גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה זה מולטי-טק, איך הוא ישפיע על עתיד ההיי-טק ואילו כישורים נדרשים עבורו?

ההתקדמות הטכנולוגית המואצת הולכת וטורפת את הקלפים בעולם התעסוקה של ימינו ● בעידן בו קצב הפיתוח הולך וגובר, והעבודה הופכת מורכבת ומולטי-דיסציפלינרית, נדרש מהצוותים הטכנולוגיים להתמקצע במגוון רחב של מיומנויות - להפוך למולטי-טקים ● טל קורונל, ראש מערך הגיוס והקריירה בחברת רפאל: "מי שרוצה לקחת חלק בהובלת התעשייה קדימה, לא יוכל לעשות זאת רק באמצעות המקצוע אותו למד. הוא יהיה חייב 'לדבר במספר שפות'"

צילום: דוברת רפאל
צילום: דוברת רפאל

הכתבה בשיתוף רפאל

אנו חיים בעולם דינמי המשתנה למול עינינו ללא הרף. הטכנולוגיה מתקדמת בקצב אדיר והעולם הולך ופונה למודל של מערכות מורכבות אשר דורשות הבנה מעמיקה בתחומים מגוונים. מציאות שכזו משנה גם את הנדרש מהעוסקים בתחומי הטכנולוגיה - מאלו נדרש כעת להרחיב את הידע והמיומנויות הרבה מעבר למקצוע הראשי אותו למדו באקדמיה, לתחומים נוספים כמו מדעי המוח, תהליכי קבלת החלטות, פסיכולוגיה, אלגוריתמיקה ועוד.

מדו"ח עתיד התעסוקה של הפורום הכלכלי העולמי לשנת 2020 עולה כי 50% מכלל העובדים יזדקקו ללמידה מחדש של מיומנויות עד 2025, ככל שיאומצו טכנולוגיות חדשות.

"ההנחה היא, שמי שרוצה לקחת חלק בהובלת התעשייה קדימה בעשור הקרוב, לא יוכל לעשות זאת רק באמצעות המקצוע אותו למד, הוא יהיה חייב ‘לדבר במספר שפות'", אומרת טל קורונל, ראש מערך הגיוס והקריירה בחברת רפאל, "מובן שמקצוע הליבה שלו יהיה הבסיס איתו הגיע וממנו החל את הדרך, אבל הוא יהיה חייב להתממשק עם מקצועות נוספים".

טל קורונל, ראש מערך הגיוס והניוד ברפאל / צילום: דוברות רפאל

טל מסבירה כי "מורכבות המערכות והמשימות שעומדות בפני צוותים טכנולוגיים בעידן הנוכחי דורשות מהם לפתח מיומנויות וכישורים שקודם לכן, כשעסקו רק ב'שפת האם' שלהם, פחות נדרשו". היא מכנה את העידן הנוכחי כ"עידן המולטי-טק" ואת עובדי ההייטק של המחר, כאנשי מולטי-טק ומפרטת אילו כישורים נדרשים מהם:

סקרנות בכלל, וסקרנות טכנולוגית בפרט - מי שמעוניין להצטרף לחברות המולטי-טק צריך להיות סקרן מיסודו ובעל תשוקה לשאול שאלות ולהכיר לעומק עוד תחומים, לאו דווקא טכנולוגיים.

גמישות מחשבתית/מחשבה מתפתחת (Growth mindset) - מדובר בתהליך שנמשך לאורך כל החיים (במסגרות פורמליות וכן בלמידה עצמאית). הוא מפתח אותנו, משפר את היכולת להשתלב במגוון תחומים ועיסוקים. גמישות מחשבתית שכזו נדרשת בעת הנוכחית, מאחר ועל עובדים, במיוחד בעולמות הטכנולוגיים, להתאים את סט הכישורים שלהם לעולם העבודה המשתנה, להסתגל לשינויים ולהתמודד עם אתגרים מורכבים.

יכולת למידה מהירה - על מנת לעמוד בקצב המהיר של העולם הטכנולוגי המשתנה, עלינו ללמוד ליישם טכנולוגיות וכלים חדשים כל הזמן.

חשיבה יצירתית - חשיבה מחוץ לקופסא מביאה איתה ערך מוסף בכל תחום, אך בפיתוח מערכות מולטי-דיסציפלינריות מורכבות, היא מהותית מאחר והוא מושתת על אינטגרציה של תחומי ידע שונים.

יכולת לעבוד מול ממשקים מרובים - הפיתוחים השונים אינו עומדים בפני עצמם ולכן נדרש מההייטקיסט או המהנדס של היום להתנהל מול מספר רב של ממשקים וצוותי עבודה מולטי-דיסציפלינריים. כך שצריך ללמוד להתנהל בחוכמה בתוך המטריצה המורכבת הזאת.

ניהול קשרים ותקשורת בין אישית ("בינה חברתית") - זוהי מיומנות משלימה לסעיף הקודם. בסופו של יום כולנו אנשים שעובדים יחדיו ועל כן נדרשת היכולת לחבור לאנשים אחרים באופן ישיר ובלתי אמצעי, לבנות מולם יחסי אמון, להקשיב, להיות אסרטיבי ואותנטי.

אין הפרדה בין תחומים

הכישורים והמגמות הללו, שעלו גם בדו"ח עתיד התעסוקה של הפורום הכלכלי, באים כבר כעת לידי ביטוי בעבודה השוטפת של עובדי חברת רפאל. כך למשל מספר יפתח, חוקר העובד כעת על פרויקט של תכנון וייצור מערכת ייחודית המורכבת ממספר גלאי קרינה קוסמית שמסוגלים לשקף את תת הקרקע, בדומה לתצלום X-Ray רפואי. לדבריו, "על אף שמקצוע הליבה שלי הוא פיזיקה (PHD), הרי שלצורך העבודה על הפרויקט נדרשת ממני הבנה במספר רב של דיסציפלינות נוספות כמו הנדסת מכונות, הנדסת חומרים, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, תוכנה, FPGA, וכימיה".

השילוב בין כלל הדיסציפלינות צריך להיעשות בעדינות, לדברי יפתח - תוך הקפדה על איזון ומתן מקום לשאר המעורבים בתהליך. כך למשל, הוא מתאר מצב שבו מהנדס אלקטרוניקה יתכנן את המעגל האלקטרוני הטוב ביותר אשר יעמוד בכל הדרישות החשמליות הפונקציונליות, אולם ללא תשומת לב מצדו של מהנדס מכני, המעגל עלול להתפרק תחת עומסים כאלו ואחרים או לחמם יתר על המידה את יתר המערכת. "הבעיה הופכת מורכבת אף יותר, אם משולבים במערכת גם חומרים מיוחדים עם דרישות אזוטריות קשוחות", הוא מציין.

דוגמה נוספת מביאה ענבל המפתחת אלגוריתמי בינה מלאכותית שמקצוע הליבה שלה הוא מדעי המחשב. "בעבודה אני עוסקת במיפוי אזורים לא ידועים על ידי כלים אוטונומיים. התפקיד משלב בין דיסציפלינות שונות: הנדסת מכונות, אווירונאוטיקה, תוכנה, תקשורת, בינה מלאכותית, עיבוד תמונה, הנדסת חשמל ואלקטרוניקה והנדסת אנוש", היא מספרת.

לדבריה, הדינמיקה היא כזו שאין הפרדה בין המהנדסים מהתחומים השונים. ברגע שיש בעיה אנשי צוות מכל הדיסציפלינות יושבים יחד ומנסים לראות מאיזה כיוון אפשר לנסות לפתור אותה. כשכל מהנדס מסביר מה ההשפעות האפשריות עבור תחום האחריות שלו. נקודות המבט השונות תורמות למעשה לאיתור נקודות הכשל האפשריות ולמציאת הפתרון הטוב והיעיל ביותר.

ענבל מוסיפה כי "כולם מתגייסים למאמץ המשותף, שנמשך בעצם כל הזמן. "בכדי שהמערכת תעבוד לא מספיק שכל מודל ייפעל בצורה מושלמת בפני עצמו, שכן לכל תחום יש השפעה על שאר התחומים. אם המעברים וחלוקת המשאבים לא תהיה מתואמת בצורה מושלמת בין המודלים השונים, ביצועי המערכת כולה ייפגעו".

צילום: Shutterstock

 לראות את התמונה המלאה

כפי שניתן להבין החשיבה המולטי-דיסציפלינרית או המולטיטקית, אם תרצו, מוטמעת כבר בקרב הצוותים הטכנולוגיים ברפאל בכלל מחלקות החברה. "הפרויקט הוא גוף אחד שבו כל תתי המכלולים והחלקים צריכים להיות מתואמים ומסונכרנים. בעת פיתוח, אני נדרש לשים לב ולהתאים את עצמי למגבלות והאילוצים של הדיסציפלינות האחרות, לדעת מה יתרונותיהן ומתי ניתן לנצל יתרונות אלו על מנת לשפר את הביצועים של הצד שבאחריותי", אומר תומר המשמש ראש מחלקת עיבוד אות ואלגוריתמים ומקצוע הליבה שלו הוא הנדסת חשמל ומחשבים. הפרויקט עליו הוא מופקד הוא מערכת מכ"ם לגילוי ועקיבה אחר מטרות המותקנת על טיל ומשמשת חלק מהותי בתהליך הביות של הטיל אל המטרה.

יפתח מוסיף כי העבודה ברפאל מול ועם מגוון צוותים מדיסציפלינות שונות היא בעלת ערך ברמה המקצועית ותורמת גם רבות למהנדס עצמו. "אחד היתרונות הגדולים של רפאל הוא החיבור למערכת. הבנת יחסי הגומלין בין הדיסציפלינות השונות וה-trade off המערכתיים הם חלק מהותי ביכולת ההשפעה שלי כמהנדס, על המערכת ועל הביצועים שלה. אני רואה ומבין את התמונה המלאה ויודע להציע פתרונות מותאמים, יעילים ופרקטיים אשר יניבו מערכת טובה ואמינה יותר".

המעבר למולטי-טק, אם כן, כבר קורם עור וגידים ברפאל ואת הערך שלו ניתן למצוא בכלל הפרויקטים של החברה, הנעשים כיום באופן סינרגטי. "ברור לנו שלא כולם מגיעים עם סט הכישורים המולטי-טקי מהבית, אבל עצם ההשתלבות והניסיון שייצברו אצלנו מי שעוסקים בפיתוח מערכות מורכבות - יעשיר ויוסיף להם כישורים והתנסויות", מסכמת טל קורונל.

למשרות מולטי-טק ברפאל הקליקו כאן>>

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?