גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המניות הבריטי נהנה מהפריחה של "מניות הערך" - לפחות בינתיים

חוסר היציבות הכלכלי והגיאופוליטי שולח את המשקיעים להשקעות סולידיות יותר, שאותן הם מוצאים בין היתר במדד FTSE 100 - החשוף בעיקר לחברות גדולות ויציבות מהזן הישן ● אבל בשווקים מעריכים כי חיי המדף של אופנת "מניות הערך" אינם ארוכים, וכי על המדד הבריטי להקדים ולהיערך ליום שבו המשקיעים יחזרו לחפש "מניות צמיחה"

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock
בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות ETF. המידע המוצג מסופק על ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

שנת 2022 האירה פנים לבורסת לונדון. מלחמת רוסיה-אוקראינה, זינוק בשוק הסחורות, אינפלציה משתוללת, צפי להעלאות הריבית בבית ובחוץ ובעיקר חיפוש אחר אפיקים "דפנסיביים" (רגישים פחות להאטה בפעילות) - כל אלה הובילו את המשקיעים לחיקו של מדד ה-blue chip הבריטי, ה-FTSE 100.

מדד FTSE 100 יכול להתאים למשקיע אשר מחפש חשיפה לחברות מהזן הישן - גדולות ויציבות, בעלות מצבור מזומנים ותרבות תשלומי דיבידנד נדיבה, או בקצרה, מה שמכונה בעגה המקצועית - "חברות ערך".

ה-FTSE 100 נחשב למעוז השמרנות הענפית - יצרניות הסחורות, חברות הכרייה, בנקים וחברות ביטוח - כולם מקבלים שם מקום של כבוד, בעוד שכוכבות האינטרנט ואחיותיהן מענפי "צמיחה" אחרים מוזמנות לחפש את מזלן במחוזות וול סטריט.

ענקיות אנרגיה כמו BP ו-Royal Dutch Shell, יצרנית הסחורות גלנקור וחברת הכרייה ריו טינטו נמנות עם התורמות הגדולות ביותר לביצועי ה-FTSE 100 ב-2022, בעיקר על רקע הזינוק במחירי הסחורות שהציתה המלחמה באוקראינה.

חברות אנרגיה וחומרי גלם מהוות כמעט רבע מהמדד, קרוב לכפול ממשקלן במדד Stoxx Europe 600 הפאן-אירופי. מדד הבנצ'מרק הבריטי נותן גם משקל גדול יחסית ליצרניות של מוצרי צריכה בסיסיים, כמו Reckitt Benckiser Group ויוניליבר, אשר מניותיהן נוטות בדרך כלל להפגין חוסן כשעולה חשש שהמיתון בפתח.

מניות הבנקים HSBC ו-Barclay נהנו מהריסון המוניטרי שאימצו הנגידים ברחבי העולם כדי להילחם באינפלציה (עליית ריביות היא בדרך כלל חיובית לרווחיות הבנקים).

 

מדד FTSE 250 לא השתתף בחגיגה

חשוב להדגיש כי מדד FTSE 250, מדד מניות ה-mid-cap, לא השתתף בחגיגה, והמשיך לסבול מנטישת המשקיעים. במדד זה ניתן משקל גבוה יותר לחברות שעיקר פעילותן בשוק המקומי, בעוד שמדד FTSE 100 מכיל שפע של חברות בינלאומיות ורגיש יותר לכלכלה העולמית.

המשקיעים והגורמים הרשמיים צופים שנה פושרת לכלכלה. לשכת המסחר הבריטית הורידה את הציפיות לצמיחת התמ"ג בבריטניה ב-2022 ל-3.6%, לעומת 4.2% בתחזית הקודמת שלה מדצמבר 2021, ופחות ממחצית מצמיחה של 7.5%, שנרשמה בשנה שעברה. ההורדה משקפת במידה רבה הידרדרות התחזית הנוגעת להוצאות הצרכנים, והתאוששות חלשה מהצפוי בהשקעות העסקיות. במדד FTSE 250 ניתן משקל גדול יחסית לחברות הנדל"ן, לצריכה מחזורית ולתעשייה.

עד לאחרונה סבלה בריטניה מחוסר משיכה כרוני בעיני המשקיעים. עבורם, היא הייתה "האיש החולה" לא רק של אירופה, אלא של העולם כולו. מאז ההצבעה לעזוב את האיחוד האירופי ב-2016, ביצועי ה-FTSE 100 פיגרו אחר עמיתיו בארה"ב ובגוש האירו, והוא נסחר בדיסקאונט רציני, שבמרוצת הזמן אי אפשר היה שלא לשאול האם זו "מלכודת ערך" ולא סתם "ערך" כפי שהיה נהוג לחשוב.

האם הערך יהפוך למלכודת ערך?

"מלכודת ערך" היא מונח שמתייחס למניה או להשקעה אחרת שמתומחרות במחיר נמוך ביחס לחלופות במשך זמן ממושך, מה שעלול לאותת על חוסר יכולת להתרומם. כך הפכה בריטניה לשטח ציד עבור קונים זרים המחפשים עסקאות זולות, כמו הרוכשים מארה"ב של רשת הסופרמרקטים Morrisons ושל יצרנית התעשייה הביטחונית Meggitt.

נכון לאמצע מרץ השנה, מדד FTSE 100 נסחר במכפיל עתידי של כ-11, לעומת כ-14 במדד STOXX Europe 600, כ-20 במדד S&P 500 וכ-15 במדד Nikkei 225.

בסוף 2021 עמד פער המכפילים העתידיים בין בריטניה לשווקים מפותחים אחרים על כ-40% - הגבוה ביותר לאחר שלושה עשורים. המגמה התהפכה מאז, והפער הזה הלך והצטמצם. במאי 2016 חששו המשקיעים בעיקר שהסחר עם האיחוד האירופי, השותף הגדול ביותר של בריטניה, יקרוס, והחשש הזה בא לידי ביטוי במחירי המניות ובערך הליש"ט הבריטית. אומנם אין להכחיש שלברקזיט הייתה השפעה רבה, אך הוא לא מספר את כל הסיפור - המבנה של השוק בבריטניה לא היה לשביעות רצונם של המשקיעים כבר הרבה מאוד זמן.

הפערים בולטים במיוחד כשעורכים השוואה לארה"ב. ענקיות אינטרנט כמו גוגל, מיקרוסופט ואפל השיגו כולן הערכות שווי של כטריליון דולר, והגיעו למכפילי שיא. מנגד, קבוצת התוכנה Aveva, המוערכת ב-7.5 מיליארד ליש"ט, היא כיום קבוצת הטכנולוגיה הגדולה ביותר במדד FTSE 100.

סכנה של הפיכה לשוק של דינוזאורים

בעוד שהשוק האמריקאי עמוס במניות צמיחה - חברות שלעתים קרובות אינן רווחיות, אך מתומחרות גבוה בשל צמיחה מהירה בהכנסות - השוק הבריטי מאוכלס בעסקים שאומנם מניבים מזומנים ורווח, אך הם לרוב בעלי שיעורי צמיחה איטיים יותר. פול מרשל, יו"ר קרן הגידור מרשל ווייס, התבטא לאחרונה בחריפות; לדידו בריטניה מצויה בסכנה של הפיכה ל"פארק היורה" - שוק שמתאים רק לדינוזאורים.

בעשור האחרון, סביבת האינפלציה הרדומה ושיעורי הריבית האפסיים דחקו את המשקיעים הגלובליים לעולמות הטכנולוגיה והחדשנות. ענף הטכנולוגיה וממשקיו עם ענפים מסורתיים (כמו שירותי התקשורת, רובוטיקה, e-commerce, רפואה דיגיטלית, אנרגיה מתחדשת וכו') קסמו לשחקני שוק ההון, והם ביטאו את העדפתם דרך המדדים. בריטניה בקושי הייתה במרוץ. ענף הטכנולוגיה מהווה פחות מ-2% משווי השוק הכולל של המניות הגדולות בבריטניה. בגרמניה נתח זה קרוב ל-11% ובארה"ב הוא עומד על 30% כמעט.

כששיעורי הריבית התחילו לעלות, העדפות המשקיעים השתנו, והשאר היסטוריה - מעתה, מסתמן כי "הערך" הוא "הצמיחה החדשה" של עולם ההשקעות, ובריטניה כבר לא נתפסת כשריד מיושן מהמאה ה-19. ב-Schroders סיכמו את המהפך באופן הבא: "בעשר השנים האחרונות המשקיעים העריצו את העולם 'הווירטואלי'. כעת הגיע תורו של העולם 'הפיזי' - אנרגיה, מתכות, חפצים".

מעודדים יוניקורנים להירשם בלונדון

האם בכל זאת מוקדם לחגוג? מניות הערך כבר ידעו לא מעט תקופות של ביצועי יתר, כמו סוף 2016 ו-2018, ולאחרונה בתחילת 2021. כל אלו התערערו כש"צמיחה" חזרה להיות הנראטיב הדומיננטי. אולי הפעם זה יהיה שונה, כי גם סביבת האינפלציה חמה כפי שלא הייתה עשרות שנים לאחור.

כך או כך, בשווקים מעריכים כי חיי המדף של אופנת "הערך" ואפיקים דפנסיביים אינם נצחיים, ויום אחד המשקיעים יחזרו לחפש "צמיחה". לפיכך, כדי להישאר אטרקטיבי לאורך זמן, מדד הבנצ'מרק של בריטניה יהיה חייב לשקף את רוח התקופה הטכנולוגית.

נראה כי בריטניה צועדת לכיוון הנכון, בעיקר אחרי מגפת הקורונה, שהאיצה את תהליכי הדיגיטציה. כך, ממשלת בריטניה עושה בימים אלו מאמצים רבים כדי לעודד חברות יוניקורן טכנולוגיות להירשם בבורסת לונדון, מתוך ניסיון להפוך את השוק הלונדוני לאטרקטיבי יותר עבור מייסדי טכנולוגיה, ושוק זה יכול בתורו לעזור להגן על חברות טכנולוגיה בבריטניה מפני רכישה או שליטה זרה.

לונדון דורגה ב-2021 במקום הרביעי במספר הסטארט-אפים והיוניקורנים, אחרי Bay Area, בייג'ין וניו יורק, ובלב העניין נמצאים ענפי הגרין-טק, פינטק ו-Health-tech. שר הדיגיטציה של בריטניה, כריס פיליפ, קרא לציבור המשקיעים המוסדיים לגבות את חברות הטכנולוגיה המקומיות. אף על פי שהענף נמצא בתנופת צמיחה, מנהלי ההשקעות, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה בבריטניה נותנים עדיפות לאג"ח ולמניות הדיבידנד, בין היתר לאור המבנה הדמוגרפי של לקוחות חברות אלה, שהולך ומתבגר. תעשיית ההייטק עצמה מבקשת מהממשלה להגדיל השקעות במחקר ופיתוח, ועושה רושם שדרישותיה ייענו בחיוב.

לסיכום, מדד FTSE 100 יכול לספק הזדמנות להיחשף לענקיות "הכלכלה הפיזית", שעשויות להציע למשקיע יציבות יחסית, דיבידנדים ורוח הגבית של מגמת "הערך". בטווח הארוך יותר, ייצוג חסר של חברות "הצמיחה", אם לא ישתנה, עלול להגביל את הפוטנציאל.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים