גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק מניות ואג"ח: איך עוד אפשר להשקיע בשוק ההון?

לאחר כניסה לשוק ההון, רבים תוהים במה להשקיע את כספי החיסכון שצברו ● מה ההבדל בין השקעה במניות להשקעה באג"ח, אילו סיכונים קיימים בכל כלי, והאם בכלל כדאי להשקיע מחוץ לבורסות? ● ניהול הכסף המשפחתי: כתבה עשירית בסדרה

במה להשקיע את כספי החיסכון? / צילום: Shutterstock
במה להשקיע את כספי החיסכון? / צילום: Shutterstock

הכתבות הקודמות בסדרת "ניהול הכסף המשפחתי" עסקו בהשקעת החסכונות דרך הבורסות, מכשירי השקעה מובנים, או באמצעות השקעה עצמאית. כל זאת, לצד בחינת היתרונות והחסרונות של כל אחת מהדרכים, ובעיקר למי הן מתאימות. הכתבה הנוכחית תצלול לעומק ההשקעות, תוך עיסוק באילו אפשרויות השקעה קיימות לציבור, מה משפיע על ההשקעות עצמן, ולמה כדאי לשים לב.

מניות: עליות חדות לצד ירידות חדות

שני הכלים המרכזיים בהם מושקע כסף בשוק ההון הם מניות ואג"ח (איגרות חוב). מניות הן יחידות השתתפות בהון קיים של חברה מסוימת. כלומר, כשקונים מניה, קונים חלק מחברה. פוטנציאל הרווח ברכישת מניה מגיע מאחד משני מקורות: המקור הראשון, דיווידנדים. חברה שמרוויחה, מחלקת חלק מהרווחים לבעלי המניות שהשקיעו בה, ובזכותם היא יכלה לצמוח ולקיים את פעילותה העסקית.

ישנן חברות שמצהירות על מדיניות דיווידנדים ברורה, וכך למשקיעים יש וודאות שככל שירשמו רווחים ויתקיימו התנאים הקבועים במדיניות החברה, הם ייהנו מדיווידנד. על כן, השקעה בחברות היא אחת מאסטרטגיות ההשקעה הקיימות במניות.

מקור הרווח השני ממניות, הוא עליית ערך המניה. אם המשקיעים קנו מניה במחיר מסוים, ומחירה עלה, הם יוכלו למכור אותה ולהרוויח בהמשך, לאחר שהיא תרשום תשואה.

יש לא מעט אסטרטגיות לבחירת מניות. למשל, ניתן להתמקד במניות ערך מול מניות צמיחה. התמקדות במניות ערך היא התמקדות במניות של חברות יציבות, שכבר הניבו רווחים וחילקו דיווידנדים, אך עדיין נסחרות במחיר נמוך מהשווי הכלכלי שלהן. מנגד, מניות צמיחה הן מניות של חברות צעירות המצויות בצמיחה מואצת, כשההנחה היא שהרווחים שלהן יגדלו בקצב גבוה יותר מאשר אלו של חברות הערך.

יש לציין שהשקעה במניות נחשבת תנודתית - עליות חדות לצד ירידות חדות. על כן, ניהול החסכונות במכשירים מובנים, כמו קרן השתלמות וקופת גמל להשקעה, מחייב לבחון את רמת הסיכון של ההשקעה בהתאם לאחוז המניות במסלול שנבחר. כלומר, ככל שאחוז המניות גבוה יותר, המסלול יסווג כאגרסיבי יותר. אמנם לאורך שנים המניות יסבלו מתנודתיות, אך הן צפויות לרשום תשואה לחוסכים בטווח הארוך.

 

בחסכונות הפנסיוניים, במידה ולא נבחר אחרת, אחוז המניות בתיק נקבע בהתאם לגיל ההצטרפות, וככל שמתגברים, האחוז הולך ויורד. המסלול האוטומטי לא בהכרח מתאים לכולם, וצעירים שמצטרפים לשוק העבודה צריכים לשקול לצאת ממנו ולבחור אחוז מניות גבוה יותר, שימקסם להם את פוטנציאל התשואה לטווח חיסכון של עשרות שנים. אולם, אם המשקיע החליט לצאת מהמסלול האוטומטי, עליו לזכור שבגיל מבוגר יותר הוא יצטרך להתאים את המסלול, ולהפחית את הסיכון ככל שמתקרבים לפרישה.

אג"ח: הלוואות בתמורה לריבית

כאמור, המכשיר העיקרי השני להשקעות בשוק ההון הוא אג"ח. איגרת חוב היא הלוואה שניתנת לחברה (באג"ח קונצרני) או למדינה (באג"ח ממשלתי), תמורת ריבית שמשקפת את הסיכון. קיים סיכון משמעותי שהכסף המלווה לא ישוב למשקיע, מה שידוע גם בשם "יעשה תספורת למשקיעים". בנוסף, גובה הריבית של האג"ח מושפע ממספר אלמנטים שונים, כמו הפעילות העסקית של החברה שבאג"ח שלה הושקעו הכספים או ההתחייבויות קודמות שלה, וכך גם מפרק זמן עבורו ניתנה ההלוואה.

באג"ח, כמו במניות, ניתן להרוויח בשני דרכים: הדרך הראשונה, להחזיק את האיגרת עד לפדיון. במקרה הזה המשקיע יקבל בסוף הדרך את הריבית שהאג"ח התחייבה לשלם. הדרך השנייה, אם מדובר באיגרות שנסחרות, יש להן שער שנקבע לפי הערכת השוק לגבי היכולת לעמוד בהתחייבות.

קיימים מקרים בהם השער לא באמת משקף את הסיכון הריאלי של חדלות פירעון, מכיוון שבבורסה השער של האיגרת יכול לעלות ולרדת, ולפעמים הוא יורד למרות שהחברה עומדת בהחזר ההלוואה. הסיבה שזה קורה היא שבשוק ההון מבדילים בין "כסף חכם" ו"כסף טיפש". הראשון, "כסף חכם", הוא כסף שנכנס להשקעה מסוימת מתוך קבלת החלטה מושכלת שמתבססת על ניתוח ואסטרטגיה. השני, "כסף טיפש", הוא כסף שנכנס להשקעה מסוימת באופן שרירותי. בתקופות של נפילות בשווקים ותנודתיות גבוהה, "הכסף הטיפש" פעמים רבות מוכר את ההשקעות במחירים נמוכים, ולכן נוצר מצב שבו מחיר האג"ח לא באמת משקף את הסיכויים של החברה להחזיר את החוב.

בחיסכון במכשירים מובנים, כמו קופת גמל להשקעה או במסלולי ההשקעה במכשירי החיסכון לטווח ארוך, האג"ח נמצאות בשפע. בין היתר, זו אחת הסיבות לירידות שנרשמות בתיקי חיסכון רבים בחודשים האחרונים, כיוון שהתנודתיות והירידות בשווקים מתחילת השנה לא פוסחות על אפיקי האג"ח.

יש גם אלטרנטיבות להשקעות בשוק ההון

גם במניות וגם באג"ח אפשר להשקיע בחברה בודדת ורכישת מכשיר ההשקעה מתאים. אם לא רוצים להשקיע בחברה בודדת, ניתן להשקיע בקבוצת חברות או באמצעות מכשיר אקטיבי, למשל דרך קרן נאמנות, בה מנהל המכשיר קובע את זהות החברות שמוצעות למשקיעים. ניתן גם להשקיע באמצעות מכשיר השקעה פסיבי, למשל קרן מחקה, שעוקבת אחרי מדד מסוים.

מלבד מכשירים אלו, התפתחו בשנים האחרונות השקעות רבות שנקראות בשם הכולל "השקעות אלטרנטיביות", שמהוות אלטרנטיבה להשקעות בשוק ההון, ונחשבות לפופולריות בקרב משקיעים רבים. אז מדוע הן משגשגות? ראשית, כחלק מפיזור סיכונים בהשקעות, משקיעים רבים מפזרים את ההשקעה גם בתוך שוק ההון, וגם מחוצה לו.

שנית, בשנים האחרונות האג"ח מציעות תשואה נמוכה מאוד, בשל הריבית הנמוכה ארוכת השנים. לכן, מי שלא רוצה לשים את כל כספו במניות, מחפש אפיקי השקעה אלטרנטיביים. גם בתוך מכשירי החיסכון המובנים של הגופים המוסדיים ישנן השקעות אלטרנטיביות רבות, זאת בשל יכולות לבצע עסקאות פרטיות מורכבות יותר, ולא רק לרכוש ולמכור אג"ח בשוק ההון.

השקעות אלטרנטיביות כוללות בתוכן קשת רחבה מאוד של השקעות שונות זו מזו ברמת הסיכון, בשקיפות ובנזילות. בהשקעות אלטרנטיביות ניתן למצוא השקעות בנדל"ן בארץ, השקעות בנדל"ן בחו"ל באופן ישיר, השקעות בנדל"ן בחו"ל באופן עקיף דרך קרנות, השקעות בפלטפורמות של הלוואות, בפלטפורמות גיוס הון, בקריפטו ועוד. כל אחת מסוגי ההשקעות הללו היא עולם ומלואו, כל אחת מהן דורשת הבנה ראשונית של מהו בעצם הסיכון שאנו לוקחים בהשקעה, ומהיכן יגיע הרווח שלנו.

על אף שזה נשמע ברור, לפעמים הסיכון חמקמק מאוד וקשה להבין אותו. למשל, השקעה בשני בתים בערים שונות יכולה לחשוף אותנו לסוגים שונים לגמרי של סיכונים: בעיר אחת יש אוניברסיטה ושוכרים, ובשנייה לא. בפרויקט אחד יש כבר היתרים, והשני צריך לקום על קרקע שאמורה לעבור שינוי יעוד.

שהשקעות בשוק ההון צריכות לעמוד בכללים ובפיקוח של רשות ניירות ערך, גם המוצרים עצמם וגם האנשים שמציעים אותם, עוד שההשקעות האלטרנטיביות פטורות מאלו. על כן, בחינת ההשקעות האלטרנטיביות צריכה להיעשות בתשומת לב, ומתוך חשדנות כלפי אנשי השיווק, שברוב המכריע של המקרים ייטו לצד האופטימי.

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצרכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית משפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים