גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר יציע 600 אלף שקל למרצים בתחומי ההייטק במטרה שיחזרו לארץ

המתווה החדש נועד להתמודד עם המחסור בחוקרים בתחומים ריאליים, אך עדיין מתקשה להתחרות עם תנאי ההעסקה בחו"ל ● למרצים שאינם עוסקים בתחומי המדעים, יינתנו מענקים נמוכים יותר

מרצה. מטרת המתווה שגובש היא לשכנע חוקרים ישראליים בכירים לחזור ללמד בארץ / צילום: Shutterstock
מרצה. מטרת המתווה שגובש היא לשכנע חוקרים ישראליים בכירים לחזור ללמד בארץ / צילום: Shutterstock

המדינה תאפשר לאוניברסיטאות להציע למרצים במקצועות מבוקשים סל קליטה מורחב שמגיע לסכום כולל של עד כ-600 אלף שקל, כך עולה ממתווה הקליטה החדש שסוכם בין הממונה על השכר, קובי בר נתן, ונציגי האוניברסיטאות. מטרת המתווה שגובש היא לשכנע חוקרים ישראליים בכירים לחזור ללמד בארץ בתום תקופת הפוסט דוקטורט בחו"ל.
המודל החדש יהיה דיפרנציאלי, יקבע את גובה המענקים לזכאים, ונועד לסייע בהשבת אקדמיים לישראל, שעברו ללמד בחו"ל. במקביל, תבוטל חלוקת מענקי קליטה הנהוגה כיום, הניתנת למרצים שעוברים בין מוסדות אקדמיים בתוך הארץ.

המוסדות האקדמיים בארץ סובלים כיום ממחסור של מאות חברי סגל בכיר בפקולטות הריאליות ללימודי מדעי המחשב, הנדסה, מתמטיקה ופיסיקה. אמנם ישנם מספיק דוקטורים ופרופסורים ישראלים כדי לאייש את כל המשרות הפנויות, אך כ-1,600 ממיטב המרצים הישראלים עובדים במוסדות בארצות הברית.

על אף שנדמה שהמתווה החדש אמור לפתור את בריחת המוחות מישראל, הדרך עוד ארוכה, שכן מרצה ישראלי במוסד אקדמי מהליגה הגבוהה בחו"ל יכול להרוויח בקלות פי ארבע מכפי שהיה מרוויח בארץ. כל זאת, מבלי להזכיר את תקציבי המחקר שעומדים לרשות אנשי האקדמיה הישראלים שעברו לחו"ל, שהופכים את החזרה לארץ לפחות אטרקטיבית.

קובי בר נתן, הממונה על השכר באוצר / צילום: איל יצהר

תחרות מול ענף ההייטק על מיטב המוחות

האקדמיה, בארץ ובעולם, מתחרה עם ענף ההייטק הנשען על מיטב המוחות. כתוצאה מכך, האוניברסיטאות בארצות הברית מטיבות עם התנאים שהן מציעות למרצים, לרבות לישראלים הרבים שעוברים אצלן לפוסט דוקטורט. אם לא די בכך, השכר הגבוה והתנאים הנוחים בתעשיית הטכנולוגיה בחו"ל מפתים מרצים ומתכנתים כאחד, ובין היתר זו הסיבה שדובר רבות גם על סל קליטה להייטקיסטים ישראלים שיחזרו לארץ. אולם, בניגוד לאנשי עולם ההייטק, לאקדמאים אין כמעט ברירה אלא לטוס לעשות פוסט דוקטורט מעבר לים.

על מנת לקבל תקן באוניברסיטה ישראלית, הדוקטור הצעיר צריך להתנסות במחקר במוסד בינלאומי נחשב. במילים אחרות, האוניברסיטאות שסובלות ממחסור בכוח אדם ומציעות מענקי "חזרה הביתה", הן אלה ששלחו את המרצים הישראלים לחו"ל מלכתחילה.

במשך שנים מדינת ישראל מימנה סלי קליטה למרצים בהיקף שמגיע ל-50 מיליון שקל, וניתן לכ-200 מרצים מדי שנה. אולם, עד כה לא הוסדר הנושא באופן ברור ולא הוגדר לאוניברסיטאות למי בדיוק הן צריכות לחלק את המענקים. כך נוצר מצב שבו כמעט כל חברי הסגל הבכיר החדשים זוכים להטבות כספיות אלה, וסל הקליטה איבד את תכליתו - להשיב חוקרים בכירים לארץ, ומנותב גם למרצים שבכל אופן היו מלמדים בישראל.

כמו כן, האוניברסיטאות משלמות כיום למרצים מענקים בגובה אחיד. בין אם מדובר במרצים מבוקשים למדעי המחשב ובין אם במרצים בתחומים בהם הביקוש נמוך יותר כמו מדעי הרוח, כל אוניברסיטה הציעה להם עד היום מענק בסכום קבוע. גובה המענק משתנה בין האוניברסיטאות ונע בין כ-200-300 אלף שקל למרצה.

כעת, לפי המודל החדש שפרטיו הגיעו לידי גלובס, האוצר יתמרץ את האוניברסיטאות להגדיל את סלי הקליטה למרצים בפקולטות המדעיות, ובא בעת יקטין את המענקים למרצים בתחומים אחרים. התקציב הכולל שמעמידה המדינה לנושא לא ישתנה, אבל תינתן לאוניברסיטאות גמישות בניהולו באופן שמזכיר יותר את הנורמות הנהוגות במגזר הפרטי.

 

שלוש מדרגות לחישוב גובה הסלים

על פי המתווה, יקבעו שלוש מדרגות לחישוב גובה סלי הקליטה, וכל אוניברסיטה תצטרך לבחור את המתאימה ביותר עבורה. במדרגה הנמוכה, שווי סל הקליטה הממוצע למרצה בתחומי המדעים יעמוד על 150 אלף שקל לכל היותר, עם סטיית תקן מינימלית של 50 אלף שקל. המדרגה השנייה תספק דיפרנציאציה גבוהה יותר של סל קליטה ממוצע, שיגיע לגובה של עד 200 אלף שקל, עם סטיית תקן של 70 אלף שקל לפחות.

במדרגה העליונה, גובה הסל הממוצע יגיע ל-250 אלף שקל למרצה, עם סטיית תקן רחבה של 110 אלף שקל ומעלה. כמו כן, המדרגה העליונה תאפשר לאוניברסיטאות להגדיל באופן משמעותי את הסלים שהן מציעות למרצים בעלי שם בתחומים המבוקשים. מרצים אלה יוכלו לקבל סל קליטה בגובה של כ-600 אלף שקל, עם אופציה להגדלה נוספת מהאוצר. אולם, לאוניברסיטה שתבחר בחלופה זאת, יהיה פחות כסף להציע למרצים אחרים.

בנוסף, נקבעו עוד מדרגות מקבילות המיועדות למרצים שאינם עוסקים רק בתחומי המדעים. אולם, סלי הקליטה שהמדינה מייעדת לשם כך נמוכים יותר, ונעים בהתאם למדרגות בין 120-220 אלף שקל, עם סטיות תקן של 40-100 אלף שקל. המענק שמקבלים המרצים במסגרת סל הקליטה ניתן למשיכה עבור הוצאות כמו רכב, חינוך ועוד.

עוד באוגוסט שעבר הודיע האוצר לאוניברסיטאות על מתווה לסלי קליטה, שיאפשר דיפרנציאציה גבוהה עוד יותר, עד לגובה של כמיליון שקל למרצה. המתווה שהוצע עורר בקרב נציגי האוניברסיטאות חשש ליצירת מעמדות נפרדים בקמפוס, ולאחר משא ומתן ארוך, סוכם לבסוף בין הצדדים על המתווה המרוכך יותר שנחתם כעת.

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

חוק חדש בקנדה מאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה. האם זה יכול לקרות בישראל?

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה