גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת עומרי כספי: פרצוף מוכר לא מבטיח הצלחה בהשקעות הון סיכון

כדורסלן העבר עומרי כספי הצטרף החודש לשורה של כוכבים שהקימו קרנות הון סיכון, בהם המוזיקאי סנופ דוג והשחקן אשטון קוצ'ר ● הסלבריטאים מקבלים גישה לעסקאות חמות ועוזרים לסטארט-אפים לקבל סיקור תקשורתי, אבל זה לא תחליף למקצועיות ולניסיון

עומרי כספי / צילום: Associated Press, Brandon Dill
עומרי כספי / צילום: Associated Press, Brandon Dill

עומרי כספי הפך בשבוע שעבר למשקיע הון סיכון בסטארט-אפים במשרה מלאה, כאשר הכריז על הקמת קרן הון סיכון אמריקאית-ישראלית בשם "שבע" (Sheva), יחד עם המשקיע דיוויד ציטרון. בכך, הצטרף הישראלי הראשון ב־NBA לרשימה מכובדת של סלבריטאים שמקימים קרנות הון סיכון, כולל אפילו כוכבי טיקטוק.

בשנה שעברה הכריז אושיית הטיקטוק הקנדי, ג’וש ריצ’רדס בן ה-20, על הקמת קרן ההון סיכון אנימל קפיטל (Animal Capital) יחד עם שני טיקטוקיסטים צעירים ומצליחים נוספים, נח בק וגריפין ג’ונסון.

ריצ’רדס הוא כוכב טיקטוק צעיר טיפוסי, עם סרטונים שנעים בין ביצועי ליפ סינק שונים לבין כאלו המדגימים את גופו החטוב. אבל במקביל לקריירת הרשת, הוא מפתח בשנים האחרונות עיסוק בהשקעות בסטארט-אפים. ב-2020 הצטרף ריצ’רדס לקרן רמוס קפיטל (Remus Capital) כשותף השקעות, ואשתקד הוא החליט, כאמור, להקים קרן משלו שגייסה כבר 15 מיליון דולר.

אנימל קפיטל ביצעה עד היום 25 השקעות. בין הסטארט-אפים האחרונים בהם השקיעה נמנים סטודיו המשחקים One More Game, שבו אנימל השקיעה לצד קרנות חזקות כמו לייטספיד ואנדריסן הורוביץ, ו-Gumball שמחברת בין מפרסמים למנחי פודקאסטים שיקראו את הפרסומות שלהם בשידור.

ההשקעה של שאקיל אוניל בגוגל

השקעה של סלבריטאים מסוגים שונים בסטארט-אפים טכנולוגיים אינה כשלעצמה עניין חדש. כוכב הכדורסל שאקיל אוניל והשחקן ארנולד שוורצנגר השקיעו שניהם בסבב A של גוגל אי שם ב-1999, כאשר מפתחת מנוע החיפוש הייתה שווה 75 מיליון דולר בלבד. חמש שנים מאוחר יותר גוגל כבר הונפקה לפי שווי של 23 מיליארד דולר.

עם השנים התרחבה המעורבות של חלק מכוכבי הספורט, הקולנוע והטלוויזיה, והם לא הסתפקו רק בהשקעה של כספם הפרטי בסטארט-אפים אלא הקימו קרנות הון סיכון, שישקיעו כסף של אחרים ויפיקו להם אחוזים מההצלחות. מגמה זו התחילה בארה"ב אך היא מתרחבת במהירות לאירופה וכעת גם לישראל.

החלוץ הישראלי בתחום זה, כאמור, הוא עומרי כספי. כספי גייס עד כה 35 מיליון דולר לקרן החדשה שלו ממשקיעים ובראשם מור גמל ופנסיה , שהתחייבה ל-20% מהסכום.

שניים מהסלבריטאים הראשונים שהפכו לאנשי הון סיכון הם סולן להקת U2 בונו והשחקן ההוליוודי אשטון קוצ'ר. בונו היה אחד ממייסדי הקרן Elevation Partners מסן פרנסיסקו ב-2004. הקרן, שגייסה 1.9 מיליארד דולר ממשקיעים לפני שנסגרה עשור מאוחר יותר, התפרסמה בכך שרכשה 1% מפייסבוק ב-2010, כשהרשת החברתית הייתה שווה כ-9 מיליארד דולר. בהנפקה ב-2012 פייסבוק טיפסה לשווי של מעל 100 מיליארד דולר. אחרי סגירת Elevation, בונו הקים ב-2016 את The Rise Fund בשיתוף עם ענקית ההשקעות TPG, שסיפקה 2 מיליארד דולר במימון. הקרן משקיעה במיזמים בעלי אימפקט סביבתי וחברתי.

אשטון קוצ’ר התחיל כמשקיע פרטי בחברות כמו סקייפ, שנמכרה למיקרוסופט, ופורסקוור, שמפתחת אפליקציות מבוססות מיקום. בהמשך הוא הקים שתי קרנות הון סיכון בשיתוף עם סוכן הטאלנטים גיא עוזרי - A-Grade ואחריה סאונד ונצ’רס. בין השמות המוכרים בהם השקיעו הקרנות אפשר למנות את Airbnb, ספוטיפי, Affrim, בירד ורובינהוד.

בעקבות קוצ’ר ובונו באו רבים אחרים כמו המוזיקאי ג’יי זי שהקים ב-2019 את מרסי ונצ’רס פרטנרס, שמנהלת כבר הון של 600 מיליון דולר. הטניסאית לשעבר סרינה וויליאמס הקימה ב-2014 את סרינה ונצ’רס שהשקיעה במעל ל-50 חברות ומקדמת בעיקר סטארט-אפים צעירים עם מייסדים מקבוצות מיעוטים או מייסדות נשים. בעלי קרנות הון סיכון נוספים מעולמות הספורט כוללים את הטניסאי אנדי מארי וכוכבי ה-NBA סטפן קרי וקווין דוראנט.

אשטון קוצ'ר / צילום: Associated Press, Amy Harris

החשד הראשוני הוא שהסלבריטאים הם רק הפרזנטורים של הקרנות ולא מעורבים בהחלטות ההשקעה ממש. זה אולי נכון בחלק מהמקרים אך ממש לא בכולם, ונראה שזה רחוק מלהיות המצב במקרה של כספי. עם זאת, לרוב חוברים הכוכבים לשותפים מהתחום שיש להם יותר ידע מקצועי בניתוח כלכלי של סטארט-אפים, כמו שעשה כספי בשיתוף הפעולה עם ציטרון.

סיקור תקשורתי ופתיחת דלתות

התפקיד המרכזי של הכוכב הוא להעניק לקרנות גישה טובה יותר להשקעה בחברות החמות ביותר, אלו שיכולות לבחור את המשקיעים שיצטרפו אליהן בפינצטה. החברות עצמן מקבלות בתמורה סיקור תקשורתי ופתיחת דלתות וגם תוספת למורל של העובדים הקיימים והפוטנציאליים, שאולי לא יודעים מי זאת קרן אנדריסן הורוביץ אבל בטוח מכירים את קוצ’ר וג’יי זי.

"המודל שלי ושל דיוויד, שמשלב ספורטאי שמשקיע יחד עם איש הון סיכון מסורתי מוכיח את עצמו בעולם ומביא ערך ליזמים", אמר כספי לגלובס. "כספורטאי אני יכול לעזור ליזמים עם קשרים ופיתוח עסקי, לקשר את החברות לקרנות, לסטארט-אפים ולחברות ציבוריות. אם מדובר בחברה בשלבים הראשונים, הסיוע הוא בעיקר בגיוס עובדים ויצירת הילה סביב הסטארט-אפ. אם מדובר בחברה בשלבים מתקדמים יותר, אז זה יכול להיות סיוע בחיבור לקרנות מובילות בארה"ב ובישראל וסיוע במציאת שותפים".

סנופ דוג / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

כוכבי הטיקטוק, בראשות ריצ’רדס, מבטיחים לסטארט-אפים שישקיעו בהם לרתום לטובתם את קהל 60 מיליון העוקבים שיש להם באפליקציה. בדומה, לאחר שהקרן של סנופ דוג, קאסה ורדה, השקיעה בסטארט-אפ האשראי הצרכני השוודי קלרנה ב-2019, הראפר צילם סרטון פרסומת לחברה. מאז השקיע סנופ בקלרנה, שווי החברה כבר זינק מ-5.5 מיליארד דולר ב-2019 לשווי של 45.6 מיליארד דולר אשתקד. אחרי שהשקיע בבירד, הפך קוצ’ר למקדם השימוש בקורקינטים והתייצב להגן על החברה אל מול התלונות מאזרחים על מטרד הקורקינטים.

"מה המומחיות שלהם חוץ מהיותם מפורסמים?"

הקרן הראשונה של A-Grade, שהוביל קוצ'ר, נחשבת למוצלחת והפכה השקעות בהיקף 30 מיליון דולר ל-250 מיליון. לעומת זאת, קרן Elevation Partners, שבה היה שותף בונו, רשמה במהלך חייה תשואה שנתית של 11.4% למשקיעיה, נתון מרשים פחות. גם ההשקעה של ליאונרדו דיקפריו באפליקציית שיתוף התמונות מובלי של משה חוגג, לא המריאה.

לירון רוז, יזם ומשקיע סדרתי, סקפטי לגבי התופעה: "ניהול של קרנות הון סיכון זה עסק רציני שדורש ותק וניסיון. הבעיה היא שמבחינה רגולטורית זה אחד המקומות שלא מצריכים רישיון ולכן לכאורה כל אחד יכול להפוך למשקיע הון סיכון, אבל מה המומחיות שהאנשים האלו מביאים חוץ מהיותם מפורסמים?", אומר רוז.

"הפרסום אולי פותח דלתות, אבל מעבר לזה אין להם הרבה יתרונות. אם כספי רוצה להשקיע בסטארט-אפים מעולם הספורט, יש לו יתרון. אבל בעולמות אחרים, אני לא מבין את הרציונל של להשקיע אצלו".

חשוב לזכור כי השנים האחרונות, בהן הצטרפו רוב הסלבריטאים להשקעות, היו שנות שיא שבהן השווי של סטארט-אפים עלה וטיפס. המבחן האמיתי של הפורמט יהיה בימי משבר, אז אפשר יהיה לדעת מי השקיע נכון ומי לא.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר