גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקאמבק של הדולר: כל הסיבות לפיחות החד של השקל מתחילת השנה

לאחר שנה פנומנלית בה השקל רשם שיא היסטורי, התחזקות הדולר בעולם בולטת גם ביחס למטבע הישראלי ● לכך יש השלכות לגבי האינפלציה, ובהתאם למדיניות בנק ישראל ● היצואנים, ובהם חברות ההייטק, נהנים אבל ההתייקרויות ליבואנים עלולות להתגלגל לצרכנים

הדפסת שטרות / צילום: Shutterstock
הדפסת שטרות / צילום: Shutterstock

שינוי תנאי המשחק מצד הבנקים המרכזיים, שהחלו בהעלאות ריבית, הביא עימו טלטלה בשווקים שלא פסחה על שוק המט"ח, שם נרשם שינוי דרמטי במגמה של המטבע המקומי שנסוג מול הדולר מתחילת השנה. היום הדולר מזנק ביותר ב-1% ל-3.46 שקלים בצל הירידות בשווקים הפיננסים.

מאחד המטבעות החזקים בעולם השקל הפך השנה לאחד המטבעות החלשים מול הדולר מבין המטבעות המרכזיים בעולם. זאת אחרי שהשקל עלה לשיא בשנת 2021 לאור הצמיחה החזקה, העליות בשווקים, האקזיטים של חברות ההייטק ורכישות המט"ח של בנק ישראל.

תנועות ההון שנכנס או יוצא מהמדינה מגלמות את הביקוש וההיצע למט"ח, אך את שינוי המגמה שצפוי להשפיע על האינפלציה, על הריביות בישראל ועל כלל המשק, צריך לנתח קודם בפרספקטיבה רחבה יותר של עליית הדולר בעולם. לאור העצבנות בשווקים שהחלה מאז תחילת השנה, "הריצה לנכסים בטוחים" העלתה את קרנו של הדולר האמריקאי.

בעולם הדולר עלה לשיא של 20 שנה, בין היתר על רקע הצפי להעלאות ריבית בארה"ב על מנת לרסן את האינפלציה והפלישה לאוקראינה בסוף פברואר שהחריפה את האי ודאות. מול השקל לעומת זאת הדולר קרוב לשיא של שנתיים, כאשר מצוקת הדולרים בשוק המקומי מורגשת מכורח פעילותם של גופי ההשקעות המוסדיים, שנאלצים לגדר את השקעתם כנגד הירידות בשווקים הפיננסים.

 

אלא שכמה מהגורמים שהביאו אשתקד להתחזקות השקל ירדו מקדמת הבמה והשאירו את המגרש לכוחות שפועלים להיחלשות השקל, כמו למשל הירידות בשווקים מעבר לים, שבאו לידי ביטוי ביתר שאת בחודש האחרון. האם המגמה של היחלשות השקל תימשך, מי הנפגעים מהמצב ומי נהנה מהתחזקות הדולר? כדי לענות על השאלות הללו צריך לבחון מה הן הסיבות להתחזקות הדולר מול השקל, או אם תרצו להיחלשות השקל מול הדולר.

הפרשי הריביות לטובת ארה"ב

סיבה מרכזית להתחזקות הדולר על פני השקל נעוצה בהפרשי הריביות בין ארה"ב לבין ישראל. על פי התיאוריה, מאחר שהריבית בארה"ב גבוהה יותר, המשקיע ירצה להמיר את השקלים שבידיו לדולרים על מנת להשיא תשואה גבוהה יותר. בפועל, הדבר מתבטא לא בהכרח בפעולות של המשקיע הקטן אלא בעיקר בגידורים של גופי ההשקעות המוסדיים, או חברות עסקיות, שמבקשים לנטרל את ההשפעה של שינויי שער החליפין.

בזמן שהצפי להעלאות ריבית בארה"ב מטפס מעלה, פערי הריביות מתרחבים וכך מתחזק הדולר האמריקאי. כמו השקל, גם האירו נחלש מול הדולר בשל פערי הריביות, אך שם הבנק המרכזי האירופי (ECB) מנומנם בכל הנוגע להעלאות ריבית שיחנקו את הכלכלה, למרות שהאינפלציה גבוהה הרבה יותר מזו שבישראל.

"אם בישראל אנו מצפים לשלוש עד ארבע העלאות ריבית עד סוף השנה, הרי שבארה"ב קיים צפי בשוק לשמונה העלאות ריבית עד לסוף שנת 2022. מריבית שקלית נוכחית של 0.35% אנו צפויים לסיים את 2022 עם ריבית של 1%. לעומת זאת, הריבית הדולרית צפויה לעלות מ-1% כיום לרמה של עד 2.5% בסוף 2022", אמרה ורד יצחקי, מנכ"לית פרוטקטיב ו-EZ Finance. "סיבה נוספת לצפי של התחזקות הדולר אל מול השקל הוא התפכחות של משקיעים בשוק ההון לגבי הנפקות מתחום ההייטק בישראל. השקעות של קרנות זרות בחברות ישראליות היוו קטליזטור מרכזי להיחלשות הדולר מול השקל בשנתיים האחרונות. בזמן הקרוב אנו צפויים לראות פחות דולרים של משקיעים מחו"ל שיושקעו בתעשיית ההייטק, מגמה שצפויה לחזק את הדולר מול המטבע הישראלי".

ורד יצחקי / צילום: תמר מצפי

בהתחשב בהיקף העצום של הדולרים שרכש אתשקד בנק ישראל על מנת לצמצם את ההיצע בשוק, סביר להניח כי בבנק ישראל נהנים מפערי הריביות שמביאים להיחלשות השקל, אם כי המחסור בדולרים בשוק המקומי עשוי להביא את בנק ישראל לספק במקרה קיצון דולרים מיתרות המט"ח האדירות שצבר, כפי שעשה במשבר הקורונה. 

חלק מהגורמים שתמכו בשקל ירדו מהמגרש

סיבה נוספת שתורמת להיחלשות השקל נעוצה בסיום תוכנית הרכישות של בנק ישראל בשוק המט"ח בהתאם לצמצום המדיניות המוניטרית. בשנה שעברה בנק ישראל רכש דולרים בהיקף של 35 מיליארד דולר על מנת למתן את התחזקות השקל במטרה לסייע למנוע צמיחה מהותי של המשק - היצואנים. אבל אי אפשר להמשיך לרכוש דולרים בעולם של העלאות ריבית שנועדו לרסן את האינפלציה. מדובר בפעולות מנוגדות. מצד אחד, רכישות הדולרים מצמצמות את ההיצע בשוק וכך תורמות להתחזקות הדולר, כשהביקוש עולה וההיצע דל ערכו של הדולר עולה. ומצד שני העלאות ריבית מייקרות את מחיר הכסף ומסייעות על פי התיאוריה לעליית ערכו של השקל.

כמו מרבית הבנקים המרכזיים בעולם המערבי גם המדיניות של בנק ישראל השתנתה ותוכניות הסיוע לכלכלה בתקופת הקורונה צומצמו, בהן רכישות המט"ח. בנק ישראל כבר לא רוכש דולרים בשוק מתחילת השנה על מנת למתן את התחזקות השקל, ומלאכתו נעשית על ידי פערי הריביות שבין ארה"ב לישראל.

בולם את האינפלציה, אבל פחות

אם בשנה שעברה התחזקות השקל בלמה את האינפלציה שמקורה מעבר לים - מה שאיפשר לשמור על קצב אינפלציה נמוך בהשוואה לעולם ובהתאם להותיר את גובה הריבית ללא שינוי, ככל שהשקל נחלש כך פוחתת תרומתו להאטת עליות המחירים במשק.

 

מתחילת השנה המטבע המקומי רשם פיחות של כ-11% מול הדולר, וההתייקרויות הצפויות שיספגו היבואנים עשויות להתגלגל לעליות מחירים במשק - מה שיתרום ללחצי האינפלציה ויקרב העלאת ריבית נוספת מצד בנק ישראל. "התחזקות הדולר כנגד השקל פוגעת ביבואנים ובעסקים הקטנים בישראל המייבאים חומרי גלם, אשר מחירם זינק בשנה האחרונה בחדות על רקע הזינוק במחירי הסחורות והבעיות בשרשראות האספקה. עד לאחרונה התחזקות השקל הייתה הגורם (הכמעט יחידי) אשר מיתן את עליית מחירי התשומות לעסקים וליבואנים בישראל. לאותם עסקים ויבואנים לא תהיה ברירה, אלא לגלגל לפחות חלק מעליית המחירים לצרכנים", אמר מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים בשיחה עם גלובס. "עובדה זו תעלה עוד יותר את האינפלציה בישראל, ולפיכך עשויה לפגוע בצריכה הפרטית בישראל, מנוע הצמיחה העיקרי של כלכלת ישראל.עליית האינפלציה תומכת, מצידה, גם בהמשך העלאות ריבית מצד בנק ישראל".

היצואנים נהנים, היבואנים מפסידים

היצואנים שסבלו מהתחזקות השקל אשתקד נהנים כעת שכן הכנסותיהם נקובות בדולרים ומנגד סעיף ההוצאות שלהם, או המשכורות שהם משלמים, נקובים בשקלים. מנגד, היבואנים נאלצים לשלם יותר על אותה סחורה מיובאת, והדבר עשוי להתגלגל לצרכנים. ברקע לירידות החדות בשווקים הפיננסים ושינויי המט"ח חצי נחמה אפשר למצוא בערכם של הנכסים שנקובים בדולר. מאחר שהדולר עולה כך בהתאם ערך ההשקעה הדולרית עולה.

מודי שפריר / צילום: אילן בשור

"התחזקות הדולר צפויה לתמוך ביצוא התעשייתי מישראל, במיוחד בתקופה בה הפגיעה בשרשראות האספקה בעולם והחזרה לצריכת שירותים על חשבון מוצרי סחורות (לאור הסרת מגבלות הקורונה בחלק ניכר מהמדינות המפותחות) מובילות להאטה בפעילות התעשייה הגלובלית", אמר שפריר. "גם חברות ההייטק נהנות מהתחזקות הדולר (שכן הן יצואניות שמוכרות בדולרים, גב"ס), אם כי סקטור ההייטק בישראל יושפע בשנה בקרובה בעיקר מסנטימנט המשקיעים בעולם לחברות הטכנולוגיה", כפי שמגלם מדד הנאסד"ק שנפל בחדות מהשיא. "הירידה החדה לאחרונה בנאסד"ק מצביעה על התמתנות ניכרת (ואולי אף להתכווצות) יצוא השירותים בישראל לקראת סוף 2022 - עובדה אשר תעיב על צמיחת הכלכלה המקומית", הוסיף שפריר.

מה יעשה האוצר ומה ייתן את הטון

לגבי ההמשך, אחרי שגירעון הממשלה ירד באפריל לשפל מאז 2008, יש אומנם למשרד האוצר כיסים עמוקים על מנת לסייע בדרכו בהפחתת לחצי המחירים במשק - כמו למשל הארכת הפחתת המס על הבלו שתוקצה מראש לשלושה חודשים - אלא ששר האוצר אביגדור ליברמן אמר כי הכסף לא ישמש לכלכלת בחירות. אולי כן על מנת לסייע להתמתנות עליות המחירים במשק כפי שנעשה בתעריף החשמל והדלק. יחד עם זאת, הכלכלה הישראלית חזקה, סוכנויות הדירוג מפרגנות בדירוג אשראי גבוה, וגם כמות מסחרית נוספת של גז התגלתה השבוע מול חופי ישראל - כל אלו גורמים שתומכים דווקא בהתחזקות השקל, והם כאן כדי להישאר. אלא שבינתיים נראה שהתנודתיות בשווקים ומדיניות הריבית של הבנקים המרכזיים הן אלו שיתנו את הטון בנוגע לשערו של השקל.

יצחקי מעריכה כי "הדולר ימשיך להתחזק, גם אם הבורסה תתייצב וככל הנראה, אנו לא נראה את הדולר חוזר לרמות השפל שראינו בעבר. 2022 היא שנה שונה בתכלית משנים קודמות, עליית האינפלציה בארה"ב תשפיע על עלייה בפער הריביות בין הדולר לשקל שהוא הסיבה העיקרית להתחזקות הדולר. בגלל הפער הזה בקצב האינפלציה יש לצפות כי שיעור התחזקות הריבית הדולרית יהיה גבוה יותר משמעותית מאשר העלאת הריבית בישראל".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; AMD צוללת ב-6%, סופר מיקרו ב-14%

הנאסד"ק יורד ב-0.2% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

המבקר לרה"מ: משרדך לא משתף פעולה בביקורת על המלחמה

רה"מ נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקני בלינקן והבהיר בפניו: "נפעל ברפיח" • זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • צה"ל תקף בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאויש של החות'ים בתימן • עדכונים שוטפים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לישראל יש הזדמנות להכריע את איראן, ולא בעזרת הצבא

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"