גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוב העובדים מעוניינים בביקורת בונה, אז למה רק 5% מדווחים שהם מקבלים אותה?

איך מסבירים את הפער הגדול בין העובדה שאנשים רוצים שיעירו להם בצורה מכובדת אם יש להם משהו בשיניים או שהם עושים משהו מעצבן, אבל לא מעזים להגיד בדיוק את הדברים האלה לקולגה או לחבר בעבודה?

מחקר אחד בשבוע. רוב העובדים מעוניינים בביקורת בונה / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע. רוב העובדים מעוניינים בביקורת בונה / צילום: Shutterstock

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com

 

תארו לעצמכם מצב שבו אתם מבחינים שאדם מסוים שעובד אתכם מתנהג באופן שמרגיז מאוד אחרים, וניכר שהוא או היא אינם מודעים לכך כלל. האם הייתם מעירים לו או לה על כך? התשובה תלויה בסיטואציה, כמובן, ובמערכת היחסים ובמידת אי-הנוחות מעצם המחשבה על שיחה כזו. יש להניח שאם הרעיון גורם לאי נוחות, מן הסתם תשובתכם תהיה שלילית.

עכשיו תארו לעצמכם מצב הפוך, שבו אתם אלה שעושים משהו שמעצבן אחרים, ואינכם רואים זאת. האם הייתם רוצים שמישהו יעיר לכם על כך באופן מכבד? כאן סביר להניח שמספר התשובות החיוביות יהיה גבוה יותר. כיצד ניתן להסביר את הפער בין הרצון שלנו לקבל ביקורת בונה באופן מכבד, לעומת ההימנעות שלנו מלתת ביקורת בונה כשהמצב הפוך?

ידוע כי ביקורת בונה, הניתנת באופן אותנטי ומכבד היא נדבך מרכזי בקידום למידה, בשיפור ביצועים ובפיתוח קריירה. עם זאת, רק 5% מהעובדים מדווחים שהם מקבלים משוב בונה, אמיתי ומשמעותי במקום עבודתם. נשים, אגב, מקבלות ביקורת כזו אף פחות מגברים, בשל החשש מתגובה רגשית המיוחסת להן, וזו אחת הסיבות שמונעות מהן להתקדם ולשפר ביצועים.

מלכודת ה"לא נעים"

מחקרי עבר מצאו כמה הסברים להבדלי התפיסה הללו. ההסבר הראשון הוא שאנשים רבים חוששים מלפגוע ברגשות ולא רוצים לגרום לתחושות שליליות בקרב מקבלי הפידבק. הסבר שני הוא שאנשים חוששים לבטא דעות שליליות או להיתפס כשליליים. ההסבר השלישי הוא פשוט היעדר מוטיבציה. אם לא באמת אכפת לנו ממקבל הפידבק, אין לנו מוטיבציה לעשות את המאמץ הכרוך בשיחה הבלתי הנעימה הזו.

במחקר שערכו החוקרים אבי-אסבר, אבל, שרודר וג’ינו מאוניברסיטאות הרווארד וברקלי בקליפורניה, נמצא כי אנשים מעריכים בחסר את הרצון של האחרים בביקורת בונה. במאמר שפרסמו החוקרים ב-Journal of Personality and Social Psychology בחודש מרץ השנה הם תיארו סדרת ניסויים שמסבירים את התופעה.

בניסוי הראשון חוקרת הסתובבה בקמפוס האוניברסיטה וראיינה 155 עוברים ושבים באופן רנדומלי. החוקרת יזמה איתם שיחות פנים אל פנים. ביום הראשון היא מרחה שפתון אדום על הלחי שלה באופן בולט. ביום השני היה לה צבע אדום על האף וביום השלישי כתם שוקולד על הלחי. לאחר מכן התבקשו המשתתפים למלא שאלון, שבו התבקשו להסביר מדוע בחרו להעיר/לא להעיר לחוקרת על הלכלוך שעל פניה. בנוסף נשאלו עד כמה הם מעריכים (בדירוג שבין 1 ל-10) שהחוקרת, או אדם אחר במצבה, היו מעוניינים לדעת זאת. הממוצע היה 5.7.

בפועל, מתוך כל המשתתפים רק 4 אנשים (2.6%) העירו לחוקרת. שתי הסיבות המרכזיות שציינו המשתתפים להימנעותם שלא רצו לפגוע או להביך אותה, ושחשש שייתפסו כגסי רוח.

פער בין נותן הביקורת למקבל

בניסוי אחר רצו החוקרים לבדוק את הסוגייה בסביבה של מקום עבודה. הם יצרו סימולציות של מקום עבודה, שבהן מעורבת האפשרות לתת פידבק על כתמי זיעה על החולצה, שאריות מזון בשיניים, קרע במכנסיים, היגוי לא נכון חוזר של מילה, דיבור מהיר מדי או דיבור בסגנון אגרסיבי.

בניסוי נבדקה מידת הרצון של המשתתפים לקבל בעצמם ביקורת כזו, לעומת המידה שבה לדעתם ירצו אחרים לקבל אותה. בניסוי הראשון התבקשו המשתתפים לדרג בין 1-10 עד כמה הם חושבים שאנשים במצב של לכלוך על הפנים היו רוצים שיעירו להם על כך. הממוצע היה 5.7.

בניסוי השני כבר שאלו גם עד כמה הם עצמם היו רוצים לקבל פידבק כזה, ושם נמצאו פערים משמעותיים. במקרה של כתם על החולצה - הרוב העריך את רצון הזולת בפידבק כזה כ-5.5, בעוד הרצון העצמי דורג כ-7. התנהגות אגרסיבית - 5 לעומת 7.5, סגנון לא אדיב באימיילים - 5 לעומת 8, כולם לטובת רצון לקבל פידבק בעצמם.

עד אז חשבו שאנשים נמנעים לתת ביקורת בונה בגלל החשש מאי נעימות או בגלל חוסר מוטיבציה או אכפתיות כלפי האחר. מחקר חדשני זה מגלה כי ישנו הסבר נוסף, והוא הפער בין התפיסה של מקבלי הפידבק ונותניו. כלומר, אנשים חושבים שהאחרים לא ירצו לקבל ביקורת בונה, ולכן לא נותנים אותה.

חוסר ההבנה עד כמה האחרים מעוניינים לקבל ביקורת ומעריכים את הכנות והאכפתיות מונעת מאיתנו לעזור להם לתקן התנהגויות שעלולות להיות בעיתיות עבורם ואף להוות חסם בקריירה.

עם זאת, חשוב לזכור שהביקורת צריכה להינתן כך שהמקבל יחווה אותה כמשמעותית ומועילה ולא כמקטינה ומבזה, ועדיף לעשות זאת בפרטיות תוך שילוב דברי עידוד וחיזוק כמו גם עצות מעשיות. 

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-14%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.72 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס