גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טורקיה בלב הסערה: איך נראים מקרוב החיים במדינה שסובלת מאינפלציה דוהרת

קצב האינפלציה בטורקיה עומד באופן רשמי על 70%, אבל ההערכות הן שהמצב בפועל חמור עוד יותר ● ארדואן מבטיח לאזרחים פיצוי על שינויים בשער המטבע, אבל לא ברור איך יממן זאת כשהכלכלה מרוסקת ● עידן ארץ, נווד דיגיטלי באיסטנבול, מרגיש את ההתייקרויות במכולת, כמעט מיום ליום

חנות תכשיטים באיסטנבול / צילום: Associated Press, Francisco Seco
חנות תכשיטים באיסטנבול / צילום: Associated Press, Francisco Seco

בסרט הטורקי G.O.R.A, שהוא פרודיה בסגנון "האקדח מת מצחוק" על סרטי מדע בדיוני, יש קטע שצוחק על האינפלציה המתמשכת בטורקיה. גיבור הסרט פונה לסוהר ששומר עליו בבית כלא לחייזרים, ושולף ערימת שטרות של דולרים במטרה לשחד אותו. עם זאת, במקום להגיש לו את כל הערימה - הוא נותן לו שטר בודד של דולר. הסוהר החייזר אוכל את השטר, וגיבור הסרט מזדעק: "יש משפחות שחיות במשך חודש על הכסף הזה!".

הסרט יצא ב־2004, בשלהי גל אינפלציה שתפס תאוצה מאז שנות ה־90, ושורשיו נטועים בשנות ה־70. אינפלציה אינה תופעה יוצאת מן הכלל בטורקיה המודרנית, אלא ממש הכלל.

קונים נכסים, מסתירים זהב ובוחרים בקריפטו: הטורקים נמלטים מהמטבע השחוק

גל האינפלציה הזה החל באופן דומה לאינפלציה הישראלית בשנות ה־80: גרעונות ממשלתיים כרוניים הובילו לצבירת חובות, והממשלה התעקשה לממן אותם באמצעות הדפסת כסף - מכירה של איגרות החוב לבנק המרכזי עצמו. נגיד הבנק המרכזי של טורקיה התעקש כי זה רעיון רע, וב־1993 התפטר. לאחר שהמשקיעים הורידו את האג"ח של טורקיה לדרגת "זבל", גם הנגיד הבא התפטר ב־1994, אך הממשלה המשיכה בשלה: היא מכרה לבנק המרכזי את איגרות החוב שלה, שהדפיס כסף כדי לשלם עליה. התוצאה, כמובן, לא איחרה לבוא: מאינפלציה של 65% בשנה "בלבד", טורקיה עברה להיפר־אינפלציה של 130% ב־1995. תוך שנה בלבד, המחירים יותר מהכפילו את עצמם. השכר לא עמד בקצב, ובמונחים ריאליים - כל הטורקים חוו קיצוץ קשה בשכרם.

לאחר שהתבררה חומרת הבעיה, קמה ממשלת אחדות בטורקיה - כדי לבנות תוכנית ייצוב. אולם בניגוד חד לסיפור הישראלי, הממשלה התרסקה בעקבות חילוקי דעות פנימיים, וכשלה בניסיון להתמיד עם הרפורמות ולהתמודד מול קבוצות הלחץ ודעת הקהל. הממשלה באנקרה לא הצליחה לאזן את תקציבה לאורך זמן, האינפלציה המשיכה לדהור, והטורקים מיהרו למכור נכסים בלירות ולקנות דולרים וזהב בתהליך שנקרא "דולריזציה" - מה שהאיץ את האינפלציה אף יותר.

קרן המטבע הבינלאומית הציעה תוכנית נוספת ב־1999, שכללה את צמצום הגרעון על ידי הפרטת תאגידי ענק ממשלתיים בלתי יעילים כמו "טורק טלקום", לצד הלוואות זולות מטעם הקרן שנועדו לסיים את המעגל שטורקיה נכנסה אליו של חוב יקר שקשה לשלם. אך עוד בטרם התוכנית הספיקה להשפיע, התרחש משבר גדול בענף הבנקאות. חלק ניכר מהנכסים שבידי הבנקים בטורקיה היו באיגרות חוב ממשלתיות בריבית גבוהה, שמומנו בעיקר בעזרת הלוואות מחו"ל. כלומר, הנכסים היו בלירות, וההתחייבויות - בדולרים. ברגע שהתרחש שינוי בשערי החליפין והתרחקות משקיעים זרים מהשקעה בטורקיה, אותם בנקים נקלעו למצוקת נזילות קשה.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press

חוסר היציבות הפוליטית השפיע על המשבר הקודם

במסגרת מה שהיה למעשה הוספת שמן למדורה, הבנקים הממשלתיים בטורקיה חויבו בחוק להעניק הלוואות בריבית מסובסדת לחקלאות ולתעשייה הזעירה. חוסר היציבות הפוליטי דחה שוב ושוב תוכניות להפרטת הבנקים הממשלתיים ולביטול סובסידיות, וחקירות פליליות בנוגע להונאות בבנקים הכושלים שהולאמו - עוררו את תשומת הלב הציבורית לגודל הבעיה בענף הבנקאות.

תוך כדי משבר הבנקים של 2001, 18 בנקים טורקיים קרסו וחולצו, והרפורמות שנדרשו קודם לכן אכן עברו - אבל זה היה מאוחר מדי. האמון הציבורי במערכת הבנקאית ובמערכת הפוליטית כאחד היה בשפל, ובבחירות 2002 התרחש מהפך: לא עוד קואליציות רחבות, אלא שיטה דו־מפלגתית. מי שניצחה את הבחירות והקימה ב־2003 ממשלה לבדה הייתה "מפלגת הצדק והפיתוח" בראשות רג’פ טאיפ ארדואן.

ממשלת ארדואן, לפחות בשנותיה הראשונות, הביאה להישגים כלכליים בלתי מבוטלים: הגרעונות חוסלו והחוב הלאומי ירד לשפל; הרגולציה על הבנקים שופרה בסיוע דירקטיבות אירופאיות; הבנק המרכזי הפסיק לקנות אג"חים ממשלתיים כמקובל במערב, וקבע את המדיניות המוניטרית באמצעות שערי הריבית; הביורוקרטיה על השקעות זרות ישירות בעסקים טורקיים צומצמה דרמטית; מס החברות נחתך מ־33% ל־20%; וכן, החברות הממשלתיות שהכבידו על תקציב המדינה - הופרטו. כל אלו הביאו ליציבות של הלירה ולהעלאת דירוג האשראי, שבתורם סייעו לחזרת המשקיעים הזרים ולצמיחה ממוצעת של 6.7% בין השנים 2007־2000. כסמל לתקופה הכלכלית החדשה, באנקרה החליטו בשנת 2005 לצמצם את הלירה הטורקית בשש ספרות - וקראו לה "לירה טורקית חדשה".

לפני שנים ספורות, כתבה כזאת הייתה נכתבת - קרוב לוודאי - בתור סיפור הצלחה על כיצד כלכלה מקרטעת במדינה שעמוסה בשחיתות, הצליחה לעלות על הנתיב ליציבות ולצמיחה. ואכן, היו שנים שזה נראה בדיוק ככה: התעשייה פרחה במימון השקעות זרות, טורקיה הפכה למעצמת ייצוא חקלאי, והתיירות הנכנסת - דווקא בתקופה שבה זו מישראל פחתה דרסטית בעקבות המתיחות של ירושלים עם אנקרה - זינקה בשיעור חסר תקדים מ־10 מיליון תיירים בשנה בשנת 2000 ליותר מ־45 מיליון תיירים בשנה ב־2019. באותה עת נראה היה כי ניתן לייצר כלכלה מוצלחת במזרח התיכון גם ללא גישה למשאבי נפט וגז.

 

התפנית החלה עם מכסים שהטיל ממשל טראמפ

אלא שבערך ב־2018, דברים החלו להידרדר. ממשל טראמפ הטיל מכסים על פלדה ואלומיניום, ענפי ייצוא חשובים של טורקיה, וסקנדלים סביב זכויות אדם, דמוקרטיה וחופש הביטוי ברשת תחת משטר ארדואן - הרחיקו משקיעים זרים. אחת הבעיות שאנקרה גררה מתקופת האינפלציה היא רתיעה של אנשים מהשקעות בתוך המדינה, ובלירות. לכן, הכלכלה הטורקית הייתה תלויה בהשקעות חיצוניות, וכשאלו לקחו צעד אחורה והייצוא פחת - הלירה הטורקית התחילה להיחלש. ב־2017, הלירה הטורקית הייתה שווה בדיוק שקל. אך בתחילת 2019, ערכה כבר עמד על 70 אגורות בלבד.

במצב של עליית מחירים, בריחת משקיעים והיחלשות הייצוא, הפתרון הוא לכאורה פשוט: להעלות את ריבית הבנק המרכזי. הפעולה הזו תעודד מחד גיסא השקעה בלירות, ומאידך גיסא תפחית את הצריכה המיידית. זה נכון כלכלית, אבל בעייתי פוליטית, שהרי הוא מביא לירידה ברמת החיים בטווח הקצר ולהתייקרות ההלוואות. זו אחת הסיבות שנהוג במערב כי נגיד הבנק המרכזי עצמאי משיקולים פוליטיים, כדי שידאג למה שנכון כלכלית בטווח הארוך. ואכן, זה מה שהנגיד מוראט צ’טינקאיה עשה: ביולי 2018, הוא העלה את הריבית דרמטית, מ־12.75% ל־24%. בכך, קיווה להדביק את קצב האינפלציה - שחצתה את רף ה־15%.

זה היה נראה כמהלך מוצלח, ותוך פחות מחצי שנה האינפלציה התחילה לרדת חזרה. עם זאת, ארדואן לא היה מרוצה כלל. הוא מאמין כי פיחות בלירה הוא דווקא טוב לתעשייה, שכן זה הופך את הייצוא לזול יותר במונחי מטבע זר. בה בעת, בעיניו, העלאת ריבית לא מורידה את האינפלציה - אלא דווקא מעלה אותה. הטענה האחרונה עומדת בניגוד חד לתפיסה הכלכלית המקובלת, אך נשיא טורקיה טוען בתוקף כי התפיסה הזאת מקודמת בידי "לובי הריבית" שהם "אויבי הייצור והתעסוקה" ותומכים בריבית גבוהה - במטרה להרוויח מספקולציות כלכליות. תפקיד הממשלה, בעיניו, הוא להילחם בלובי הזה. ארדואן דרש מהנגיד להוריד את הריבית, וכשזה סירב - הוא פיטר אותו והחליף אותו באחר.

בין השנים 2021-2018 התחלפו שלושה נגידים לבנק המרכזי, עד שנמצא מי שיסכים ליישם את מדיניות ארדואן כלשונה, אף שהיא מנוגדת לכל היגיון כלכלי: שאהאפ קאבג’יאולו, שהיה חבר פרלמנט מטעם מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, ואף כותב קבוע ב"ייני שאפאק", עיתון המזוהה עם מפלגת השלטון. הוא חתך את הריבית מ־19% ל־14%, מה שהוביל מיידית לפיחות של הלירה עד לשפל נכון לאותו זמן. מנקודה זו והלאה, דינמיקת האינפלציה השתנתה: גם לפני כן האינפלציה הייתה ניכרת, אך לא חצתה את רף ה־20% בשנה. אך מאז, האינפלציה התחילה לזנק בשיעור קיצוני - ותוך שנה בלבד הגיעה לקצב שנתי של 69.97% שעליו הודיעה החודש הלשכה הטורקית לסטטיסטיקה.

הבזאר הגדול באיסטנבול / צילום: Associated Press, Burhan Ozbilici

למעשה, ייתכן שהאינפלציה גבוהה יותר: בינואר 2022, ראש הלשכה הטורקית לסטטיסטיקה, סאיט ארדאל דינצ’ר, נאלץ להתפטר לאחר שארדואן תקף אותו. הסיבה: הנשיא טען כי שיעור האינפלציה הרשמי (36% באותה תקופה) גבוה ולא משקף את המציאות. מי שהחליף את דינצ’ר, ארהאן צ’טינקאיה, ככל הנראה חושש מגורל דומה, ולא מן הנמנע כי הוא מנסה כיום לתת נתוני אינפלציה "מכווצים". מכאן, ניתן להניח כי שיעור האינפלציה של כ־70% הוא שמרני מאוד. בעוד שב־2009 השטרות הגדולים של 100 ו־200 לירות היוו 41% מהתשלומים במזומן, כיום - על פי העיתון "דוניה" - מדובר על 88%. הסיבה היא, כמובן, שהשטרות הקטנים לא שווים הרבה. בד בבד, אנקרה נקטה בצעד חריג: הלאמה מחודשת של טורק טלקום, אותה החברה שהחלה להפריט ב־1999.

אחת הדרכים היצירתיות שממשלת ארדואן פועלת בהן, כדי למנוע בריחה למטבע זר ולהגן על יציבות המטבע, היא חשבונות "מוגנים" שבהם אזרחים יכולים להפקיד את כספם בלירות, תוך הבטחה כי הממשלה תפצה אותם על שינויים שנובעים משינויים בשער המטבע. בינואר השנה, הממשלה אף הרחיבה את התוכנית לחשבונות תאגידיים ולחשבונות שבהם מופקד זהב. לא ברור אם ואיך הממשלה תעמוד בהתחייבות, במיוחד בהתחשב בסטאטוס הנוכחי של המטבע המקומי, שחצה השבוע את רף ה־15 לירות לדולר בודד. אולם, בכל זאת, העלאת ריבית מעל ל־14% שקבע קאבג’יאולו - לא נראית באופק. באנקרה שואבים אופטימיות מרמת החוב הסבירה יחסית שלהם, 41.6% ב־2021, אך כשדירוג האשראי של אנקרה נמוך מאי פעם (B2 לפי מודיס) - זה עולה ביוקר.

מסגד איה סופיה, / צילום: Associated Press, Emrah Gurel

ישראל נהנית מהתלות האנרגטית של טורקיה

דרך נוספת של ממשלת טורקיה לנסות להתמודד עם הקשיים הכלכליים שלה היא חיבור מחדש למדינות האזור, כולל ישראל. ארדואן, שנקט בשנים האחרונות במדיניות חוץ רוויזיוניסטית ששאפה לשרטט מחדש את אזורי השליטה במזרח התיכון, שב על עקבותיו - ומנרמל מחדש את היחסים עם ישראל והציר הסוני המתון.

עם עליית מחירי האנרגיה העולמיים, והמעמד של טורקיה כיבואנית אנרגיה גדולה, היא צריכה יחסים טובים עם כמה שיותר שכנות מייצאות אנרגיה, כמו ישראל, כדי לגוון את המקורות. כיום, שניים מהמקורות העיקריים הם רוסיה ואיראן. גם ברמת שוקי הייצוא, אנקרה רוצה להכניס למדינה מטבע חוץ חזק - מה שהופך את השוק הישראלי למפתה. שיתוף הפעולה התעשייתי והטכנולוגי עם ישראל חשוב גם הוא לאנקרה, כדי לבלום את הידרדרות הכלכלה.

בעוד שאינפלציה אינה דבר חדש (בלשון המעטה) בטורקיה, היה נדמה כי המדינה שנמצאת בגבול בין המזרח התיכון לאירופה הצליחה להתוות את הדרך ליציבות ושגשוג. אך אותו ארדואן, שעלה לשלטון לאחר שנים של אינפלציה כואבת ויודע כי ב־18 ביוני 2023 מצפות לו הבחירות, נמצא באותה הצרה שהחלישה את הדור הקודם של הפוליטיקאים. כעת, כשסקרים טוענים כי 60% מהמצביעים אינם מאמינים שארדואן יכול לפתור את הבעיות הכלכליות של טורקיה - עליו לשקול לשנות כיוון. אך כרגע, נראה שהוא מעדיף להתחפר עמוק עוד יותר בתוך המדיניות הנוכחית שלו.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים