גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת עומרי כספי: פרצוף מוכר לא מבטיח הצלחה בהשקעות הון סיכון

כדורסלן העבר עומרי כספי הצטרף החודש לשורה של כוכבים שהקימו קרנות הון סיכון, בהם המוזיקאי סנופ דוג והשחקן אשטון קוצ'ר ● הסלבריטאים מקבלים גישה לעסקאות חמות ועוזרים לסטארט-אפים לקבל סיקור תקשורתי, אבל זה לא תחליף למקצועיות ולניסיון

עומרי כספי / צילום: Associated Press, Brandon Dill
עומרי כספי / צילום: Associated Press, Brandon Dill

עומרי כספי הפך בשבוע שעבר למשקיע הון סיכון בסטארט-אפים במשרה מלאה, כאשר הכריז על הקמת קרן הון סיכון אמריקאית-ישראלית בשם "שבע" (Sheva), יחד עם המשקיע דיוויד ציטרון. בכך, הצטרף הישראלי הראשון ב־NBA לרשימה מכובדת של סלבריטאים שמקימים קרנות הון סיכון, כולל אפילו כוכבי טיקטוק.

בשנה שעברה הכריז אושיית הטיקטוק הקנדי, ג’וש ריצ’רדס בן ה-20, על הקמת קרן ההון סיכון אנימל קפיטל (Animal Capital) יחד עם שני טיקטוקיסטים צעירים ומצליחים נוספים, נח בק וגריפין ג’ונסון.

ריצ’רדס הוא כוכב טיקטוק צעיר טיפוסי, עם סרטונים שנעים בין ביצועי ליפ סינק שונים לבין כאלו המדגימים את גופו החטוב. אבל במקביל לקריירת הרשת, הוא מפתח בשנים האחרונות עיסוק בהשקעות בסטארט-אפים. ב-2020 הצטרף ריצ’רדס לקרן רמוס קפיטל (Remus Capital) כשותף השקעות, ואשתקד הוא החליט, כאמור, להקים קרן משלו שגייסה כבר 15 מיליון דולר.

אנימל קפיטל ביצעה עד היום 25 השקעות. בין הסטארט-אפים האחרונים בהם השקיעה נמנים סטודיו המשחקים One More Game, שבו אנימל השקיעה לצד קרנות חזקות כמו לייטספיד ואנדריסן הורוביץ, ו-Gumball שמחברת בין מפרסמים למנחי פודקאסטים שיקראו את הפרסומות שלהם בשידור.

ההשקעה של שאקיל אוניל בגוגל

השקעה של סלבריטאים מסוגים שונים בסטארט-אפים טכנולוגיים אינה כשלעצמה עניין חדש. כוכב הכדורסל שאקיל אוניל והשחקן ארנולד שוורצנגר השקיעו שניהם בסבב A של גוגל אי שם ב-1999, כאשר מפתחת מנוע החיפוש הייתה שווה 75 מיליון דולר בלבד. חמש שנים מאוחר יותר גוגל כבר הונפקה לפי שווי של 23 מיליארד דולר.

עם השנים התרחבה המעורבות של חלק מכוכבי הספורט, הקולנוע והטלוויזיה, והם לא הסתפקו רק בהשקעה של כספם הפרטי בסטארט-אפים אלא הקימו קרנות הון סיכון, שישקיעו כסף של אחרים ויפיקו להם אחוזים מההצלחות. מגמה זו התחילה בארה"ב אך היא מתרחבת במהירות לאירופה וכעת גם לישראל.

החלוץ הישראלי בתחום זה, כאמור, הוא עומרי כספי. כספי גייס עד כה 35 מיליון דולר לקרן החדשה שלו ממשקיעים ובראשם מור גמל ופנסיה , שהתחייבה ל-20% מהסכום.

שניים מהסלבריטאים הראשונים שהפכו לאנשי הון סיכון הם סולן להקת U2 בונו והשחקן ההוליוודי אשטון קוצ'ר. בונו היה אחד ממייסדי הקרן Elevation Partners מסן פרנסיסקו ב-2004. הקרן, שגייסה 1.9 מיליארד דולר ממשקיעים לפני שנסגרה עשור מאוחר יותר, התפרסמה בכך שרכשה 1% מפייסבוק ב-2010, כשהרשת החברתית הייתה שווה כ-9 מיליארד דולר. בהנפקה ב-2012 פייסבוק טיפסה לשווי של מעל 100 מיליארד דולר. אחרי סגירת Elevation, בונו הקים ב-2016 את The Rise Fund בשיתוף עם ענקית ההשקעות TPG, שסיפקה 2 מיליארד דולר במימון. הקרן משקיעה במיזמים בעלי אימפקט סביבתי וחברתי.

אשטון קוצ’ר התחיל כמשקיע פרטי בחברות כמו סקייפ, שנמכרה למיקרוסופט, ופורסקוור, שמפתחת אפליקציות מבוססות מיקום. בהמשך הוא הקים שתי קרנות הון סיכון בשיתוף עם סוכן הטאלנטים גיא עוזרי - A-Grade ואחריה סאונד ונצ’רס. בין השמות המוכרים בהם השקיעו הקרנות אפשר למנות את Airbnb, ספוטיפי, Affrim, בירד ורובינהוד.

בעקבות קוצ’ר ובונו באו רבים אחרים כמו המוזיקאי ג’יי זי שהקים ב-2019 את מרסי ונצ’רס פרטנרס, שמנהלת כבר הון של 600 מיליון דולר. הטניסאית לשעבר סרינה וויליאמס הקימה ב-2014 את סרינה ונצ’רס שהשקיעה במעל ל-50 חברות ומקדמת בעיקר סטארט-אפים צעירים עם מייסדים מקבוצות מיעוטים או מייסדות נשים. בעלי קרנות הון סיכון נוספים מעולמות הספורט כוללים את הטניסאי אנדי מארי וכוכבי ה-NBA סטפן קרי וקווין דוראנט.

אשטון קוצ'ר / צילום: Associated Press, Amy Harris

החשד הראשוני הוא שהסלבריטאים הם רק הפרזנטורים של הקרנות ולא מעורבים בהחלטות ההשקעה ממש. זה אולי נכון בחלק מהמקרים אך ממש לא בכולם, ונראה שזה רחוק מלהיות המצב במקרה של כספי. עם זאת, לרוב חוברים הכוכבים לשותפים מהתחום שיש להם יותר ידע מקצועי בניתוח כלכלי של סטארט-אפים, כמו שעשה כספי בשיתוף הפעולה עם ציטרון.

סיקור תקשורתי ופתיחת דלתות

התפקיד המרכזי של הכוכב הוא להעניק לקרנות גישה טובה יותר להשקעה בחברות החמות ביותר, אלו שיכולות לבחור את המשקיעים שיצטרפו אליהן בפינצטה. החברות עצמן מקבלות בתמורה סיקור תקשורתי ופתיחת דלתות וגם תוספת למורל של העובדים הקיימים והפוטנציאליים, שאולי לא יודעים מי זאת קרן אנדריסן הורוביץ אבל בטוח מכירים את קוצ’ר וג’יי זי.

"המודל שלי ושל דיוויד, שמשלב ספורטאי שמשקיע יחד עם איש הון סיכון מסורתי מוכיח את עצמו בעולם ומביא ערך ליזמים", אמר כספי לגלובס. "כספורטאי אני יכול לעזור ליזמים עם קשרים ופיתוח עסקי, לקשר את החברות לקרנות, לסטארט-אפים ולחברות ציבוריות. אם מדובר בחברה בשלבים הראשונים, הסיוע הוא בעיקר בגיוס עובדים ויצירת הילה סביב הסטארט-אפ. אם מדובר בחברה בשלבים מתקדמים יותר, אז זה יכול להיות סיוע בחיבור לקרנות מובילות בארה"ב ובישראל וסיוע במציאת שותפים".

סנופ דוג / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

כוכבי הטיקטוק, בראשות ריצ’רדס, מבטיחים לסטארט-אפים שישקיעו בהם לרתום לטובתם את קהל 60 מיליון העוקבים שיש להם באפליקציה. בדומה, לאחר שהקרן של סנופ דוג, קאסה ורדה, השקיעה בסטארט-אפ האשראי הצרכני השוודי קלרנה ב-2019, הראפר צילם סרטון פרסומת לחברה. מאז השקיע סנופ בקלרנה, שווי החברה כבר זינק מ-5.5 מיליארד דולר ב-2019 לשווי של 45.6 מיליארד דולר אשתקד. אחרי שהשקיע בבירד, הפך קוצ’ר למקדם השימוש בקורקינטים והתייצב להגן על החברה אל מול התלונות מאזרחים על מטרד הקורקינטים.

"מה המומחיות שלהם חוץ מהיותם מפורסמים?"

הקרן הראשונה של A-Grade, שהוביל קוצ'ר, נחשבת למוצלחת והפכה השקעות בהיקף 30 מיליון דולר ל-250 מיליון. לעומת זאת, קרן Elevation Partners, שבה היה שותף בונו, רשמה במהלך חייה תשואה שנתית של 11.4% למשקיעיה, נתון מרשים פחות. גם ההשקעה של ליאונרדו דיקפריו באפליקציית שיתוף התמונות מובלי של משה חוגג, לא המריאה.

לירון רוז, יזם ומשקיע סדרתי, סקפטי לגבי התופעה: "ניהול של קרנות הון סיכון זה עסק רציני שדורש ותק וניסיון. הבעיה היא שמבחינה רגולטורית זה אחד המקומות שלא מצריכים רישיון ולכן לכאורה כל אחד יכול להפוך למשקיע הון סיכון, אבל מה המומחיות שהאנשים האלו מביאים חוץ מהיותם מפורסמים?", אומר רוז.

"הפרסום אולי פותח דלתות, אבל מעבר לזה אין להם הרבה יתרונות. אם כספי רוצה להשקיע בסטארט-אפים מעולם הספורט, יש לו יתרון. אבל בעולמות אחרים, אני לא מבין את הרציונל של להשקיע אצלו".

חשוב לזכור כי השנים האחרונות, בהן הצטרפו רוב הסלבריטאים להשקעות, היו שנות שיא שבהן השווי של סטארט-אפים עלה וטיפס. המבחן האמיתי של הפורמט יהיה בימי משבר, אז אפשר יהיה לדעת מי השקיע נכון ומי לא.

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"