גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האנרגיה האטומית עוברת תחייה מחדש בעקבות המלחמה באוקראינה

המדינה האסייאתית שהחלה בתהליך סגירה הדרגתית של הכורים, שאחראים לכרבע מייצור החשמל במדינה, הודיעה על שינוי מדיניות כדי לצמצם את התלות האנרגטית ברוסיה ● במקביל, בצרפת ובצ'כיה מכריזים על הגברת יצור האנרגיה האטומית

מחאה נגד השימוש באנרגיה גרעינית בדרום קוריאה, 2021 / צילום: Ahn Young-joon
מחאה נגד השימוש באנרגיה גרעינית בדרום קוריאה, 2021 / צילום: Ahn Young-joon

הרנסנס של אנרגיה גרעינית בעקבות המלחמה באוקראינה והצורך להפחית פליטות פחמן דו־חמצני כחלק מהמאבק בשינויי האקלים הגיע בימים האחרונים גם לאסיה. הממשלה המתהווה של דרום־קוריאה הודיעה בסוף השבוע כי היא מתכוונת להשעות את הסגירה ההדרגתית של תחנות הכוח האטומיות שלה, בצעד שמהווה שינוי מדיניות לעומת השנים האחרונות.

הממשלה החדשה שנבחרה בדרום־קוריאה בחודש שעבר הודיעה כעת כי בכוונתה להפוך את החלטת ראש המדינה הקודם מון ג'יאה־אין לצמצם את ההסתמכות על כורים גרעיניים לייצור חשמל.

עד לתחילת כהונתו של מון, כוח גרעיני היה חלק מרכזי בתמהיל האנרגיה הדרום־קוריאני. במדינה פועלים 24 כורים בשני מתחמים מרכזיים. כורים אלו אחראים ל־26% מייצור החשמל במדינה. אך בדומה לגרמניה, ומחשש לאסון גרעיני כמו זה שקרה בפוקושימה, האיצה סיאול בשנים האחרונות את תהליך ההיפרדות ההדרגתי מהאנרגיה האטומית, כולל הקפאה של בניית כורים חדשים וצמצום חד של מספר הכורים הפעילים על פני העשור הקרוב.

זינוק גלובלי במחירי האנרגיה

דרום־קוריאה זקוקה לאנרגיה רבה לטובת הייצור הרב הנעשה בה, אך גם לצרכים פנימיים. כבר כיום המדינה היא אחת מחמש היבואניות הגדולות בעולם של דלקי מאובנים, ונסמכת בעיקר על פחם וגז טבעי מונזל (LNG). הזינוק הגלובלי במחירי האנרגיה שנרשם החל מהסתיו האחרון הקפיץ את מחירי האנרגיה גם בדרום־קוריאה, כשהוא מאיים על המגזר היצרני ועל משקי הבית.

המלחמה באוקראינה מחריפה את המשבר, בשל העובדה כי לפחות כ־20% מהפחם, שנמצא בשימוש במדינה מגיע מרוסיה. דרום־קוריאה הודיעה כי בהתאם למדיניות המערבית ולאימוץ הסנקציות הבינלאומיות על רוסיה, היא תפסיק רכש זה.

זה הרקע לשינוי המדיניות, שהוכרז בסוף השבוע האחרון על ידי יועצי הנשיא החדש, יון סוק־יאול, שניצח בבחירות שהתקיימו במרץ. במהלך קמפיין הבחירות אמר יון כי היא שואב השראה ישירה מההימור הצרפתי על נושא הגרעין לצרכי חשמל, וציין את ההכרזה של נשיא צרפת עמנואל מקרון על "רנסנס גרעיני" שצרפת אמורה להוביל.

לצד המחויבות הדרום־קוריאנית לאפס את פליטת גז החממה עד 2050, הנתיב שהוא מבטיח לתושבים - לצד הגברת ההסתמכות על אנרגיות מתחדשות - הוא כוח אטומי.

בצרפת מגדילים את הנתח הגרעיני

דרום־קוריאה לא לבד. בצרפת עצמה הגביר מקרון בחודשים האחרונים את המאמצים להגביר את הנתח הגרעיני בתמהיל האנרגיה העתידי, והודיע במסגרת קמפיין הבחירות שלו לנשיאות על פרויקט עצום להקמת 14 כורים אטומיים נוספים בעשורים הקרובים.

שישה מהם ייבנו כבר בשנים הקרובות בעלות של כ־50 מיליארד אירו. צרפת מפיקה כבר כיום כ־70% מהחשמל שלה מכורים גרעיניים, ומקרון הבטיח בשבוע החולף להפוך אותה ל"מדינה הראשונה הנגמלת מדלקי מאובנים באופן טוטאלי", בעזרת השימוש באנרגיה גרעינית והתאמת התחבורה ומגזרים אחרים לעבוד על חשמל. כ־200 אלף עובדים צרפתים מועסקים ב־56 כורים אטומיים ברחבי צרפת ובתעשייה המלווה את פעילותם. "בהתלבטות בין גז לגרעין - אני בוחר בגרעין", אמר מקרון באירוע בחירות.

 

המדינה צפויה כעת ליהנות מהבום האטומי שמתהווה גם במדינות אחרות, שמחויבות גם הן להפחית את פליטות הפחמן הדו־חמצני הכרוכות בשריפת דלקי מאובנים, ורואות כיצד אספקת הדלק והגז הטבעי מרוסיה משובשת וסובלת מבעיות בשל המצב הגיאו־פוליטי. בצ'כיה, נבחרה החברה הצרפתית "פראמטום" לספק את האורניום לכורי הגרעין של המדינה החל מ־2024, במקום חברת־בת של "רוסאטום" הרוסית. גם החברה האמריקאית "ווסטינגהאוס" נבחרה לכך.

צ'כיה פרסמה בחודש שעבר מכרז להקמת כור גרעיני חדש בתחנת כוח קיימת, בעלות מוערכת של כשישה מיליארד אירו. בניגוד לאוסטריה ולגרמניה השכנות, צ'כיה אינה מתנגדת לשימוש בכוח גרעיני ואף מתכננת להגדיל את הפקת החשמל מכורים אלו בעתיד. שלוש חברות מרכזיות: "ווסטינגהאוס" האמריקאית, EDF הצרפתית ו־KHNP הדרום־קוריאנית צפויות להתמודד במכרז. חברות רוסיות וסיניות נפסלו על ידי הרשויות מלהשתתף בו. הבנייה מתוכננת להימשך עד 2036.

צעדים אלו מתווספים לשורת כורים אטומיים חדשים עליהם הכריז ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שינוי מדיניות בבלגיה, שיגרור את הארכת החיים של הכורים הפועלים במדינה והכרזה טורקית על אנרגיה גרעינית כחלק מעתיד האנרגיה של המדינה.

בגרמניה, עם זאת, הודיעו החברות המפעילות את שלושת הכורים הגרעיניים הנותרים במדינה כי לא נשקלת הארכת פעילותם אחרי סוף השנה הנוכחית, כפי שהוסכם. "עידן האנרגיה האטומית בגרמניה הסתיים", אמר מנכ"ל חברת E.ON.

ההשלכות נראות היטב בשווקים

להסתערות הגלובלית על התחום יש השלכות מעבר להליכי בניית הכורים והשאלה לגבי אחסנת פסולת רדיואקטיבית. אחת המרכזיות בהן היא סוגיית האורניום שישמש בכורים הללו. נכון להיום, רוסיה וקזחסטאן, מדינת חסות שלה, שולטות בחלק גדול מהשוק. רוסיה אחראית לכ-40% מהיכולת לעבד אורניום כך שיוכל לשמש בתחנות כוח גרעיניות. סוגיית האורניום הוחרגה מהסנקציות הבינלאומית, וגם כעת יצוא אורניום למדינות כמו הונגריה וסלובקיה, בהן פועלים כורים מתקופת ברית המועצות, נמשך כסדרו.

השלכות אלו נראות בשווקים. קרנות סל בתחום האורניום רשמו עלייה של כ־10% בחודש האחרון. מניית חברת כריית האורניום הקנדית קאמקו טיפסה ב15% בחודש האחרון. מחיר U308, אורניום שעבר הליך שמאפשר לו לשמש כדלק גרעיני, עלה מ־32 דולר בשנה שעברה ל־65 דולר כיום.

אך למרות זאת, מומחים אומרים כי ההשלכות של השקעה בגרעין במצב העניינים הנוכחי עדיין אינן ידועות. בניית כורים אטומיים נמשכת עשורים, ועולה מיליארדי דולרים. טכנולוגיות חלופיות לכורים קטנים יחסית עדיין בוסריות. העלות של הפקת אנרגיה גרעינית נכון להיום גבוהה הרבה יותר מזו של אנרגיות מתחדשות, למשל.

"האיחוד האירופי מנסה להיגמל מיבוא גז רוסי", אמרה מומחית לאנרגיה מאוניברסיטת וורוויק ל"וושינגטון פוסט" בסוף השבוע, "אולי אנרגיה גרעינית יכולה לעזור לו בזה בטווח הזמן של 20 שנה, אבל היא לא פותרת את הבעיה הבוערת - כיצד להפסיק את השימוש בגז".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"