גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צניחה של עשרות אחוזים במחיר השוק? גורמים בעסקת ווישור-איילון משדרים עסקים כרגיל

העסקה שהפתיעה את ענף הביטוח נראית כדאית פחות: מיליונר ההייטק צבי ברק אמור להשקיע 270 מיליון שקל בווישור, לפי שווי של יותר מכפול ביחס למחיר השוק של חברת הביטוח הדיגיטלי ● ווישור עצמה אמורה לרכוש את השליטה באיילון בפרמיה שתפחה לכ-80% • מקורבים לעסקה מתעקשים: המחיר לא צפוי להשתנות

אמיל וינשל (מימין) וניצן צעיר־הרים, מייסדי ווישור / צילום: איל יצהר
אמיל וינשל (מימין) וניצן צעיר־הרים, מייסדי ווישור / צילום: איל יצהר

בשנתיים האחרונות התבצעה שורה של עסקאות גדולות בין הגופים המוסדיים בישראל, החל מרכישת בית ההשקעות פסגות על-ידי אלטשולר שחם , דרך רכישת הלמן-אלדובי על-ידי הפניקס וזו של חברת הביטוח שירביט על-ידי הראל. עוד עסקה, שנחתמה אשתקד, אך טרם הושלמה, הייתה רכישת השליטה בחברת הביטוח הוותיקה איילון על-ידי ווישור, חברת הביטוח הצעירה והדיגיטלית.

בעוד שרוב הרכישות הקודמות בעולם הפיננסים המקומי בוצעו על-ידי גופים גדולים וחזקים, רכישת השליטה באיילון הפתיעה את השוק, בעיקר מכיוון שדווקא הנרכשת היא החברה גדולה יותר, עם לקוחות רבים יותר ובעלת שווי שוק כפול מההרוכשת המיועדת.

 

השלמת העסקה הופכת למאתגרת ומסקרנת עוד יותר לאחר ששווי השוק של ווישור , אותה הקימו אנשי הביטוח הוותיקים אמיל וינשל וניצן צעיר-הרים (שניהם בכירים לשעבר באיילון), נחתך בחודשים האחרונים בעשרות אחוזים והוא עומד כיום על 195 מיליון שקל בלבד. זאת לאחר שהחברה הונפקה בפברואר 2021 לפי שווי של 385 מיליון שקל אחרי הכסף. כלומר בתוך קצת יותר משנה איבדה מניית החברה כמעט 50% מערכה.

אובדן השווי של ווישור מאפיין חברות ביטוח דיגיטליות שזכו עם תחילת דרכן הציבורית לפרגון מצד שוקי ההון וזכו ובעקבות זאת לשוויים גדולים. במבט על ענף הביטוח אפשר לציין את חברות האינשורטק הישראליות שנסחרות בארה"ב דוגמת היפו ולמונייד ובישראל את המתחרה ליברה , ששווייה התדרדר משיא של 820 מיליון שקל בספטמבר שעבר לכ-176 מיליון שקל בלבד.

בניגוד לליברה, לווישור היו כאמור תוכניות שאפתניות לרכישת איילון, במקביל להתפתחות לחו"ל (החברה מחזיקה ברישיון לפעול כמבטחת בכמה מדינות בארה"ב). לשם כך היא סיכמה עם הנאמן המחזיק במניות מייסד איילון, לוי רחמני ז"ל, על רכישת 67% מהמניות תמורת סכום של 463 מיליון שקל.

מחיר העסקה משקף שווי של 690 לאיילון שהיה גבוה ב-33% משווי השוק במועד חתימת העסקה (יוני 2021) והיום מהווה כבר פרמיה של 80% על שווייה הנוכחי, העומד על 370 מיליון שקל (לאחר ירידה של עשרות אחוזים במחיר מניית איילון מאז נחתמה העסקה).

מי שאמורים לממן את עיקר תמורת העסקה עבור ווישור הם מיליונר ההייטק צבי ברק ורעייתו ענת, באמצעות חברת קיסריה אלקטרוניקה רפואית שבשליטתם. בני הזוג ברק צפויים להשקיע בווישור 270 מיליון שקל, כדי לעבות את ההון העצמי של חברת הביטוח הדיגיטלית, כנגד הקצאה של 39% ממניותיה והפיכתם ל"שותף שקט" בגרעין השליטה בה. 

במועד חתימת ההסכם בין בני הזוג ברק לווישור, בספטמבר שעבר, סוכם כי מחיר המניה בעסקה עמם יעמוד על 6.3 שקל, ששיקף באותו מועד פרמיה של כ-20% על מחיר השוק. מאז צנחה כאמור המניה והפרמיה בעסקה עם הזוג ברק זינקה ל-117%, כאשר מחיר מניית ווישור עומד על פחות מ-3 שקל בלבד.

"אין פגיעה בפעילות הליבה של החברות"

על פניו נראה כי מדובר באירוע המזכיר את זה שבו תכננה חברת הנדל"ן ישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, להשתלט על חברת נורסטאר שבראשות בעל השליטה חיים כצמן. ישראל קנדה הגישה בחודש שעבר הצעה לא מחייבת לרכישת הבעלות המלאה בנורסטאר, החברה האם של ענקית הנדל"ן המניב גזית גלוב, לפי שווי של כ-2 מיליארד שקל. אלא שהירידות בשוקי ההון הפילו את השווי של נורסטאר לכדי 1.54 מיליארד שקל, מה שהופך את סיכויי השלמת העסקה לקלושים.

במקרה של עסקת ווישור-איילון הסיפור שונה, כשהיא בישורת האחרונה של קבלת האישורים הרגולטוריים. גורמים המקורבים לה מעריכים כי למרות הנפילה שחוו המניות של שתי החברות, לא תבוצע התאמת מחירים בעסקה והם יישארו דומים לאלו שסוכמו בין הצדדים.

הערכה זו של אותם גורמים מתבססת גם על הטענה שהירידות במחירי המניות נובעות בעיקר מהשפעות הטלטלה האחרונה בשוקי ההון, ולא בשל פגיעה בפעילות הליבה של החברות. לטענתם השווי שהוענק לאיילון בעסקה מתבסס על ההון העצמי שלה, כאשר זה עמד נכון לסוף השנה שעברה על 680 מיליון שקל. 

בהיבט זה ניתן להיזכר בעסקה אחרת בענף הביטוח המקומי שנחתמה אשתקד, ושבה נרכשה החברה הפרטית שירביט על-ידי הראל, במחיר ששיקף את ההון העצמי של הנרכשת ולא את הפגיעה בתוצאותיה העסקיות ובמוניטין. הפגיעה נגרמה כתוצאה מאירוע שבו פרצה מספר חודשים קודם לכן קבוצת האקרים לשרתיה וחשפה נתונים אודות מבוטחי החברה.

איילון סיימה את 2021 עם פרמיות בהיקף של 3.3 מיליארד שקל, בערך פי 15 מהיקף הפרמיות של ווישור. למרות הפערים הללו, סיימה איילון את השנה החולפת עם הפסד כולל של כ-20 מיליון שקל, שנבע בעיקר מפעילותה בביטוח כללי (רכב, דירה, עסקים) בעוד שבווישור הקטנה, הפועלת בתחומים דומים, נרשם רווח כולל של 5.3 מיליון שקל. וויינשל וצעיר-הרים מקווים להביא את ההתייעלות והטכנולוגיה שאפשרו זאת, גם לאיילון.

ממתינים לאישור המפקח על הביטוח

הירידה במחיר המניות אינו המכשול העיקרי בפני השלמת העסקה. בווישור ממתינים לאישור המפקח על הביטוח, ד"ר משה ברקת, להיתר שליטה של קיסריה בווישור (נוסף לבעלי השליטה הנוכחיים בחברה) ולאחר מכן של שתיהן יחד באיילון. על פי ההסכם בין הצדדים העסקה הייתה אמורה להסתיים עד 10 במאי, אך בשל עיכובים נדחה המועד האחרון לחתימה ליום חמישי הקרוב, כאשר הארכה הקצרה מלמדת כי בווישור מאמינים שהם בישורת האחרונה והעסקה תצא לפועל בימים הקרובים.

עיכובים אלה כללו בין היתר צורך לקפל את אחת השכבות באיילון, מאחר שחוק הריכוזיות קובע כי לא תתאפשר פירמידה של יותר משתי שכבות (חברה ציבורית או חברה שמגייסת אג"ח), ובמבנה ווישור ואיילון הנוכחי תיווצר פירמידה של שלוש שכבות.

בתחילת מרץ אישרו הדירקטוריונים של איילון אחזקות (החברה האם) ואיילון ביטוח (חברת הבת) מיזוג בין שתי החברות המאפשר קיפול שכבה (חברות ביטוח מוחרגות בחוק הריכוזיות בנושא גיוס האג"ח) והסירו את המכשול המהווה תנאי להשלמת העסקה.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם