גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צניחה של עשרות אחוזים במחיר השוק? גורמים בעסקת ווישור-איילון משדרים עסקים כרגיל

העסקה שהפתיעה את ענף הביטוח נראית כדאית פחות: מיליונר ההייטק צבי ברק אמור להשקיע 270 מיליון שקל בווישור, לפי שווי של יותר מכפול ביחס למחיר השוק של חברת הביטוח הדיגיטלי ● ווישור עצמה אמורה לרכוש את השליטה באיילון בפרמיה שתפחה לכ-80% • מקורבים לעסקה מתעקשים: המחיר לא צפוי להשתנות

אמיל וינשל (מימין) וניצן צעיר־הרים, מייסדי ווישור / צילום: איל יצהר
אמיל וינשל (מימין) וניצן צעיר־הרים, מייסדי ווישור / צילום: איל יצהר

בשנתיים האחרונות התבצעה שורה של עסקאות גדולות בין הגופים המוסדיים בישראל, החל מרכישת בית ההשקעות פסגות על-ידי אלטשולר שחם , דרך רכישת הלמן-אלדובי על-ידי הפניקס וזו של חברת הביטוח שירביט על-ידי הראל. עוד עסקה, שנחתמה אשתקד, אך טרם הושלמה, הייתה רכישת השליטה בחברת הביטוח הוותיקה איילון על-ידי ווישור, חברת הביטוח הצעירה והדיגיטלית.

בעוד שרוב הרכישות הקודמות בעולם הפיננסים המקומי בוצעו על-ידי גופים גדולים וחזקים, רכישת השליטה באיילון הפתיעה את השוק, בעיקר מכיוון שדווקא הנרכשת היא החברה גדולה יותר, עם לקוחות רבים יותר ובעלת שווי שוק כפול מההרוכשת המיועדת.

 

השלמת העסקה הופכת למאתגרת ומסקרנת עוד יותר לאחר ששווי השוק של ווישור , אותה הקימו אנשי הביטוח הוותיקים אמיל וינשל וניצן צעיר-הרים (שניהם בכירים לשעבר באיילון), נחתך בחודשים האחרונים בעשרות אחוזים והוא עומד כיום על 195 מיליון שקל בלבד. זאת לאחר שהחברה הונפקה בפברואר 2021 לפי שווי של 385 מיליון שקל אחרי הכסף. כלומר בתוך קצת יותר משנה איבדה מניית החברה כמעט 50% מערכה.

אובדן השווי של ווישור מאפיין חברות ביטוח דיגיטליות שזכו עם תחילת דרכן הציבורית לפרגון מצד שוקי ההון וזכו ובעקבות זאת לשוויים גדולים. במבט על ענף הביטוח אפשר לציין את חברות האינשורטק הישראליות שנסחרות בארה"ב דוגמת היפו ולמונייד ובישראל את המתחרה ליברה , ששווייה התדרדר משיא של 820 מיליון שקל בספטמבר שעבר לכ-176 מיליון שקל בלבד.

בניגוד לליברה, לווישור היו כאמור תוכניות שאפתניות לרכישת איילון, במקביל להתפתחות לחו"ל (החברה מחזיקה ברישיון לפעול כמבטחת בכמה מדינות בארה"ב). לשם כך היא סיכמה עם הנאמן המחזיק במניות מייסד איילון, לוי רחמני ז"ל, על רכישת 67% מהמניות תמורת סכום של 463 מיליון שקל.

מחיר העסקה משקף שווי של 690 לאיילון שהיה גבוה ב-33% משווי השוק במועד חתימת העסקה (יוני 2021) והיום מהווה כבר פרמיה של 80% על שווייה הנוכחי, העומד על 370 מיליון שקל (לאחר ירידה של עשרות אחוזים במחיר מניית איילון מאז נחתמה העסקה).

מי שאמורים לממן את עיקר תמורת העסקה עבור ווישור הם מיליונר ההייטק צבי ברק ורעייתו ענת, באמצעות חברת קיסריה אלקטרוניקה רפואית שבשליטתם. בני הזוג ברק צפויים להשקיע בווישור 270 מיליון שקל, כדי לעבות את ההון העצמי של חברת הביטוח הדיגיטלית, כנגד הקצאה של 39% ממניותיה והפיכתם ל"שותף שקט" בגרעין השליטה בה. 

במועד חתימת ההסכם בין בני הזוג ברק לווישור, בספטמבר שעבר, סוכם כי מחיר המניה בעסקה עמם יעמוד על 6.3 שקל, ששיקף באותו מועד פרמיה של כ-20% על מחיר השוק. מאז צנחה כאמור המניה והפרמיה בעסקה עם הזוג ברק זינקה ל-117%, כאשר מחיר מניית ווישור עומד על פחות מ-3 שקל בלבד.

"אין פגיעה בפעילות הליבה של החברות"

על פניו נראה כי מדובר באירוע המזכיר את זה שבו תכננה חברת הנדל"ן ישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, להשתלט על חברת נורסטאר שבראשות בעל השליטה חיים כצמן. ישראל קנדה הגישה בחודש שעבר הצעה לא מחייבת לרכישת הבעלות המלאה בנורסטאר, החברה האם של ענקית הנדל"ן המניב גזית גלוב, לפי שווי של כ-2 מיליארד שקל. אלא שהירידות בשוקי ההון הפילו את השווי של נורסטאר לכדי 1.54 מיליארד שקל, מה שהופך את סיכויי השלמת העסקה לקלושים.

במקרה של עסקת ווישור-איילון הסיפור שונה, כשהיא בישורת האחרונה של קבלת האישורים הרגולטוריים. גורמים המקורבים לה מעריכים כי למרות הנפילה שחוו המניות של שתי החברות, לא תבוצע התאמת מחירים בעסקה והם יישארו דומים לאלו שסוכמו בין הצדדים.

הערכה זו של אותם גורמים מתבססת גם על הטענה שהירידות במחירי המניות נובעות בעיקר מהשפעות הטלטלה האחרונה בשוקי ההון, ולא בשל פגיעה בפעילות הליבה של החברות. לטענתם השווי שהוענק לאיילון בעסקה מתבסס על ההון העצמי שלה, כאשר זה עמד נכון לסוף השנה שעברה על 680 מיליון שקל. 

בהיבט זה ניתן להיזכר בעסקה אחרת בענף הביטוח המקומי שנחתמה אשתקד, ושבה נרכשה החברה הפרטית שירביט על-ידי הראל, במחיר ששיקף את ההון העצמי של הנרכשת ולא את הפגיעה בתוצאותיה העסקיות ובמוניטין. הפגיעה נגרמה כתוצאה מאירוע שבו פרצה מספר חודשים קודם לכן קבוצת האקרים לשרתיה וחשפה נתונים אודות מבוטחי החברה.

איילון סיימה את 2021 עם פרמיות בהיקף של 3.3 מיליארד שקל, בערך פי 15 מהיקף הפרמיות של ווישור. למרות הפערים הללו, סיימה איילון את השנה החולפת עם הפסד כולל של כ-20 מיליון שקל, שנבע בעיקר מפעילותה בביטוח כללי (רכב, דירה, עסקים) בעוד שבווישור הקטנה, הפועלת בתחומים דומים, נרשם רווח כולל של 5.3 מיליון שקל. וויינשל וצעיר-הרים מקווים להביא את ההתייעלות והטכנולוגיה שאפשרו זאת, גם לאיילון.

ממתינים לאישור המפקח על הביטוח

הירידה במחיר המניות אינו המכשול העיקרי בפני השלמת העסקה. בווישור ממתינים לאישור המפקח על הביטוח, ד"ר משה ברקת, להיתר שליטה של קיסריה בווישור (נוסף לבעלי השליטה הנוכחיים בחברה) ולאחר מכן של שתיהן יחד באיילון. על פי ההסכם בין הצדדים העסקה הייתה אמורה להסתיים עד 10 במאי, אך בשל עיכובים נדחה המועד האחרון לחתימה ליום חמישי הקרוב, כאשר הארכה הקצרה מלמדת כי בווישור מאמינים שהם בישורת האחרונה והעסקה תצא לפועל בימים הקרובים.

עיכובים אלה כללו בין היתר צורך לקפל את אחת השכבות באיילון, מאחר שחוק הריכוזיות קובע כי לא תתאפשר פירמידה של יותר משתי שכבות (חברה ציבורית או חברה שמגייסת אג"ח), ובמבנה ווישור ואיילון הנוכחי תיווצר פירמידה של שלוש שכבות.

בתחילת מרץ אישרו הדירקטוריונים של איילון אחזקות (החברה האם) ואיילון ביטוח (חברת הבת) מיזוג בין שתי החברות המאפשר קיפול שכבה (חברות ביטוח מוחרגות בחוק הריכוזיות בנושא גיוס האג"ח) והסירו את המכשול המהווה תנאי להשלמת העסקה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם