גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האדריכלים והקבלנים זועמים על מסמך המדיניות של עיריית ת"א לשכונת נווה שאנן: "חורג בהרבה מהגדרות העירייה"

בהתאחדות האדריכלים ובוני הערים דרשו מעיריית ת"א למשוך את מסמך המדיניות לשכונת נווה שאנן, ובארגון הקבלנים והבונים בוחנים משפטית את המשך צעדיהם ● עיריית ת"א: "המדיניות מידתית ושקולה; נערכה במסגרת תכנון משתף בשנתיים האחרונות"

מבט אווירי על דרום תל אביב / צילום: Shutterstock, Maor_Winetrob
מבט אווירי על דרום תל אביב / צילום: Shutterstock, Maor_Winetrob

זעם גדול על עיריית תל אביב סביב מסמך המדיניות לשכונת נווה שאנן שבדרום העיר, שאמור להיות מאושר היום (ד') בישיבת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב־יפו: הן התאחדות האדריכלים ובוני הערים בישראל והן ארגון הקבלנים והבונים במחוז תל אביב והמרכז שיגרו בימים האחרונים מכתבים לעירייה, שבה הם מוחים על אישור מסמך המדיניות כפי שהוא.

המסמך, שמוצג בפני חברי הוועדה המקומית בשעות אלו, כולל "כלים להתחדשות השכונה, תוך שמירה על מאפייני הרקמה הבנויה והאופי היצרני־מסחרי שלה", כך נכתב בו. המדיניות כוללת הוראות בשלושה תחומים - איחוד מגרשים ובנייה בקיר משותף, הגדרת שימושים בקומת הקרקע והגדרת תמהיל מגורים. שני הסעיפים האחרונים הם ש"הקפיצו" את אנשי שני הארגונים, וזאת בין היתר בשל איסור בנייה למגורים בקומות קרקע בפרויקטי תמ"א 2/38 בשכונה, וקביעת שטח דירה ממוצע על 70 מ"ר.

"מסמך המדיניות המוצע חורג בהיקפיו בצורה משמעותית"

התאחדות האדריכלים פנתה לעירייה בבקשה למשוך את מסמך המדיניות, במכתב שנשלח אתמול על ידי אדריכל חיימי שניידר, יו"ר הוועדה המקצועית בהתאחדות האדריכלים ובוני הערים בישראל. במכתב נכתב כי "בעוד שאין אנו חולקים על עצם זכותה של ועדה מקומית לקבוע מדיניות בנושאים שבסמכותה, הרי שזו גובשה בחוסר שקיפות, מעל לראשם של התושבים והאדריכלים הפועלים שנים במקום, בהליך שלא ניתן להתנגד אליו ובניגוד מוחלט לעקרונות שיתוף פעולה מקצועי ושיתוף הציבור שמתקיים בתוכנית מתאר. לדעתנו, לפחות חלק מעקרונות המדיניות המוצעים ראוי ונכון שיקודמו בהליך תבע"י על כל המשתמע ממנו".

חיימי שניידר, יו''ר הועדה המקצועית בהתאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל / צילום: יח''צ

עוד מסבירים בהתאחדות כי מסמך מדיניות מעצם טבעו אמור להיות מוגבל בהיקפיו התכנוניים, כמשלים לתוכניות מתאריות ולא כאמצעי להחלפת תכנון רחב. "מסמך כזה אינו יכול להוות פתרון או תחליף לתוכניות קיימות או לתכנון מתארי", אומרים שם. "מסמך המדיניות המוצע חורג בהיקפיו בצורה משמעותית ומחליף למעשה תכנון מתארי".

במכתב אחר, ששלח אלי רוזנטל, מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים במחוז תל אביב והמרכז, נכתב כי "במסגרת מסמך המדיניות מבוקש על ידי הצוות המקצועי לערוך שינויים מרחיקי לכת במשטר התכנוני הקיים בשכונת נווה שאנן. הארגון סבור כי השינויים המוצעים ניתנים להיעשות אך ורק במסגרת של תוכנית על פי חוק התכנון והבנייה, ולאחר שהתקיים ביחס אליה התהליך הסטטוטורי הנדרש לאישור תוכנית כאמור, לרבות פרסום, שמיעת התנגדויות וכו'. אין מקום לאשר שינויים מרחיקי לכת כל כך במסגרת מסמך מדיניות".

אלי רוזנטל, מנכ''ל ארגון הקבלנים מחוז תל אביב והמרכז / צילום: יח''צ

במכתב מזכיר רוזנטל את חוות הדעת מ־2019 של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז, עו"ד ארז קמיניץ, באשר ל"מסמכי מדיניות במוסדות התכנון בהליכי תכנון ורישוי", שם נקבע בין היתר כי "מסמכי מדיניות הם כלי תכנוני יעיל וחשוב לפעילות מוסד התכנון, ויתרונותיו עולים על חסרונותיו. עם זאת, למצער בכל הנוגע למסמכי מדיניות לתוכניות, על מוסד התכנון לשקול היטב מהי הדרך הנכונה למתן מענה לצורך בקביעת מדיניות אחידה, ודאית ושקופה - אם בדרך של תכנון סטטוטורי או בדרך של מסמך מדיניות. יש ליתן משקל לא מבוטל לדרך שבה ציווה המחוקק לקבל הכרעות תכנוניות, היינו על דרך עריכתה ואישורה של תוכנית".

"אנומליה עירונית"

בתגובה נמסר מעיריית תל אביב כי מכתבו של אדריכל שניידר הגיע רק אתמול, וכי הוועדה המקומית תדון היום במדיניות לשכונה ותקבל החלטה. "המדיניות נערכה במסגרת תכנון משתף במשך השנתיים האחרונות עם בעלי עניין מגוונים בשכונה, כולל אדריכלים הפעילים בשכונה, ועד השכונה, תושבים, סוחרים ועוד", נמסר מהעירייה. "הפנייה לשינוי תמהיל ו/או ממוצע הדירות עלתה בכמה מפגשים ופניות רשמיות. בעקבות הפניות נערכו בדיקות עומק עם היחידה לתכנון אסטרטגי, לניתוח התמהיל הקיים והפוטנציאל העתידי.

"מהבדיקות עלה כי בשכונה כ־5,400 יח"ד בגודל ממוצע של 53 מ"ר, נתון המהווה אנומליה עירונית המשפיע, בין היתר, על יכולתם של משקי בית גדלים להמשיך ולהתגורר בשכונה או להגר אליה. המדיניות מידתית ושקולה, ומאפשרת מגוון רחב של דירות, כולל דירות קטנות, ואף הוקטן גודל הדירה המינימלי. בסופו של תהליך תמהיל הדירות בשכונה עדיין יהיה מוטה דירות קטנות, בשיעור של כ־60%. יובהר כי המדיניות לא תחול על תיקי מידע אשר בתוקף במועד אישורה, או על בקשות להיתר שהוגשו מכוח תיקי מידע כאמור".

בארגון הקבלנים והבונים לא מרוצים מהתשובה, וטוענים כי קיבלו "מספר רב של פניות מקבלנים ומיזמים שאף אחד מהעירייה לא פנה אליהם, לא שאל לדעתם, ולכן הם כלל לא היו מודעים לכך שהעירייה שוקלת שינוי מדיניות. העניין הזה נפל עליהם ועלינו ממש כרעם ביום בהיר. ברור ששיתוף ציבור אמיתי ממש לא היה כאן".

תומר צליח, יו"ר ועדה מוניציפלית בארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז, טוען כי "העירייה מתעלמת מהטענה העיקרית שלנו: דרך המלך לקביעת עניינים כמו צפיפות דיור, ייעוד השטחים המבונים וכדומה חייבת להיעשות במסגרת תוכנית בניין עיר. העירייה מחפשת 'קיצור דרך', ובאמצעות מסמך מדיניות קובעת הוראות שמקומן בתב"ע. התגובה של העירייה אינה עונה על בקשתנו, ואנו בוחנים משפטית את המשך דרכנו בנושא".

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע