גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתוח, יצירתי, חדשני ומחובר: כך ייראה השלב הבא באבולוציה של האינטרנט

אנחנו חיים ברשת, מנהלים בה קשרים, עסקים ומידע, אבל נותרים במעמד של "שוכרים" - בפרופילים, בערוצים ובשרתים ● עידן ה–Web3.0 מציע מודל חדש ליחסים אלו, והוא צפוי לשנות בצורה דרמטית את הקשר בין חברות לבין צרכנים ● טור ראשון בסדרה

דימוי לעולם המטאוורס. בעידן החדש נהיה מחוברים גם ללא עזרת המסכים המוכרים / צילום: Shutterstock
דימוי לעולם המטאוורס. בעידן החדש נהיה מחוברים גם ללא עזרת המסכים המוכרים / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse.vc, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

מאז שהאינטרנט נכנס לשימוש מסחרי, לפני כ־30 שנה, הוא משולב כשתי וערב בחיינו. כל דור חדש של האינטרנט מביא חדשנות, תמורות, סכנות ובלבול, ובאותו אופן מתנהג גם האינטרנט החדש, שמכונה מטאוורס או Web3.0. בטורים הבאים ננסה לחבר את הקצוות, להסביר את ההשפעות הצרכניות והשיווקיות, ולצייר את האופן שבו ייראה הדור הבא של האינטרנט.

כשמסתכלים על ההיסטוריה הקצרה של האינטרנט, ניתן לראות שהיו לו כמה פאזות משמעותיות. בשנות ה-80 הוא שימש בעיקר כאמצעי להעברת נתונים כתובים בין מוסדות אקדמיים, יחידות צבאיות בארה"ב וכדומה. בתחילת שנות ה-90 הוא החל לשמש גם לצריכת תוכן, בעיקר כתוב. מאוחר יותר נכנס לשימוש המסחר האלקטרוני, עם לידתם של אמזון, איביי ואחרים. באותה תקופה זו הייתה סביבה דמוקרטית ומבוזרת - תאורטית, כל אדם יכול היה לפתוח אצלו בבית שרת, לחבר אותו לאינטרנט, להקים אתר ולהיות הבעלים הבלעדי שלו ולהעלות בו מה שרק ירצה. נהוג להתייחס לעידן הזה של האינטרנט כ-Web1.0.

החל מהעשור הראשון של שנות ה-2000, עם כניסתם של הסמארטפונים והרשתות החברתיות, האינטרנט הפך נגיש מאי-פעם, ומצד שני נפגעה מאוד הדמוקרטיזציה של האינטרנט. היום אנחנו לא בעלים כמעט של שום דבר באינטרנט. אנחנו חיים שם, מנהלים קשרים, עסקים ומידע, אבל בסופו של יום אנחנו במקרה הטוב "שוכרים". זה נכון לגבי פרופיל הפייסבוק, שרת או דאטה בייס שתקימו ב-AWS, פרופיל בלינקדאין או ערוץ ביוטיוב.

בכל המקרים הללו, השליטה היא בידי הפלטפורמות עצמן, והמוביליות שלנו ביניהן כמשתמשים היא כמעט תמיד מוגבלת עד בלתי אפשרית. נהוג להתייחס לעידן הזה של האינטרנט, בו אנו נמצאים כיום, כ-Web2.0.

בארבע-חמש השנים האחרונות נרשמת עוד התקדמות משמעותית: האינטרנט מתרחב לעוד מכשירים סביבנו (Internet Of Things), כמו שעונים, רכבים ומקררים חכמים. זאת במקביל לשיפור יכולות דרמטי בעולמות הבינה המלאכותית, כתוצאה מפריצות דרך בעולם הלמידה העמוקה. אבל גם השינויים האלה מתאפיינים בריכוזיות, היעדר שליטה אמיתית מצד משתמשים, שימוש באינטרנט בעיקר באמצעות מסכים וניתוק יחסי בחיבור אדם-מחשב.

בין רבודה למעורבת

כעת אנחנו בפתחו של שלב אבולוציוני נוסף, משמעותי אפילו יותר מקודמיו. הוא יאפשר לנו את הפתיחות, היצירתיות והדמוקרטיזציה שהייתה ב-Web1.0 יחד עם מגוון האפשרויות, הטכנולוגיה והחיבוריות שהביא איתו ה-Web2.0. זאת בשילוב עם טכנולוגיות שיהפכו ליומיומיות ויאפשרו חוויה הרבה יותר מחוברת.

לשלב הזה נהוג לקרוא מטאוורס או Web3.0. האבות הקדמונים של השינוי, שאותם אנחנו רואים בימים אלה ממש, הם ה-NFT’s, המיינקראפטים, האוקולוסים, הפורטנייטים, המטבעות המבוזרים והחברות המבוזרות. זו לא פנטזיה רחוקה אלא מציאות שכבר מבעבעת בשטח, אבל עדיין מתקשה למצוא כיוונים ברורים. כדי שנוכל לדון בה בטורים הבאים, הנה מספר הגדרות חשובות שכדאי להכיר:

מציאות מדומה (VR) - מודלים ממוחשבים ליצירת אינטראקציה בין משתמש לבין סביבה תלת-ממדית מלאכותית, בדרך-כלל ויזואלית. יישומי VR "מטמיעים" הלכה למעשה את המשתמש בסביבה שנוצרת על-ידי מחשב. בפורמט הטיפוסי, משתמש חובש משקפיים שמנתקים את הראייה שלו מהסביבה, ועל-ידי כך גורמים לו להרגיש נוכח בסביבה מדומה.
כך, לדוגמה, משתמשים ב-VR יכולים לסייר במקומות מדהימים בחו"ל, לשחק במשחק חוויתי או לעשות מדיטציה בהרי האלפים, ולהרגיש כאילו הם ממש שם.

מציאות רבודה (AR) - הוספת שכבת-על (Overlay) של מידע שמיעתי, ויזואלי או חושי אחר לעולם האמיתי. כדי להוסיף את השכבות הללו, שבדרך-כלל יהיו גרפיות, יש צורך במכשיר שיעבד ויציג אותן. כרגע היישום המרכזי הוא באמצעות טלפונים חכמים (סמארטפונים), אבל חברות הטק המובילות בעולם עובדות על משקפי AR שבניגוד לסמארטפון, יוכלו ליהנות מכל שדה הראייה שלנו.

וירטואליות רבודה (AV) - מעין תמונת מראה ל-AR. במקום להוסיף שכבת מידע דיגיטלית לעולם האמיתי, ב-AV מוסיפים שכבת מידע מציאותית לסביבות דיגיטליות. לדוגמה, צפייה בווידאו של משתמש מדבר בזמן אמת, בזמן שאתם שוהים בתוך סביבה וירטואלית ב-VR.

מציאות מעורבת (MR) - שם כולל לסביבות והדמיות שבהן אובייקטים פיזיים ודיגיטליים מתקיימים זה לצד זה, ויוצרים אינטראקציה בזמן אמת. לא מדובר בטכנולוגיה ספציפית, אלא בשם כולל לתת-קבוצה של טכנולוגיות, כולל AR ו-AV.

מציאות מורחבת (XR) - שם כולל לכל היישומים והטכנולוגיות שמנסים להרחיב את המציאות, בין אם זה על-ידי יצירת עולמות וירטואליים ממוחשבים, עולמות וירטואליים משולבים עם אלמנטים מהעולם האמיתי, עולמות פיזיים משולבים עם אלמנטים וירטואליים (AR), וכל השילובים ביניהם. כלומר, זו הקטגוריה כולה.

הקשר לבלוקצ’יין

עוד שני מונחים חשובים שלכאורה פחות שייכים, אבל הם לגמרי כן:

בלוקצ’יין - קונספט חדש של מסד נתונים (דאטה בייסים). במקום שהדאטה יהיה מרוכז במקום אחד ויישלט על-ידי גורם אחד, בקונספט הזה המידע מבוזר בצורה שווה בין מחשבים שונים שמחוברים לאותה רשת. התוצאה היא גם ביזור וגם שקיפות, שכן כל הגורמים המעורבים מעורבים בקבלת ההחלטות ונגישים למידע.

היישומים הראשונים של רשתות בלוקצ’יין היו סביב מטבעות דיגיטליים כדוגמת ביטקוין, אבל בשנים האחרונות אנחנו רואים גם קונספטים כמו חברות מבוזרות, שירותים פיננסיים מבוזרים, נכסי NFT ועוד.

NFT - פרוטוקול ספציפי שעושה שימוש בטכנולוגיית הבלוקצ’יין כדי לייצר אותנטיקציה (אימות מקוריות) של נכסים דיגיטליים במרחב האינטרנטי. כאשר משתמש מחליט להפוך קובץ דיגיטלי ל-NFT, הוא בעצם "כותב אותו" לתוך רשת בלוקצ’יין (לרוב את’ריום). לאחר מכן הוא מקבל סוג של מזהה (מפתח ציבורי), שמראה שהוא היחיד עם גישה לאותה רשומה, ולכן הוא "הבעלים" של הקובץ הדיגיטלי - תמונה, סרטון, גיף או אודיו.

מה מונע ממישהו להחליף את הקובץ שיושב באותו URL שאליו מפנה הרשומה? לא הרבה. מה מונע ממישהו לקחת את אותו קובץ בדיוק, ולייצר ממנו NFT על רשת בלוקצ’יין אחרת? גם לא הרבה. בקיצור, יש המון בעיות, ונעמיק בהן בהמשך.

כל המונחים שהצגנו כאן הם אבני-היסוד שאמורות לבנות את האינטרנט בגרסתו החדשה - אותו מאטוורס או Web3.0. השינוי הזה ישפיע דרמטית על הקשר בין חברות לבין צרכנים, בין מערכת החינוך לתלמידים, בין הורים לילדים ועוד.

בטורים הבאים נדון בכך בהרחבה, כולל מה עלינו לעשות כדי להתכונן ברמה האישית, המשפחתית, העסקית ובכלל. 

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס