גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה משפיעה: ירידה של 34% במכירות הכלים החד-פעמיים בתוך שנה

נתוני סטורנקסט מצביעים על ירידות בהיקף הכספי של מכירות מוצרי המזון בחודש מרץ ● תחום השוקולדים והחטיפים התחזק

סניף של ויקטורי. מכירות החטיפים המלוחים עלו במרץ ב־7.7% / צילום: Shutterstock
סניף של ויקטורי. מכירות החטיפים המלוחים עלו במרץ ב־7.7% / צילום: Shutterstock

ירידות בחודש מרץ 2022 בהיקף הכספי של מכירות מוצרי המזון והצריכה השוטפת בישראל, הן מול מרץ 2021 והן בהשוואה לחודשים האחרונים - כך עולי מנתוני סטורנקסט, המתבססים על הקופות ברשתות הקמעונאות. עם זאת, תחום השוקולדים והחטיפים התחזק באופן מובהק, וכנראה לא רק בגלל חג הפורים שחל בחודש שעבר.

ההיקף הכספי של מכירות המזון והמשקאות בישראל מסתכם ב-4.5 מיליארד שקל, ירידה של 158 מיליון שקל ושל 3.4% בהשוואה למרץ אשתקד. בנטרול ימי מכירה, הירידה חדה יותר ועומדת על 4.6%. ההסבר לירידה נעוץ בעיתוי חג הפסח, שבשנה שעברה נחגג במרץ והשנה חל באפריל. מתחילת השנה הירידה במכר הכספי עומדת על 4.5% ומסתכמת ב-586 מיליון שקל.

נציין כי מתחילת השנה, כלל התחומים רושמים ירידה ריאלית בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2021, כאשר הירידה המשמעותית ביותר נרשמת בתחום המוצרים לבית.

השפעת הרפורמות על המחירים

במקביל לירידה בהיקף הקניות נרשמת עלייה של 4.6 נקודות במדד המחירים של סטורנקסט מתחילת השנה. בהשוואה לפברואר, במרץ 2022 נרשמה ירידה של 0.7 נקודות במחירים, ככל הנראה על רקע מבצעי פסח, אך בהשוואה למרץ אשתקד מדובר בעלייה של 4.8 נקודות.

העלייה במדד המחירים של סטורנקסט ממותנת הפעם, ככל הנראה על רקע המבצעים שנערכו ברשתות לקראת חג הפסח. ניתן לראות שבתקופה המצטברת כלל התחומים רושמים עלייה במדד, אך היא בולטת בעיקר בתחומי המוצרים לבית והמשקאות, עקב הרפורמות שנכנסו לתוקף בחודשים האחרונים - רפורמת המס על הכלים החד-פעמיים בנובמבר האחרון ורפורמת המשקאות הממותקים בדצמבר. לפי סטורנקסט, רפורמות אלה צפויות לתרום לרמתו הגבוהה של המדד גם בהמשך השנה.

בהיקף המכירות בולט בעיקר ענף השוקולד והממתקים, שמציג עלייה משמעותית במכר לעומת מרץ 2021, בעיקר בשל עיתוי חג פורים. כמו כן, יש לציין כי בפברואר שעבר הסגר עדיין היה בעיצומו, והתקופה אופיינה בצמיחת שוק המזון והמשקאות בשל סגירת המסעדות והברים.

מכירות החטיפים המלוחים עלו במרץ ב-7.7%, מכירות המאפים המתוקים והמלוחים עלו ב-10.9%, וחטיפי השוקולד עלו ב-37.7% בהשוואה למרץ אשתקד. לפי סטורנקסט, הציבור גילה עניין בעיקר בסוכריות למיניהן, שעלו בשיעורים של 140%-155%.

מכירות הכלים החד-פעמיים ירדו ב-34% בהשוואה למרץ אשתקד. מעניין יהיה לראות האם יירשם שינוי בתחום בנתוני אפריל, עם חגיגות ליל הסדר הראשון מאז כניסת הרפורמות לתוקף. מוצרים לניקוי הבית ירדו ביותר מ-16% בהיקף המכירות בהשוואה למרץ 2021.

מגמה הפוכה בחברה החרדית

בסטורנקסט בחנו את השבוע שלפני החג ואת שבוע החג עצמו, ומצאו כי כל התחומים רושמים עלייה במכר הכספי לעומת שנה שעברה, כאשר תחום המזון מציג את השינוי הנמוך ביותר שעומד על 0.2%, וטיפוח הפרט רושם את השינוי הגבוה ביותר - 5.6%.

נתח השוק של 20 הספקים הגדולים במשק עמד בתקופה המצטברת הנוכחית על 63.7%, ומציג עלייה של 0.6% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד - וזאת בניגוד לירידות שנרשמו בחודשים האחרונים.

לפי נתוני סטורנקסט, מכירות המותג הפרטי רשמו ירידה של 0.3% בהשוואה לפברואר. נזכיר כי בינואר רשם הסגמנט עלייה של 0.1%, מה שהוביל לנתח השוק הגבוה ביותר ב-13 החודשים האחרונים, אולם בפברואר כבר החלה מגמת ירידה.

בסטורנקסט בודקים גם את נתוני החברה החרדית בהשוואה למכירות של כלל האוכלוסייה, כאשר מדובר בחנויות בעלות מאפיינים מובהקים המתבטאים במיקום גיאוגרפי, שייכות לרשת והרכב סל ממוצע, ואינם מכסים את קניות החברה החרדית בחנויות במגזר הכללי.

מתחילת השנה נרשמת בחברה החרדית מגמה שונה מכלל השוק. בעוד המכר הכספי רושם עלייה קלה של 0.3%, בכלל האוכלוסייה נרשמת ירידה של 4.5%. גם כאן עיקר הירידות נרשמות בתחומי המוצרים לבית והמשקאות, ורוב העליות הן בתחומי המזון והטיפוח. 

סטורנקסט מתבססת על 2,600 חנויות המורכבות מרשתות ארציות, רשתות פארם, סופרמרקטים, מינימרקטים וחנויות נוחות, המשדרות לה נתוני אמת והמהוות יותר מ-85% מסך המכר בשוק ה-FMCG - שעיקרו תחום המזון והמשקאות, וכן מוצרי טיפוח אישי ומוצרים לבית.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל