גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא מדיניות ברורה ועם תלות בשופט: כך מתפרסמים פסקי דין בענייני משפחה

הנהלת בתי המשפט מעודדת את השופטים לפרסם החלטות, כשהחוק קובע כי ברירת המחדל היא שלא לפרסם • נשיאת העליון אסתר חיות הקימה ועדה שתבחן את פומביות הדיון ופתיחת הדיונים לציבור • אולם החלטות רבות לא מתפרסמות, בזמן שקיימות פסיקות מנוגדות באותם בתי המשפט

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב / צילום: אמיר מאירי
בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב / צילום: אמיר מאירי

החוק בישראל קובע כי דיונים בבית המשפט לענייני משפחה אסורים לפרסום, אלא אם בית המשפט החליט אחרת. הסיבה היא העיסוק בענייניהם הפרטיים של הצדדים, בהם קטינים. בשנים האחרונות החלה מגמה של פרסום יותר החלטות, ללא פרטי הצדדים, ביוזמת שופטים או לבקשת הצדדים. השינוי נובע מההבנה של השופטים ושל נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לגבי הצורך בשקיפות, וחשיבות פרסום ההחלטות.

בפברואר השנה הקימה חיות ועדה בראשות השופט שאול שוחט ושופטי משפחה שתבחן את פומביות הדיון בבתי המשפט לענייני משפחה, האפשרות לפתוח דיונים לציבור, והגדלת היקף פרסום פסקי הדין. המערכת מבינה כי יש צורך בשינוי. בשנים האחרונות הועלו שורת הצעות חוק בנושא, כך שבתי המשפט יחויבו לפרסם את ההחלטות ללא פרטים מזהים.

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: רפי קוץ

אולם אף שההבנה כבר קיימת, המצב הנוכחי, שמקורו בחוק, בעייתי ביותר. רק חלק מההחלטות מתפרסמות - בהתאם לרצונו של כל שופט, לפי אופיו והאינטרסים שלו. אין מנגנון אחיד והיכולת לבקר את ההחלטות אם להתיר פרסום, או לא, קשה ביותר.

השוואה מדגמית בין חמישה שופטים שונים בנוגע למספר ההחלטות שהתירו לפרסום והופצו על ידי מערך הדוברות של הרשות השופטת במהלך השנים 2020-2019, מעלה פערים עצומים. 91 החלטות של השופט אסף זגורי מבית המשפט בנצרת; 79 החלטות של השופט ארז שני ו־22 החלטות של השופט יחזקאל אליהו, שניהם מבית המשפט בתל אביב. לעומתם, השופט בנימין יזרעאלי מבית המשפט בפתח תקווה וחגית מטלין, סגנית נשיא בית משפט בראשון לציון, התירו לפרסום החלטה אחת יחידה במשך שנתיים.

הנהלת בתי המשפט מכירה בצורך בפרסום

בג"ץ דן בעתירה שהגישו חוקרים מהאקדמיה נגד הנהלת בתי המשפט. הם ביקשו גישה ל"נט המשפט", מערכת המידע לניהול בתי המשפט, במטרה לעיין בתיקים של בית משפט לענייני משפחה. בנובמבר 2020 הסתיים ההליך בהסכמת העותרים, לאחר שהנהלת בתי משפט הודיעה על "קידום צעדים פנימיים שיציפו את הצורך והחשיבות של פרסום פסקי דין של בתי המשפט לענייני משפחה תוך הסרת פרטים מזהים". שופטי העליון הוסיפו שהם סבורים כי ישנה "חשיבות לשינוי תפיסתי שיאפשר פרסום".

 

חשיבות הפרסום לציבור היא גדולה ובאה לידי ביטוי בכמה מישורים: חשיפת הציבור לתמונה המשפטית העדכנית בשלמותה, במטרה להכיר את המצב המשפטי העדכני, וכן מתן אפשרות לביקורת ציבורית שתורמת לקידום חברתי ושינויי חקיקה. הפרסום תורם להגינות ההליך, ומחזק את הלגיטימיות של מערכת המשפט.

כיצד הציבור יכול לכלכל את צעדיו אם הפסיקה לא מתפרסמת במלואה? עו"ד רפי שדמי מסביר כי יש פערים בין החלטות בתי המשפט. "יש שופטים שסבורים שהחוק הרלבנטי ברור ומדבר בעד עצמו וחזקת הגיל הרך חלה, ויש שסבורים כי אין עוד מקום להיצמדות לחזקת הגיל הרך. אילו בעלי הדין היו יודעים את עמדת השופטים, הם היו יכולים לכלכל את צעדיהם בהתאם".

רפי שדמי / צילום: גיל הדני

גם עו"ד אלון סולומון מסביר כי קיימת חוסר אחידות בפסיקה של בתי המשפט לענייני משפחה, למשל בפסיקת סכומי המזונות. "העמימות פוגעת במתדיינים אך חשוב מכך, היא פוגעת במערכת המשפטית עצמה ובכרסום האמון הציבורי", מסביר עו"ד סולומון. "בתחום דיני המשפחה עדיין ישנה שונות רבה וחוסר אחידות בין פסקי הדין בקשר לאותם נושאים, לא פעם באולמות שונים באותו בית משפט עצמו. זה מעצים, ללא צורך, את חוסר הוודאות המשפטי הקיים".

אלון סלומון / צילום: תמונה פרטית

עו"ד רונן דליהו, לשעבר יו"ר הפורום הארצי לדיני משפחה של לשכת עורכי הדין, אומר כי יש היגיון רב במצב הקיים נוכח צנעת הפרט של הצדדים. מאידך, הוא סבור שיש מקום לחשוף את ההחלטות לצורך מחקרים אקדמיים. דליהו מציע להקים גוף מתוך הנהלת בתי המשפט שידאג לצנזור הפרטים המזהים. הוא מדגיש את המטרות המרכזיות: כדי שהציבור יידע את ההלכות, יוכל לבקר את ההחלטות ולהביא למצב של אחידות.

עו''ד רונן דליהו / צילום: קרן מזור

דליהו מסביר כי מבחינת ציבור עורכי הדין, יש חשיבות קריטית לדעת מה גישת שופט מסוים, במטרה להכין עצמו לתיק לטובת הלקוח. לדבריו, לעורכי הדין יש צורך רב בפרסום. "זה עוזר לנו לעזור ללקוח. אנחנו נדע בפני מה אנחנו עומדים ואילו טיעונים יעבדו טוב יותר אצל שופט מסוים".

נקודה נוספת היא העובדה שפרסום פסק דין מוביל, לעתים, לשינוי חקיקה.
"אם יש לשופט ביקורת על חקיקה מסוימת אבל הוא ישאיר את פסיקתו בתוך ארבע קירות של אולם המשפט, לא יהיה שינוי חברתי", אמר דליהו, שציין כי הדוגמה הקלאסית היא מה שקרה בנושא מזונות ילדים במשמורת משותפת. "המהפכה התחילה אצל שופטי המשפחה. אם הם לא היו מפרסמים את פסקי הדין, שינוי הגישה לא היה קורה".

הדיונים באוסטרליה וארה"ב בדלתיים פתוחות

לפי סקירה שנערכה על ידי הלשכה המשפטית של הכנסת, באוסטרליה ובארה"ב (למעט בדלוור) הדיון בנושאי משפחה יתנהל בדלתיים פתוחות, אלא אם בית המשפט החליט אחרת. באנגליה ההחלטה תלויה בשופט שמנהל כל תיק, ובניו זילנד וברוב המחוזות בקנדה - ברירת המחדל דומה לישראל. אך בניגוד למצב בארץ, לא נמצאה מדינה שבה מוטל איסור סטטוטורי גורף על פרסום הפסיקה בענייני משפחה.

האם נכון לפרסם כל החלטה, או רק כאלו עם חשיבות מיוחדת? במצב רגיל חל כלל פומביות הדיון, אך בבתי המשפט לענייני משפחה - השופטים מפעילים שיקול-דעת. אחת מטענות המתנגדים היא כי לא מדובר בהחלטה חשובה. הרכב בראשות שופטת בית המשפט המחוזי מרכז מיכל ברנט קבע כי ההחלטה אם לפרסם לא תלויה בחשיבות פסק הדין משום שעניין החשוב לאחד, ייתכן שלא יהיה חשוב לשני. כמו כן, הם קבעו כי לכל אחד עניין שונה בפירות המשפטיים, ופרסום החלטות ופסקי דין של בתי המשפט למשפט הוא עניין חשוב בפני עצמו.

מהרשות השופטת נמסר: "הרשות השופטת רואה חשיבות רבה בקידום השקיפות בכל תחומי פעילותה ומקדמת מהלכים שונים על מנת להנגיש את בתי המשפט לציבור בדרכים מגוונות. במהלך השנים פורסמו פסקי דין רבים אשר הותרו לפרסום לפי שיקול-דעת השופטים בתיקים שונים. במסגרת הדיון בבג"ץ 8001/19 הציעה הנהלת בתי המשפט כי תפעל להגברת השקיפות ובמסגרת זו ננקטו וננקטות פעולות שונות על מנת להגביר את השקיפות: התקיימה הכשרה ייעודית לכתיבת פסקי דין בהתממה (ללא פרטים מזהים); מערך הדוברות מקיים קשר שוטף עם שופטי המשפחה במחוזות על מנת לעודד אישור פרסומם של פסקי דין; ומפיץ באופן שוטף פסקי דין מותממים למאגרים משפטיים, לתקשורת ומפרסמם באתר הרשות השופטת. הנתונים מעידים כי במהלך השנים האחרונות חל גידול משמעותי במספר פסקי הדין שאושרו לפרסום והופצו. כך בשנת 2019 הופצו על ידי הדוברות ופורסמו באתר 213 פסקי דין, ב־2020 - 660, וב־2021 - 930.

"בנוסף, לאחרונה הוקם צוות ייעודי פנים־ארגוני שתפקידו לגבש המלצות בסוגיית פומביות הדיון בבתי המשפט לענייני משפחה, ובמידת הצורך לקדם חקיקה. כמו כן מונתה ועדה לבחינת סוגיות הנוגעות לסביבת העבודה בבתי המשפט לענייני משפחה. בנוסף הוקם צוות משותף למערכת בתי המשפט, למשרד המשפטים ולכנסת הבוחן את האפשרות להקמת פלטפורמת מאגר פסיקה דיגיטלי. במסגרת הצוות ייערך מיפוי של פרסום פסיקה בכל סוגי ההליכים בארץ ובעולם על מנת לטייב את אופן פרסום הפסיקה".

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט