גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד מחירי המזון בשיא כל הזמנים: במקינזי מזהירים ממשבר עולמי

דניאל עמינצח, שותף בכיר בענקית הייעוץ וראש תחום החקלאות והמזון בחברה, מסביר לגלובס כי ענף המזון העולמי נמתח לקצה יכולתו בקורונה, והמלחמה באוקראינה והאינפלציה יוצרות מחסור בעל "השלכות דרמטיות שלא ראינו הרבה מאוד שנים" ● עיקר הפגיעה צפויה במדינות חלשות, אבל את ההשלכות נרגיש גם בישראל

חייל אוקראיני בשדה חקלאי סמוך לקייב / צילום: Shutterstock
חייל אוקראיני בשדה חקלאי סמוך לקייב / צילום: Shutterstock

"אסור שלטרגדיה המתחוללת באוקראינה תתווסף עוד טרגדיה: משבר מזון עולמי". כך הזהיר בחודש שעבר דיוויד מלפאס, נשיא הבנק העולמי. הוא אמר את הדברים בדיון אותו כינסה שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן, בהשתתפות שרי אוצר מכל הכלכלות המובילות, כדי לדון ב"תגובה דחופה למשבר הביטחון התזונתי העולמי המתמשך, שהוחרף על ידי פלישת רוסיה לאוקראינה".

כשמשבר האקלים הופך למשבר אספקה יש לזה מחיר כלכלי | פרשנות, שני אשכנזי

האזהרות מפני משבר מזון עולמי מגיעות משלל כיוונים בשבועות האחרונים, ולפי חלק מהקולות, המשבר הזה כבר נמצא בעיצומו. מדד מחירי המזון של הבנק העולמי, למשל, כבר הגיע לשיא של כל הזמנים בחודש מרץ. ואילו נשיא אוקראינה, וולודומיר זלנסקי, הזהיר במועצת הביטחון של האו"ם בתחילת אפריל שמוסקבה הביאה ל"משבר מזון עולמי שיכול להוביל לרעב באפריקה, באסיה ובאזורים אחרים, ולכאוס פוליטי בהרבה מדינות".

אזהרה דומה הגיעה בסוף השבוע משרי החוץ של מדינות ה-G7 (מדינות המערב העשירות ביותר), שהכריזו כי עקב המלחמה, והעובדה שרוסיה חוסמת את נתיבי יצוא החיטה מאוקראינה, "העולם ניצב בפני מצב מחמיר של חוסר ביטחון תזונתי ותת-תזונה". ולכך הצטרף ביום שבת סימן אזהרה נוסף, כשהודו חסמה את יצוא החיטה משטחה, בעקבות גל החום ההרסני שמכה במדינה.

החשש שהמלחמה באוקראינה תוביל למשבר מזון נובעת לא רק מהעובדה שרוסיה ואוקראינה הן יצרניות בולטות של תבואה ודשנים, אלא גם מכך שהמלחמה מגיעה אחרי שנתיים של מגפה, שמתחו את "העמידות של ענף המזון עד קצה גבול היכולת". כך מסביר לגלובס בשיחה מניו יורק דניאל עמינצח, שותף בכיר בענקית הייעוץ מקינזי. עמינצח מנהל במקינזי את התחום הגלובלי של חקלאות, מזון, וכימיה - ענפים העומדים היום בלב הסערה. המלחמה באוקראינה, הוא קובע, עשויה "לגרום להשלכות דרמטיות שלא ראינו הרבה מאוד שנים".

דניאל עמינצח, שותף בכיר במקינזי ומנהל תחום חקלאות, מזון וכימיה / צילום: יח''צ

לפי ההערכות של מקינזי, כך מפרט עמינצח, המלחמה באוקראינה תגרע משוק המזון העולמי תבואות - בדגש על חיטה וחמניות - בהיקף של 50 טריליון קלוריות, או כמות המספיקה להזין 80 מיליון איש בשנה. "ובגלל שזה נוגע בתבואות שהן כל כך ספציפיות לתזונה, בדגש על חיטה, זה משהו שקשה מאוד לכסות עליו או לכפר עליו בטווח קצר", הוא אומר. משמעות המספרים האלה אינה ש-80 מיליון אנשים יירעבו למוות, הוא מבהיר. המזון החסר יתפזר על פני הרבה יותר אנשים, יש מדינות המנסות להגביר תפוקה, ויש גם רזרבות מזון. אבל הבעיה היא שבתרחיש פסימי, שבו המלחמה מתמשכת (ראו תרשים), משבר המזון עוד עלול להחריף בשנה הבאה. בתרחיש הפסימי של מקינזי, תיגרע מהמאזן העולמי ב-2023 כמות קלוריות השקולה לתזונה של 100 עד 250 מיליון אנשים. "זה מתחיל להיות יותר ויותר משמעותי", אומר עמינצח.

פגיעה בהיצע הדשנים תייקר עלויות בכל העולם

מתוקף תפקידו במקינזי, לעמינצח יש ראייה רחבה על כל "שרשרת הערך" של תחום המזון העולמי, מיצרניות הדשנים והציוד החקלאי, דרך חברות ההפצה הגלובליות, ובחלק מהמקרים גם החברות החקלאיות הגדולות. "אם רוצים לתאר את העולם בצורה מאוד פשטנית, יש ארבעה יבולים שהם משמעותיים ביותר: תירס, סויה, אורז וחיטה", הוא מפרט כשהוא מתבקש למפות את שרשרת הערך הזאת.

בעוד ענקיות גידול כמו ארה"ב וברזיל מתמקדות בעיקר בגידולי סויה ותירס, הרי שאחד ממוקדי החיטה העולמיים הוא אזור הים השחור, כלומר רוסיה ואוקראינה. "יחד, הן מספקות 30% מהחיטה בעולם, רוסיה 20% ואוקראינה עוד 10%. כשזה מגיע לחמניות, כולל שמן חמניות, אנחנו מדברים על מספרים הרבה יותר גדולים: רוסיה ואוקראינה הן למעלה משני שליש".

"אבל הדגש הוא לא רק על היבולים עצמם", ממשיך עמינצח. "האזור הזה מאוד משמעותי בכל מה שנוגע לדשנים, שהם התשומה המשמעותית ביותר עבור החקלאים, מבחינת היכולת להגיע לתוצרים בנפח גבוה. כמעט 50% מתפוקת האשלגן העולמית מגיעה מרוסיה ובלארוס".

כשאתה מדבר על קלוריות שייגרעו מהשוק, מה התרחיש הקונקרטי שמדאיג אותך?
"‏זה שילוב של כמה היבטים, וצריך להפריד בין רוסיה לאוקראינה. כל עוד המלחמה ממשיכה, יש פגיעה ישירה ביכולת ניהול העונה החקלאית באוקראינה. עכשיו, לאור העובדה שהקרבות עברו למזרח אוקראינה, אנחנו רואים ניסיונות להחיות חלק מהעונה החקלאית במערב המדינה. אבל בגדול אנחנו צופים פגיעה ישירה ממש ביכולות הגידול כתוצאה מהמלחמה, ממחסור בכוח אדם ומחוסר יכולת להגיע לאספקה של זרעים וציוד.

"נוסף לכך, גם אם ברמת החווה עצמה הצלחת לגדל משהו, היכולת הלוגיסטית להוציא אותו אל הנמלים, ואז אל מחוץ לאוקראינה היא מוגבלת. העובדה שהלחימה באוקראינה מתמקדת בשבועות האחרונים בחזית המזרחית - אפשרה לחלק ניכר מהחקלאים באוקראינה לחזור ולהמשיך את העונה החקלאית, גם אם ברמות יעילות נמוכות יותר, מעבר למה שציפינו לפני מספר שבועות. עם זאת, צוואר הבקבוק העיקרי ממשיך להיות ערוץ היציאה מהמדינה - דרך הנמלים בים השחור (90% מהיצוא של חיטה באוקראינה עובר משם) - וקשה מאוד להסב את הכמויות האלה ללוגיסטיקה יבשתית.

"גם ברוסיה מתחילים לראות סימנים מאוד ברורים למגבלות שקשורות גם ללוגיסטיקה, גם לכוח אדם במידה מסוימת, ויותר מזה לסנקציות. הסנקציות בפירוש מתחילות להשפיע על האספקה של חומרי גלם וטכנולוגיות מהמערב, ואנחנו מתחילים לראות את ההשלכות גם ברמת התבואה ברוסיה".

אם השנה עיקר הפגיעה קשורה לעונת הגידול החקלאית עצמה ולאתגר הלוגיסטי של משלוח התוצרת החקלאית, הרי שבשנה הבאה יתווסף לאלה גם מחסור אפשרי בתשומות חקלאיות, בדגש על דשנים, ועליות מחירים. אם בעונה הנוכחית ההערכות של מקינזי מדברות על בין 20 לבין 35 מיליון טונות של תבואות שייגרעו מהשוק, התרחישים של החברה לשנה הבאה נעים בין "10 מיליון טונה בתרחיש הכי אופטימי לעד כמעט 60 מיליון טונה של פגיעה - שזו פגיעה הרבה יותר דרמטית". השאלה היא כמה מהחוסרים אפשר יהיה להשלים על ידי תוצרת חקלאית ממקומות אחרים - למשל הודו או אוסטרליה. עמינצח מזכיר מאמצים בהודו ובאוסטרליה להשלים חלק מהחוסרים, "אבל למאמצים ייקח זמן להבשיל ולכן באמת חלק גדול מהנפח הזה ייגרע". 

עד כמה גל החום הנוכחי בהודו יקשה להשלים חלק מהתבואות החסרות?
"אנחנו כרגע צופים השלכות מוגבלות בכל הקשור לשוק החיטה העולמי. בשלב שבו גל החום התחיל, כבר הסתיים הקציר בדרום ומרכז הודו ועיקר החשיפה היתה בצפון המדינה. וגם בצפון, ההערכה בשלב זה היא לפגישה של עד 10% מיבול החיטה כתוצאה מפגיעת החום. למעשה, גל החום הכביד הרבה יותר על משק החשמל במדינה (והצריך יבוא פחם נוסף - שנוגע בסוגיות משבר האקלים) והשפיע בצורה יותר מוגבלת על שוק החיטה. כרגע הפגיעה היא יותר הצהרתית - הודו הרגישה נוח לפניי גל החום להרים את היד ולהציע יצוא חיטה לאור העובדה שבארבע-חמש השנים האחרונות היו יבולי שיא והיו עודפים כל שנה. לאור גל החום, הודו בחרה להיזהר הרבה יותר ברמה ההצהרתית לפני שמבינים את גודל הפגיעה".

 

האתגר הלוגיסטי ואפקט האינפלציה

בשבועות האחרונים אפשר למצוא גם אנליסטים המסבירים שיש לעולם מספיק יכולת גידול על מנת להשלים את החוסרים, כשהאתגר המשמעותי הוא בעיקר לוגיסטי - להחליף את שרשרת האספקה מאוקראינה ומרוסיה בקווי אספקה ממקורות אחרים. עמינצח "קצת יותר פסימי", כהגדרתו.

"ברמת התיאורטית אפשר יהיה להשלים את את החוסר", הוא מפרט. "לא חסרות אדמות, אפילו כאן בארה"ב שאפשר יהיה להסיט במהירות גבוהה יחסית לצרכים חקלאיים. אם יהיה פרויקט סדור אפשר להתחיל להשלים חלק גדול מהפערים. הסיבה שאני קצת יותר פסימי, בוודאי ככל שהמלחמה ממשיכה, היא שאנחנו בסביבה אינפלציונית מאוד גבוהה, שכבר יש לה השלכות מאוד גדולות, גם על עלויות חומרי הגלם לחקלאים וגם על התבואות עצמן. כולנו יודעים מה קורה כשהמחירים עולים, ואיזה אפקט שרשרת זה יוצר".

תוכל להרחיב על "הסביבה האינפלציונית" שאתה מתאר?
"כשאני אומר סביבה אינפלציונית הכוונה היא שזה מכה בכל שרשרת הערך. זה מתחיל מהמחירים שהחקלאים עצמם משלמים על תשומות, חומרי גלם, דשנים. ממחירי האשלגן שיותר מהוכפלו בשבועות האחרונים עד למחירי האנרגיה. החקלאי עצמו משלם הרבה יותר על חומרי גלם, מה שהופך את העונה להיות הרבה יותר יקרה. וברגע שהעונה הרבה יותר יקרה, אתה מתחיל למכור במחיר יותר גבוה.

"גם הלוגיסטיקה של משלוח המוצרים הרבה יותר יקרה. מחירי האנרגיה עלו ויש מחסור באמצעים לוגיסטיים. האפקט האינפלציוני נוגע בכל כך הרבה אזורים שהוא באמת מעלה משמעותית את המחירים עד לרמת המוצר הבודד שמגיע לצלחת הביתה. אנחנו כבר רואים את ההשפעות בסופרמרקטים, ונראה הרבה יותר ככל שהמלחמה ממשיכה. וזה מטריד כי אנחנו יודעים שבהרבה מאוד מקרים ההוצאה על מזון היא מרכיב מאוד משמעותי למשפחות. בטח בעולם המתפתח ואפילו בעולם המערבי".

"להיות ערניים למשברים במזרח התיכון"

זה מקור החשש למשבר מזון עולמי, ועמינצח מדגיש שאנחנו מגיעים לרגע הנוכחי אחרי שממשלות בעולם כבר מתחו את התקציבים שלהן בתקופת הקורונה, מה שגורם למקינזי לצפות תגובה ממשלתית מתונה יחסית למשבר. זאת במיוחד לאור העובדה שמדובר במשבר גלובלי, להבדיל ממשבר במדינה אחת, שבו היה אפשר לצפות להתגייסות נרחבת מצד מדינות אחרות.

עם זאת, עמינצח מדגיש, רוב העולם יידע לתת מענה ל"צרכי החיטה", כהגדרתו. "זה משבר שלצערנו ייפגע בראש ובראשונה במדינות החלשות. בארה"ב לא תהיה בעיית מזון, גם לא בישראל. תהיה בעיה של מחירים, של עלות, אבל לא יהיה כנראה מחסור של מזון במדפים. המדינות החלשות הרבה יותר רגישות, ושם הפגיעה מאוד גדולה. מדינות כמו פקיסטן, בנגלדש, אתיופיה, שבאמת מאוד רגישות לאירועים כאלה, יהיו הנפגעות העיקריות של משבר מהסוג הזה".

כי לא יהיה להן כסף לקנות את הסחורה במחירים האלה?
"זה שילוב של של כסף, של גישה ושל מחסור בנפחים. הן מתועדפות אחרונות. בסופו של יום השחקנים הגדולים לא מתעדפים את המדינות האלה. האשראי שלהן מוגבל והתעדוף שלהן נמוך. ואנחנו יודעים עד כמה אנחנו צריכים להיות ערניים למשברים כאלה במזרח התיכון. כמעט 75% מהיבוא של תורכיה מגיע מרוסיה ומאוקראינה, ובמצרים מדובר ב-60%. אלה מדינות שמאוד מושפעת מכך. פקיסטן דרך אגב זה יותר מ-85%".

ההשפעה של המשבר, מוסיף עמינצח, תלויה גם ביכולת הכספית של המדינה לסבסד את מחירי הלחם, למשל, וגם ברמת רזרבות החיטה שעומדות לרשותה. "יש מדינות בעולם שמנוהלות הרבה יותר טוב ברמת הרזרבות - סין היא דוגמה טובה לכך - ויש כאלה שממש חיות על רזרבות מאוד נמוכות".

"לא רואה ניצול ציני להגדלת רווחים"

בניתוח שאותו מפרט עמינצח יש מקום מרכזי לחוסרים, למגבלות לוגיסטייות ולקשיים תקציביים. אבל היצע מוגבל יכול להיות גם הזדמנות להעלות מחירים, במיוחד בסיטואציות בהן השוק ריכוזי. האם זה גם המצב כרגע? עמינצח מסביר ששוק המזון, שהוא מאוד גלובלי ומכיל מספר גדול של שחקנים, הוא דווקא לא מאוד ריכוזי - גם אם יש מקטעים ספציפיים בתוכו שהם יותר ריכוזיים (כמו אשלגן או תובלה). "אבל אם לומר את האמת אני לא ראיתי באופן ישיר ניצול ציני של המשבר בשביל להגדיל רווחים".

בתחום האשלגן, למשל, מסביר עמינצח, "כולם מנסים להגדיל תפוקות, וזה לוקח זמן. הפרויקט הגדול בעולם האשלגן, פרויקט ינסן בקנדה, אמור להוסיף סדר גודל של חמישה מיליון טונות נוספים של אשלגן, עובדים עליו מאוד קשה, שפכו עליו כבר מיליארדי דולרים, ונראה את התפוקות שם ב-2027. לוקח זמן לפרויקטים כאלה להתבסס".

"זה לא סוד כמובן שכשיש כזו סביבה עבודה גם הרווחיות עולה וזה משפיעה לחיוב על התוצאות של החברות", מוסיף עמינצח. "אבל אני מרגיש שאני ראיתי שיש פחות ציניות ויותר נחישות של 'אוקיי איך משתמשים עכשיו בתזרים מזומנים היותר גבוה בשביל לעבוד יותר מהר ויותר נכון בשביל לתת מענה לחלק מהבעיות'".

"כמו בכל משבר", אומר עמינצח, "גם משבר כזה גורם להאצה של של דברים חיוביים שראינו כבר קודם. למשל בכל מה שקשור לקיימות, וניהול נכון יותר של עולם החקלאות".

מה אפשר לעשות היום כדי להתמודד עם הסכנה למשבר, ומה ישראל יכולה לעשות?
"אפשר לעשות הרבה. בראייתי, המשבר הוא גם הזדמנות. מה שהקורונה עשתה לעולם הדיגיטל, המשבר הזה יכול לעשות לעולם המזון, אולי אפילו האנרגיה. זה יכול להאיץ תהליכים תהליכים בריאים, שהיו צריכים להתבצע מזמן, כולל בגלל צרכי שינוי האקלים. עדיין יש למשל חקלאים רבים בעולם, בטח בעולם המתפתח, ששיטות העבודה שלהם, ובהתאם לכך התבואות שלהם, מאוד נמוכות". עמינצח מספר שגם בקרב החקלאים ברחבי העולם אפשר לזהות מוכנות גוברת לאמץ טכנולוגיות חדשות, ולשים דגש גדול יותר על קיימות.

ובאשר לישראל, עמינצח אומר שאפשר לראות גידול בהשקעות וביזמות בתחום, משלל זוויות - מחקלאות אנכית, דרך שימוש ברחפנים וחיישנים מרוחקים, "ועד לאזורים של תחליפי מזון, חלבונים אלטרנטיביים, שישראל היא שחקן מוביל גם בהקשר הזה. יש פה הזדמנות עבור ישראל, בכל מה שקשור לחדשונת,לקחת תפקיד אפילו יותר מרכזי בשינוי שהעולם יעבור בשנים הקרובות בגלל המשבר".

עוד כתבות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר