונטיים בממשלה עולה תמונת המצב הבאה: במשרד השיכון תלויים בתקציב כדי להניע פרויקטים לחיזוק מבנים. בימים האחרונים מונה פרויקטור חדש לנושא שיובא ממשרד התחבורה, שילה אדלר, שיהיה אחראי בין היתר על האגף לחיזוק מבנים.

כאשר קרסו המבנים בחולון ובגבעתיים, הקים מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יאיר פינס, צוות בין-משרדי יחד עם משרד הפנים, מינהל התכנון, בינוי, אגף תקציבים ורשות שוק ההון כדי לייצר הליך מובנה שבמסגרתו ועד בית שירצה בחיזוק בניין יוכל לפעול לפיו.
עבודת הצוות כללה מיפוי אתגרים ודרכי פעולה וגובשה הצעת החלטה שכוללת תמריצים מהאוצר לטובת חיזוק מבנים, היבטים תכנוניים ועוד.

אלא שברגע האחרון שר השיכון התנגד להצעה ודרש להכניס לה שני היבטים נוספים: הקמת קרן לתמיכה באנשים שצריך לפנות אותם מהבית והורדת אחוזי ההסכמה ל-50%. במשרד האוצר התנגדו להקמת הקרן ואילו במשרד המשפטים סירבו להוריד את אחוזי ההסכמה ל-50% וכך נקברה ההצעה.

במשרד הפנים חלה דווקא התקדמות מסוימת, ובימים הקרובים צפוי מנהל מינהל חירום וביטחון במשרד, אלי רגב, להציג המלצות שגיבש הצוות בראשותו למנכ"ל המשרד יאיר הירש ולאחר מכן לשרת הפנים ולראש הממשלה.

טיפול ברשויות ספציפיות

בחודשים האחרונים יצא רגב לשטח ופגש ראשי רשויות ואנשי צוות בעשר רשויות היושבות על השבר הסורי אפריקאי ועל שבר יגור: קריית שמונה, צפת, טבריה, חצור, מגדל העמק, עפולה, קצרין, ראש פינה, בית שאן ואילת.

הצטרפו לסיורים חברים בוועדת ההיגוי, בין היתר נציגים ממשרד הבינוי והשיכון, מל"ל, רח"ל, פקע"ר והרשויות המקומיות. בשלב הראשון ועוד קודם לגיבוש החלטת הממשלה הוחלט לסייע לראשי הרשויות באמצעים, הכשרות, אימונים נהלים וכוח אדם לטובת התמודדות בזמן אמת.

תחילה נתנו במשרד הפנים ציוד קיים מרכב חפ"ק, דרך טלפון לווייני ועד להכשרת בני נוער כדי להקנות לרשויות יכולת רציפות תפקודית עצמאית למתן מענה ראשוני בגזרתן.

נוסף לכך, המלצות הצוות כוללת חיזוק יכולות של הרשויות המקומיות באמצעות הצטיידות במשאבים וכוח אדם כמו גנרטורים, אמצעי תאורה, ציוד תקשורת, הכשרת בעלי תפקידים בחירום ועוד, בתקציב שמוערך ב-26 מיליון שקל, בפריסה לשלוש שנים. בנוסף, בעשר הרשויות שנבחנו הוגדרו 1,871 מבנים לטיפול בהערכת עלות של כ-5 מיליארד שקל.

מנכ"ל משרד הפנים יאיר הירש אמר לגלובס כי "בהנחיית השרה התחלנו לרכז ולקדם את נושא ההיערכות והמוכנות של הרשויות המקומיות לרעידות אדמה. במדינה יש גופים רבים שעוסקים בנושא, וזו הפעם הראשונה שאנחנו מאגדים את כולם יחד לבחינת ההיערכות והאמצעים שניתן להשקיע כדי לתרום למוכנות הרשויות".

תקציב ממיגון הצפון

במשרד הפנים אמרו עוד כי חלק מהתקציב הקיים אמור להגיע גם מתקציב מיגון הצפון לטובת חיזוק מבנים ברשויות כמו קריית שמונה, שיינתן לקבלן לטובת בניית ממ"דים ועל הדרך גם לטובת חיזוק המבנה. ההחלטה הזו אם תאושר צפויה להיכנס לתקציב 2023־2024, אלא שנוכח המצב הפוליטי גם היא עשויה להיתקע רגע לפני ביצוע.

זווית אחרת

חיזוק המבנים מתקדם, אבל לאט

נתוני משרד השיכון מלמדים כי בשנים 2014־2022 נכללו בתוכנית העבודה לחיזוק מבנים 158 מבני מגורים, שבהם 2,800 יחידות דיור, מרביתם ביישובים הממוקמים באזור השבר הסורי-אפריקאי, בהיקף כולל של 391 מיליון שקל, וכן ניתנה עדיפות לבניינים שבהם ישנן דירות דיור ציבורי.

בשנים 2014 ו-2015 טופלו 36 מבני מגורים, בהם 778 יחידות דיור, בתקציב של 52 מיליון שקל. 13 מבנים הסתיימו, ו-23 מבנים נמצאים בתכנון וביצוע.

בשנים 2016-2019 במסגרת תוכנית "שיקום שכונות חוזר" הופעלה תוכנית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה ב-70 מבני מגורים ביישובים ברגישות סיסמית, בהם 1,441 יחידות דיור, בתקציב של 180 מיליון שקל. מתוכם 31 הסתיימו, 39 בביצוע ובתכנון.

בשנת 2021 פרסם המשרד קול קורא לוועדי בתים ביישובים בעלי רגישות סיסמית, לקבלת סיוע והשתתפות המדינה בעלויות חיזוק ומיגון הבניין. בקול קורא זכו 10 בניינים שבהם 220 יח"ד, בתקציב של 39 מיליון שקל. ועדי הבתים הזוכים נמצאים בהתארגנויות שונות בהתאם לתנאי קול הקורא. בתוכניות העבודה לשנים 2021-2022 מתוכננים לביצוע 42 מבני מגורים נוספים ביישובים בעלי רגישות סיסמית, בהם 925 יחידות דיור, בתקציב של 120 מיליון שקל.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח