גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיסטוריה חוזרת? יכול להיות שאלו חדשות טובות לשווקים

הירידות בשוקי המניות והעלייה בתשואות האג"ח ובמתווה הריבית בחודשים האחרונים הובילו גורמים בשווקים לדבר על תרחישי "יום הדין", ולהרחיק עד למשברים פיננסיים שקרו לפני יותר מ-90 שנה ● אבל לעתים, כך מתברר, די לבחון את מה שקרה לפני פחות מעשור כדי לנסות ולהתמודד עם עולם ההשקעות בהווה

סוחרים בבורסת ניו יורק בסוף השבוע / צילום: Associated Press, Courtney Crow
סוחרים בבורסת ניו יורק בסוף השבוע / צילום: Associated Press, Courtney Crow

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כיועץ וכאחראי תחום החוב בגופי השקעות. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם 

למארק טוויין מיוחסת האימרה: "ההיסטוריה אולי לא חוזרת על עצמה, אבל היא בהחלט מתחרזת". מכיוון שניהול השקעות הוא במהותו של דבר ניהול סיכונים תוך ניסיון להעריך את מה שעתיד להתרחש, תוך בחינת אירועים והתרחשויות בעבר - ישנה חשיבות גבוהה ליכולת לקשר את האירועים הנוכחיים לאירועים הרלוונטיים מהעבר, ולא להרחיק לכת לאירועי קצה, שלא ניתן לקבל מהם מידע הרלוונטי לתיק ההשקעות שלנו היום.

כך לדוגמה, מי שמנתח את תיק ההשקעות שלו תוך התייחסות לתרחיש של פגיעת מטאוריט בכדור הארץ, כפי שככל הנראה התרחש לפני למעלה מ-150 מיליון שנה, עושה לעצמו עוול. מדובר בתרחיש קיצון שאין שום דרך להיערך אליו.

הוא הדין גם ביחס למי שמנהל את תיק ההשקעות שלו תוך התייחסות לתרחיש של מלחמה גרעינית, או קריסה של ארה"ב או אינפלציה תלת-ספרתית ומשבר פיננסי שמשתווה ל-1929.

לא רק שאי אפשר לנהל השקעות באופן שכזה - גם אין דרך מעשית שבה ניתן לפעול כדי להיערך לתרחישים מסוג זה. לצורך הדיון, גם החזקת זהב פיזי ונשק (כדי לשמור על הזהב) לא מהווים הגנה בתקופת משבר פיננסי חמור, כפי שההיסטוריה מוכיחה לנו.

אז אחרי שהורדנו את תרחישי ה"ארמגדון" מהשולחן - כדאי להתחיל ולבחון אירועים עם מאפיינים דומים למה שאנו חווים היום, ועל בסיס זה לנסות ולהעריך את הצפוי לנו בשווקים, כדי שנוכל להיערך עם תיקי ההשקעות שלנו בהתאמה.

2013-2014 - אז והיום

כשמביטים על האירועים שהעולם חווה בהיבט הגיאופוליטי ועל המהלכים המוניטריים שמוביל הבנק המרכזי של ארה"ב, יש קווי דמיון רבים בין המתרחש היום ובין התקופה שבין שנת 2013 לשנת 2014.

1. באפריל 2013 הודיע נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב דאז, בן ברננקי, על בחינה של תוכנית התמיכה של הבנק בשווקים (תוכנית ההרחבה הכמותית QE). כפועל יוצא מכך, התשואה על איגרות החוב ל-10 שנים בארה"ב עלתה מרמה של כ-1.5% עד לשיא של 3.04% (מהלך שהסב הפסדים כבדים למשקיעי האג"ח, שכן כשהתשואה עולה, המחיר יורד). איגרת החוב ל-10 עשר שנים של ארה"ב נסחרה בתשואה בטווח של 2.6%-3% במשך מספר חודשים, עד שהפד הבין שיש סיכון ממשי שהמשק האמריקאי ייכנס למיתון, ושינה את הטון. בעקבות כך החלה התשואה לרדת, עד לחזרתה אל מתחת ל-1% בשלהי 2019 (הרבה לפני שבעולם ידעו לאיית קורונה או COVID).

2. בשלהי 2013 מתחיל עימות דיפלומטי בין רוסיה ואוקראינה, אשר מתפתח לפלישה צבאית רוסית לחצי האי קרים בפברואר 2014. לאחר שלושה שבועות של לחימה, רוסיה כובשת את חצי האי קרים ובהמשך מספחת אותו. (3) כתוצאה מהמהלכים של רוסיה מזנקים מחירי הנפט בחדות, מרמה של כ-80 דולר לחבית באפריל 2013 לכ-115 דולר באפריל 2014.

3. האינפלציה בארה"ב הרימה את הראש, ולאחר תקופה של מדדים שליליים או נמוכים מ-1%, הצביעו נתוני הרבעון הראשון של שנת 2013 על קצב אינפלציה שנתי של 2%, מה שהוביל את בן ברננקי להודיע שהשווקים כבר לא צריכים את הקביים של הבנק המרכזי כדי ללכת.

4. הכול פוליטי - ב-4 בנובמבר 2014 התקיימו בחירות אמצע בארה"ב. בשנה שקדמה לבחירות, הופנמה במפלגה הדמוקרטית ההבנה שבחירות האמצע יובילו למהפך. ההבנה הזו הובילה למהלכים חסרי היגיון כלכלי הן מצד הממשל האמריקאי והן מצד הבנק המרכזי. אלה הובילו לתנודתיות גבוהה בשווקים הפיננסיים ולמפלה של המפלגה הדמוקרטית, שהייתה בשלטון תחת נשיאות אובמה, ורוב דמוקרטי מובהק בסנאט (55-45) התחלף ברוב רפובליקני.

בחזרה לעתיד: מה קורה ב-2022

האירועים במהלך התקופה שבין 2013 ל-2014 מתחרזים עם מה שאנו חווים כעת, ולא יהיה תלוש מהמציאות להניח שגם ההתנהלות של השווקים הפיננסיים, בהסתכלות קדימה, תתחרז עם מה שקרה בשווקים בשנים 2014-2019.

 

כמעט בלתי אפשרי לחזות את התנהלות השווקים בטווח הקצר, אבל הדיבורים על מיתון חוברים להתמתנות העליות במחירי הסחורות ולעלייה בשיעור הריבית בארה"ב - המשולבת בהקטנת המאזן של הבנק המרכזי האמריקאי - וכל אלה צפויים להוביל בסופו של דבר לירידה של התשואות על איגרות החוב.

מבחינה זו, נקודת הזמן הנוכחית בהחלט מעניינת להגדלת החשיפה לאיגרות חוב במח"מ ארוך יותר. ניתן למצוא היום בשווקים איגרות חוב בדירוג השקעה בתשואה שנתית של למעלה מ-5% לתקופות של שלוש-ארבע שנים. בחלק הארוך יותר של העקום (איגרות חוב לתקופה ארוכה מעשר שנים) ניתן למצוא איגרות חוב בתשואה שנתית העולה על 7% לשנה, וכך בעצם לקבע תשואה גבוהה לתקופה ארוכה (בהינתן שלא תחול חדלות פירעון של המנפיק).

בשוק המניות התמונה מורכבת מעט יותר, וצפויה שם תנודתיות גבוהה מאוד, שמזכירה את מתקן רכבת ההרים בלונה פארק - עולים על הרכבת, באמצע יש הרבה סיבובים - אבל בסוף הרכבת חוזרת לאותה נקודה.

כשבוחנים את התנהלות שוק המניות לאחר אפריל 2013 ואת הניסיונות של הפדרל רזרב לצמצם את מאזנו אז, אנו רואים שהיו שנתיים תזזיתיות מאוד. אם מבינים שתנודתיות היא מחיר שצריך לשלם כשנחשפים לשוק המניות, אזי למרות הנפילות האחרונות בשוקי המניות, מאז אפריל 2013 ועד היום, מדד S&P 500 הניב תשואה של כ-215%, ומדד נאסד"ק תשואה של כ-315%.

מי שמשקיע - סביר להניח שישיא תשואה חיובית נאה בשנים הקרובות, ומי שמחפש להמר ולקנות ולמכור בפרקי זמן קצרים - כבר עדיף לטוס לווגאס - כי השקעות נמדדות על פני שנים ולא על פני שבועות.

ניהול השקעות וניהול מזומן

אסיים עם אמירה שקל לכתוב וקשה ליישם - החלק המאתגר ביותר בניהול השקעות הוא ניהול מרכיב המזומן. לא פעם, כאשר אנו עומדים בפני תקופה תנודתית בשווקים, קיים רצון להחזיק שיעור גדול יותר של מזומן (לפחות 20% מהתיק תחת חשיפה מלאה לשווקים בתקופות רגילות).

האתגר הוא שכאשר רוצים להגדיל את שיעור המזומן, מתקבלות תלונות מהלקוחות על כך שאין סיבה לשלם דמי ניהול עבור החזקת מזומן. כך למשל, שערו בנפשכם מה תהיה הכותרת בעיתונות הכלכלית אם יגלו שגוף מנהל השקעות מחזיק 30% מזומן בתקופה מסוימת. ככל הנראה הכותרת תהיה "למה לשלם דמי ניהול בשביל מזומן". בהמשך, גם אם יתברר שמדובר היה בהחלטת השקעה נכונה, יהיה מאוחר מדי, משום שהנזק כבר נעשה, וייתכן שלקוחות כבר משכו את כספם מאותו גוף השקעות.

לתפיסתי, פרופורציות והיגיון בריא הם המתכון שמונע מאיתנו להגיב לאירועים תחת לחץ. כאשר חגגנו את חג הפסח לפני שבועיים, קראנו על עשר המכות. מה שפחות ידוע הוא שאת שתי המכות הראשונות (דם וצפרדע) היכה אהרון ולא משה. הסיבה היא שמשה לא הסכים להיות כפוי-טובה כלפי היאור שהציל את חייו כתינוק בתיבה, ולהכות אותו בדם, ולא הסכים להיות כפוי-טובה כלפי האדמה שהסתירה את גופת המצרי שאותו הרג כדי להציל את אחיו היהודי.

הלקח הוא שאסור להיות כפוי-טובה, אפילו לא כלפי הדומם. בהקשר של שוק ההון, אין סיבה להיות כפוי-טובה לשווקים הפיננסיים בגלל תקופה של ירידות בתוך מכלול של שנים של עליות. בהקשר הרחב יותר, של מדינת ישראל, יש עליות ויש ירידות ויש דברים לשפר - אבל בהסתכלות רחבה של יציאת מצרים, יום הזיכרון לשואה ויום הזיכרון לחללי צה"ל, חשוב לזכור את יום העצמאות, כדי לזכור שאין סיבה לכפיות-טובה.

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים