גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשרדים הקטנים נכחדים בתל אביב וקמים לתחייה בערים מסביב

הבהלה למשרדים בתל אביב הביאה להשתלטות של חברות ההייטק על שטחים גדולים במגדלים החדשים והישנים ולדחיקתם של המשקיעים הקטנים ● מחוץ לעיר התחום דווקא משגשג - גם בגלל הרצון להימנע מפקקים ולעבוד ליד הבית, אבל במשרד

פרויקט מטרופולין, אזה''ת פולג, קבוצת איציק תשובה / הדמיה: 3Division
פרויקט מטרופולין, אזה''ת פולג, קבוצת איציק תשובה / הדמיה: 3Division

עד לפני שנים אחדות, השקעה במשרד קטן בתל אביב, שניתן להשכיר לבעל מקצוע חופשי, נחשבה לאחד האפיקים הפופולריים בקרב משקיעים. עבור מי שרצה להשקיע בנדל"ן, אך לא היה לו ההון הדרוש לרכוש דירה, רכישת משרד הייתה אלטרנטיבת השקעה נגישה יותר. ראשית, השטח הנרכש קטן יותר, וגם המחיר למ"ר נמוך יותר, כך שתמורת 300 או 400 אלף שקל ניתן היה לרכוש משרד קטן בתל אביב. שנית, התשואה מהשכרת משרד הייתה גבוהה יותר בהשוואה לתשואה מהשכרת דירה, ובמקרים מסוימים אף הגיעה ל-7%.

תקופת הקורונה שינתה את כל מה שהכרנו בתחום המשרדים, לפחות בתל אביב. אם בתחילת הקורונה המשרדים התרוקנו מיושביהם וכל מי שהשקיע במשרד "תפס את הראש", הרי שבחלוף הסגרים, ולמרות שחברות רבות לא יחזרו לעבודה, נוצרה בעיר מציאות חדשה, של ביקוש גבוה מאוד למשרדים, אבל לשטחים גדולים, לא בהכרח כאלה שיתאימו למודל של המשקיע הקטן.

מגדל לויטק של קבוצת לוינשטין בכפר סבא / הדמיה: 3Division

מחוץ לעיר, לעומת זאת, השקעה במשרד קטן עדיין נגישה ואולי אף משתלמת. לדברי חן גור לוטן, מנהלת הנכסים המניבים של קבוצת לוינשטיין, המשווקת משרדים בשטח 150-200 מ"ר בבאר-שבע, ביהוד ובכפר סבא, "בעבר אנשים הסכימו להתפשר על משרד קטן יותר, ולו בלבד שיהיה בתל אביב. היום זה השתנה, והם מבינים שליד הבית הם יכולים למצוא מקומות זולים יותר, ומבלי לעמוד בפקקים".

אחרי הקורונה: "פרמיה לגודל המשרד במקום פרמיה לקוטן"

"יש את העולם של לפני הקורונה ויש את זה שאחרי הקורונה", אומר ערן לב, שותף בגבע קרדן - שותפות של קרדן ושל גבע נדל"ן, היוזמת פרויקטים בתחומי לוגיסטיקה, תעשייה ומשרדים. "לפני הקורונה שיווקנו מאות אלפי מ"ר של משרדים בכל מקום, וגם בתל אביב. בעקבות הקורונה, חברות הייטק גייסו עשרות מיליארדי דולרים ושאבו את כל המשרדים הקיימים והעתידיים בתל אביב. היום הפרמיה היא לשטחים גדולים - היא הפכה מפרמיה לקוטן לפרמיה לגודל".

"לפני הקורונה", מחזק את הדברים אורן גלזר, מנכ"ל אנגלו סכסון תל אבוב ומנהל החטיבה המסחרית בחברה, "כשהתחיל גידול משמעותי בהיצע של משרדים, משקיעים התחילו לשאול עצמם אם יש מספיק שוכרים. מי שהמשיכו לקנות היו משתמשי הקצה, אלה שרוצים משרד לשימוש עצמי; הייתי אומר ש-70% מהרוכשים היו כאלה. ואז הגיעה הקורונה, והתחלנו להרגיש חזרה לרכישת משרדים קטנים, אך אין הסתערות, וגם אין היצע. עשינו באחרונה עסקאות של יחידות קטנות, של 120 מ"ר, שמחולקות כל אחת לשתי יחידות. רוב המשקיעים פועלים יחד כקבוצה, ואז רוכשים יחד שטח גדול ומציעים אותו להשכרה".

בניין משרדים ישן / צילום: תמר מצפי

יותם בן-חמו, מבעלי קבוצת הנדל"ן חכם, הרוכשת משרדים ישנים, משביחה ומנהלת אותם, אומר כי בעלי מקצועות חופשיים עדיין מעדיפים את המשרד על פני חלל עבודה, כי "זה נותן להם סוג של ביטחון". מאחר שהם לא ימצאו משרד קטן באחד מהבניינים החדשים, לא פעם הם יעדיפו לשכור 100 מ"ר באחד הבניינים הנטושים, השוכנים מחוץ ל"מעגל הקורקינט" - אלטרנטיבה הקוסמת גם לסטארט-אפים בתחילת דרכם.

יותם בן-חמו / צילום: איל יצהר

תל אביב: היצע כמעט אפסי ומיליון שקל למשרד של 30 מ"ר

מי שמחפש משרד קטן להשקעה שיושכר לעורך דין או לסוכן ביטוח לא ימצא את מבוקשו במגדלי המשרדים החדשים, וגם במגדלים הישנים זה מוצר נדיר למדי. ההשתלטות של חברות ההייטק על שטחי המשרדים בעיר הביאה לכך שמשרד קטן כמעט אינו בנמצא עוד.

חן גור לוטן, מנהלת הנכסים של קבוצת לוינשטיין / צילום: קבוצת לוינשטיין

המחסור במשרדים הביא גם לעליית מחיר משמעותית, והמחירים בתל אביב מגיעים לעתים ל-30-40 אלף שקל למ"ר משרד. כך שמי שמבקש לרכוש אפילו משרד קטן, של 30 מ"ר, מגיע לעלות של מיליון שקל למשרד. פתאום זה נשמע הרבה פחות אטרקטיבי.
ומצד קהל השוכרים הפוטנציאליים, מי שנזקק לשטח משרד קטן, יעדיף לא פעם לשבת בחלל עבודה במקום ב"תא" בבניין משרדים ישן.

"חללי העבודה פגעו באופן ישיר במשרדים הקטנים", אומר גדי אליקם, מנכ"ל סלע נדל"ן. "המשרדים הקטנים היו הראשונים להיפגע, כי שוכרים בודדים העדיפו ללכת לחדרי עבודה, כך שהם נגסו נגיסה גדולה מאוד במשרדים הקטנים. בתל אביב התחרות כיום היא על השטחים הגדולים, והמשקיעים הפרטיים לא במשחק הזה".

מנכ''ל סלע נדל''ן גדי אליקם / צילום: אבישי פינקלשטין

לדברי חיים מסילתי, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, "המשרדים הקטנים שקיימים במגדלים הישנים, פשוט ‘נשאבים’ לטובת הגופים שזקוקים לשטחים גדולים". "השוכרים הגדולים", אומרת גם לוטן מחברת לוינשטיין, "מוכנים לשלם כל מחיר ודחקו החוצה את השטחים הקטנים".

אסי לויתן בן עמרם, סמנכ''לית שיווק ופיתוח עסקי דן נדל''ן / צילום: רונה טפר

אסי לויתן בן-עמרם, סמנכ"לית פיתוח עסקי בדן נדל"ן, אומרת שהמשרדים הקטנים נעלמו מהשטח בגלל מבנה המשרדים כיום: קומות גדולות שמושכרות בעיקר לחברות הייטק. "חללים משותפים נותנים פתרון נהדר למי שצריכים פחות מ-300 מ"ר. כיום אין מספיק היצע של משרדים קטנים, והייתי אומרת שהמשרדים של עד 100 מ"ר בבניינים החדשים כמעט ‘מתו’, כי קשה להתחרות במה שמציעים חללי העבודה".

מחוץ לתל אביב: "יחידות של 35 מ"ר בנתניה נחטפו תוך שעות"

רועי פדלון, בעלים ומנכ"ל משותף בקבוצת שפונדר פדלון ששיווקה יחידות משרדים קטנות למכירה בנתניה פולג ובראשון לציון, מתאר מציאות אלטרנטיבית מחוץ לתל אביב ומספר שהיחידות נחטפו בתוך מספר שעות.

רועי פדלון, מנכ''ל ובעלים משותף בקבוצת שפונדר פדלון / צילום: יח''צ - קבוצת שפונדר פדלון

למה לא בתל אביב?
"הצריכה מחוץ לתל אביב שונה, באיזורים כמו תל מונד, כפר סבא ואבן יהודה יש דרישה גדולה לרכישת משרדים קטנים מצד מי שגרים באזור ורוצים לעבוד ממשרד, אך קרוב לבית".

נחשון קיויתי, הבעלים של בסר, ומי שהמציא את קבוצות הרכישה בענף המשרדים, משווק משרדים קטנים במתחם האלף בראשון לציון: יחידות משרדיות של לא פחות מ-150 מ"ר. מאחר ששטחי הברוטו תופסים כרבע או יותר משטח המשרד, הוא מסביר, יחידות קטנות מזה יוצרות משרד קטנטן. "מי שעובד לבד שיילך לחלל לעבודה", אומר קיויתי.

גם במגדלי לייף של דן נדל"ן, בבני ברק, אומרת לויתן בן-עמרם, הם זיהו ביקוש למשרדים שגודלם 100-300 מ"ר. וגלזר אומר שיש היום פרויקטים מחוץ לתל אביב שבהם משווקים משרדים של 70-80 מ"ר.

ויקטור חביב, מנכ"ל חברת איציק תשובה, אומר גם הוא כי טרנד המשרדים הקטנים עדיין קיים, אך לא בתל אביב. "המחירים הרקיעו שחקים שם", הוא מסביר. "כ-35-40 אלף שקל למ"ר, ולכן זה כבר לא כלכלי. אתה כמשקיע צריך להביא הון עצמי משמעותי. בנתניה לעומת זאת, שיווקנו פרויקט כזה במחיר של 12.5 אלף שקל למ"ר".

ויקטור חביב,  מנכ''ל קבוצת איציק תשובה / צילום: ARTAMIR

קבוצת רכישה: שותפות בהשקעה מינימלית של 250 אלף שקל

מי שבכל זאת רוצה להשקיע במשרדים בתל אביב, יכול לעשות זאת באמצעות קבוצת רכישה. אור בן צבי, סמנכ"ל נת"מ, חברת שירותי נדל"ן, בענף הנדל"ן העסקי והמסחרי, אומר שכיום לא ניתן לרכוש שטחים קטנים במשרדים בתל אביב, למעט דרך קבוצות רכישה. לדבריו, מי שבבעלותו משרד קטן יכול למצוא שוכר בקלות, כי יש בעלי מקצועות חופשיים שדווקא מחפשים את השכירות לטווח ארוך. 

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר