גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית אורקל על בועת ההייטק: "המחירים לא הגיוניים. לא ביצענו רכישות כבר כמה שנים"

מנכ"לית אורקל צפרה כץ כבר ראתה משבר גלובלי אחד או שניים בקריירה של כמעט 40 שנה ● בשיחה עם "גלובס" במהלך ביקור בישראל היא מסבירה מה יקרה לסטארט-אפים הראוותניים, למה משברים כאלה הם הזדמנות וגם מספקת תחזית לעתיד השוק: "אנשים חושבים שזה זמני. זה נכון, אם הכוונה ב'זמני' היא לכמה שנים"

צפרה כץ, מנכ''ל אורקל העולמית / צילום: תם חוגינוב
צפרה כץ, מנכ''ל אורקל העולמית / צילום: תם חוגינוב

צפרה כץ (60), מנכ"לית ענקית הטכנולוגיה אורקל, היא אחת הדמויות החזקות בתעשיית ההייטק ואחת הנשים הבכירות והמתוגמלות ביותר בעולם התאגידי בארה"ב. היא החלה את דרכה כבנקאית בוול סטריט, לפני שהצטרפה לתפקיד בכיר באורקל ב-1999. היא מונתה למנכ"לית משותפת של החברה ב-2014, ומאז 2019 נושאת לבדה בתואר מנכ"לית אורקל. כץ, במקור מחולון, היגרה בילדותה עם משפחתה לארה"ב, ומקפידה לבקר בישראל. השבוע היא הגיעה לביקור קצר ונפגשה במסגרתו לשיחה עם "גלובס".

איך ייראה ענף ההייטק ביום שאחרי המשבר הגדול בתולדותיו
● זאב הולצמן, קרן גיזה: "המשבר בהייטק יהיה ארוך וקשה ממה שחושבים"

אחרי שנתיים יוצאות דופן של כסף קל וזינוק בשווי החברות, נראה שהחגיגה נגמרת.
"ככל שאני מתבגרת, אני רואה את אותו דבר שוב ושוב. אני עשיתי הנפקה עבור אורקל בשנת 1986. ואז, בהמשך שנות השמונים היתה התרסקות גדולה, שאחריה היו הרבה הזדמנויות. ואחר כך הגיעה בועת הדוט.קום: אני הצטרפתי לאורקל בשנת 1999, ובשנת 2000 כל גברת והחתול שלה וכל נער והכלב שלו יכלו להנפיק. ואז ב-2001 התפוצצה הבועה. כביש 101 (בין עמק הסיליקון לסן פרנסיסקו) היה מוצף בדם. כולם פיטרו עובדים, ובעיקר במחקר ופיתוח, בגלל שאת זה הלקוח לא מרגיש מיד. ומה אנחנו עשינו באורקל? שכרנו אותם. יצאנו מהתפוצצות הבועה עם 15% יותר עובדים במו"פ".
כץ מתארת איך אורקל הגיעה למשבר הדוט.קום עם מאזן כספי איתן יחסית, בדיוק בגלל ההבנה שהמצב אז לא היה בר קיימא.

"המחירים לא הגיוניים"

גם בשנים האחרונות, כשהביטה על המתחולל סביבה, הגיעה למסקנה דומה. "לא ביצענו רכישות כבר כמה שנים, בגלל שהמחירים לא הגיוניים. נניח שמישהו מציע לי לקנות תפוח ב-15 דולר, ואני אומרת לו, 'אבל זה רק תפוח'. והוא עונה לי שהוא קנה אותו ב-14 דולר ממישהו ששילם עליו 13 דולר. האם אני רוצה אותו? לא. אני לא יכולה להרשות תפוח ב-15 דולר. כך שאנחנו מחכים".

אחרי שבועת הדוט.קום התפוצצה, ממשיכה כץ, אורקל ביצעה שורת רכישות שהקפיצו את השווי של החברה פי ארבעה, ל-40 מיליארד דולר. "ואותו דבר קרה ב-2008. קנינו את סאן מיקרוסיסטמס, שבמהלך הבועה הגיעה לשווי של 300 מיליארד דולר. אנחנו קנינו אותה ב-7.5 מיליארד דולר, ושילמנו עליה תוך שנתיים. וקיבלנו את שפת התכנות ג'אווה ואת מסד הנתונים MySQL.

"כך שאנחנו מסתכלים על חדי הקרן האלה, ומסתבר שהם לא חדי קרן אלא סוסי פוני. לסוסי פוני יש ערך, אבל הם לא מסוגלים לעוף, והם לא קסומים. כך שמה אני רואה פה? הזדמנות".

אתם הולכים להגדיל גיוסים? לרכוש חברות?
"זה נהדר עבורנו", אומרת כץ, ומספרת שהיא מקווה שכבר בחודש הבא הנציבות האירופית תאשר את רכישת Cerner, שמייצרת מערכות אוטומציה למערכת הבריאות, עסקה של 32 מיליארד דולר. "ויש לי הרגשה שאנחנו הולכים למצוא עובדים נהדרים שייצאו מחברות שלא יוכלו להרשות אותם לעצמן".

מהתיאור הזה נשמע שאחת התוצאות של המשבר הנוכחי תהיה שחברות ה'ביג טק' יהפכו ליותר גדולות.
"תלוי איזה. אנחנו לא ביג טק. אנחנו 'מדיום טק', לא גדולים מדי, לא קטנים מדי", אומרת כץ, שבשלב מאוחר יותר בשיחה מזכירה שאורקל מעסיקה 140 אלף עובדים ברחבי העולם. "יש את אמזון וגוגל - הם ביג טק והם שונים מאיתנו. אנחנו בדרך כלל מנסים לנצל תקופות שפל לטובתנו. וראיתי שפייסבוק עושה צמצום כוח אדם וכל מיני דברים. מעניין". עד כה פייסבוק הודיעה, במזכר פנימי שדלף, על צמצום גיוסים.

גם מכיוון אובר שמענו דיווחים ברוח דומה.                                                              "אני מאוד מחבבת את החבר'ה באובר. תראו, אנחנו לא קפצנו מעל הפופיק. אנחנו לא ראוותניים. אנחנו מנסים להיות זהירים כך שלא נצטרך לבצע התאמות שאחרים עושים. אבל גם השווי שלנו ירד ב-30%. כבר היינו מעל 100 דולר למנייה, ועכשיו אנחנו בקושי 70. אבל זה משנה רק אם אתה מוכר, לא אם אתה קונה".

איזו עצה תתני למנהלים היום?
"לא להילחץ, לבחון את העסק, ולהוציא כסף רק על הדברים שמבדלים אותך ונותנים ערך ללקוחות. ומי שהכסף שלהם מתחיל להיגמר יצטרכו לגייס עוד, או שהם גמורים. ואולי הם ירצו להתמזג עם חברות טובות שיש להן כסף".

תקופת מיזוגים ורכישות בפתח?
"אולי. בדרך כלל לוקח זמן עד שחברות מסתגלות להערכות השווי החדשות. כשהנפילות כל כך חדות, אנשים חושבים שזה זמני. וזה באמת זמני - אם הכוונה ב'זמני' היא לכמה שנים. לא חושבת שנחזור לאותם גבהים בקרוב".

"אפשר לחיות מחוץ לבועה"

בשנה שעברה העבירה אורקל את משרדי המטה שלה לאוסטין, והצטרפה בכך לשורה גדלה והולכת של חברות שעוברות מקליפורניה לטקסס, ובהן גם שמות מוכרים כמו טסלה ו-HP. אחת הסיבות המוזכרות בהקשר למגמה היא סביבת המס הנמוכה יותר בטקסס, אבל בראיון איתה כץ מתמקדת דווקא בשיקולים אחרים - כמו יוקר המחייה בעמק הסיליקון, שזינק לרמות שיא, ומצד שני התחרות העזה על העובדים בקליפורניה.

מדוע העברתם את המטה שלכם?
"אנחנו הרגשנו שזה ייתן לעובדים החדשים שלנו סגנון חיים טוב יותר. דיור זול יותר, ויותר גמישות. ובסיליקון ואלי יש הרבה תחרות על עובדים. צעירים מסיימים קולג' ובאים אלינו לעבוד, אנחנו מכשירים אותם במשך כמה שנים, ואז הסטארט-אפ הבא מגיע וחוטף אותם. ואם הם במיקום אחר, פחות סביר שיחטפו אותם בשלב מוקדם בקריירה שלהם".
גם כאן מדברים על 'תסמונת עמק הסיליקון', כולל מחירי נדל"ן גבוהים ויוקר מחיה.
"כן, זה מטורף".

אז איזה פתרון יש בהקשר הזה לישראל?
"אני חושבת שיש בישראל הרבה הזדמנויות מחוץ לתל אביב, וגם הרבה עובדים פוטנציאליים, כמו נשים חרדיות. ואפשר גם לעבוד מרחוק: אפשר לחיות מחוץ לבועה התל אביבית. אפילו, נניח, 30 קילומטר צפונה מתל אביב אפשר לחיות יותר בזול - אם אתה פתוח לעבודה מרחוק, כמונו".

ממתינים להכרעת העליון: אורקל נלחמת על המכרז הממשלתי מול גוגל ואמזון

למרות ההפסד שנחלה במכרז המחשוב הממשלתי ״נימבוס״ שנועד להעביר את משרדי הממשלה לענן ציבורי, אותו שירות אונליין המאפשר למשרדי הממשלה לאחסן ולעבד מידע ללא צורך ברכישת שרתים מקומיים - אורקל, כשכץ בראשה, עדיין לא ויתרה עליו. לאחר ההפסד שנחלה לגוגל ואמזון בשנה שעברה במכרז, שהתקבע באמצעות פסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים, אורקל עתרה בחודש נובמבר לבית המשפט העליון בדיון שנערך תחת איפול תקשורתי.

בשלב הזה זה עשוי להיראות כמו מלחמה בטחנות רוח.
"זה עשוי להיראות ככה", מודה כץ. אבל בהמשך השיחה, היא מזכירה "שאנשים אמרו לאילון מאסק שהוא משוגע. מכוניות חשמליות? הוא יפשוט את הרגל". הטיעון הבסיסי אותו היא שוטחת הוא שכזה של ביטחון לאומי, הוא שאורקל, בניגוד למתחרותיה, מציעה לאחסן את המידע של אזרחי ישראל בחוות שרתים שלה הנמצאת בשטח המדינה - ולא בשרתים הנמצאים בחו"ל. היא מתייחסת למשל לתרחיש שבו בגלל מבצע צבאי ישראלי, מדינה באירופה עשויה להחליט על ניתוק שרתים (בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה, אגב, חברת חשמל פינית ניתקה את חוות השרתים של יאנדקס מרשת החשמל, והיא עברה להסתמך על גנרטורים - א"ג וא"פ). כך שהחשיבות שבאחסון המקומי, לדעתה, עשויה לגרום למקבלי ההחלטות "לחשוב פעמיים" על ההכרעה שלהם במרכז - וזאת מבלי תלות בפסיקת העליון בנושא. אבל בכל מקרה, היא אומרת, "יש מספיק ביזנס לכולם, זה בטוח".

עוד כתבות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק