גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות מותם של שלושה מדיירי מעון בית דפנה: משרד הרווחה יגביר את הפיקוח והסנקציות

מנכ"ל משרד הבריאות, נחמן אש: "אנחנו מפקחים על מוסדות רק כשנדרש חידוש רישיון, ובחוק איננו מחויבים ליותר" ● חברי כנסת קראו להקמה של גוף פיקוח חיצוני כפוף למשרדי הרווחה והבריאות להגברת תדירות הפיקוח ואף להלאמה או פירוק של המוסדות ● מנכ"לית מעון בית דפנה: "בביקורת אמרו שהחיווי של טמפרטורת התנור לא היה נכון, והבשר לא בושל במשך שעתיים. זה מספיק כדי שייווצרו בו חיידקים"

מעון בית דפנה / צילום: יוסי כהן
מעון בית דפנה / צילום: יוסי כהן

משרד הרווחה והביטחון החברתי הודיע היום (ב') על הגברת הפיקוח והסנקציות על מפעילי מסגרות הדיור הפרטיים, בעקבות אירוע מותם של שלושה מדיירי מעון בית דפנה, ואשפוזם של רבים אחרים, בשל הרעלת מזון. כחלק מן המדיניות החדשה, יחויבו המפעילים להתקין מצלמות בכל המרחב הציבורי, ופקחי משרד הרווחה יוכלו לצפות בחומרים המצולמים ככלי פיקוח ומניעה. המשרד הכריז על סנקציות למי שלא יעמדו בכללי ההיגיינה והטיפול השוטפים, מקנסות כספיים ועד שלילת רישיון. המשרד יקצה תקנים לעיבוי מערך הפיקוח, ויפעל לשם כך מול האוצר.

אולם למרות הדברים הנחרצים, הגישה הכללית של משרדי הרווחה והבריאות בדיון שנערך היום בוועדת הרווחה של הכנסת בראשות היו"ר ח"כ אפרת רייטן, הייתה כי במסגרת החוק הקיים, אין הרבה מה לעשות. החוק משאיר את האחריות לבטיחות והגהות של המוסדות, בידי מנהליהם.

שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן אמר כי "שירותים רבים במשרד הופרטו לאורך השנים, אך במקביל לא נבנה מערך פיקוח הולם ויעיל שיוכל לוודא כי השירותים הניתנים במסגרות הרווחה עומדים בסטנדרטים הגבוהים שהציב המשרד" .

בעקבות זאת קראו כמה מחברי הכנסת שנכחו בוועדה, להקים גוף פיקוח חיצוני הכפוף למשרדי הרווחה והבריאות, לשם פיקוח תדיר יותר על המוסדות. כמו כן דרשו חברי הכנסת וגם הוריהם של האנשים השוהים במעונות, לחשוף את הרווחיות של חברות פרטיות כמו דנאל, מנהלת מעון בית דפנה, עבור כל מוסד ומוסד. משרד הרווחה מסר כי במסגרת תוכנית הפיקוח החדשה, ייערך גם פיקוח חשבונאי.

לבסוף ביקשו חלק מחברי הכנסת לשקול הלאמה של המוסדות הללו, ופירוק של המוסדות הגדולים יותר, בתקווה להשיג כך יחס אישי יותר עבור הדיירים. בתחילת חודש פברואר הגיש השר מאיר כהן לכנסת את הצעת חוק זכויות רווחה לאנשים עם מוגבלות שמטרתו הרחבת אפשרויות הבחירה למשפחות באשר לפתרונות הדיור לאנשים עם מוגבלות תוך תעדוף של חיים בדירות בקהילה. החוק פורץ מגובה תקציבית בסכום של 2.2 מיליארד שקלים בחמש השנים הקרובות, והוא צפוי לעלות להצבעה בכנסת בזמן הקרוב.

"אם זו הייתה כשרות, לא היו בודקים פעם בכמה שנים"

מנכ"לית משרד הרווחה והביטחון החברתי, סיגל מורן, אישרה כי כרגע לא מתקיימת חקירה של המשטרה בעניין האחריות למותם של הדיירים. משרד הביטחון והרווחה מסרו כי התנהלותם בנושא הייתה במסגרת החוק, ואילו ההורים טענו כי גם אם התנהלו המשרדים בהתאם לחוקים המגדירים מועדי פיקוח מרווחים מאוד על המוסדות, הרי שעדיין עברו על חוק ההגנה על חסרי ישע, ותעיד על כך התוצאה.

ח"כ אורית סטרוק מן הציונות הדתית אמרה: "יש לנו גורמים שמפקחים על מזון בכל מקום והעדיפות הראשונה צריכה להיות דווקא למקומות האלה, שבהם הרעלת מזון היא באמת מסוכנת לאנשים. רמת הפיקוח היא לא סבירה בעליל. אם זו הייתה כשרות, לא היו בודקים פעם בכמה שנים".

בתחילת הדיון בכנסת תיאר מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש את הממצאים במעון בית דפנה. "מדובר במחלה זיהומית. אמנם לא ניתן היה לבצע בדיקת צואה לדיירים שנפטרו ולכן לא מצאנו בגופם את החיידק, אך סמיכות המקרים להתפרצות של תחלואה בחיידק בקרב דיירים נוספים שאצלם כן בוצעה תרבית וניתנה האבחנה, מאשרת שזו הסיבה".

"אי-אפשר להסתמך על ביקורת כשמדובר בהיגיינה"

מנהלת מעון בית דפנה, נטע בן יוסף, התקשתה לשלוט ברעד קולה כאשר תיארה כיצד נקראה למיטתה של דיירת שהחלה לאבד הכרה, ותוך כדי הטיפול בה וההמתנה לאמבולנס, החלה להבין שהיא מאבדת דיירים נוספים. מלבד שלושה הדיירים שנפטרו, חלו 30 נוספים, חלקם אושפזו.

יו"ר ועדת הרווחה אפרת רייטן מרום ממפלגת העבודה שאלה: "ההתרשמות שלי מההיכרות עם המקרה, היא שלא הייתה זו גזירת גורל. האם נמצאו האחראים?".

אש הבהיר כי משרד הבריאות אחראי לבקר במוסדות הללו רק כאשר הם נדרשים לחדש רישיון, וזה יכול לקרות אחת לשנה או אפילו יותר. "במקרה הזה, עשינו ביקורת כמה חודשים לפני כן".

רייטן: "אני מקריאה את רשימת הליקויים - חתולים בחוץ, זבובים במטבח, כיורים ללא מים, בלנדר שלא נוקה - כל זה קרה מאוקטובר?". אש השיב כי "בסוגיות של ניקיון, המצב יכול להתדרדר אפילו תוך יום אחד. אי-אפשר להסתמך על ביקורת כשמדובר בהיגיינה".

"שאלו אותי - איך יכול להיות שהמנכ"ל הגיע למפעל שטראוס ולא הגיע למעון בית דפנה, שם התרחש אסון הרבה יותר גדול? זה פחות חשוב לו?", שאלה רייטן. אש אמר בתגובה כי "במפעל שטראוס הייתה סוגיה מורכבת של לנסות להבין מה קרה שם, למרות שהתוצאה בינתיים היא הרבה יותר קלה. הייתי חייב לראות בעיניים כדי להבין איך אנחנו צריכים להתנהל לגבי המקרה הזה. התוצאה פה היא כמובן הרבה יותר קשה אבל יותר ברורה".

רייטן: "אמרת שאתם לא אחראים על הביקורת השוטפת של המעונות, אלא רק בעת חידוש רישיון. אתה חושב שהמצב צריך להישאר ככה?"

אש: "אנחנו לא מסוגלים. כח האדם לא מספיק. האחריות היא על המוסד".

"אם יקרה דבר כזה בגן ילדים, אוי לנו"

חברת הכנסת אלינה ברדץ' יאלוב מישראל ביתנו, אמרה כי "במדינות הרבה פחות מפותחות יש גוף סניטרי אפידמיולוגי. אפילו בברית המועצות, כמה שנוהגים לגחך עליה, היה גוף כזה. מלבד המעונות, תחשבו על גני ילדים. עליהם אין שום פיקוח. אם יקרה דבר כזה בגן ילדים, אוי לנו. נכון שמשרד הבריאות לא יכול להתמודד, ולכן הוצע להקים גוף נפרד לפני 13 שנה, אבל לא ברור איפה זה עומד".

סיגל מורן, מנכ"ל משרד הרווחה, ציינה: "עוד לפני האירוע התקשרנו עם חברות מתמחות, כי למפקחים שלנו אין את הידע ולא את כמות כוח האדם. חברות הבקרה כבר החלו להיכנס למעונות, אבל עדיין - לא נוכל להיות בכל מקום בכל רגע נתון".

בשלב הזה עברה זכות הדיבור למנהלי המעון. בן יוסף, המנהלת את המעון מזה שלוש שנים, אמרה כי: "מאז הקורונה אני לא מפסיקה לדאוג. הורים אמרו לי - את חרדתית. תדאגי פחות, ואני תמיד דואגת. עכשיו קוראים לצוות רוחצים, והם פועלים בכל כך הרבה אהבה. כאשר זיקוק הדליק לנו את הגג ביום העצמאות, הצוות הגן על הדיירים בגופו. ואז אמרו להם 'שוב רצחתם פה מישהו?'".

רייטן השיבה: "אבל מתו שלושה אנשים מהאוכל שלהם"

בן יוסף: "אני יודעת. הכרתי אותם אישית".

רייטן: "אז איך אפשר?"

בן יוסף: "אם הייתי יודעת, הייתי מונעת את זה. הטבחית שהייתה אחראית על המטבח באותו היום עובדת אצלנו 20 שנה. בביקורת אמרו שהחיווי של טמפרטורת התנור לא היה נכון, והבשר לא בושל במשך שעתיים. זה מספיק כדי שייווצרו בו חיידקים. בבדיקות של מזון אחר שהוגש באותו היום, הכול היה תקין".

לעומת זאת שלומי כהן, מנהל האשכול בבית אקשטיין, אמר: "אנחנו יודעים היום שלא פעלנו נכון. פעלנו לפי ההנחיות שקיבלנו ולפי מה שלימדו אותנו, אבל מאז שקרה האירוע, הפנמנו שההנחיות הללו לא נכתבו עבור אנשים רגישים כמו אלה שנמצאים אצלנו. היום האוכל יוצא כמו במעבדה, בודקים אותו עם מדחום".

"מעניין שאף מדריך במעון לא נדבק"

לעומת זאת, אחת המשתתפות מן הציבור שהיא מורה בתחום החינוך המיוחד, אמרה כי "מעניין שאף מדריך במעון לא נדבק. זה משום שהם לעולם לא יאכלו את האוכל הזה. לא כי הוא רעיל, הרי אף אחד לא ידע זאת ולא היה מאפשר במכוון אוכל רעיל, אלא כי הוא מגעיל. הילדים שאני מלמדת שגרים בהוסטלים, הם היחידים מבין הילדים תחת אחריותי שמוכנים לאכול כל מה שאנחנו מגישים להם. זה תמיד טוב יותר ממה שיש להם בהוסטל".

ח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה סיפרה כי ביצעה ביקור פתע בבית דפנה: "התשתיות מזעזעות, רקובות ומוזנחות".

יגאל נחתומי, מנכ"ל בית אקשטיין מקבוצת דנאל, החברה הבורסאית המפעילה את המעון: "פעלנו כמו שלימדו אותנו וציפו מאיתנו אבל זה לא היה מספיק. אני ניהלתי בעבר את בית דפנה, ואני מכיר את האנשים אישית. צריך לזכור שאנחנו מטפלים באנשים מאוד מורכבים".

לזימי: "כמה אתם מקבלים מן המדינה? האם אפשר לשאול כמה הרווח התפעולי שלכם על כל מוסד? האם לא צריך לבטל את הסיפור של רווחה למטרות רווח?".

נחתומי: "הדוחות שלנו שקופים. אני לא הרגולטור ואני לא החלטתי שאלה יהיו מפעילים פרטיים".

ח"כ יוראי להב הרצנו מיש עתיד הסכים עם ח"כ לזימי: "אני מקווה שיביאו לדין את האחראים למקרה, אבל גם הלאמה היא רלוונטית. והמוסדות גדולים מדי".

"אתם אומרים שפעלתם לפי חוק, אבל עברתם על חוק חסרי הישע"

ח"כ אמילי מואטי מהעבודה הוסיפה כי יש להעדיף טיפול בחוסים בקהילה. גם נציגי ההורים אמרו כי לו היו מקבלים מן המדינה את התקציב שניתן היום למעונות פר מטופל, ייתכן והיו מצליחים לטפל ביקיריהם בבית.

חנה קים, נציגת פורום המשפחות של אנשים השוהים במוסדות, שהוקם בתקופת הקורונה, אמרה: "מאוד הפריע להורים שהם לא מבינים למי יש אחריות על חיי הילד שלהם? האם למפעיל של מסגרת הדיור או למשרד הרווחה? או למשרד הבריאות? והנה אומרים לי שהפיקוח לא יכול להיות תדיר, כי אין כוח אדם". היא מספרת כי הביאה למנהל המעון בו נמצא בנה תוכנה שמזהה אלימות באופן אוטומטי, בשם "Eye Know". זה "לא עולה הרבה כסף, אבל לא התייחסו לזה".

"אתם אומרים שפעלתם לפי חוק, אבל עשיתם עבירה על חוק חסרי הישע. אנחנו דורשים שהאחראים יתבעו במסגרת החוק הזה ובטח שלא יתנו להם לנהל עוד מסגרות, ועכשיו דנאל זכו במכרזי ניהול נוספים".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות