גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סעודיה מעלה הילוך בנרמול היחסים עם ישראלים. זה לא יהיה פשוט

2 מיליארד דולר שמתכוונת סעודיה להשקיע בחברות ישראליות מראים את נכונותה לקחת חלק בכלכלה הישראלית אבל בעיקר לקדם יחסים מדיניים בין המדינות • המכשולים שבדרך: שבריריות ממשלת בנט והוויתורים שידרשו הסעודים מישראל בגזרה הפלסטינית

החתימה על הסכמי אברהם בבית הלבן. ספטמבר 2020 / צילום: Shutterstock
החתימה על הסכמי אברהם בבית הלבן. ספטמבר 2020 / צילום: Shutterstock

הדיווח ב"וול סטריט ג’ורנל" בסוף השבוע על גיוס של 2 מיליארד דולרים מקרן העושר הסעודית להשקעה בישראל באמצעות הקרן של ג’ארד קושנר, הוא צעד משמעותי קדימה ביחסים בין שתי המדינות ובעל משמעות מדינית גדולה. לפי הדיווח, מדובר בהשקעה ישירה של כסף סעודי בחברות ישראליות - מהלך הרבה יותר מסמלי המעיד גם על רצונה של הממלכה הסעודית לקחת חלק בכלכלה הישראלית, וגם על הסרת חסמים בקשר הישיר לישראל.

המחסום העיקרי עד היום להצטרפותה של סעודיה להסכמי אברהם הוא המלך בלמאן, אביו של יורש העצר מוחמד בין סלמאן (המכונה במערב MBS). באופן סמלי, עם פרסום הכתבה אושפז (שוב) המלך בבית חולים בריאד. בריאותו רופפת כבר כמה שנים ובנו שולט בממלכה בפועל ומביא לרפורמות מרחיקות לכת, חברתיות וכלכליות.

גורמים מדיניים ישראלים וסעודים אומרים כי ההיבט הכלכלי משמעותי, אבל ההשלכה המדינית העקיפה חשובה עוד יותר. הגורם הסעודי אמר לגלובס, כי "כל העולם משקיע בטכנולוגיות ישראליות ואין סיבה שסעודיה המקדמת את חזון 2030 של יורש העצר מוחמד בין סלמאן לקידום הכלכלה והחברה לעידן הטכנולוגי המתקדם, לא תשקיע גם. תחומי העניין שלנו מגוונים - מטכנולוגיות חקלאיות ומים, אנרגיה סולארית ואחרת, פינטק סייבר ועוד. הפעילות כעת היא דרך קרנות בינלאומיות, וקרן אפיניטי פרטנרס של ג’ארד קושנר היא לא היחידה שדרכה אנו משקיעים".

לגבי העניין המדיני, אומר הגורם הסעודי כי "העובדה שבין סלמאן אישר השקעה ישירה ולא עקיפה כפי שהיה עד כה אומרת שעוד מחסום אחד נפרץ, והקשר המדיני הישיר והפומבי התקרב", אבל הוא מסייג: "צעד מדיני משמעותי ופומבי יהיה קשה גם לבין סלמאן לעשות בלי איזה תמורה מדינית עם הפלסטינים. לאמירויות נתתם את הביטול של הריבונות בגדה. ועם זאת, תזכרו שבין סלמאן הוא רפורמטור, ולכן לא אופתע מכלום".

הגורם הישראלי מסכים עם עיקרי הדברים ומציין כי הקשר עם הסעודים קיים כבר כמה שנים ובתחומים רבים, קשר שהמשיך גם לאחר חילופי השלטון בישראל. למעשה אומר הגורם, מה שעשוי לעכב התקדמות מדינית הוא המשבר הפוליטי המתמשך בישראל והאפשרות כי הממשלה אכן תיפול. "בריאד רואים את הצלחת הקשר הכלכלי-טכנולוגי מסחרי עם האמירויות, ורוצים גם. מדינית, אין ספק שבין סלמאן ידרוש תמורה", אומר הגורם הישראלי.

ההתקרבות: בזכות המאבק המשותף באיראנים

ההתקרבות בין ישראל לסעודיה ולשאר מדינות המפרץ קיבלה תנופה עם המאבק הישראלי בתוכנית הגרעין האיראנית המאיימת על המפרץ, ובשל תמיכת איראן בארגוני טרור בכל המזרח התיכון לרבות בתוך סעודיה ובחריין. הסכם הגרעין שנחתם ב-2015 והמאבק של ראש הממשלה דאז נתניהו בהסכם הביאו למגעים ישירים, ולנסיונות תיאום. בחירת ביידן לנשיאות והנסיונות להחזיר את הסכם הגרעין לקדמותו מעוררים מחדש את החששות במפרץ, וזה מסביר בין השאר את המפגשים בין נציגים מהאמירויות וסעודיה עם נציגים מאיראן.

לאחרונה אמר גורם מדיני לגלובס כי הנתיב של הסכמים כלכליים ומסחריים עשוי להתרחב בתקופה הקרובה למדינות ערביות ומוסלמיות נוספות. הוא הוסיף, כי "ישנן לפחות שלוש מדינות שנמצאות במגעים עם ישראל להסכמים או הסדרים מסחריים או אזרחיים אחרים, דוגמת היהלומים (הסכם לפתיחת נציגות ישראלית בבורסה בקטאר שנחשף בגלובס) אבל גם בתחומים אחרים, מתי בדיוק? עניין של חודשים כנראה. הוא ציין במובהק את סעודיה כאפשרות לאור ההסכמות עימה בהקשר לטיסות מעל שטחה והסכמות אחרות.

הציר: קושנר עשוי לשמש מתווך בעסקאות

הגורם הסעודי שעימו שוחחנו מציין כאמור, כי "קרן אפיניטי פרטנרס של ג’ארד קושנר היא לא היחידה שדרכה אנחנו משקיעים. "בין השאר משקיעה הממלכה הערבית בסטארט-אפים ישראלים שפועלים בארה"ב וחתומים על הסכמים עם מערכת הביטחון האמריקאית, בהם חברות הסייבר זימפריום וסייבריזן. ההשקעות נעשות דרך קרן של סטיב מנוצ’ין, מזכיר האוצר של ארה"ב בתקופת טראמפ.

איש עסקים יהודי אמריקני המעורה במהלכים אומר לגלובס כי הקשרים העסקיים בין ישראל לסעודיה לא נולדו אתמול, הם קיבלו דחיפה לתחומים האזרחיים אחרי הסכמי אברהם, בתחילה באמצעות רכש של מוצרים יחודיים דרך בחריין והאמירויות, ובהמשך בהתעניינות בהשקעות.

 

על פי ה"וול סטריט ג’ורנל", קושנר עשוי לשמש גם כמתווך לעשיית עסקאות בין חברות ישראליות לחברות בערב הסעודית לאו דווקא עם קשר ישיר להשקעות הקרן. לפי הדיווח, קושנר הזהיר את הסעודים כי הם עלולים להפסיד את הגישה ל"עמק הסיליקון של המזרח התיכון" לאותן מדינות שהשכילו לחתום על הסכמי אברהם, וכי מוחמד בין סלמאן התרצה ואישר את הקצאת הכספים - 2 מיליארד דולר מתוך קרן ממלכתית בת 600 מיליארד דולר - אך התנה כל השקעה בחברה ישראלית באישור אישי שלו.

המטרה של הסעודים: להפחית התלות בנפט

באמצעות הגשר החדש לישראל, מקווה בן סלמאן לקדם השקעות בתחום הסייבר ומדעי החיים בעיר החדשה ניאום המוקמת בימים אלה בדרום מפרץ אילת כפרויקט משותף של סעודיה, מצרים וירדן.

בפברואר השנה העבירה ערב הסעודית מניות בשווי 80 מיליארד דולר של ענקית הנפט ארמקו לקרן עושר שלה, כחלק ממאמץ לגוון את הכלכלה תלוית הפחמן המימני שלה. מדובר בנתח של 4% מחברת הנפט הלאומית, והכוונה היא לתמוך בתוכנית קרן ההשקעות הציבורית להגדיל את הנכסים שבניהולה למעל טריליון דולר עד 2025, לעומת כחצי טריליון דולר כיום.

יעדי ההשקעה העיקריים שנקבעו תואמים לחזון 2030 של יורש העצר מוחמד בין סלמאן שבו בין השאר הפחתת התלות בכספי הנפט והגז והפיכת הכלכלה והחברה בסעודיה לטכנולוגיות מתקדמות. 

רב ניו-יורקי ויועץ לשגריר: האיש שינהל הכסף הסעודי | אסף גלעד

קרן אפיניטי של ג’ארד קושנר, שבאמצעותה יושקע הכסף הסעודי בישראל, כבר החלה לאייש את הכוורת "הישראלית": לגלובס נודע כי לנציג הקרן של קושנר בישראל מונה אריה ליטסטון, רב בוגר הישיבה יוניברסיטי בניו יורק, ששימש בעברו כמנהל קריאייטיב ראשי ומייסד ארגון "מקורות חינוך", מונה לאחר מכן ליועץ לשגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן בעת כהונתו והפך למנהל הפיתוח הכלכלי של הסכמי אברהם.

לצד קושנר, ינהלו את הקרן כמה מבוגרי הבית הלבן ומשקיעים מקצועיים כמו ברט פרלמן, לשעבר מנהל השקעות בכיר בקרן בלקסטון; תומס סטורץ’ לשעבר סגן יו"ר המועצה לכלכלה בינלאומית בבית הלבן ואנליסט במספר בתי השקעות; אבי ברקוביץ, לשעבר יועץ לעניינים בינלאומיים לנשיא טראמפ שהוביל כמה מהמשאים ומתנים בעת גיבוש הסכמי אברהם; ואסד נאקווי, מנהל השקעות יוצא הקרנות אפיס, וולפנזון ו-TRG.

הקרן של קושנר, שסעודיה באמצעות קרן העושר הלאומית שלה מהווה המשקיעה העיקרית בה (2 מתוך 3 מיליארד דולר), מתכוונת לבצע בין ארבע לחמש השקעות גדולות בישראל בשנה, בהיקף של 50-100 מיליון דולר לחברה, ובכל אופן לא פחות מ-30 מיליון דולר בהשקעה אחת. בקרן מתכוונים לבצע השקעות בחברות בתחום טכנולוגיות המזון, החקלאות, הבריאות הדיגיטלית, תוכנה ובינה מלאכותית. נכון לעכשיו, אין כוונה להשקיע בחברות בתחום הסייבר. נוסף על כך, בקרן מעוניינים להשקיע בקרנות הון סיכון ישראליות, במודל המזכיר את השקעות קרן מובאדלה האמירתית בישראל.

קושנר ביקר בישראל לפני מספר חודשים ונפגש עם כשלושים חברות ישראליות וכמה קרנות הון סיכון. בין הישראלים שסייעו לקושנר לאתר חברות להשקעה, היה גם אלי וורטמן, מייסד קרן פיקו הירושלמית שפעיל בזירת ההשקעות האמירתית-ישראלית; ואיילת פריש, יועצת אסטרטגית ומיתוג, השותפה גם בקרן ההון סיכון ניו ארה.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"